...

S&P 500: P/E of K/W bodem in 2006 ??

8 december 2005, 09:59 | Guy Boscart | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Iets wat zeer inter­es­sant is maar door velen over het hoofd zal wor­den gezien is de his­torische ofwel de gemid­delde koers/​winst (P/E) ver­houd­ing van de S&P 500 index … Dit kan een gevaar gaan vor­men voor de aan­de­lenko­ersen in de loop van 2006 gezien de cyclus dit ver­loop voor­spelt … De his­to­rie leert ons in ieder geval veel over de toekom­stige ontwik­kel­ing of verwachting …

De PE ver­hodin­gen op de S&P 500 Index :
De koers/​winst ver­houd­ing is een onbe­twiste top­per op fun­da­menteel gebied. Het geeft aan hoe vaak de winst van een aan­deel in de koers ver­w­erkt is. De afgelopen 50 jaar was de gemid­delde P/E (ofwel koers/​winst) ratio op de S&P 500 index gemid­deld ongeveer 15, dit kan ook zo veron­der­steld wor­den bij de Dow Jones maar deze index is niet zo breed met zijn 30 aan­de­len. Er zou gezegd kun­nen wor­den dat de P/E van de Dow Jones iets hoger zou mogen liggen omdat het hier om de aller­g­root­sten ofwel de Big Caps van de USA economie gaat. Grote bedri­jven bieden immers min­der risico’s, en voor iedere dol­lar winst zou men hier een wat hogere pre­mie mogen betal­en. Voor wat dat waard is natu­urlijk, van­daag de dag moeten we nog maar zien of Gen­er­al Motors het hoofd boven water weet te houden.
Te zien is dat de P/E ratio al sinds 2002 aan het dalen is. Iets wat men vak­er ziet gebeuren tij­dens dal­ende beurzen, men is dan negatiev­er en min­der bereid om een hoge pri­js voor iedere dol­lar winst te betal­en. Een dal­ende P/E ratio bij sti­j­gende beurzen, kan niet beter zou je zeggen, dat laat immers ruimte voor een verdere stijging.
Tij­dens het dieptepunt in 2003 stond er een P/E ratio van rond de 27.5 op de bor­den, aan­de­len zijn dus afzon­der­lijk van win­st­groeiverwachtin­gen alleen maar goed­kop­er gewor­den. In vergelijk­ing tot de afgelopen jaren zit er dus nog veel meer in het vat, hier­door moeten we vol­gend jaar nor­maal gespro­ken rustig verder omhoog met deze index.
Maar pas op, het is nog alti­jd zo dat alles te duur is gezien de his­to­rie een niveau indiceert van rond de 15 keer de winst. Daar­boven wor­den aan­de­len duur. Wat ook leuk is om in ons hoofd te print­en is het feit dat gezien de fraaie win­st­sti­jgin­gen van de afgelopen tijd (vanaf medio 2004) de P/E ratio nage­noeg dezelfde is gebleven. Aangezien dit een instru­ment is wat nauw samen­valt met de toekom­stverwachtin­gen wil dit dus zeggen dat men ongeveer een­zelfde con­tin­uer­ing van de win­sten verwacht, anders zou de ratio immers negatief gecor­rigeerd worden.
De his­torische groei in de win­sten van bedri­jven uit de Dow Jones staat op 9,6%. Een win­st­groei van jaar­lijks 9,6% zou dus een P/E van 15 moeten weergeven gezien dat het gemid­delde is. Dit zijn dus 2 samen­hangende waardes die over een lange peri­ode zijn geme­ten en onlos­make­lijk met elka­ar ver­bon­den mogen wor­den. De huidi­ge P/E ratio van de bedri­jven in de Dow Jones index staat om en nabij de 19 wat aanzien­lijk boven het his­torische gemid­delde is. 
Het is echter moeil­ijk om een bereken­ing te mak­en voor een fair val­ue van dit moment, je kunt niet zeggen dat wan­neer bijvoor­beeld de win­st­groei sterk afneemt de P/E dit ook zal doen. De twee waardes die genoemd zijn, de P/E van 15 en de groei van 9,6% bieden wel een pri­ma hou­vast. Sim­pel gezegd zouden de bedri­jven in de Dow Jones de komende jaren met gemid­deld aanzien­lijk meer dan 9,6% moeten bli­jven groeien om de huidi­ge P/E te onder­s­te­unen, als we dat bereke­nen dan moeten de bedri­jven uit de Dow Jones Index jaar­lijks ongeveer 11,3% win­st­groei lat­en zien op basis van de huidi­ge koers/​winst verhoudingen. 
Je zou zeggen dat anal­is­ten dan ook hoge pri­jskaart­jes aan de aan­de­len hebben hangen. Koplop­er Boe­ing is goed voor een voor­spelde 9% win­st­groei in 2006 en een P/E ratio van boven de 24. Mid­den­mot­er Mc Don­alds doet het met een P/E van 19 en een geprog­nos­ticeerde win­st­groei van 6,4% ook niet slecht. Under­dog Cit­i­group staat met een P/E van 11 en een voor­spelde win­st­groei van 8,75%, dat zou vol­gens de sta­tistieken nog het meest koop­waardig fonds zijn op dit ogenblik.
Wat in 2006 :
In 2006 zal de win­st­groei zeer waarschi­jn­lijk weer onder druk komen te staan. De grond­stof­pri­jzen trekken aan, de zor­gen over de grote schulden­last van de V.S. neemt toe en de dol­lar zal zeer ver­moedelijk gaan afzwakken. Groeiprog­noses zullen moeten wor­den bijgesteld waar­door de P/E ratio naar een sta­biel­er niveau kan gaan, his­torisch is bewezen dat deze ratio alti­jd weer richt­ing de 15 terug­keert. Het is zelfs zo dat wan­neer deze ratio boven de 20 zijn top zet deze his­torisch alti­jd tot onder de 10 terugge­keerd is (zie onder­staande grafiek). 
De ratio laat nu al enkele jaren een neer­waarts ver­loop zien maar dit is geheel te danken aan de geste­gen bedri­jf­swin­sten, wan­neer win­sten niet meer in lijn zullen sti­j­gen zal de dal­ing van de P/E wor­den afge­maakt door het wegza­kken van de aan­de­lenko­ers. Zo komt de P/E weer richt­ing het gezonde niveau ron­dom de 15. Maar mark­ten over­dri­jven alti­jd, dus die P/E kan makke­lijk verder doorza­kken en zo rond de 10 uitkomen op ter­mi­jn. De laat­ste keer dat dat plaatsvond was begin jaren 80
Cyclus :
Er is ook een zeer inter­es­sante cyclus in de koers/​winst ver­houd­ing van de S&P 500 te ont­dekken, hier sprak ik in mijn inlei­d­ing al over. In 1980, 1988, 1995 en 2001 waren er bodems te zien. Wat is hier zo inter­es­sant aan? Het gat tussen de eerste bodems was 8 jaar, ver­vol­gens 7 jaar, daar­na 6 jaar en met de vol­gende bodem na 5 jaar kom je in…2006 terecht!
Bij een bodem van de P/E ratio kun­nen we een keuze mak­en uit 2 opties :
  1. De win­sten sti­j­gen en de koersen bli­jven gematigd
  2. De win­sten bli­jven gematigd en de beursko­ersen dalen. 

U mag kiezen maar ik ga voor het laatste.

Guy Boscart
US Mar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.