...

's Werelds machtigste vrouwen blijven ervoor gaan

27 januari 2013, 15:28 | US Markets Redactie | leestijd: 11 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)


Het dri­etal aan de top bleef onveran­derd maar wordt met argu­so­gen bekeken door hun con­cur­renten met duidelijke ambities om hen te onttronen.


In april 2012 stelden we vast, dat er gerom­mel was bij de machtig­ste vrouwen ter wereld, althans wat de sit­u­atie in 2011 betrof. Intussen heeft Forbes in de herf­st van 2012 een update gebracht. Hoog tijd dus voor een bezoek­je aan dit exclusieve damesclubje. 

Forbes, die we citeren als bron van de foto’s bij dit artikel, hanteert een reeks cri­te­ria om de rank­ing list van de 100 machtig­ste vrouwen ter wereld op te mak­en. Hun per­soon­lijk for­tu­in staat niet op de voor­grond, wat geïl­lus­treerd wordt door bijvoor­beeld het jaarsalaris van 220.000 euro bru­to dat num­mer 1, Angela Merkel, ver­di­ent te vergelijken met de bij­na 6 mil­jard euro die num­mer 67, Miuc­cia Pra­da, op haar spaar­boek­je heeft staan.

Wat voor Forbes meetelt is hun invloed die ze uitoe­fe­nen, niet alleen in hun dagdagelijkse omgev­ing, maar ook ver daar­buiten. Denk hier­bij aan de posi­tie van Angela Merkel in de EU, aan de bood­schap die num­mer 2, Hillary Clin­ton, tij­dens haar reizen heeft uitge­dra­gen of aan het respect dat num­mer 3, Dil­ma Roussef, geni­et als pres­i­dent van Brazilië.

Na zorgvuldig wikken en wegen komen de mensen bij Forbes tot hun fameuze top-100, waar­van we de wereld­top-10 en de Europese dames die posi­ties 11 tot 100 bek­le­den onder de loep nemen.

alt

alt

De machtig­ste vrouw ter wereld is en bli­jft de Duitse bond­skanse­li­er Angela Merkel (58), waar­van we kun­nen zeggen dat zij dé spil­figu­ur is in de EU.
Ook bij­zon­der is de manier waarop ze samen­werk­te met de Franse ex-pres­i­dent Nico­las Sarkozy, wat lei­d­de tot de bij­naam Merkozy’ en de con­se­quen­tie waarmee ze haar Duits-Franse beleid verder zet in over­leg met Sarkozy’s opvol­ger François Hol­lande. Zek­er daar­door behoudt ze haar ere­plaats in de top-10.

Wie zich ook ste­vig hand­haafde, is Hillary Clin­ton (65), die tij­dens de eerste ambt­ster­mi­jn van Barack Oba­ma min­is­ter van Buiten­landse zak­en was. Hoewel Oba­ma herverkozen voor een tweede en laat­ste ambt­ster­mi­jn, heeft ze besloten het min­is­ter­schap op te geven. Het is de Democraat John Ker­ry die vanaf jan­u­ari 2013 de fakkel van haar overneemt. Hillary Clin­ton zal waarschi­jn­lijk een func­tie bek­le­den bij de Wereld­bank. Ambities voor het pres­i­dentschap heeft ze niet (meer). Ze behoudt haar 2de plaats in de top-10

alt

Dil­ma Rouss­eff, de 65-jarige pres­i­dente van Brazil­ië bli­jft op plaats 3 staan. Nadat ze haar man­daat in jan­u­ari 2011 startte met een oper­atie schoonschip’, waar­bij 5 min­is­ters en tien­tallen func­tionaris­sen de deur gewezen wer­den, focust ze op het stim­uleren van onderne­men. Ook de enorme rijk­dom aan grond­stof­fen van het land van de sam­ba wil ze op wereld­vlak uitspelen.

Als echtgenote van de nog alti­jd tweede rijk­ste mens ter wereld heeft Melin­da Gates (48) de kans gegrepen om één van de belan­grijk­ste lief­dadighei­dsin­stellin­gen in lev­en te roepen, de Bill & Melin­da Gates Foun­da­tion. Hier­mee neemt ze deel aan de stri­jd tegen armoede, ziek­te en gebrek aan onder­wi­js. Deze foun­da­tion beschouwt ze als haar lev­enswerk en buiten de mil­jar­den die er via haar man Bill wor­den inge­pompt heeft ze 560 miljoen dol­lar (417 miljoen euro) eigen kap­i­taal inge­bracht. Hoewel ze prak­tis­erend katholiek is, is ze voor­stander van geboorte­con­t­role en is ze in dit ver­band al in aan­var­ing gekomen met het Vatikaan. Ze klimt van plaats 6 naar 4

alt

Met een reuzen­sprong is de 58-jarige Amerikaanse Jill Abram­son op de 5de plaats in het klasse­ment terecht­gekomen. Als hoof­dredac­teur heeft ze de 161 jaar oude New York Times het dig­i­tale tijd­perk ingeleid. Het aan­tal betal­ende online lez­ers van dit statige dag­blad is geste­gen tot meer dan 500.000 en de web­site heeft meer dan 40 miljoen unieke bezoek­ers elke week.

