Het drietal aan de top bleef onveranderd maar wordt met argusogen bekeken door hun concurrenten met duidelijke ambities om hen te onttronen.
In april 2012 stelden we vast, dat er gerommel was bij de machtigste vrouwen ter wereld, althans wat de situatie in 2011 betrof. Intussen heeft Forbes in de herfst van 2012 een update gebracht. Hoog tijd dus voor een bezoekje aan dit exclusieve damesclubje.
Forbes, die we citeren als bron van de foto’s bij dit artikel, hanteert een reeks criteria om de ranking list van de 100 machtigste vrouwen ter wereld op te maken. Hun persoonlijk fortuin staat niet op de voorgrond, wat geïllustreerd wordt door bijvoorbeeld het jaarsalaris van 220.000 euro bruto dat nummer 1, Angela Merkel, verdient te vergelijken met de bijna 6 miljard euro die nummer 67, Miuccia Prada, op haar spaarboekje heeft staan.
Wat voor Forbes meetelt is hun invloed die ze uitoefenen, niet alleen in hun dagdagelijkse omgeving, maar ook ver daarbuiten. Denk hierbij aan de positie van Angela Merkel in de EU, aan de boodschap die nummer 2, Hillary Clinton, tijdens haar reizen heeft uitgedragen of aan het respect dat nummer 3, Dilma Roussef, geniet als president van Brazilië.
Na zorgvuldig wikken en wegen komen de mensen bij Forbes tot hun fameuze top-100, waarvan we de wereldtop-10 en de Europese dames die posities 11 tot 100 bekleden onder de loep nemen.
De machtigste vrouw ter wereld is en blijft de Duitse bondskanselier Angela Merkel (58), waarvan we kunnen zeggen dat zij dé spilfiguur is in de EU.
Ook bijzonder is de manier waarop ze samenwerkte met de Franse ex-president Nicolas Sarkozy, wat leidde tot de bijnaam ‘Merkozy’ en de consequentie waarmee ze haar Duits-Franse beleid verder zet in overleg met Sarkozy’s opvolger François Hollande. Zeker daardoor behoudt ze haar ereplaats in de top-10.
Wie zich ook stevig handhaafde, is Hillary Clinton (65), die tijdens de eerste ambtstermijn van Barack Obama minister van Buitenlandse zaken was. Hoewel Obama herverkozen voor een tweede en laatste ambtstermijn, heeft ze besloten het ministerschap op te geven. Het is de Democraat John Kerry die vanaf januari 2013 de fakkel van haar overneemt. Hillary Clinton zal waarschijnlijk een functie bekleden bij de Wereldbank. Ambities voor het presidentschap heeft ze niet (meer). Ze behoudt haar 2de plaats in de top-10.
Dilma Rousseff, de 65-jarige presidente van Brazilië blijft op plaats 3 staan. Nadat ze haar mandaat in januari 2011 startte met een ‘operatie schoonschip’, waarbij 5 ministers en tientallen functionarissen de deur gewezen werden, focust ze op het stimuleren van ondernemen. Ook de enorme rijkdom aan grondstoffen van het land van de samba wil ze op wereldvlak uitspelen.
Als echtgenote van de nog altijd tweede rijkste mens ter wereld heeft Melinda Gates (48) de kans gegrepen om één van de belangrijkste liefdadigheidsinstellingen in leven te roepen, de Bill & Melinda Gates Foundation. Hiermee neemt ze deel aan de strijd tegen armoede, ziekte en gebrek aan onderwijs. Deze foundation beschouwt ze als haar levenswerk en buiten de miljarden die er via haar man Bill worden ingepompt heeft ze 560 miljoen dollar (417 miljoen euro) eigen kapitaal ingebracht. Hoewel ze praktiserend katholiek is, is ze voorstander van geboortecontrole en is ze in dit verband al in aanvaring gekomen met het Vatikaan. Ze klimt van plaats 6 naar 4.
Met een reuzensprong is de 58-jarige Amerikaanse Jill Abramson op de 5de plaats in het klassement terechtgekomen. Als hoofdredacteur heeft ze de 161 jaar oude New York Times het digitale tijdperk ingeleid. Het aantal betalende online lezers van dit statige dagblad is gestegen tot meer dan 500.000 en de website heeft meer dan 40 miljoen unieke bezoekers elke week.
