Nieuwe thema’s waren er de afgelopen week niet: de dollar verzwakt, de olieprijs stijgt alsmaar verder en de afkoelende economie, de oplopende inflatie en de kredietcrisis houden de gemoederen nog steeds bezig. Toch lijkt het wel of beleggers de afgelopen week weer wat minder positief tegen bovenstaande zaken aankeken. Alle indices lieten in de verslagweek rode cijfers zien. Zou de kredietcrisis dan toch overslaan op de reële economie?
De Europese aandelenindices bevinden zich op korte termijn nog steeds in een uptrend, maar veel indices lijken wel de stijgende steunlijn te doorbreken. Er lijkt zelfs sprake van een neerwaartse uitbraak uit een oplopend wigpatroon. Dit wigpatroon signaleert het afnemende enthousiasme onder beleggers. De lange termijn dalende trend is bovendien nog steeds intact. Het gevaar is dan ook nog steeds niet geweken. De omkeerpatronen in de vorm van omgekeerde kopschouderformaties zouden daarentegen kunnen duiden op de vorming van een bodem. De Europese indices zullen eerst met zware weerstanden moeten afrekenen, alvorens de weg omhoog kan worden vervolgd. Cruciaal is, of de indices in staat zijn om weer in te breken in de oplopende wigpatronen. Mocht dat niet lukken, dan is de vraag waar de volgende bodem wordt gevormd: lager, hoger of bij de bodem van april. De hoge olie- en voedselprijzen, en dus een oplopende inflatie, in combinatie met een afnemende groei vormen nog steeds donkere wolken. Het afdekken van long-posities lijkt dan ook nog steeds verstandig.
Euro weer op weg naar recordniveau
Nadat de Europese munteenheid in februari uit de consolidatiedriehoek brak, schoot deze direct door richting $ 1,60. Vanaf dit niveau doet de euro het even wat rustiger aan. De leden van de Fed stelden de groeiverwachting voor de Amerikaanse economie naar beneden bij, terwijl de inflatieverwachtingen juist werden verhoogd. Uit de notulen van de Fed maakten beleggers op, dat er op korte termijn geen renteverlagingen meer zijn te verwachten. Beleggers met een lange horizon kunnen uiteraard nog steeds comfortabel in hun fauteuil achterover blijven leunen. Pas als de jarenlange, stijgende steunlijn rond $ 1,40 neerwaarts wordt doorbroken, is het feest voor hen over. Rond $ 1,50 treffen we een stijgende steunlijn aan uit de zomer van 2007 en een top uit het najaar van 2007. Een terugtest van deze top behoort tot de mogelijkheden. Gezien de missie van de ECB, het in toom houden van de inflatie, is het de vraag of zij bij het volgende rentebesluit, op 5 juni, de rente zal verlagen. Een renteverhoging ligt in dat kader eerder voor de hand, zeker na de tegenvallende inflatiecijfers (3,3%) over april die onlangs werden gepubliceerd.
Brent-olie scherpt recordniveau verder aan
Woensdagavond is de prijs voor een vat ruwe olie voor het eerst door de grens van $ 135 per vat gebroken. Met het driving season in de VS voor de boeg vraagt men zich af of de productiecapaciteit wel voldoende is. Brent-olie heeft mede hierdoor de sterk stijgende trend goed te pakken en scherpte wederom het recordniveau aan. Recent voorspelde Goldman Sachs dat de olieprijs in het tweede halfjaar naar $ 141 zal gaan, hetgeen opnieuw resulteerde in een recordprijs voor Brent-olie. Eerder liet Goldman Sachs al weten dat de olieprijs binnen twee jaar tot $ 200 kan stijgen. De recente recordniveaus illustreren dat de sterk stijgende, lange termijn trend onverminderd intact is: in het afgelopen jaar is de prijs van Brent-olie bijna verdubbeld. Pas bij een doorbraak van het steunniveau rond $ 90 verslechtert het lange termijn beeld voor Brent-olie. Hoewel een wereldwijde recessie de olieprijs onder druk zou kunnen zetten, blijven de seinen op groen staan zolang de olieprijs boven zowel de horizontale als de stijgende steunlijn weet te blijven. Vooralsnog lijkt niets de opmars van de olieprijs te kunnen stuiten.
S&P500 breekt oplopende steunlijn
De kredietcrisis zorgt er voor dat banken moeilijker geld lenen aan bedrijven en particulieren, waardoor de crisis dreigt over te slaan op de reële economie. De grootste doe-het-zelfketen ter wereld, Home Depot, heeft de winst in het eerste kwartaal met circa 66% zien dalen. Toch lijken de Amerikaanse indices nog steeds beter bestand tegen deze problemen. De Dow Jones en de S&P500 vormen hogere toppen en hogere bodems en lijken nog steeds op weg naar hun recordniveaus. De S&P500 heeft zich recent even kunnen herstellen tot boven 1400 punten, maar dook hier woensdag weer onder. Door deze terugval wordt de neklijn van het omgekeerd hoofdschouderpatroon aan een zware test onderworpen. Met het doorbreken van de stijgende steunlijn lijkt de twijfel opnieuw terug te keren. De Amerikaanse beurzen tonen echter nog steeds een vitaliteit waar menige Europese index jaloers op mag zijn.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.