Op haar 66ste heeft de Indi­ase pres­i­dent Sonia Ghan­di de lei­d­ing van het tweede groot­ste land ter wereld als het op inwon­ers aankomt en de 10de economie qua belan­grijkheid. Intussen is ze haar zoon Rahul aan het voor­berei­den om het roer van haar over te nemen. In onze tabel steeg ze van plaats 7 naar 6.

Michelle Oba­ma (49) is nu voor de tweede keer First Lady en haar pop­u­lar­iteit is grot­er dan ooit. Ze bli­jft haar man open­lijk ste­unen en zet haar per­soon­lijke inspan­nin­gen verder om obe­si­tas bij kinderen uit de wereld te helpen. Ook ijvert ze voor ver­schil­lende vor­men van ste­un aan de fam­i­lies van mil­i­tairen.
Dat ze een voor­stander is van gezonde voed­ing blijkt uit de groen­te­tu­in die ze liet aan­leggen op een stuk grond van het Witte Huis. Ze steeg van posi­tie 8 naar 7

alt

De 57-jarige Française Chris­tine Lagarde zorgt voor een strak beleid van IMF, dat instaat voor de finan­ciële coör­di­natie van 188 lan­den. Een voor­name, wellicht de voor­naam­ste taak voor haar is het bestri­j­den van de Europese schulden­cri­sis. In dit ver­band slaagde ze in april 2012 in om de leen­ca­paciteit van het IMF bij­na te ver­dubbe­len door een addi­tion­eel bedrag van 430 mil­jard USD (320 mil­jard euro) te doen goed­keuren. Ze sti­jgt in onz tabel van plaats 9 naar 8.

Hele­maal nieuw in onze tabel is de Amerikaanse min­is­ter voor Bin­nen­landse Vei­ligheid, de 55-jarige Janet Napoli­tano, die in één sprong op plaats 9 belandt. Ze is de eerste vrouw die deze belan­grijke post (het derde groot­ste min­is­terie in de VS) mag bek­le­den.
Ze moet zich o.a. bezighouden met de immi­gratiedruk en de daarmee par­al­lel lopende drugstrafiek vanu­it Mex­i­co, een bij­zon­der heikel punt in de poli­tiek van de VS. Ze probeert hier­bij een hard maar recht­vaardig beleid uit te stippelen. 

Met haar 43 jaar is Sheryl Sand­berg de jong­ste van de top-10. Ze is nu al 4 jaar COO (Chief Oper­at­ing Offi­cer) voor Face­book en ze moest in die hoedanigheid de onderne­m­ing lood­sen doorheen de ophef­mak­ende IPO van 100 miljoen dol­lar’ in mei 2012. In juni 2012 is ze benoemd als lid van de raad van bestu­ur van Face­book. Momenteel bez­it ze voor 1 iljard dol­lar aan­de­len van haar bedri­jf. Ze daalde van posi­tie 5 naar 10.


Lat­en we nu eens kijken naar de sit­u­atie in Europa. Het eerste wat opvalt is dat er in 2012 maar 5 Europese dames deel uit­mak­en van de top-100, daar waar ze in 2011 nog met 7 waren.

alt

De 86-jarige Britse Queen Eliz­a­beth II sti­jgt zo maar even­t­jes 23 plaat­sen van 49 naar 26. In 2012 heeft ze haar 60-jarige ambt­ster­mi­jn met de nodi­ge luis­ter gevierd. Veel belan­grijk­er was het gebaar van vrede dat ze deed door de let­ter­lijk de hand te reiken van de voor­ma­lige IRA-com­man­dant Mar­tin Mc Guin­ness. Haar per­soon­lijk for­tu­in bedraagt om en rond 500 miljoen USD (372 miljoen euro). Ze is op weg om de langst regerende monarch in de 1200-jarige geschiede­nis van Groot-Brittannië.

Met één sprong staat de Spaanse Ros­alia Mera (68) op de 54ste plaats. Met een kap­i­taal van 4,5 mil­jard dol­lar (3,35 mil­jard euro) is ze één van de 20 rijk­ste vrouwen ter wereld. Haar for­tu­in dankt ze aan de opricht­ing, samen met ex-echtgenoot Amana­cio Orte­ga, van de Indi­tex groep, waaron­der bij vor­beeld de Zara-winkels ressorteren. Haar for­tu­in spendeert ze voor een groot deel voor human­i­taire doe­len, zoals kankerbe­stri­jd­ing, milieu­vrien­delijke vis­ser­ij, opvoed­ing en onder­wi­js, hulp aan gehand­i­capten en zo meer. 

alt

Miuc­cia Pra­da (63) heeft haar naam ver­bon­den met de mod­e­groep Pra­da. Dit brengt haar geen windeieren op, want haar for­tu­in is nu ger­aamd op 6,8 mil­jard dol­lar (5 mil­jard euro). In 2012 wijdde het New Yorkse MOMA (Met­ro­pol­i­tan Muse­um of Mod­ern Art) een ten­toon­stelling aan haar cre­aties, wat vol­gens de crit­i­ci haar werk optilt naar echt artistiek niveau. Pra­da wordt trouwens beschouwd als één van de invloedrijk­ste mod­e­huizen ter wereld. Miuc­cia klimt van de 79ste naar de 67ste plaats.