Op haar 66ste heeft de Indiase president Sonia Ghandi de leiding van het tweede grootste land ter wereld als het op inwoners aankomt en de 10de economie qua belangrijkheid. Intussen is ze haar zoon Rahul aan het voorbereiden om het roer van haar over te nemen. In onze tabel steeg ze van plaats 7 naar 6.
Michelle Obama (49) is nu voor de tweede keer First Lady en haar populariteit is groter dan ooit. Ze blijft haar man openlijk steunen en zet haar persoonlijke inspanningen verder om obesitas bij kinderen uit de wereld te helpen. Ook ijvert ze voor verschillende vormen van steun aan de families van militairen.
Dat ze een voorstander is van gezonde voeding blijkt uit de groentetuin die ze liet aanleggen op een stuk grond van het Witte Huis. Ze steeg van positie 8 naar 7.
De 57-jarige Française Christine Lagarde zorgt voor een strak beleid van IMF, dat instaat voor de financiële coördinatie van 188 landen. Een voorname, wellicht de voornaamste taak voor haar is het bestrijden van de Europese schuldencrisis. In dit verband slaagde ze in april 2012 in om de leencapaciteit van het IMF bijna te verdubbelen door een additioneel bedrag van 430 miljard USD (320 miljard euro) te doen goedkeuren. Ze stijgt in onz tabel van plaats 9 naar 8.
Helemaal nieuw in onze tabel is de Amerikaanse minister voor Binnenlandse Veiligheid, de 55-jarige Janet Napolitano, die in één sprong op plaats 9 belandt. Ze is de eerste vrouw die deze belangrijke post (het derde grootste ministerie in de VS) mag bekleden.
Ze moet zich o.a. bezighouden met de immigratiedruk en de daarmee parallel lopende drugstrafiek vanuit Mexico, een bijzonder heikel punt in de politiek van de VS. Ze probeert hierbij een hard maar rechtvaardig beleid uit te stippelen.
Met haar 43 jaar is Sheryl Sandberg de jongste van de top-10. Ze is nu al 4 jaar COO (Chief Operating Officer) voor Facebook en ze moest in die hoedanigheid de onderneming loodsen doorheen de ophefmakende ‘IPO van 100 miljoen dollar’ in mei 2012. In juni 2012 is ze benoemd als lid van de raad van bestuur van Facebook. Momenteel bezit ze voor 1 iljard dollar aandelen van haar bedrijf. Ze daalde van positie 5 naar 10.
Laten we nu eens kijken naar de situatie in Europa. Het eerste wat opvalt is dat er in 2012 maar 5 Europese dames deel uitmaken van de top-100, daar waar ze in 2011 nog met 7 waren.
De 86-jarige Britse Queen Elizabeth II stijgt zo maar eventjes 23 plaatsen van 49 naar 26. In 2012 heeft ze haar 60-jarige ambtstermijn met de nodige luister gevierd. Veel belangrijker was het gebaar van vrede dat ze deed door de letterlijk de hand te reiken van de voormalige IRA-commandant Martin Mc Guinness. Haar persoonlijk fortuin bedraagt om en rond 500 miljoen USD (372 miljoen euro). Ze is op weg om de langst regerende monarch in de 1200-jarige geschiedenis van Groot-Brittannië.
Met één sprong staat de Spaanse Rosalia Mera (68) op de 54ste plaats. Met een kapitaal van 4,5 miljard dollar (3,35 miljard euro) is ze één van de 20 rijkste vrouwen ter wereld. Haar fortuin dankt ze aan de oprichting, samen met ex-echtgenoot Amanacio Ortega, van de Inditex groep, waaronder bij vorbeeld de Zara-winkels ressorteren. Haar fortuin spendeert ze voor een groot deel voor humanitaire doelen, zoals kankerbestrijding, milieuvriendelijke visserij, opvoeding en onderwijs, hulp aan gehandicapten en zo meer.
Miuccia Prada (63) heeft haar naam verbonden met de modegroep Prada. Dit brengt haar geen windeieren op, want haar fortuin is nu geraamd op 6,8 miljard dollar (5 miljard euro). In 2012 wijdde het New Yorkse MOMA (Metropolitan Museum of Modern Art) een tentoonstelling aan haar creaties, wat volgens de critici haar werk optilt naar echt artistiek niveau. Prada wordt trouwens beschouwd als één van de invloedrijkste modehuizen ter wereld. Miuccia klimt van de 79ste naar de 67ste plaats.
