...

's Werelds grootste bedrijven

8 april 2006, 22:40 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

alt

De top 10 van Forbes' lijst van 2000 grootste bedrijven ter wereld is gedomineerd door de VS, maar als we de top 100 bekijken, vinden we toch 6 Nederlandse firma's terug. Al voor de derde keer op rij prijkt Citigroup aan kop van de lijst en daarom gaan we wat dieper in op deze bankgigant
's Werelds grootste bedrijven
Zoals u weet, houden ze bij Forbes van lijstjes. Er zijn er met rijkste mensen, de duurste huizen en zo verder. Zo is er ook de jaarlijkse opsomming van de 2000 grootste bedrijven.
Forbes maakt de lijst op basis van diverse criteria zoals marktwaarde, omzet en winst. De ganse lijst van 2000 bedrijven vertegenwoordigt een omzet van meer dan 24.000 miljard dollar (19.850 miljard euro!) en verschaffen ze werk aan meer dan 68 miljoen personen.
Aan kop staat het financiële concern Citigroup, waarover we het verder meer in detail zullen hebben. Dan komt het industriële conglomeraat General Electric.
Op plaats 3 vinden we Bank of America, nummer 4 is de verzekeraar American International Group (AIG) en nummer 5 is een Brit: HSBC-Holdings.

De financiële wereld is goed vertegenwoordigd bij de top 10, want niet minder dan 6 van de 10 bedrijven zijn van deze sector (Citigroup, Bank of America, AIG, HSBC, JP Morgan Chase en UBS). De olie- en gassector is ook prominent aanwezig bij dit kopgroepje: ExxonMobil, Royal Dutch Shell en British Petroleum.
Zes van de 10 koplopers zijn bedrijven uit de VS, dan volgt het VK met drie en Zwitserland met één bedrijf.
alt
We schreven dat er 3 Britse bedrijven bij de top 10 staan. Eigenlijk zijn dat er 2 ½ , want Royal Dutch Shell (RDS) is half Brits, half Nederlands. Dat brengt ons bij de top 100, waar we niet minder dan 4 puur Nederlandse (ING Group, Fortis, ABN Amro en Aegon) en 2 semi-Nederlandse (het al genoemde RDS en Unilever) firma's aantreffen.
alt
Nu komen we even terug op de nummer 1: Citigroup. De foto hierboven toont de hoofdzetel in New York. Deze firma begon haar bestaan in 1812. In het jaar dat in het verre Europa Napoleons Grande Armée een smadelijke nederlaag leed tijdens de mislukte veldtocht in Rusland, werd in de Nieuwe Wereld de City Bank of New York gesticht. De eerste president van deze bank was Samuel Osgood, die niet lang aan het roer kon blijven staan want een jaar later overleed hij op 65-jarige leeftijd.
De firma startte met een kapitaal van 2 miljoen dollar maar besteedde haar centen goed en begon aan een bijna permanente groei die tot heden, bijna 200 later, nog altijd voortduurt.
Via een reeks acquisities breidde de bank uit en verbreedde haar activiteitsgebied van bankzaken naar financiële dienstverlening: leningen, verzekeringen.
In 1968 werd First National City Corp. opgeslorpt en ontstond Citibank. Een andere belangrijke zet was het verwerven van Citicorp en Traveler’s Group, waaruit de huidige Citigroup ontstond.
Enkele ‘wapenfeiten’:
- invoeren van de Traveler’s Checks in 1904,
- in 1919 was het oorspronkelijke kapitaal van 2 miljoen dollar al gegroeid tot 1 miljard dollar,
- in 1929, ten tijde van de crash der crashes, was de firma de grootste commerciële bank ter wereld,
- in 1981 werd Diner’s Club verworven.
Op dit ogenblik is Citigroup aanwezig in 100 landen. Er zijn ca 300.000 personen tewerkgesteld en het aantal rekeninghouders is ca 200 miljoen.
De marktkapitalisatie is vandaag 8 april 2006 238 miljard dollar. In 2005 was de omzet 76,292 miljard dollar met een nettowinst van 10,665 miljard dollar.
Cijfers om stil van te worden. Daar had de heer Oswood als eerste president van de firma in 1812 nooit durven aan denken of van dromen…
Jan Van Besauw
Columnist voor US Markets

8 april 2006.
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets columns en financiële berichten. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken fondsen of bedrijven .

Reacties kunt u sturen naar: [email protected]

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.