...

SHANGHIGH

1 september 2009, 01:27 | Guy Boscart | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Ner­gens zijn de koers­fluc­tu­aties zo spec­tac­u­lair als op de beurs van Shang­hai. Als gevolg van de kredi­et­cri­sis ver­loor de Shang­hai Com­pos­ite bij­na drie kwart van zijn waarde in een jaar. Ver­vol­gens her­stelde de beurs zich met een ral­ly die de waarde ruim­schoots deed ver­dubbe­len. En de dagelijkse omzetten zijn enorm.

SHANGHIGH

Ner­gens zijn de koers­fluc­tu­aties zo spec­tac­u­lair als op de beurs van Shang­hai. Als gevolg van de kredi­et­cri­sis ver­loor de Shang­hai Com­pos­ite bij­na drie kwart van zijn waarde in een jaar. Ver­vol­gens her­stelde de beurs zich met een ral­ly die de waarde ruim­schoots deed ver­dubbe­len. En de dagelijkse omzetten zijn enorm. Zo ver­wis­selde het gemid­delde Chi­nese aan­deel dit jaar reeds drie keer van eige­naar. Begin augus­tus bereik­te de beurs van Chi­na zijn hoog­ste stand tot nog toe dit jaar van 3478 pun­ten. Daarmee was deze index sinds de bodem van okto­ber vorig jaar met niet min­der dan 109 % geste­gen. En de afgelopen weken bevin­den de koersen op deze beurs zich weer in een vri­je val. Het begin van deze cor­rec­tie was even een aan­lei­d­ing in de rest van de wereld om te vrezen voor besmet­ting, maar inmid­dels hebben de west­erse beurzen zich van deze Chi­nese koersval ontkop­peld. Mede door de opmars van de Chi­nese economie en eerdere koers­be­weg­in­gen werd de Chi­nese beurs werd door velen gezien als richt­inggevend. De bear­mar­ket die in het najaar van 2007 begon werd immers op de beurs van Shang­hai ingezet. En het was ook op deze beurs dat er voor het eerst een bodem werd neergezet in de zwart­ste dagen van de cri­sis. Op de cor­rec­tie op de Chi­nese beurs reageerde de rest van de wereld als door een wesp gesto­ken. Maar de gevol­gen van deze beet vie­len erg mee. Hoewel de schri­jver dezes de Chi­nese economis­che ontwik­kel­ing vaak en graag heeft aange­haald als argu­ment om de huidi­ge bull­mar­ket te staven is enige rel­a­tiver­ing wel op zijn plaats.

Ten eerste is er in Chi­na sprake van een zeer beperk­te cor­re­latie tussen de beursko­ersen en de economis­che ontwik­kelin­gen. Zo werd er in de zomer van 2005 een bodem gezet op de beurs mid­den in een onwaarschi­jn­lijke economis­che haussepe­ri­ode. Pas daar­na zette de Chi­nese beurs zijn opzien­barende opmars naar ijle hoogten in met als voor­lop­ige piek een koers van 6092 pun­ten in okto­ber 2007. Ook het – zoals nu — veron­der­stelde ver­band tussen het ruime mon­e­taire beleid van de autoriteit­en en de beursko­ersen is lang niet alti­jd duidelijk. Het is waar dat de beurs begon te sti­j­gen in het najaar vanaf het moment dat de autoriteit­en de geld­sluizen wagen­wi­jd open­zetten. Maar in bijvoor­beeld het voor­jaar van 2007 droogde de kredi­etver­len­ing nage­noeg op ter­wi­jl tegelijk­er­ti­jd de beurs explodeerde. 

Daar­naast is de beurs van Shang­hai nauwelijks toe­ganke­lijk voor buiten­landse beleg­gers. En omge­keerd is het Chi­nese par­ti­c­uliere beleg­gers – drie kwart van alle beleg­gers op Shang­hai – nog steeds niet toeges­taan te beleggen in het buiten­land. Zij kun­nen hun spec­u­latieve driften dus slechts botvieren op hun eigen beurzen. Om die reden geeft de beurs van Shang­hai lang niet alti­jd de juiste infor­matie weer over het beursgeno­teerde Chi­nese bedri­jf­sleven. Dat verk­laart ook de soms forse koersver­schillen tussen noterin­gen van bedri­jven die zow­el in Hong Kong als Shang­hai ver­han­deld wor­den. Momenteel zijn de aan­de­len van bedri­jven met noterin­gen aan bei­de beurzen opmerke­lijk veel duur­der in Shang­hai. Maar ook Chi­nese ADR’s – bedri­jven met een beursno­ter­ing in dol­lars in New York – ver­to­nen grote ver­schillen met die van Shang­hai. Door genoemde han­del­sre­stric­ties is arbi­trage niet mogelijk en kun­nen dergelijke ver­schillen lang­durig voortbestaan. Een ander ele­ment vormt het nog steeds geldende ver­bod op short sell­ing op de beurs van Shang­hai. Beleg­gers kun­nen de markt alleen van de koopz­i­jde benaderen en zodoende zijn er weinig rem­mende kracht­en werkzaam. 

Bovenge­noemde argu­menten zijn een goede reden om aan te nemen dat de huidi­ge cor­rec­tie op de beurs van Shang­hai niet noodza­ke­lijk een ver­volg zal kri­j­gen op de beurzen in de rest van de wereld. Koers­be­weg­in­gen op de beurs van Shang­hai zijn eigen­lijk al jaren buitenge­woon spec­tac­u­lair. Vanaf het moment dat er aan­de­len op deze beurs ver­han­deld kon­den wor­den – zo’n 20 jaar gele­den vanu­it een oud hotel aan de Bund in Shang­hai — heeft deze beurs de nodi­ge reur­ing gek­end. De sti­jgin­gen waren vaak uit­zon­der­lijk en de koers­dalin­gen deden er niet voor onder. Het is de taak van een aan­de­len­markt om goede economis­che sig­nalen af te geven die van belang zijn bij het doen van invester­ings­beslissin­gen. Hoewel de beurs van Chi­na op het gebied van enter­tain­ment niet te kort schi­et wordt deze func­tie nog niet alti­jd goed vervuld. Mede daarom beho­even de beweg­in­gen op deze beurs niet per se een voor­bode te zijn voor nakend licht aan het einde van de tun­nel of naderend onheil. De ontwik­kelin­gen staan soms in een volledig isole­ment. De autoriteit­en zullen eerst nog de nodi­ge lib­er­alis­erende maa­trege­len dienen te nemen voor­dat deze beurs echt richt­inggevend in de wereld kan gaan wor­den. Maar dat neemt niet weg dat de beurs van Shang­hai alleen al gezien de omvang van de economie een steeds grot­er rol van beteke­nis zal gaan spelen. 

Jan-willem Nijkamp
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.