De zilverprijs is momenteel onderwerp van hevige discussies, heftige polemieken en verontrustende complottheorieën op internet. De zilverprijs is sinds midden augustus met meer dan 70 procent gestegen tot een record in 30 jaar naar $30,68 per troy ounce. De bewegingen op de verschillende valutamarkten als gevolg hiervan zijn verontrustend, vooral voor de belangrijkste bank van de Amerikaanse regering: JP Morgan. Boze tongen beweren dat JPM zich als agent van de regering gedraagt en beschuldigende vingers wijzen op frauduleuze activiteiten. Hier een kort overzicht van de feiten en geruchten rondom de dubieuze positie van de bank die verbazingwekkend sterk overeind is gebleven ondanks de bankencrisis.
We beginnen in september 2008. Het regulerend orgaan van de Amerikaanse futuremarkt, the Commodity Futures Trading Commission, geeft aan dat het klachten van fraude op de zilvermarkt gaat onderzoeken. Men noemt daarbij geen specifieke namen.
In november 2009 benadert klokkenluider Andrew Maguire de CFTC met gegevens die JPM in het diskrediet brengen. Maguire geeft de CFTC informatie waaruit manipulatief handelen van JPM blijkt. Toeval of niet, Maguire en zijn vrouw raken vervolgens betrokken bij een bizar auto-ongeluk in London, waarbij ze beiden gewond raken en in het ziekenhuis belanden.
In oktober 2010 geeft CFTC commissaris Bart Chilton aan dat hij gelooft dat er frauduleuze activiteiten gaande zijn omtrent de zilverprijs. Ook geeft hij aan dat meer dan 40 procent van de zilvermarkt in handen is van 1 partij. In de ‘Bank Participation Report’ van CFTC staat dat een of meerdere banken een positie heeft gelijk aan 19.1 procent van het totaal aan uitstaande zilver futurecontracten. In januari was dit 30.2 procent. Het is niet duidelijk wie de marktpartijen zijn.
Analisten en handelaren geven aan dat JPM grote hoeveelheden short posities op de New York’s COMEX inneemt en dat deze de long posities op de fysieke zilvermarkt van de bank moeten afdekken. Ander feit is dat JPM de afgelopen 2 jaar ongeveer $3 miljard heeft geïnvesteerd in de commodity markt.
Door een enorme hoeveelheid papieren zilver op de future markt te verkopen, is het JPM gelukt om de prijs van het edelmetaal flink te onderdrukken. Berekeningen geven aan dat JPM meer papieren zilver heeft dan dat er fysiek zilver in de hele wereld bestaat. De enorme short posities van JPM lijken naked te zijn. Op 2 december geeft beursexpert Max Keiser in The Guardian aan dat de grootte van JPM’s short posities 3.3 miljard ounces zilver betreft.
Los van deze gegevens beschuldigen sommige analisten JPM al jaren van het zijn van een marionet van de Federal Reserve. In het geval van de zilverprijs is de lagere zilverprijs ten gevolge van JPM’s handel koren op hun molen. Een hogere zilverprijs ondermijnt het vertrouwen in de US Dollar; een lagere zilverprijs zorgt ervoor dat de US dollar er beter voor komt te staan. Het handelen van JPM past wel erg goed in de doelen van de Federal Reserve, zo redeneert men.
De laatste week gonst het op het internet van onheilspellende geruchten. De enorme hoeveelheid short posities op zilver zou zich tegen JPM aan het keren zijn. Grote handelaren zouden op het punt staan om een fysieke levering van zilver op te eisen. De COMEX heeft deze echter helemaal niet in z’n kluizen. De jäger lijkt nu prooi te zijn geworden. Elke verhoging van de zilverprijs brengt meer druk op de bank om de short positie te verlaten. Dit heeft een opgaand effect op de zilverprijs.
Op internet is er nu dan ook een campagne gaande waarin het er om gaat om JPM een kopje kleiner te maken. Er wordt opgeroepen om fysiek zilver te kopen, zodat JPM z’n short posities op de futuremarkt niet kan afdekken en zo de prijs als een dolle gaat stijgen. Als gevolg hiervan ziet het er naar uit dat er een significant fysiek zilvertekort aan het ontstaan is. Op Goldsilvergold.com blijkt dat tot 6 december geen zilver meer in voorraad was.
JPM zit ook niet stil en heeft $1,5 miljard aan koper gekocht. Volgens The Telegraph heeft de bank 50 tot 80% van de 350,000 ton in de reserves van de London Metal Exchange gekocht. JPM blijft stil over de motieven van deze koop.
De tendens bij de internetbloggers is dan ook: Koop fysiek zilver, zilver futures en/of SLV en knijp JPM helemaal uit, maar verdien hier bovendien heel veel aan. Get it while it’s cheap! Het lijkt erop dat dit nog maar het begin is van een strijd waar JPM zich momenteel in begeeft. We zullen u hier op de site dan ook goed op de hoogte blijven houden van de ontwikkelingen op de zilvermarkt en over de rol van JPM hierin.
Hieronder kunt u een filmpje zien waarin alles nog eens heel duidelijk wordt uitgelegd aan de hand van twee wat vreemde animatiefiguren.