Tijd voor de miljardendans. Aan de kop van het klassement is nog geen verandering, maar in de rest van de top-10 is er wel flink gerommeld en zijn er een vijftal mooie promoties te noteren.
Twee jaar geleden, op 20 maart 2010 lieten we weten dat miljardair Slim zijn slag had geslagen en dat deze telecommagnaat de koppositie had veroverd van het peloton van de rijkste mensen ter wereld en daarmee Bill Gates had teruggedrongen naar de tweede plaats.
Is dit nog altijd zo of wat is er veranderd in de kopploeg? Tijd voor een update, met dank aan Forbes.
Zoals in de inleiding gezegd gaan het goud, zilver en brons naar hetzelfde drietal als voor twee jaar. Ook de plaatsen 6 en 10 worden door hetzelfde duo bekleed. Maar de plekken 4, 5, 7, 8 en 9 worden alle ingenomen door klimmers in het klassement, waarvan er twee (Persson en Li Ka-Shing) twee jaar geleden zelfs niet tot de
top-10 behoorden.
Voor we commentaar geven op de individuele prestaties willen we erop wijzen, dat de afgelopen twee jaar het gezamenlijke kapitaal van de top-10 meer dan
395 miljard dollar bedraagt (ca 296 miljard euro), wat tegenover 2010 een groei betekent van 25%. Niet slecht in tijden van monetaire onrust, schuldencrisissen en economische luwte. Zoals we in de titel van dit artikel aan aangaven: de miljardairs boeren goed.
In 2010 bleek dat Carlos Slim Helú erin geslaagd was zijn kapitaal in één jaar tijd te verdubbelen en daardoor Bil Gates kon onttronen. In 2012 blijkt dat in twee jaar tijd zijn spaarpot alweer 29% aandikte. Dat is een flinke stijging, maar toch 5 miljard dollar minder dan wat zijn rijkdom zou geweest zijn een jaar geleden. De reden is dat het aandeel van zijn telecommaatschappij American Movil serieuze klappen gekregen heeft. Maar de 72-jarige weduwnaar Slim is er gerust in en houdt zich volgens de media de laatste tijd meer bezig met filantropie via zijn Carlos Slim Foundation en de Telmex Foundation.
Bill Gates’ bankrekening groeide sinds 2010 met 15% en heeft een achterstand van 8 miljard dollar t.o.v. Carlos Slim. De 56-jarige stichter van Microsoft en geestelijke vader van de basissoftware die miljoenen pc-gebruikers dagelijks hanteren blijft zijn miljoenen gul spenderen aan filantropische doelen. Er is uitgerekend dat hij tot nog toe 28 miljard dollar voor deze doelen uitdeelde. Tel die bij zijn huidige kapitaal en hij geeft Slim het voor het nakijken.
De nummer 3, Warren Buffett, verloor sinds 2010 3 miljard dollar ofwel 6% van zijn bezit en komt zo 17 miljard dollar achterop te liggen tegenover Gates. Hij is de enige van de top-10 die tegenover 2010 in het rood eindigt.
In financiële kringen wordt nu hardop gedacht aan wat er te gebeuren staat als het thans 81-jarige ‘Orakel van Omaha’ er de brui aan zou geven (of erger nog).
Om die geruchten, die funest kunnen worden voor Buffetts beleggingsvehikel Berkshire Hathaway, de kop in te drukken heeft Buffett in februari 2012 laten weten,
dat zijn opvolging verzekerd is, maar een naam gaf hij nog niet vrij. Hij is ook de lanceerder van wat nu bekend staat als ‘The Buffett Rule’ waarbij de rijken ten minste 30% belasting zouden moeten betalen. De Democraten juichten hem toe, de Republikeinen spraken hun afkeer uit. Of die maatregel er komt zal zeker afhangen van de resultaten van de presidentsverkiezing in november 2012.
De eerste klimmer in het klassement is Bernard Arnault, de 63-jarige ceo van het op luxe gerichte bedrijf LVMH dat merken beheert zoals Louis Vuitton en Moet Hennessy. Zijn kapitaal steeg in twee jaar tijd met 49% en zo wipt hij van de 7de naar de 4e plaats. Hij kon het Italiaanse Bulgari inlijven en sloot een exclusieve overeenkomst met Heng Long uit Singapore, één van de leidende looiers van krokodillenleer.
Ook een fameuze klimmer is de 75-jarige Spanjaard Amancio Ortega met in zijn beheer bekende modenamen zoals Zara, Massimo Dutti en Stradivarius. Door 50% rijker te worden wipte hij van de 9de naar de 5de plaats.
In de spaarpot van Larry Ellison (67), de topman van het computerbedrijf Oracle, kwam er net als in deze van Carlos Slim 29% bij en zo behield hij zijn 6de plaats in het peloton. Toch is het voor hem oppassen geblazen (toegegeven, alles is relatief, zeker als je zit op een geldberg van 36 miljard dollar) want de afgelopen jaren is zijn hard- en softwareverkoop aan het afzwakken. Maar Ellison zou Ellison niet zijn, moest hij geen comeback organiseren en dat gebeurt door handige acquisities, zoals deze van zg. cloud-computing firma’s zoals RightNow en Taleo.
