“Sell in may and go away, but remember come back in september ”
Een aantal jaren geleden had de opmerking “sell in may and go away, but remember come back in september ” nog enige waarde en het loonde het om uit de markt te stappen of om de long-posities te draaien naar short-posities. Over deze gevleugelde beursspreuk is al veel geschreven. Kijken we naar de Dow Jones index over 2004, dan was u er per saldo weinig mee opgeschoten om er uit te stappen of te blijven zitten. Echter, was u er uit gestapt en in september pas terug gekomen, dat heeft een paar zeer mooie swings gemist. 6 swings, zowel short als long, was het beeld van de index gedurende de zomer. Het loonde dus zeker de moeite om te blijven handelen. Dat ging ook op voor de “cubes†oftewel de QQQQ’s ( Nasdaq 100-shares ). Blijven handelen, en met name in short posities, had een mooie rendement opgeleverd. Zelfs het handelen op een dalende AEX index was niet onvoordelig geweest.
Ook het fenomeen ” zomerrally ” is zo’n beurswijsheid.
Deze zomerrally begint historisch gezien meestal aan het eind van het 2 kwartaal, omdat de meeste fundmanagers hun halfjaar targets dienen te halen. Over de theorie ” zomerrally ” zijn in de VS talloze artikelen verschenen en bijna elke auteur zoek naar andere verantwoordingen om zijn/haar standpunt te onderbouwen. Zo ook Ralph Rotnem. De inmiddels overleden schrijver zocht naar een parameter voor de rally en beschreef het als volgt. Zoek naar het laagste punt van de Dow Jones Average in mei en zoek daarna naar het hoogste punt in juni, juli of augustus. Deze nogal vage parameter leverde volgens hem dan het bewijs dat er zoiets als een zomerrally moet bestaan ( zie grafiek $INDU ). De waarheid ligt overigens heel ergens anders, n.l. dat in elk seizoen de markten een rally kunnen laten zien. Sterker nog; de markten hebben in het verleden een sterkere rally laten zien in de herfst, winter en voorjaar dan in de zomer. Statistisch gezien is de winter zelfs de beste tijd voor een sterke stijging van de Dow Jones. Over de afgelopen 41 winters is de Dow Jones rond de 13% gestegen over de periode november tot en met december. Het voorjaar leverde ongeveer 10% op de herfst was altijd nog goed voor hetzelfde rendement.. En de zomer maanden? Het gemiddelde stijgingspercentage over de zomerperiode was over de afgelopen 41 zomers rond de 9 %.
Of gaan we dan toch crashen !!
Guy Boscart schrijft in 1 van zijn laatste artikels “Wordt Wall of Fear nu hanging on a cliff !?†al over het testen van een belangrijk steun van de Dow Jones index.
En wat te denken van sommige grafieken en indicatoren. Neem nu b.v. de NYSE Summation index ($NYSI). In juni 1998 werd deze index in het leven geroepen en geeft de trend aan van de Dow Jones index. Het hoogste punt wat deze index in de afgelopen jaren heeft bereikt was 1581,3 ergens in juni 2003. Op dit moment staat de index een stuk lager n.l. op ‑268,5 punten. De RSI van de $NYSI staat al een aantal dagen in oversold gebied, maar een herstel lijkt er voorlopig nog niet in te zitten. De index laat blijken en dubbele kop-schouder formatie te willen afmaken en dan zou de bodem van deze dalende trend wel eens op ‑765 punten uit te komen.
Kort-om: langzamerhand gaat de schoen wringen naar mate de zomer nadert. Aan de ene kant zijn de beurswijsheden niet voor niets ontstaan en statistisch gezien valt er niets op aan te merken, maar de andere kant worden ze toch regelmatig aan alle kanten ontkracht en lijkt er weinig van de kloppen, zoals het sell in may verhaal.
Krijgen we nu een zommerraly of staan we aan de vooravond van een ouderwetse crash.
Dirk Dortland
© US Markets