Dankzij het idee om een wereldje te scheppen van tovenaars en magische gebeurtenissen is de 47-jarige Schotse schrijfster Joanne (J.K.) Rowling in enkele jaren schatrijk geworden met een persoonlijk kapitaal van ca 620 miljoen Britse ponden (ca 728 miljoen euro). Voor haar geesteskind Harry Potter heeft ze na 7 boeken geen verdere avonturen in petto. Vanaf nu wil ze romans voor volwassenen schrijven en in dit verband verscheen in september 2012 haar eersteling, ‘The Casual Vacancy’. Een kassucces werd het niet, blijkbaar blijft het publiek van haar fantasie en magie verwqchten en geen donkere komedie zoals genoemd boek. Rowling zakt van de 61ste naar de 78ste plaats.
Van plaats 78 naar 93 zakt de 58-jarige Turkse Guler Sabanci (56), die daarmee dreigt uit de top-100 te verdwijnen, tenzij ze een bijzondere stunt uithaalt die haar imago terug oppoetst. Ze heeft nog altijd de leiding van de tweede grootste onderneming in Turkije, met name Sabanci Holding, met controle over een hele reeks bedrijven actief op het vlak van financiën, energie, cement en distributie. Ze vertegenwoordigt met verve de Turkse zakenwereld in het buitenland en zet zich mee in om van Turkije een EU-lidstaat te maken.
Indra Nooyi (57) heeft het in 2012 niet onder de markt gehad als CEO van PepsiCo, het grootste voedings- en drankenbedrijf in de VS met 297.000 personeelsleden wereldwijd. Niet alleen het aandeel (PEP) kreeg het te verduren, ook moest haar bedrijf marktaandeel prijsgeven aan aartsrivaal Coca-Cola. Als gevolg hiervan moest ze de harde maatregel nemen om 3% van de werknemers te ontslaan. Om de concurrentie te lijf te gaan was ze genoodzaakt het reclamebudget met 15% op te trekken. Ook heeft ze herstructureringen doorgevoerd op het vlak van de topmanagers. Er wordt gefluisterd dat ze met deze move haar opvolger wil voorbereiden. Ze verliket in 2012 de top-10 en zakte van plaats 4 naar 12.
Wie opnieuw een dreun kreeg in het klassement is Irene Rosenfeld (59) die in 2010 nog de nummer 2 was, in 2011 genoegen moest nemen met plaats 10 maar nu wegglijdt naar positie 13. Zij staat sinds 2006 aan het hoofd van Kraft Foods, ’s werelds tweede grootste voedselproducent met 127.000 medewerkers in 170 landen. In de loop van 2012 heeft haar bedrijf opgesplitst in een Noord-Amerikaanse en een globale groep. Dit is wellicht niet door iedereen in dank afgenomen, evenmin als de naam ‘Kraft’ te doen verdwijnen voor wat de Noord-Amerikaanse activiteiten betreft.
Lang heeft Helen Boaden (56), directrice van de BBC News Group niet kunnen genieten van haar plaats in de top-100.
Hetzelfde geldt voor de Spaanse Ana Patricia Botin (53) die in Londen de leiding heeft over Santander UK, de tweede grootste vestiging van de Santander Group of Spain die momenteel geleid wordt door haar vader, de miljardair Emilio Botin (77). In 2011 zakte ze van de 38ste naar de 77ste plaats en een jaar later is ze verdwenen uit de top-100.
Uiteindelijk is er nog de Française Dominique Senequier (60) die zich in 2011 beloond zag voor haar werk bij haar financieringsmaatschappij Axa Private Equity en steeg van 100 naar 98. Helaas was dit succes(je) van korte duur en heeft ze in 2012 de top-100 moeten verlaten.
En zo eindigt onze jaarlijkse update van wel en het wee van de 100 machtigste dames ter wereld. Benieuwd wie van het drietal dat nu al twee jaar op kop staat (Angela Merkel, Hillary Clinton en Dilma Rousseff) als eerste zal zakken in de top-10.
Jan Van Besauw
Columnist voor USMarkets.nl