...

Short posities: Wat is het? Hoe werkt het?

24 januari 2006, 10:04 | Guy Boscart | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Short gaan in aan­de­len klinkt voor veel mensen vreemd in de oren, hoe kan men nu iets tegen de draad in doen? … Dat is toch slecht en gevaar­lijk? .. Wel, zolang de aan­de­len- beurzen er zijn, bestaan er al short-posi­ties … In deze col­umn kunt u daar het e.e.a. over te weten komen zodat het voor u wat duidelijk­er wordt …
Een short-sto­ry
Als je voor de eerste keer in je beleg­ger­sleven iemand hoort spreken over short gaan, hoor je het in Wall Street don­deren. Wat, denk je dan, wat zegt die daar nou? Iets verkopen dat ik niet bez­it, in de hoop het terug te kun­nen kopen nadat de waarde is ver­min­derd? Hoe bedenken ze het? 
Nochtans is er niets nieuws onder de zon en dat geldt ook voor short-posi­ties. Short ging men zodra beur­shuizen ontston­den, zoals de Lon­don Stock Exchange die het lev­enslicht aan­schouwde in 1698 in een Lon­dens koffiehuis, waar het die dagen alleen maar naar koffie rook. Er werd gehan­deld in aan­de­len en ook in gebruik­goed­eren door de man­nen met de hoge hoe­den zoals u op de onder­staande afbeeld­ing kunt zien.
Stel: we zijn in de 17e eeuw, we hebben voel­ing met het han­del­sleven en we willen een stu­iver ver­di­enen. Er is een schip op komst met kolo­niale waren. Je weet dat de vraag groot is. Dus koop je nu (een deel van) de lad­ing. Als alles goed gaat, wordt de lad­ing na aankomst aan een hogere pri­js verkocht en jij, de (gedeel­telijke) eige­naar strijkt winst op. Je hebt gehan­deld à la hausse’, nu noe­men we dat een LONG-posi­tie innemen’. 

Nu kon het in die tijd, eve­nals nu, wel eens verk­eren. De lad­ing kon aver­ij oplopen, de vraag kon tegen­vallen. Als je dit verwachtte, kon je de lad­ing lenen’ en verkopen à la baisse’, een SHORT-posi­tie innemen dus. Was na aankomst gebeurd wat iedereen vrees­de maar jij hoopte, kon je alweer winst mak­en door­dat je de lad­ing terugkocht aan aan lagere waarde dan je verkocht.
Dit spel­let­je speelde men vrolijk gedurende de eerste decen­nia van 1700. Toen spat­te rond 1720 de Britain’s South Sea Bub­ble uiteen. Duizen­den had­den aan­de­len gekocht van Britain’s South Sea, een maatschap­pij die het alleen­recht beweerde te bezit­ten voor alle han­del met Zuid-Ameri­ka en die regio. De aan­de­len klom­men pijl­snel van 128 £ naar het achtvoudi­ge. Toen bleek de maatschap­pij in kwest­ie enkel maar goed te zijn in het verkopen van gebakken lucht. Daarop kelderde het aan­deel. De beurs van Lon­den crashte. De Brit-met-de-pet was zijn pounds, shillings of pen­nies kwi­jt. Behalve enkelin­gen, die scep­tisch waren en à la baisse’ gehan­deld had­den ter­wi­jl de zeep­bel zich nog aan het vor­men was. 
Hoe reageer­den de autoriteit­en? Short-sell­ing werd ver­bo­den, althans tijdelijk. Men kon het niet hebben dat iemand geld ver­di­ende aan een waarde­v­er­min­der­ing. Dat was niet ethisch, dacht men.
Gelijkaardi­ge reac­ties en maa­trege­len waren er gedurende de Amerikaans-Britse oor­log van 1812 en na Black Thurs­day’, die de depressie van 1929 inluidde.
Wie ook het klap­pen van short-zweep kende, was Cor­nelius Van­der­bilt. Deze scheeps‑, lat­er spoor­weg­mag­naat kende alles van het manip­uleren van aan­de­len. Hij kreeg er jalo­erse en konkelfoezende con­cur­renten mee op de knieën, omdat deze de aan­de­len van Harlem’s, Van­der­bilts maatschap­pij, mas­saal short had­den verkocht. Wat deed Cor­nelius? Hij kocht even mas­saal zijn eigen aan­de­len in. Er kwam geen dal­ing, wel een sti­jging van de koers, uitein­delijk gin­gen de con­cur­renten eraan en hij streek de winst op. Dit is een voor­beeld van hoe je niet moet short gaan. Han­del nooit onbe­su­isd en gedreven door emotie.


