‘S WERELDS BESTE BELEGGER
tijdens de Grote Depressie. Het is mogelijk interessant om stil te staan bij het volgende waargebeurde verhaal. Ik pikte het op van Chris Mayer, editor van Capital & Crisis. U kent misschien John Maynard Keynes als een belangrijke economist, maar weet misschien niet dat hij ook een groot belegger was, misschien de beste zelfs, tijdens de Grote Depressie van de jaren ’30 in de Verenigde Staten. Ook al omdat we nu hectische tijden meemaken, waarbij sommigen zelfs allusie maken op een nieuw Duister Tijdperk, is het misschien goed om eens stil te staan bij zijn carrière.
J.M.Keynes, Cambridge, UK, 1883 – 1947
Keynes stond aan het hoofd van het Cambridge King’s College Chest Fund. Dat fonds behaalde 12 % per jaar in de cruciale periode van 1927 tot 1946, wat bijzonder opmerkelijk was, een periode die de Grote Depressie omsloot en Wereldoorlog II. De beurs van het Verenigd Koninkrijk (Keynes was Brits) stond na die pakweg 20 jaar op…min 15 %. Nog opmerkelijker was Keynes’ prestatie als u weet dat het hier alleen kapitaalsaangroei betrof want het inkomen spendeerde hij, of beter zijn fonds. Het wordt dan een van de bijzonderste verschijnselen in de analen van de beursgeschiedenis..
Keynes verwierf ook privé een groot fortuin. Toen hij stierf liet hij een erfenis na die vandaag zou neerkomen op 30 miljoen dollar, dit tot grote verbazing van zijn erfgenoten.
Hij begon als een gewone speculant en handelaar op de beurs. De Great Crash van 1929 zette hem met beide voeten op de grond. Meer nog : hij was bijna geruïneerd met een verlies van meer dan 80 %. Na de crash werd hij…een belegger pur sang, een investeerder, eerder dan een speculant. Zijn nieuwe ideeën die hij ontwikkelde waren de voorlopers van illustere figuren als Ben Graham en Warren Buffett.
Hij focuste nu minder op het voorspellen van de markt en richtte zich meer op de bedrijven zelf, op zoek naar “ulimate values” zoals hij het zelf zei : “My purpose is to buy securities where I am satisfied as to assets and ultimate earnings power and where the market seems cheap in relations to these”.
Keynes werd ook veel geduldiger; zoals hij het zelf omschreef : het is het veiligst iets te kopen voor 75 cent en te wachten tot het 1 dollar wordt. Hij leerde meer te vertrouwen op zijn eigen research en opinies en zijn acties niet te laten dicteren door de markt. Keynes werd een echte contrarian. Een van zijn grootste persoonlijke successen kwam in 1933, op het hoogtepunt van de internationale crisis. Hij kocht aandelen van Amerikaanse utilities, nutsvoorzieningen. Zijn inzet verdrievoudigde haast in één jaar tijd. Zoals hij het zelf zei : wanneer iedereen het met je eens is…verander dan van idee…!
Keynes hield zijn aandelen aan door dik en dun en kocht slechts met mondjesmaat, alleen wanneer hij echte waarde vond. Hij had ook geleerd dat je soms tevéél aandelen kunt bezitten, teveel om allemaal goed op te volgen. Op sommige tijdstippen bezat hij slechts een handjevol namen, wel alle aandelen van verschillende sectoren, nooit allemaal dezelfde dus, neen, hij spreidde zoveel mogelijk. Voor zijn geloof in zichzelf en in zijn portefeuille werd hij beloond met superieure resultaten…
Middenin de Grote Depressie verloor hij een goede vriend, die zelfmoord pleegde omdat hij zoveel geld verloren had. Daaruit trok hij dan weer de les dat je verlies met geduld moet accepteren, in de wetenschap dat aandelen geruime tijd onder hun waarde kunnen noteren.
Van 1931 tot 1945 vertienvoudigde zijn fonds in waarde, tegenover zo goed als geen return voor de algehele markt. Dat was een des te grotere prestatie in zulke zeer moeilijke omstandigheden.
Welke lessen kunnen wij uit deze korte biografie nu trekken ? Focus op goede bedrijven die goede prestaties neerzetten, ongeacht wat de markt doet. Spreid uw beleggingen over diverse sectoren, zet niet alles op één paard. Aanvaard uw verlies in de wetenschap dat u juist gekozen hebt en dat de markt u vroeg of laat gelijk zal geven. Blijf belegd in goede en slechte tijden. Weet dat als alles het zwartst ziet, de redding vaak nabij is. Heb geduld. Durf contrair te handelen. Doe soms ook…niets ! Geef ook nooit op…
Zelf ben ik mijn lezers blijven aanvuren, ook en vooral in zo’n “zwartste” tijd als maart/april 2009. En zie…het is weer eens goed afgelopen…
Marc Haagen
www.haageninvest.com
![...](http://cdnx.usmarkets.nl/bbimweb/uploads/profile-images/uploads/06/08/_profileLarge/99-8cbbe8fd.png)
'S WERELDS BESTE BELEGGER
1 oktober 2009, 11:45
|
US Markets Redactie
| leestijd: 4 minuten
|
moeilijkheid: 8 / 12
|
…en het is niét Warren Buffett ! tijdens de Grote Depressie. Het is mogelijk interessant om stil te staan bij het volgende waargebeurde verhaal.