![](/images/legacy-images/images/schrijvers/JVG_04.gif)
Schoktherapie
Twee weken geleden refereerde ik nog naar de Greenspan PUT. De uiterste krachttoer van de FED om de financiële markten te hulp te schieten. Wel niet alleen de FED kwam afgelopen week ten hulp maar vrijwel alle centrale banken van de wereld (o.a. BOJ en ECB) begonnen eensgezind massaal geld in de economie te pompen. Het is de eerste keer na 11 september 2001 dat de centrale banken ‘ingrepen’.
Het subprime probleem dat volgens Bernanke en Paulsson onder controle was blijkt zwaar onderschat door de hoge heren. Na de afgelopen maanden eerst het probleem te bagatelliseren, daarna sussende praatjes moet nu zwaar aan de noodrem worden getrokken en karrenvrachten (lees honderden miljarden aan dollars, euro’s en yen) aan geld in de economie gepompt worden.
Het subprime probleem raast als een virus over de wereldbol en tast overal financiële instellingen aan. De meeste financiële instellingen gebruiken sussende woorden en verkondigen dat hun leningen van goede kwaliteit zijn Wel misschien hebben ze gelijk maar misschien ook niet. Laten we eerlijk zijn als BNP Paribas de waardering van drie van zijn fondsen moet stil te leggen wegens gebrek aan liquiditeit op de markt wat hangt ‘ons’ dan nog meer boven het hoofd. Gecombineerd met de schoktherapie van de centrale banken krijg je dan toch een gevaarlijke molotov cocktail ‘Eerst doen (mijn aandelen verkopen) en dan denken’ is de impuls reactie van de meeste beleggers. Een begrijpelijke reactie maar waarschijnlijk niet verstandig om zo te reageren.
Het massale geld in de economie pompen is eigenlijk een verkapte manier van renteverlaging. Ik kan u verzekeren de centrale banken gaan nog een tijdje door met deze ‘schoktherapie’. Ze moeten wel want anders glijdt de wereldeconomie in een recessie. Of deze schoktherapie verstandig is betwijfel ik. De patiënt (economie) is ziek als gevolg van de excessen van de afgelopen jaren. Het enige wat helpt is uitzieken en dat duurt een tijdje. Maar tja de diverse banken en overheden kunnen zich dat niet permitteren om rustig af te wachten. ‘Make or break’ schreef ik vorige week. En dat is precies wat de centrale banken nu proberen. Alles of niets. Het zou met niet verbazen als de FED volgende week een zogenaamde ‘emergency rate cut’ afkondigt. Jawel een tussentijdse renteverlaging om ‘alle problemen’ weg te zalven. Zover ik me kan herinneren is een dergelijke ingreep slechts 1 x eerder voorgekomen.
En de belegger? Die is overgeleverd aan de waan van de dag. Vandaag 10 punten hoger, morgen weer 15 lager. Of andersom. Het maakt niet uit. Koning Angst heeft de scepter overgenomen van Koning Hebzucht. Gelukkig bestaat er ook nog zo iets als gezond verstand.
De meeste Europese beurzen gingen de afgelopen weken met vele procenten omlaag met als twijfelachtige koploper de AEX met ‑4%. Even een gewetensvraagje: Hoeveel gingen de Amerikaanse indices vorige week omlaag?
De jaarwinst is de afgelopen 3 weken in de AEX vrijwel volledig weggevaagd. De AEX begon het jaar op 495, bereikte 3 weken geleden een jaarhigh op 564 en noteerde afgelopen vrijdag onder de 500. Deze week in de GannTrader Market Analysis zal ik de daling van de afgelopen weken in een juist perspectief trachten te plaatsen. De belangrijkste startdatum waarop ik mij richt is 14 juni 2006. Vanaf daar startte de impulsbeweging die enige weken geleden bruusk ten einde kwam. Positief is dat de meeste beurzen nog steeds boven de stijgingssteunlijjn noteren vanaf juni 2006. Deze week is het accent van de analyses gericht op het in beeld brengen van deze belangrijke steunzones voor de diverse indices. Daarnaast dit keer vooral koersdoelen die Elliott matig zijn bepaald. Verder uiteraard koersdoelen en tijdprojecties
Jan van Gemeren. Van Gemeren is werkzaam bij GannTrader, uitgever van 2 wekelijkse analyserapporten: GannTrader Market Analysis en GannTrader Astro.
Meer informatie op www.ganntrader.nl.