SHANGHIGH
Nergens zijn de koersfluctuaties zo spectaculair als op de beurs van Shanghai. Als gevolg van de kredietcrisis verloor de Shanghai Composite bijna drie kwart van zijn waarde in een jaar. Vervolgens herstelde de beurs zich met een rally die de waarde ruimschoots deed verdubbelen. En de dagelijkse omzetten zijn enorm. Zo verwisselde het gemiddelde Chinese aandeel dit jaar reeds drie keer van eigenaar. Begin augustus bereikte de beurs van China zijn hoogste stand tot nog toe dit jaar van 3478 punten. Daarmee was deze index sinds de bodem van oktober vorig jaar met niet minder dan 109 % gestegen. En de afgelopen weken bevinden de koersen op deze beurs zich weer in een vrije val. Het begin van deze correctie was even een aanleiding in de rest van de wereld om te vrezen voor besmetting, maar inmiddels hebben de westerse beurzen zich van deze Chinese koersval ontkoppeld. Mede door de opmars van de Chinese economie en eerdere koersbewegingen werd de Chinese beurs werd door velen gezien als richtinggevend. De bearmarket die in het najaar van 2007 begon werd immers op de beurs van Shanghai ingezet. En het was ook op deze beurs dat er voor het eerst een bodem werd neergezet in de zwartste dagen van de crisis. Op de correctie op de Chinese beurs reageerde de rest van de wereld als door een wesp gestoken. Maar de gevolgen van deze beet vielen erg mee. Hoewel de schrijver dezes de Chinese economische ontwikkeling vaak en graag heeft aangehaald als argument om de huidige bullmarket te staven is enige relativering wel op zijn plaats.
Ten eerste is er in China sprake van een zeer beperkte correlatie tussen de beurskoersen en de economische ontwikkelingen. Zo werd er in de zomer van 2005 een bodem gezet op de beurs midden in een onwaarschijnlijke economische hausseperiode. Pas daarna zette de Chinese beurs zijn opzienbarende opmars naar ijle hoogten in met als voorlopige piek een koers van 6092 punten in oktober 2007. Ook het – zoals nu — veronderstelde verband tussen het ruime monetaire beleid van de autoriteiten en de beurskoersen is lang niet altijd duidelijk. Het is waar dat de beurs begon te stijgen in het najaar vanaf het moment dat de autoriteiten de geldsluizen wagenwijd openzetten. Maar in bijvoorbeeld het voorjaar van 2007 droogde de kredietverlening nagenoeg op terwijl tegelijkertijd de beurs explodeerde.
Daarnaast is de beurs van Shanghai nauwelijks toegankelijk voor buitenlandse beleggers. En omgekeerd is het Chinese particuliere beleggers – drie kwart van alle beleggers op Shanghai – nog steeds niet toegestaan te beleggen in het buitenland. Zij kunnen hun speculatieve driften dus slechts botvieren op hun eigen beurzen. Om die reden geeft de beurs van Shanghai lang niet altijd de juiste informatie weer over het beursgenoteerde Chinese bedrijfsleven. Dat verklaart ook de soms forse koersverschillen tussen noteringen van bedrijven die zowel in Hong Kong als Shanghai verhandeld worden. Momenteel zijn de aandelen van bedrijven met noteringen aan beide beurzen opmerkelijk veel duurder in Shanghai. Maar ook Chinese ADR’s – bedrijven met een beursnotering in dollars in New York – vertonen grote verschillen met die van Shanghai. Door genoemde handelsrestricties is arbitrage niet mogelijk en kunnen dergelijke verschillen langdurig voortbestaan. Een ander element vormt het nog steeds geldende verbod op short selling op de beurs van Shanghai. Beleggers kunnen de markt alleen van de koopzijde benaderen en zodoende zijn er weinig remmende krachten werkzaam.
Bovengenoemde argumenten zijn een goede reden om aan te nemen dat de huidige correctie op de beurs van Shanghai niet noodzakelijk een vervolg zal krijgen op de beurzen in de rest van de wereld. Koersbewegingen op de beurs van Shanghai zijn eigenlijk al jaren buitengewoon spectaculair. Vanaf het moment dat er aandelen op deze beurs verhandeld konden worden – zo’n 20 jaar geleden vanuit een oud hotel aan de Bund in Shanghai — heeft deze beurs de nodige reuring gekend. De stijgingen waren vaak uitzonderlijk en de koersdalingen deden er niet voor onder. Het is de taak van een aandelenmarkt om goede economische signalen af te geven die van belang zijn bij het doen van investeringsbeslissingen. Hoewel de beurs van China op het gebied van entertainment niet te kort schiet wordt deze functie nog niet altijd goed vervuld. Mede daarom behoeven de bewegingen op deze beurs niet per se een voorbode te zijn voor nakend licht aan het einde van de tunnel of naderend onheil. De ontwikkelingen staan soms in een volledig isolement. De autoriteiten zullen eerst nog de nodige liberaliserende maatregelen dienen te nemen voordat deze beurs echt richtinggevend in de wereld kan gaan worden. Maar dat neemt niet weg dat de beurs van Shanghai alleen al gezien de omvang van de economie een steeds groter rol van betekenis zal gaan spelen.
Jan-willem Nijkamp
US Markets
SHANGHIGH
1 september 2009, 01:27
|
Guy Boscart
| leestijd: 5 minuten
|
moeilijkheid: 11 / 12
|
Nergens zijn de koersfluctuaties zo spectaculair als op de beurs van Shanghai. Als gevolg van de kredietcrisis verloor de Shanghai Composite bijna drie kwart van zijn waarde in een jaar. Vervolgens herstelde de beurs zich met een rally die de waarde ruimschoots deed verdubbelen. En de dagelijkse omzetten zijn enorm.