...

Saved by the Beige Book

15 juni 2007, 08:38 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De afgelopen week werd gedom­i­neerd door vrees voor inflatie en de ges­taag sti­j­gende rente. Oblig­atiemark­ten hebben het ima­go saai te zijn, maar niets is min­der waar. De dal­ing van de oblig­atieko­ersen had­den tot gevolg dat de effec­tieve ren­de­menten scherp ste­gen. Hoewel de rente al sinds maart met 19% is geste­gen, reageer­den aan­de­len­be­leg­gers pas de afgelopen week hierop als door een wesp gesto­ken. De aan­de­len­mark­ten daalden naar belan­grijke ste­un­niveaus alwaar koop­jes­jagers klaarston­den om toe te slaan. Het Beige Book van de Fed gaf weinig infla­toire druk aan, het­geen weer een relief ral­ly teweeg bracht. 


Na de pub­li­catie van het Beige Book schoten de aan­de­lenko­ersen in Ameri­ka omhoog. Daar­voor noteer­den de Amerikaanse indices rond cru­ciale ste­un­niveaus en was het duidelijk erop of eron­der. Het werd dus erop, want de mark­ten leef­den behoor­lijk op. Daarmee werd het gevaar op een grotere cor­rec­tie voor­lop­ig afgewend. Bij de Dow Jones ligt het belan­grijke ste­un­niveau rond 13.200 pun­ten. Door­dat de index vanaf dit niveau opveerde, bli­jft het neu­trale beeld voor de korte ter­mi­jn intact. Voor de S&P500 geldt het­zelfde ver­haal. Voor de lan­gere ter­mi­jn zijn alle sti­j­gende trends nog intact. Kijken we naar de mid­del­lange ter­mi­jn, dan zien we dat door de recente oplev­ing een hogere bodem is gevor­md. Pas als deze ste­un­niveaus wor­den door­bro­ken, dienen we op te passen. Het is nu de vraag of de indices nieuwe hoogtepun­ten weten te bereiken. Zo niet, dan bli­jven de indices voor de korte ter­mi­jn gevan­gen in een brede neu­trale trad­ing range.

Brent her­vat sti­j­gende trend

Brent-olie is, ondanks wat haperin­gen, aardig op weg richt­ing het koers­doel op $ 78. Dit koers­doel en tevens de all time high is ontstaan na de uit­braak uit het dal­ende wig­pa­troon aan het begin van dit jaar. Posi­tief is boven­di­en dat zow­el de zware weer­stand rond $ 65 als de vol­gende weer­stand rond $ 68 is uitgenomen. Deze niveaus dienen nu als een ste­un. De licht­en staan nog steeds zow­el op jaar‑, maand‑, week- als dag­ba­sis op groen. Brent zal extra kracht tonen zodra die het niveau rond $ 68 defin­i­tief achter zich weet te lat­en. Mocht de ste­un­zone rond $ 65 onver­hoopt toch wor­den door­bro­ken, dan kan Brent ver­vol­gens verder wegza­kken naar het vol­gende ste­un­niveau rond $ 60. Dit is tevens een rond getal en daarom uit psy­chol­o­gisch oog­punt een belan­grijke ste­un. Het sinds april gevor­mde vlag­pa­troon, waaruit Brent-olie is gebro­ken, impliceert een con­tin­uer­ing van de sti­j­gende trend. Pas als de sti­j­gende trend wordt ver­lat­en, wordt het beeld neu­traal tot een niveau van $ 65 en negatief bij een door­braak hieronder.

Euro verder onder druk

De euro is vanaf de weer­stand, gevor­md door het voor­ma­lig hoog­ste punt in 2004 op $ 1,367, behoor­lijk ver weggeza­kt. De dol­lar gaf de euro een ste­vige dre­un waar­door de Europese munteen­heid zelfs door de hor­i­zon­tale ste­un zak­te. Deze ste­un cor­re­spon­deert met de top van decem­ber 2006 rond $ 1,337. Het beeld leek posi­tiev­er te wor­den nadat de euro zich vanaf dit niveau weer wist te her­stellen. Deze ral­ly werd echter in de kiem ges­mo­ord. De dol­lar her­stelde zich opnieuw zeer sterk waar­door deze de top van feb­ru­ari door­brak, die voor ste­un had moeten zor­gen. Dit is een uiterst veeg teken, waar­door het korte ter­mi­jn beeld negatief is gewor­den. De mid­del­lange ter­mi­jn trend is hier­mee neu­traal gewor­den. De lange ter­mi­jn trend bli­jft daar­ente­gen posi­tief, mits de euro boven het ste­un­niveau rond $ 1,32 weet te bli­jven. Dit niveau cor­re­spon­deert met de meer­jarige sti­j­gende ste­un­li­jn. Het zal wel een zware dob­ber wor­den voor­dat de weer­stand op $ 1,367 over­tu­igend wordt uitgenomen. Dit niveau verd­wi­jnt namelijk door de dal­ing steeds verder uit zicht. We kun­nen de huidi­ge dal­ing aan­merken als een (forse) cor­rec­tieve beweg­ing bin­nen een sti­j­gende trend.

Eurostoxx50 heropent aanval

De Europese aan­de­len­mark­ten zijn door het oog van de naald gekropen door­dat de ste­un­niveaus van mei hun dienst bewezen. Daarmee werd het sce­nario van feb­ru­ari afgewend en mogen de indices het wederom proberen om hogere regio­nen op te zoeken. De Eurostoxx50 heeft het ste­un­niveau rond 4.375 pun­ten aan een zeer zware test onder­wor­pen. Deze ste­un­grens heeft de toets der kri­tiek goed doorstaan, waar­door de sti­j­gende trend werd her­vat. De DAX seilde behoor­lijk hard ab vanaf het niveau van 8.000 pun­ten. De Duitse index her­stelde zich ver­vol­gens sterk en kreeg wederom een herkans­ing voor de jacht op de top van 8.065 pun­ten. De CAC40 veerde eve­neens krachtig op vanaf kri­tieke ste­un­gren­zen. Het is ook voor de Europese indices zaak om hogere top­pen neer te zetten, anders bli­jven deze voor het korte ter­mi­jn beeld gevan­gen in een brede neu­trale bandbreedte.

Met vrien­delijke groet,
www​.beurs​bul​letin​.nl

www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.