...

Schoktherapie

14 augustus 2007, 08:23 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De patiënt (economie) is ziek als gevolg van de excessen van de afgelopen jaren. Het enige wat helpt is uitzieken en dat duurt een tijd­je. Maar tja de diverse banken en over­he­den kun­nen zich dat niet per­mit­teren om rustig af te wacht­en. Dus wordt het geschut in stelling gezet.

Schok­ther­a­pie

Twee weken gele­den ref­er­eerde ik nog naar de Greenspan PUT. De uiter­ste kracht­to­er van de FED om de finan­ciële mark­ten te hulp te schi­eten. Wel niet alleen de FED kwam afgelopen week ten hulp maar vri­jwel alle cen­trale banken van de wereld (o.a. BOJ en ECB) begonnen eens­gezind mas­saal geld in de economie te pom­pen. Het is de eerste keer na 11 sep­tem­ber 2001 dat de cen­trale banken ingrepen’.

Het sub­prime prob­leem dat vol­gens Bernanke en Pauls­son onder con­t­role was blijkt zwaar onder­schat door de hoge heren. Na de afgelopen maan­den eerst het prob­leem te bagatel­lis­eren, daar­na sussende praat­jes moet nu zwaar aan de noodrem wor­den getrokken en kar­ren­vracht­en (lees hon­der­den mil­jar­den aan dol­lars, euro’s en yen) aan geld in de economie gepompt worden. 

Het sub­prime prob­leem raast als een virus over de wereld­bol en tast over­al finan­ciële instellin­gen aan. De meeste finan­ciële instellin­gen gebruiken sussende woor­den en verkondi­gen dat hun lenin­gen van goede kwaliteit zijn Wel miss­chien hebben ze gelijk maar miss­chien ook niet. Lat­en we eerlijk zijn als BNP Paribas de waarder­ing van drie van zijn fond­sen moet stil te leggen wegens gebrek aan liq­uiditeit op de markt wat hangt ons’ dan nog meer boven het hoofd. Gecom­bi­neerd met de schok­ther­a­pie van de cen­trale banken kri­jg je dan toch een gevaar­lijke molo­tov cock­tail Eerst doen (mijn aan­de­len verkopen) en dan denken’ is de impuls reac­tie van de meeste beleg­gers. Een begri­jpelijke reac­tie maar waarschi­jn­lijk niet ver­standig om zo te reageren.

Het mas­sale geld in de economie pom­pen is eigen­lijk een verkapte manier van rentev­er­lag­ing. Ik kan u verzek­eren de cen­trale banken gaan nog een tijd­je door met deze schok­ther­a­pie’. Ze moeten wel want anders gli­jdt de werelde­conomie in een recessie. Of deze schok­ther­a­pie ver­standig is betwi­jfel ik. De patiënt (economie) is ziek als gevolg van de excessen van de afgelopen jaren. Het enige wat helpt is uitzieken en dat duurt een tijd­je. Maar tja de diverse banken en over­he­den kun­nen zich dat niet per­mit­teren om rustig af te wacht­en. Make or break’ schreef ik vorige week. En dat is pre­cies wat de cen­trale banken nu proberen. Alles of niets. Het zou met niet ver­bazen als de FED vol­gende week een zoge­naamde emer­gency rate cut’ afkondigt. Jawel een tussen­ti­jdse rentev­er­lag­ing om alle prob­le­men’ weg te zal­ven. Zover ik me kan herin­neren is een dergelijke ingreep slechts 1 x eerder voorgekomen.

En de beleg­ger? Die is overgeleverd aan de waan van de dag. Van­daag 10 pun­ten hoger, mor­gen weer 15 lager. Of ander­som. Het maakt niet uit. Kon­ing Angst heeft de scepter overgenomen van Kon­ing Hebzucht. Gelukkig bestaat er ook nog zo iets als gezond verstand. 

De meeste Europese beurzen gin­gen de afgelopen weken met vele pro­cen­ten omlaag met als twi­jfelachtige koplop­er de AEX met ‑4%. Even een gewetensvraag­je: Hoeveel gin­gen de Amerikaanse indices vorige week omlaag?

De jaar­winst is de afgelopen 3 weken in de AEX vri­jwel volledig weggevaagd. De AEX begon het jaar op 495, bereik­te 3 weken gele­den een jaarhigh op 564 en noteerde afgelopen vri­jdag onder de 500. Deze week in de Gan­nTrad­er Mar­ket Analy­sis zal ik de dal­ing van de afgelopen weken in een juist per­spec­tief tra­cht­en te plaat­sen. De belan­grijk­ste start­da­tum waarop ik mij richt is 14 juni 2006. Vanaf daar startte de impuls­be­weg­ing die enige weken gele­den bru­usk ten einde kwam. Posi­tief is dat de meeste beurzen nog steeds boven de sti­jgingss­te­un­li­jjn noteren vanaf juni 2006. Deze week is het accent van de analy­ses gericht op het in beeld bren­gen van deze belan­grijke ste­un­zones voor de diverse indices. Daar­naast dit keer vooral koers­doe­len die Elliott matig zijn bepaald. Verder uit­er­aard koers­doe­len en tijdprojecties 

Jan van Gemeren. Van Gemeren is werkza­am bij Gan­nTrad­er, uit­gev­er van 2 weke­lijkse analy­ser­ap­porten: Gan­nTrad­er Mar­ket Analy­sis en Gan­nTrad­er Astro. 


Meer infor­matie op www​.gan​ntrad​er​.nl.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.