...

'S WERELDS BESTE BELEGGER

1 oktober 2009, 11:45 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

…en het is niét War­ren Buf­fett ! tij­dens de Grote Depressie. Het is mogelijk inter­es­sant om stil te staan bij het vol­gende waarge­beurde verhaal.

S WERELDS BESTE BELEGGER

tij­dens de Grote Depressie. Het is mogelijk inter­es­sant om stil te staan bij het vol­gende waarge­beurde ver­haal. Ik pik­te het op van Chris May­er, edi­tor van Cap­i­tal & Cri­sis. U kent miss­chien John May­nard Keynes als een belan­grijke econ­o­mist, maar weet miss­chien niet dat hij ook een groot beleg­ger was, miss­chien de beste zelfs, tij­dens de Grote Depressie van de jaren 30 in de Verenigde Stat­en. Ook al omdat we nu hec­tis­che tij­den meemak­en, waar­bij som­mi­gen zelfs allusie mak­en op een nieuw Duis­ter Tijd­perk, is het miss­chien goed om eens stil te staan bij zijn carrière.

J.M.Keynes, Cam­bridge, UK, 1883 – 1947

Keynes stond aan het hoofd van het Cam­bridge King’s Col­lege Chest Fund. Dat fonds behaalde 12 % per jaar in de cru­ciale peri­ode van 1927 tot 1946, wat bij­zon­der opmerke­lijk was, een peri­ode die de Grote Depressie omsloot en Werel­door­log II. De beurs van het Verenigd Koninkrijk (Keynes was Brits) stond na die pak­weg 20 jaar op…min 15 %. Nog opmerke­lijk­er was Keynes’ presta­tie als u weet dat het hier alleen kap­i­taal­saan­groei betrof want het inkomen spendeerde hij, of beter zijn fonds. Het wordt dan een van de bij­zon­der­ste ver­schi­jnse­len in de analen van de beursgeschiedenis..

Keynes ver­wierf ook privé een groot for­tu­in. Toen hij stierf liet hij een erfe­nis na die van­daag zou neerkomen op 30 miljoen dol­lar, dit tot grote ver­baz­ing van zijn erfgenoten.

Hij begon als een gewone spec­u­lant en han­de­laar op de beurs. De Great Crash van 1929 zette hem met bei­de voeten op de grond. Meer nog : hij was bij­na geruïneerd met een ver­lies van meer dan 80 %. Na de crash werd hij…een beleg­ger pur sang, een investeerder, eerder dan een spec­u­lant. Zijn nieuwe ideeën die hij ontwikkelde waren de voor­lop­ers van illus­tere fig­uren als Ben Gra­ham en War­ren Buffett.

Hij focuste nu min­der op het voor­spellen van de markt en richtte zich meer op de bedri­jven zelf, op zoek naar uli­mate val­ues” zoals hij het zelf zei : My pur­pose is to buy secu­ri­ties where I am sat­is­fied as to assets and ulti­mate earn­ings pow­er and where the mar­ket seems cheap in rela­tions to these”.

Keynes werd ook veel geduldiger; zoals hij het zelf omschreef : het is het veiligst iets te kopen voor 75 cent en te wacht­en tot het 1 dol­lar wordt. Hij leerde meer te vertrouwen op zijn eigen research en opinies en zijn acties niet te lat­en dicteren door de markt. Keynes werd een echte con­trar­i­an. Een van zijn groot­ste per­soon­lijke suc­cessen kwam in 1933, op het hoogtepunt van de inter­na­tionale cri­sis. Hij kocht aan­de­len van Amerikaanse util­i­ties, nutsvoorzienin­gen. Zijn inzet ver­drievoudigde haast in één jaar tijd. Zoals hij het zelf zei : wan­neer iedereen het met je eens is…verander dan van idee…!

Keynes hield zijn aan­de­len aan door dik en dun en kocht slechts met mond­jes­maat, alleen wan­neer hij echte waarde vond. Hij had ook geleerd dat je soms tevéél aan­de­len kunt bezit­ten, teveel om alle­maal goed op te vol­gen. Op som­mige tijd­stip­pen bezat hij slechts een hand­jevol namen, wel alle aan­de­len van ver­schil­lende sec­toren, nooit alle­maal dezelfde dus, neen, hij sprei­d­de zoveel mogelijk. Voor zijn geloof in zichzelf en in zijn porte­feuille werd hij beloond met superieure resultaten…

Mid­denin de Grote Depressie ver­loor hij een goede vriend, die zelf­mo­ord pleegde omdat hij zoveel geld ver­loren had. Daaruit trok hij dan weer de les dat je ver­lies met geduld moet accepteren, in de weten­schap dat aan­de­len geruime tijd onder hun waarde kun­nen noteren.

Van 1931 tot 1945 ver­tien­voudigde zijn fonds in waarde, tegen­over zo goed als geen return voor de alge­hele markt. Dat was een des te grotere presta­tie in zulke zeer moeil­ijke omstandigheden.

Welke lessen kun­nen wij uit deze korte biografie nu trekken ? Focus op goede bedri­jven die goede presta­ties neerzetten, ongeacht wat de markt doet. Spreid uw beleg­gin­gen over diverse sec­toren, zet niet alles op één paard. Aan­vaard uw ver­lies in de weten­schap dat u juist gekozen hebt en dat de markt u vroeg of laat gelijk zal geven. Bli­jf belegd in goede en slechte tij­den. Weet dat als alles het zwartst ziet, de red­ding vaak nabij is. Heb geduld. Durf con­trair te han­de­len. Doe soms ook…niets ! Geef ook nooit op… 

Zelf ben ik mijn lez­ers bli­jven aan­vuren, ook en vooral in zo’n zwart­ste” tijd als maart/​april 2009. En zie…het is weer eens goed afgelopen…

Marc Haa­gen
www​.haa​gen​in​vest​.com


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.