Dankz­ij het idee om een wereld­je te schep­pen van tove­naars en magis­che gebeurtenis­sen is de 47-jarige Schotse schri­jf­ster Joanne (J.K.) Rowl­ing in enkele jaren scha­trijk gewor­den met een per­soon­lijk kap­i­taal van ca 620 miljoen Britse pon­den (ca 728 miljoen euro). Voor haar geeste­skind Har­ry Pot­ter heeft ze na 7 boeken geen verdere avon­turen in pet­to. Vanaf nu wil ze romans voor vol­wasse­nen schri­jven en in dit ver­band ver­scheen in sep­tem­ber 2012 haar eerstel­ing, The Casu­al Vacan­cy’. Een kas­suc­ces werd het niet, blijk­baar bli­jft het pub­liek van haar fan­tasie en magie ver­wqcht­en en geen donkere kome­die zoals genoemd boek. Rowl­ing zakt van de 61ste naar de 78ste plaats.

Van plaats 78 naar 93 zakt de 58-jarige Turkse Guler Saban­ci (56), die daarmee dreigt uit de top-100 te verd­wi­j­nen, ten­z­ij ze een bij­zon­dere stunt uithaalt die haar ima­go terug oppo­et­st. Ze heeft nog alti­jd de lei­d­ing van de tweede groot­ste onderne­m­ing in Turk­i­je, met name Saban­ci Hold­ing, met con­t­role over een hele reeks bedri­jven actief op het vlak van finan­ciën, energie, cement en dis­trib­u­tie. Ze verte­gen­wo­ordigt met verve de Turkse zak­en­wereld in het buiten­land en zet zich mee in om van Turk­i­je een EU-lid­staat te maken.

alt

alt

Indra Nooyi (57) heeft het in 2012 niet onder de markt gehad als CEO van Pep­si­Co, het groot­ste voed­ings- en drankenbedri­jf in de VS met 297.000 per­son­eel­sle­den wereld­wi­jd. Niet alleen het aan­deel (PEP) kreeg het te ver­duren, ook moest haar bedri­jf mark­taan­deel pri­js­geven aan aart­sri­vaal Coca-Cola. Als gevolg hier­van moest ze de harde maa­tregel nemen om 3% van de werkne­mers te ontslaan. Om de con­cur­ren­tie te lijf te gaan was ze genoodza­akt het reclame­bud­get met 15% op te trekken. Ook heeft ze her­struc­turerin­gen doorgevo­erd op het vlak van de top­man­agers. Er wordt gefluis­terd dat ze met deze move haar opvol­ger wil voor­berei­den. Ze ver­liket in 2012 de top-10 en zak­te van plaats 4 naar 12

Wie opnieuw een dre­un kreeg in het klasse­ment is Irene Rosen­feld (59) die in 2010 nog de num­mer 2 was, in 2011 genoe­gen moest nemen met plaats 10 maar nu weg­gli­jdt naar posi­tie 13. Zij staat sinds 2006 aan het hoofd van Kraft Foods, s werelds tweede groot­ste voed­sel­pro­du­cent met 127.000 medew­erk­ers in 170 lan­den. In de loop van 2012 heeft haar bedri­jf opge­s­plitst in een Noord-Amerikaanse en een glob­ale groep. Dit is wellicht niet door iedereen in dank afgenomen, even­min als de naam Kraft’ te doen verd­wi­j­nen voor wat de Noord-Amerikaanse activiteit­en betreft. 

alt

Lang heeft Helen Boad­en (56), direc­trice van de BBC News Group niet kun­nen geni­eten van haar plaats in de top-100.

Het­zelfde geldt voor de Spaanse Ana Patri­cia Botin (53) die in Lon­den de lei­d­ing heeft over San­tander UK, de tweede groot­ste ves­tig­ing van de San­tander Group of Spain die momenteel geleid wordt door haar vad­er, de mil­jar­dair Emilio Botin (77). In 2011 zak­te ze van de 38ste naar de 77ste plaats en een jaar lat­er is ze verd­we­nen uit de top-100.

Uitein­delijk is er nog de Française Dominique Senequier (60) die zich in 2011 beloond zag voor haar werk bij haar financier­ings­maatschap­pij Axa Pri­vate Equi­ty en steeg van 100 naar 98. Helaas was dit succes(je) van korte duur en heeft ze in 2012 de top-100 moeten verlaten.

En zo eindigt onze jaar­lijkse update van wel en het wee van de 100 machtig­ste dames ter wereld. Benieuwd wie van het dri­etal dat nu al twee jaar op kop staat (Angela Merkel, Hillary Clin­ton en Dil­ma Rouss­eff) als eerste zal zakken in de top-10

Jan Van Besauw
Colum­nist voor USMar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.