Cor­nelius Van­der­bilt (17941877)

Hoe staan de zak­en ervoor heden ten dage? Blijk­baar hebben de lokale over­he­den nog niet veel bijgeleerd over short gaan. Want als gevolg van 11 sep­tem­ber 2001 heeft in Japan het Finan­cial Ser­vices Agency een regel uit­gevaardigd die zegt dat je enkel short kunt verkopen aan een pri­js, hoger dan de laat­ste koers. Het­zelfde Agency heeft insi­tu­tionele beleg­gers (verzek­er­ings­maatschap­pi­jen) afger­aden aan­de­len aan bro­kers te lenen voor short-doelein­den. Det­zelfde werk­wi­jze vol­gden na 911 het Britse Finan­cial Ser­vices Author­i­ty en de min­is­ter van Financiën in Duit­s­land. Motiver­ing: om te tonen dat je nog gelooft in het west­erse economis­che sys­teem, moet je LONG gaan. Alsof geloven in eeuwige sti­jging een dogma.
Maa­trege­len tegen short­en slaan aan bij het grote pub­liek, omdat ze een schi­jn­bare halt willen toeroepen aan het speculeren à la baisse’. Wat het grote pub­liek nog alti­jd niet weet, is dat short-sell­ing een cru­ciale rol speelt in het bewaren van het even­wicht op de mark­ten. Door wel­do­or­dacht een short-posi­tie in te nemen, geef je het sig­naal dat je ervan uit­gaat dat de koers van een bepaald fonds aan wat afkoel­ing toe is. What goes up, must go down. Een short­er geeft een teken dat niet mis te ver­staan is. Hij of zij zegt fir­ma zus of zo heeft voor een tijd­je geen argu­menten meer om aan groei te denken, het is tijd dat de aan­deel­houd­ers wat winst nemen’. 
Moest men meer aan­dacht best­e­den aan short gaan, dan waren geen tech­nolo­gie-zeep­bellen mogelijk. Ook geen Lernout & Haus­pie- of Enron-schan­dalen. Denk ook aan de Amerikaanse fir­ma Micro Strat­e­gy, die in 2001 haar aan­deel­houd­ers ten zeer­ste ontraadde om aan­de­len te lenen aan short­ers, maar kort daarop betrapt werd voor boekhoud­kundi­ge fraude, waar­door het aan­deel terugviel van 313 naar 3 (!) USD
Short-verkop­ers vor­men niet alleen een reg­ulerende fac­tor in de mark­ten, maar zijn ook een tegengewicht t.o.v. de ana­lysten, die in 90% van hun aan­bevelin­gen kopen’ zeggen. Min­der dan twee maan­den voor­dat Enron ten onder ging, gaven 10 van 17 ana­lysten, ca 60% dus, een strong buy’ aan­bevel­ing. De enkelin­gen die toen niet meer geloof­den in die fir­ma en short gin­gen, bewezen het bij het rechte eind te hebben. 
Hoe dan ook, short gaan’ is een val­a­bele tech­niek, even belan­grijk als long gaan’. In bei­de gevallen zijn er risi­co’s. Sen­ti­menteel wordt short­en ervaren als spe­ci­aal, onge­woon en gevaar­lijk. Miss­chien daarom zijn op de NYSE min­der dan 2% van de posi­ties short en is dit getal nog lager op Nas­daq. Is het omdat short­en ogen­schi­jn­lijk indruist tegen het groeiprincipe? Ogen­schi­jn­lijk. Want zoals we op deze plek al meer­malen zeg­den, niets sti­jgt tot in het oneindi­ge, koersen ken­nen een op en neer gaand ver­loop, ze swin­gen’, van­daar Guy Boscarts’ swing­trad­ing-meth­ode die even­veel belang hecht aan long- als aan short-posities.
Nog­maals: what goes up, must come down .…
Jan Van Besauw
Guy Boscart
US Mar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.