Met Eike Batista (55) duikt vinden we op positie 7 de rijkste Braziliaan die sinds 2010 één plaats naar boven is opgeschoven. Olie en gas zijn zijn specialiteiten en vooral dankzij zijn bedrijf OGX Petroleo e Gas kon zijn kapitaal 11% aangroeien tot 30 miljard dollar. Maar niet alleen kleverig goud draagt zijn interesse weg, ook geel blinkend metaal draagt hij hoog in het vaandel en daarom nam hij het Canadese Ventana over voor 1,5 miljard dollar. Ventana zou een ongelooflijk rijke goudmijn bezitten in Colombia en met de opbrengst daarvan, samen met zijn olie en gas hoopt Batista spoedig Carlos Slim te kunnen voorbijsteken. Maar dan moet hij erin slagen minstens
40 miljard dollar extra te verdienen, wat ons toch niet zo evident lijkt.
Een opmerkelijke sprong van 13 naar 8 maakte de 64-jarige baas van H&M, Stefan Persson. Zijn kapitaal groeide van 2010 tot 2012 dan ook aan met een verbluffende 79% (meteen de absolute recordhouder van de top-10). Reden hiervan is waarschijnlijk de acquisitie van de wereldberoemde designers Versace en Romania, die het goedkope imago van H&M wegnamen. En hij heeft zijn winkelareaal nog behoorlijk uitgebreid, o.m. in Balkanlanden.
Van 13 naar 8 is behoorlijk, maar van 16 naar 9 is nog meer. Dat realiseerde de 83-jarige Chinees Li Ka-shing. Met een kapitaal dat sinds 2010 fors met 57% aandikte tot 25,5 miljard dollar is hij de rijkste man van Azië geworden. Zijn personeelsbestand heeft dan ook Chinese proporties: 270.000 personen in bedrijven gevestigd in
53 landen. Hij controleert 13% van alle containertrafiek ter wereld en het door hem overgenomen waterzuiveringsbedrijf Northumbrian Water heeft 4,5 miljoen klanten in het VK.
Plaats 10 blijft bezet door de nestor van het gezelschap, de nu 92-jarige Karl Albrecht (geen recente foto beschikbaar), die slechts 100 miljoen dollar achterop ligt tegenover Li Ka-shing. Hij is nog altijd de ceo van Aldi Sud, de winkelketen met wereldwijd 4.500 supermarkten, waarvan 1.200 in de VS. Samen met zijn in 2010 overleden broer Theo bouwde hij de kruidenierswinkel van hun moeder uit tot een wereldimperium.
Als in een top-10 nieuwkomers zijn, dan zijn er ook die de kopgroep moeten verlaten.
De Indiërs M. Ambani en L. Mittal vielen van resp. positie 4 en 5 naar 19 en 21. Ze zagen hun bankrekeningen dan ook afslanken met resp. 23 en 28%. Hoewel hetgeen nog overblijft zeker niet te versmaden is. Doorduwers als ze zijn zou het ons trouwens niet verwonderen als ze een comeback zouden maken.
Ook in Nederland en België hebben we miljardairs. Evenwel op een bescheidener schaal met kapitalen tussen 7,7 en 1,3 miljard dollar, maar toch.
Charlene de Carvalho-Heineken erfde haar bierbrouwerijconcern van vader Freddy Heineken. Haar echtgenoot Michel de Carvalho zetelt naast haar in het directiecomité van het concern. In 2012 kwam op haar bankrekening 10% meer te staan in vergelijking met 2010, maar ze zakte wel van plaats 103 naar 120.
De Belg Albert Frère zette een opmerkelijke prestatie neer door 38% meer in zijn zwarte kous te steken, die nu met 3,6 miljard dollar flink begint uit te puilen. Hij klom dan ook van de 367ste naar de 304de plaats.
Patokh Chodiev is geboren in Kazachstan, maar heeft het Belgisch staatsburgerschap. Sinds 2010 verminderde zijn vermogen met 15% en valt hij van de 287ste naar de 418de plaats.
Ex aequo met Chodiev is op plaats de Nederlander Frits Goldschmeding, beheerder van Randstad Holding, het tweede grootste bureau voor uitzendarbeid ter wereld. Uit zijn spaarpot lekte 13% weg.
De Nederlandse mediareus John de Mol behield zijn kapitaal van 2 miljard dollar maar werd door velen voorbijgestoken, zodat hij nu vrede moet nemen met de 634ste i.p.v de 488ste plaats.
Nieuwkomer Hans Melchers (73) komt met een kapitaal van 1,5 miljard dollar op de 854ste plaats te staan. Hij werd groot door zijn chemisch bedrijf Melchemie Holland BV.
De Nederlanders Ralph Sonnenberg en Joop van den Ende behouden hun respectievelijke kapitalen van 1,4 en 1,3 miljard dollar. Ze worden flink voorbijgestoken door anderen en glijden van de resp. 721ste en 773ste naar de 913de en 960ste plaatsen.
Hiermee besluiten we onze round up van de rijkste mensen ter aarde. We herhalen het: globaal gezien boeren ze bijzonder goed, ook al was de periode 2010 – 2012 wereldwijd gedomineerd door schulden- en bankcrisissen.
En waar zijn de vrouwen, hoor ik u vragen. Wel, enkel de Nederlandse Charlene de Carvalho-Heineken verdedigt de eer van het zwakke geslacht in dit overzicht. Daar zou iets aan gedaan moeten worden. Misschien duidt Buffett wel een dame aan om hem op te volgen…
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikels over uiteenlopende onderwerpen.