...

Silver: Get it while it’s Cheap

15 december 2010, 10:11 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De zil­ver­pri­js is momenteel onder­w­erp van hevige dis­cussies, heftige polemieken en veron­trustende com­plot­the­o­rieën op inter­net. De zil­ver­pri­js is sinds mid­den augus­tus met meer dan 70 pro­cent geste­gen tot een record in 30 jaar naar $30,68 per troy ounce. De beweg­in­gen op de ver­schil­lende val­u­ta­mark­ten als gevolg hier­van zijn veron­trustend, vooral voor de belan­grijk­ste bank van de Amerikaanse regering: JP Mor­gan. Boze ton­gen bew­eren dat JPM zich als agent van de regering gedraagt en beschuldigende vingers wijzen op fraud­uleuze activiteit­en. Hier een kort overzicht van de feit­en en gerucht­en ron­dom de dubieuze posi­tie van de bank die ver­baz­ing­wekkend sterk overeind is gebleven ondanks de bankencrisis.


We begin­nen in sep­tem­ber 2008. Het reg­ulerend orgaan van de Amerikaanse future­markt, the Com­mod­i­ty Futures Trad­ing Com­mis­sion, geeft aan dat het klacht­en van fraude op de zil­ver­markt gaat onder­zoeken. Men noemt daar­bij geen spec­i­fieke namen.

In novem­ber 2009 benadert klokken­lu­ider Andrew Maguire de CFTC met gegevens die JPM in het diskredi­et bren­gen. Maguire geeft de CFTC infor­matie waaruit manip­u­latief han­de­len van JPM blijkt. Toe­val of niet, Maguire en zijn vrouw rak­en ver­vol­gens betrokken bij een bizar auto-ongeluk in Lon­don, waar­bij ze bei­den gewond rak­en en in het zieken­huis belanden.

In okto­ber 2010 geeft CFTC com­mis­saris Bart Chilton aan dat hij gelooft dat er fraud­uleuze activiteit­en gaande zijn omtrent de zil­ver­pri­js. Ook geeft hij aan dat meer dan 40 pro­cent van de zil­ver­markt in han­den is van 1 par­tij. In de Bank Par­tic­i­pa­tion Report’ van CFTC staat dat een of meerdere banken een posi­tie heeft gelijk aan 19.1 pro­cent van het totaal aan uit­staande zil­ver future­con­tracten. In jan­u­ari was dit 30.2 pro­cent. Het is niet duidelijk wie de mark­t­par­ti­jen zijn.

Anal­is­ten en han­de­laren geven aan dat JPM grote hoeveel­he­den short posi­ties op de New York’s COMEX inneemt en dat deze de long posi­ties op de fysieke zil­ver­markt van de bank moeten afdekken. Ander feit is dat JPM de afgelopen 2 jaar ongeveer $3 mil­jard heeft geïn­vesteerd in de com­mod­i­ty markt.

Door een enorme hoeveel­heid papieren zil­ver op de future markt te verkopen, is het JPM gelukt om de pri­js van het edel­metaal flink te onder­drukken. Berekenin­gen geven aan dat JPM meer papieren zil­ver heeft dan dat er fysiek zil­ver in de hele wereld bestaat. De enorme short posi­ties van JPM lijken naked te zijn. Op 2 decem­ber geeft beur­sex­pert Max Keis­er in The Guardian aan dat de grootte van JPM’s short posi­ties 3.3 mil­jard ounces zil­ver betreft.

Los van deze gegevens beschuldigen som­mige anal­is­ten JPM al jaren van het zijn van een mar­i­onet van de Fed­er­al Reserve. In het geval van de zil­ver­pri­js is de lagere zil­ver­pri­js ten gevolge van JPM’s han­del koren op hun molen. Een hogere zil­ver­pri­js onder­mi­jnt het vertrouwen in de US Dol­lar; een lagere zil­ver­pri­js zorgt ervoor dat de US dol­lar er beter voor komt te staan. Het han­de­len van JPM past wel erg goed in de doe­len van de Fed­er­al Reserve, zo rede­neert men.

De laat­ste week gon­st het op het inter­net van onheil­spel­lende gerucht­en. De enorme hoeveel­heid short posi­ties op zil­ver zou zich tegen JPM aan het keren zijn. Grote han­de­laren zouden op het punt staan om een fysieke lev­er­ing van zil­ver op te eisen. De COMEX heeft deze echter hele­maal niet in z’n kluizen. De jäger lijkt nu prooi te zijn gewor­den. Elke ver­hoging van de zil­ver­pri­js brengt meer druk op de bank om de short posi­tie te ver­lat­en. Dit heeft een opgaand effect op de zilverprijs.

Op inter­net is er nu dan ook een cam­pagne gaande waarin het er om gaat om JPM een kop­je klein­er te mak­en. Er wordt opgeroepen om fysiek zil­ver te kopen, zodat JPM z’n short posi­ties op de future­markt niet kan afdekken en zo de pri­js als een dolle gaat sti­j­gen. Als gevolg hier­van ziet het er naar uit dat er een sig­nif­i­cant fysiek zil­verteko­rt aan het ontstaan is. Op Gold​sil​ver​gold​.com blijkt dat tot 6 decem­ber geen zil­ver meer in voor­raad was.

JPM zit ook niet stil en heeft $1,5 mil­jard aan kop­er gekocht. Vol­gens The Tele­graph heeft de bank 50 tot 80% van de 350,000 ton in de reserves van de Lon­don Met­al Exchange gekocht. JPM bli­jft stil over de motieven van deze koop.
De ten­dens bij de inter­net­blog­gers is dan ook: Koop fysiek zil­ver, zil­ver futures en/​of SLV en kni­jp JPM hele­maal uit, maar ver­di­en hier boven­di­en heel veel aan. Get it while it’s cheap! Het lijkt erop dat dit nog maar het begin is van een stri­jd waar JPM zich momenteel in begeeft. We zullen u hier op de site dan ook goed op de hoogte bli­jven houden van de ontwik­kelin­gen op de zil­ver­markt en over de rol van JPM hierin.

Hieron­der kunt u een film­p­je zien waarin alles nog eens heel duidelijk wordt uit­gelegd aan de hand van twee wat vreemde animatiefiguren.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.