...

Slaat crisis over naar reële economie?

23 mei 2008, 08:13 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Nieuwe thema’s waren er de afgelopen week niet: de dol­lar verzwakt, de oliepri­js sti­jgt als­maar verder en de afkoe­lende economie, de oplopende inflatie en de kredi­et­cri­sis houden de gemoed­eren nog steeds bezig. Toch lijkt het wel of beleg­gers de afgelopen week weer wat min­der posi­tief tegen boven­staande zak­en aankeken. Alle indices lieten in de ver­slag­week rode cijfers zien. Zou de kredi­et­cri­sis dan toch over­slaan op de reële economie?


De Europese aan­de­lenindices bevin­den zich op korte ter­mi­jn nog steeds in een uptrend, maar veel indices lijken wel de sti­j­gende ste­un­li­jn te door­breken. Er lijkt zelfs sprake van een neer­waartse uit­braak uit een oplopend wig­pa­troon. Dit wig­pa­troon sig­naleert het afne­mende ent­hou­si­asme onder beleg­gers. De lange ter­mi­jn dal­ende trend is boven­di­en nog steeds intact. Het gevaar is dan ook nog steeds niet geweken. De omkeer­pa­tro­nen in de vorm van omge­keerde kop­schoud­er­for­maties zouden daar­ente­gen kun­nen duiden op de vorm­ing van een bodem. De Europese indices zullen eerst met zware weer­standen moeten afreke­nen, alvorens de weg omhoog kan wor­den ver­vol­gd. Cru­ci­aal is, of de indices in staat zijn om weer in te breken in de oplopende wig­pa­tro­nen. Mocht dat niet lukken, dan is de vraag waar de vol­gende bodem wordt gevor­md: lager, hoger of bij de bodem van april. De hoge olie- en voed­sel­pri­jzen, en dus een oplopende inflatie, in com­bi­natie met een afne­mende groei vor­men nog steeds donkere wolken. Het afdekken van long-posi­ties lijkt dan ook nog steeds verstandig.

Euro weer op weg naar recordniveau

Nadat de Europese munteen­heid in feb­ru­ari uit de con­sol­i­datiedriehoek brak, schoot deze direct door richt­ing $ 1,60. Vanaf dit niveau doet de euro het even wat rustiger aan. De leden van de Fed stelden de groeiverwacht­ing voor de Amerikaanse economie naar bene­den bij, ter­wi­jl de inflatiev­erwachtin­gen juist wer­den ver­hoogd. Uit de notulen van de Fed maak­ten beleg­gers op, dat er op korte ter­mi­jn geen rentev­er­lagin­gen meer zijn te verwacht­en. Beleg­gers met een lange hori­zon kun­nen uit­er­aard nog steeds com­fort­a­bel in hun fau­teuil achterover bli­jven leunen. Pas als de jaren­lange, sti­j­gende ste­un­li­jn rond $ 1,40 neer­waarts wordt door­bro­ken, is het feest voor hen over. Rond $ 1,50 tre­f­fen we een sti­j­gende ste­un­li­jn aan uit de zomer van 2007 en een top uit het najaar van 2007. Een terugtest van deze top behoort tot de mogelijkhe­den. Gezien de missie van de ECB, het in toom houden van de inflatie, is het de vraag of zij bij het vol­gende rentebesluit, op 5 juni, de rente zal ver­la­gen. Een rentev­er­hoging ligt in dat kad­er eerder voor de hand, zek­er na de tegen­val­lende inflatieci­jfers (3,3%) over april die onlangs wer­den gepubliceerd.

Brent-olie scherpt record­niveau verder aan

Woens­da­gavond is de pri­js voor een vat ruwe olie voor het eerst door de grens van $ 135 per vat gebro­ken. Met het dri­ving sea­son in de VS voor de boeg vraagt men zich af of de pro­duc­tieca­paciteit wel vol­doende is. Brent-olie heeft mede hier­door de sterk sti­j­gende trend goed te pakken en scherpte wederom het record­niveau aan. Recent voor­spelde Gold­man Sachs dat de oliepri­js in het tweede half­jaar naar $ 141 zal gaan, het­geen opnieuw resul­teerde in een record­pri­js voor Brent-olie. Eerder liet Gold­man Sachs al weten dat de oliepri­js bin­nen twee jaar tot $ 200 kan sti­j­gen. De recente record­niveaus illus­tr­eren dat de sterk sti­j­gende, lange ter­mi­jn trend onver­min­derd intact is: in het afgelopen jaar is de pri­js van Brent-olie bij­na ver­dubbeld. Pas bij een door­braak van het ste­un­niveau rond $ 90 ver­slechtert het lange ter­mi­jn beeld voor Brent-olie. Hoewel een wereld­wi­jde recessie de oliepri­js onder druk zou kun­nen zetten, bli­jven de seinen op groen staan zolang de oliepri­js boven zow­el de hor­i­zon­tale als de sti­j­gende ste­un­li­jn weet te bli­jven. Vooral­snog lijkt niets de opmars van de oliepri­js te kun­nen stuiten.

S&P500 breekt oplopende steunlijn

De kredi­et­cri­sis zorgt er voor dat banken moeil­ijk­er geld lenen aan bedri­jven en par­ti­c­ulieren, waar­door de cri­sis dreigt over te slaan op de reële economie. De groot­ste doe-het-zelfketen ter wereld, Home Depot, heeft de winst in het eerste kwartaal met cir­ca 66% zien dalen. Toch lijken de Amerikaanse indices nog steeds beter bestand tegen deze prob­le­men. De Dow Jones en de S&P500 vor­men hogere top­pen en hogere bodems en lijken nog steeds op weg naar hun record­niveaus. De S&P500 heeft zich recent even kun­nen her­stellen tot boven 1400 pun­ten, maar dook hier woens­dag weer onder. Door deze terug­val wordt de nek­li­jn van het omge­keerd hoofd­schoud­er­pa­troon aan een zware test onder­wor­pen. Met het door­breken van de sti­j­gende ste­un­li­jn lijkt de twi­jfel opnieuw terug te keren. De Amerikaanse beurzen tonen echter nog steeds een vital­iteit waar menige Europese index jalo­ers op mag zijn.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl

www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.