![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
De afgelopen week werd gedomineerd door vrees voor inflatie en de gestaag stijgende rente. Obligatiemarkten hebben het imago saai te zijn, maar niets is minder waar. De daling van de obligatiekoersen hadden tot gevolg dat de effectieve rendementen scherp stegen. Hoewel de rente al sinds maart met 19% is gestegen, reageerden aandelenbeleggers pas de afgelopen week hierop als door een wesp gestoken. De aandelenmarkten daalden naar belangrijke steunniveaus alwaar koopjesjagers klaarstonden om toe te slaan. Het Beige Book van de Fed gaf weinig inflatoire druk aan, hetgeen weer een relief rally teweeg bracht.
Na de publicatie van het Beige Book schoten de aandelenkoersen in Amerika omhoog. Daarvoor noteerden de Amerikaanse indices rond cruciale steunniveaus en was het duidelijk erop of eronder. Het werd dus erop, want de markten leefden behoorlijk op. Daarmee werd het gevaar op een grotere correctie voorlopig afgewend. Bij de Dow Jones ligt het belangrijke steunniveau rond 13.200 punten. Doordat de index vanaf dit niveau opveerde, blijft het neutrale beeld voor de korte termijn intact. Voor de S&P500 geldt hetzelfde verhaal. Voor de langere termijn zijn alle stijgende trends nog intact. Kijken we naar de middellange termijn, dan zien we dat door de recente opleving een hogere bodem is gevormd. Pas als deze steunniveaus worden doorbroken, dienen we op te passen. Het is nu de vraag of de indices nieuwe hoogtepunten weten te bereiken. Zo niet, dan blijven de indices voor de korte termijn gevangen in een brede neutrale trading range.
Brent hervat stijgende trend
Brent-olie is, ondanks wat haperingen, aardig op weg richting het koersdoel op $ 78. Dit koersdoel en tevens de all time high is ontstaan na de uitbraak uit het dalende wigpatroon aan het begin van dit jaar. Positief is bovendien dat zowel de zware weerstand rond $ 65 als de volgende weerstand rond $ 68 is uitgenomen. Deze niveaus dienen nu als een steun. De lichten staan nog steeds zowel op jaar‑, maand‑, week- als dagbasis op groen. Brent zal extra kracht tonen zodra die het niveau rond $ 68 definitief achter zich weet te laten. Mocht de steunzone rond $ 65 onverhoopt toch worden doorbroken, dan kan Brent vervolgens verder wegzakken naar het volgende steunniveau rond $ 60. Dit is tevens een rond getal en daarom uit psychologisch oogpunt een belangrijke steun. Het sinds april gevormde vlagpatroon, waaruit Brent-olie is gebroken, impliceert een continuering van de stijgende trend. Pas als de stijgende trend wordt verlaten, wordt het beeld neutraal tot een niveau van $ 65 en negatief bij een doorbraak hieronder.
Euro verder onder druk
De euro is vanaf de weerstand, gevormd door het voormalig hoogste punt in 2004 op $ 1,367, behoorlijk ver weggezakt. De dollar gaf de euro een stevige dreun waardoor de Europese munteenheid zelfs door de horizontale steun zakte. Deze steun correspondeert met de top van december 2006 rond $ 1,337. Het beeld leek positiever te worden nadat de euro zich vanaf dit niveau weer wist te herstellen. Deze rally werd echter in de kiem gesmoord. De dollar herstelde zich opnieuw zeer sterk waardoor deze de top van februari doorbrak, die voor steun had moeten zorgen. Dit is een uiterst veeg teken, waardoor het korte termijn beeld negatief is geworden. De middellange termijn trend is hiermee neutraal geworden. De lange termijn trend blijft daarentegen positief, mits de euro boven het steunniveau rond $ 1,32 weet te blijven. Dit niveau correspondeert met de meerjarige stijgende steunlijn. Het zal wel een zware dobber worden voordat de weerstand op $ 1,367 overtuigend wordt uitgenomen. Dit niveau verdwijnt namelijk door de daling steeds verder uit zicht. We kunnen de huidige daling aanmerken als een (forse) correctieve beweging binnen een stijgende trend.
Eurostoxx50 heropent aanval
De Europese aandelenmarkten zijn door het oog van de naald gekropen doordat de steunniveaus van mei hun dienst bewezen. Daarmee werd het scenario van februari afgewend en mogen de indices het wederom proberen om hogere regionen op te zoeken. De Eurostoxx50 heeft het steunniveau rond 4.375 punten aan een zeer zware test onderworpen. Deze steungrens heeft de toets der kritiek goed doorstaan, waardoor de stijgende trend werd hervat. De DAX seilde behoorlijk hard ab vanaf het niveau van 8.000 punten. De Duitse index herstelde zich vervolgens sterk en kreeg wederom een herkansing voor de jacht op de top van 8.065 punten. De CAC40 veerde eveneens krachtig op vanaf kritieke steungrenzen. Het is ook voor de Europese indices zaak om hogere toppen neer te zetten, anders blijven deze voor het korte termijn beeld gevangen in een brede neutrale bandbreedte.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.