...

Short Squeeze op komst!

12 september 2011, 21:39 | Guy Boscart | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Een short squeeze… Mogelijk kent u deze term al, maar hoe werkt zoi­ets nu? Eerst leg ik u kort uit hoe een short posi­tie werkt. Daar­na zal ik het gaan hebben over de aanstaande sit­u­atie waarop een short squeeze op gang kan komen en waar dit toe kan leiden.


SHORT POSI­TIES
Short gaan” zoals men vaak zegt, ofwel short sell­ing”, is niks anders dan het verkopen van een aan­deel of oblig­atie welke men niet in bez­it heeft. De han­de­laar creëert als het ware een schuld door deze verkoop. Om deze schuld af te lossen zal hij op een gegeven moment dezelfde hoeveel­heid effecten moeten aankopen. De bedoel­ing van dit soort acties is om te prof­iteren van een dal­ing van de koersen. Dus als de koers van het aan­deel of de index zakt, dan maakt een short sell­er winst wan­neer de posi­tie lager terug kan wor­den gekocht, ofwel glad wordt gestreken.

Om het voor u iets makke­lijk­er te mak­en, zie de 2 voor­beeld­jes hieronder:

LONG:
U koopt 1000 aan­de­len a 20 euro per stuk, u ziet na deze trans­ac­tie in uw port­fo­lio net­jes uw 1000 aan­de­len staan. Als uw aan­de­len wat hoger staan, bijvoor­beeld op 25 euro, dan verkoopt u ze weer. Dan heeft u geen aan­de­len meer in uw port­fo­lio, en u hebt een winst van 5000 euro (zon­der kosten in beschouwing te nemen).

SHORT:
In tegen­stelling tot het boven­staande verkoopt u nu eerst 1000 aan­de­len a 20 euro per stuk welke u NIET bez­it, u ziet na deze trans­ac­tie in uw port­fo­lio ‑1000 aan­de­len staan. U hebt in feite een schuld van 1000 aan­de­len open staan. Op een bepaald moment zult u die moeten aflossen ofwel de 1000 aan­de­len terug moeten kopen om weer op 0 te komen. Doet u dat op 15 euro, dan maakt u net als in het voor­beeld hier­boven een winst van 5000 euro (wederom zon­der trans­ac­tiekosten in beschouwing te nemen).

Gevoel bij Short
Short gaan gaat in principe tegen de menselijke natu­ur in, waar­door men er over het alge­meen bang voor is. Een mens is meestal ook liev­er posi­tief ingesteld. We lopen het lief­st vooruit. Zoals de tijd dat ook doet. Slechts een goeie 10% van de beleg­gers kan dit gevoel uitschake­len. Short gaan is bij hen dus meer een beleg­gingsstrate­gie waar men er net zo naar kijkt als naar long gaan. Maar, het zijn juist wel die traders die de markt in een wurggreep kun­nen nemen. En, er zijn daar­naast natu­urlijk ook nog de com­put­ers die het ver­schil tussen long en short totaal niet voe­len. Aangezien er steeds meer com­put­er­han­del is, neemt daar­door ook de han­del aan de short kant toe, zek­er als de markt voor een lan­gere tijd in een down­trend terecht komt. En nu komen we bij het punt waar het in deze col­umn om draait, de aanstaande short squeeze…

Short squeeze op komst
Ik kom op deze gedachte omdat Europa heel diep terug is geza­kt in relatief korte tijd. Ik heb het dan vooral over de vooraanstaande beurs van Europa: de DAX. De Duitse DAX-index heeft een hele zware peri­ode achter de rug. Sinds 10 juli is deze index van 7550 terug geza­kt tot rond de 4960 op maandag 12 sep­tem­ber, en dat zon­der dat er zich een noe­menswaardig her­s­tel voordeed. De short­ers zijn duidelijk de baas, en mogelijk nog het belan­grijk­ste van dit gehele pro­ces, er dienen zich geen kop­ers aan. Er is sprake van een soort vrij spel. De beleg­ger wordt moede­loos ter­wi­jl het sen­ti­ment zwaar negatief is. Kor­tom, men wacht en doet niks. Er is heel veel inter­esse om short te gaan dus, zow­el via pro­gram trad­ing als ook via de meeste han­de­laren die met de markt mee willen. Men is zich wel bewust van het gevaar in de huidi­ge fase. Men zit klaar om indi­en nodig direct te draaien. Daar zit dus het keer­punt dat met een enorm geweld uit het niets op gang kan komen. En dat is wat ik op korte ter­mi­jn verwacht hier in Europa: even goed en ste­vig loskomen uit de kelders van deze stugge downtrend.

Maar waar zit het keer­punt nu pre­cies? Wel, dat is heel sim­pel uit te leggen, het keer­punt komt op het moment dat de wach­t­ende kop­ers het wellet­jes vin­den. De opge­droogde markt stopt plots, er ver­schi­j­nen snel kop­ers in de markt. Er komt eerst een snel her­s­tel op gang van 2 a 3% wat tot nog toe vol­doende was om de kop­ers weer de kop in te drukken. Dat hebben we al meerdere keren kun­nen merken, en dan vooral bij de DAX. Er wer­den daar­na steeds diepere bodems gezet, de DAX kon nog geen vuist mak­en tot nog toe. Maar, hoe langer het duurt, hoe grot­er de kans wordt dat de kop­ers wel door gaan drukken. Dat moment staat nu mijns inziens voor de deur en het kan het start­sein zijn voor een grote Short Squeeze op de DAX-index. Uit­er­aard zal dit ver­schi­jnsel ook de rest in Europa met zich mee trekken.

Als de kop­ers door­drukken, en we ger­ak­en 4 a 5% boven de laat­ste bodem, dan zullen de par­ti­jen die grof SHORT zit­ten, gaan draaien. Het draaien bij iemand die fors short zit wil zeggen 2 keer kopen. Eerst koopt hij zijn stukken die short in de markt liggen terug en hij koopt gelijk LONG. Dus als we het uit de voor­beelden van hier­boven lezen, dan gaat de draai van ‑1000 naar +1000 stukken. Dat komt dus bovenop die eerste run omhoog waar­door de koersen in een razend snel tem­po oplopen. Een ware short squeeze kan zelfs in 2 sessies tussen de 8 en 12% sti­jging veroorza­k­en op een index die enorme klap­pen kreeg. Bij de DAX lijkt het erop dat we dit snel gaan zien. Een heel mooi voor­beeld van een echte short squeeze kre­gen we op dins­dag 28 okto­ber 2008 toen de Dow Jones op 1 dag maar lief­st 11% hoger sloot.

Let wel, een short squeeze wil niet zeggen dat de down­trend over is, de short­er zal proberen terug te slaan vanaf niveaus tussen de 1520% hoger. Ook iets wat we hebben gezien eind 2008. Hoe dat zal lopen valt nog te bezien. Vol­gende week zal ik het er in mijn col­umn over hebben: waar staan we en waar kun­nen we naar­toe? Vol­gende week denk ik wel dat de beurzen gevoelig hoger staan dan waar we maandag 12 sep­tem­ber een bodem hebben gemaakt.

Guy Boscart
US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.