![](/images/legacy-userimages/userimages/060713-jvb+RuslandVlag.gif)
Aan de buitenkant ziet de Russische aandelenmarkt er welvarend uit. Onderhuids kunnen er heel wat zaken fout gaan, want het echte kosten en batenplaatje blijft verborgen. Vriendjespolitiek haalt het van ondernemingsgeest en dat moet fataal aflopen…
Russische aandelenroulette
Met zijn 17 miljoen km² is Rusland (officieel Russische Federatie) meer dan 4 maal groter dan de VS, met daarentegen minder dan de helft aantal inwoners (142,7 versus 295 miljoen). Het land beschikt over enorme reserves grondstoffen, waaronder gas en olie.
De hoofdstad Moskou mag zich sinds maart van dit jaar de duurste stad ter wereld noemen, als we de website Finfacts.com kunnen geloven. Deze organisatie maakt ieder jaar een ranglijst van alle hoofdsteden en houdt erbij rekening met de kosten van wonen, transport, voeding, kleding, huishoudartikelen en ontspanning. New York geld als norm en heeft het cijfer 100. Moskou staat zoals gezegd op kop en met een quotering van 123,9. De overige top 5 (quotering) zijn Seoul (121,7), Tokyo (119.1), Hong Kong (116,3) en Londen (110,6). Op plaats 41 vinden we Amsterdam terug met 83,4 punten, ex aequo met de Zambiaanse hoofdstad Lusaka. Brussel heeft plaats 70 met 79,5 punten.
Terug naar Rusland. Dat Moskou de topplaats qua levensduurte bekleedt toont aan dat er (een relatieve)welstand heerst en dat de stad zeer in trek is bij buitenlandse ondernemingen met dollars en euro’s. Daarbij komt dat de Russische economie groeit aan een tempo van 6 à 7% per jaar. Grote firma’s zoals de olie en gasgiganten Gazpromneft (Gazprom) en Rosneftegaztroy (Rosneft) of de staalproducent Severstal zien hun aandelen verhandeld worden op internationale markten.
Bovenstaande grafieken tonen aan, dat deze aandelen gemakkelijk worden teruggevonden, zoals in dit geval via de site tijd.be.
Tot daar de goednieuwsshow. Achter de schermen ziet het er toch wel anders uit. Er is een golf van hernationaliseringen bezig, waarbij het scenario altijd hetzelfde is. Een publieke firma, nauwelijks die naam waardig, koopt en gezonde onderneming op. De financiering gebeurt zoals het hoort bij een nationalisatie van staatswege maar aan het hoofd van de staatsbedrijven komen hoge functionarissen. Deze laatste behoren tot de naaste omgeving van president Putin.
Een paar voorbeelden. Vice-premier Medvedev is op initiatief van Vladimir Putin voorzitter geworden van Gazprom, het bedrijf dat het meeste gewicht in de schaal werpt voor de RTS Index, de Russian Stock Exchange zeg maar. Adjunct-chef Igor Setchin van de administratie-Putin is president van bovenvermelde firma Rosneft, dat zelf gegroeid is uit de ruïnes van het vorige Yukos-imperium. Vergelijkbare scenario’s vinden plaats in de transportsector, de ontginning van goud en diamant, de productie van nucleaire brandstoffen en zo voort.
Heel deze operatie kost de Russische staat tientallen miljarden dollars. In 2005 alleen al werd 17,4 miljard dollar besteed aan staatsacquisities en dit jaar zal dit getal overtreffen.
Door een dure overnamepolitiek door Gazprom en Rosneft controleert de staat een kwart van de volledige Russische olieproductie. Maar Gazprom is ook meerderheidsaandeelhouder van de machineconstructeur OMZ en van de bouwer van kerncentrales Atomstroiexport.
De situatie lijkt ons op zijn minst gezegd gecompliceerd en het wordt riskant om met dit spinneweb zaken te doen. Dat heeft Airbus ondervonden toen een boete, opgelegd door de Russische fiscus, van 2 miljard roebel (58,6 miljoen euro) in de bus viel. Want de titaniumleverancier van Airbus, VSMPO-Avisma, is eigendom geworden van het staatsbedrijf Rozbonorexport en er klopte iets niet met de prijzen…
Hét probleem van al die staatsbedrijven is dat ze zich voornamelijk toespitsen op acquisities en nauwelijks iets over hebben voor investeringen. Die acquisities hebben als doel de macht van deze bedrijven uit te breiden. Je zou het kunnen beschouwen als een soort van nieuw kapitalisme. Maar er zijn ook vergelijkingen met de periode van de Sovjet-Unie, toen logge nationale ondernemingen machtscentra waren geworden met zo goed als geen visie op de toekomst. Wat de USSR is overkomen, staat iedereen nog vers in het geheugen…
Ook Standard & Poor’s heeft zijn bezorgdheid uitgesproken na de evaluatie van een tiental Russische openbare bedrijven. In het rapport staat o.m.: ‘de transparantie van de door de staat gecontroleerde ondernemingen wordt bemoeilijkt door de tendens van de regeringsverantwoordelijken en ook bepaalde privépersonen om hun invloed aan te wenden voor het nastreven van persoonlijke en politieke belangen, die dikwijls ver verwijderd zijn van de commerciële doelstellingen van hun ondernemingen.’
Hiermee zijn we bij de kern van de zaak beland. Achter een mistgordijn vinden manipulaties plaats die niets te maken hebben met het doen functioneren van belangrijke bedrijven. Er wordt geen aandacht besteed aan actieplannen, er is geen interesse voor investeringen. De pot met gouden munten is gevonden en hij moet geledigd worden in enkele gretig uitgestoken tassen. Dat het gebrek aan toekomstgerichte initiatieven binnen enkele jaren kan leiden tot het ontbreken van grondstoffen zoals gas en olie in de Russische Federatie lijkt niemand van de huidige kopstukken te deren.
De handelwijze van Vladimir Putin om vertrouwelingen hoge posten te verlenen lijkt gekopieerd te zijn uit de sovjettijd. De geschiedenis herhaalt zich. We vragen ons trouwens af, of Putin hiervoor op de vingers zal getikt worden tijdens de G8-topconferentie, die vandaag in Moskou plaats vindt.
Hoe dan ook, boontje komt altijd om zijn (verdiende) loontje. Met die gedachte in ons achterhoofd komen we tot de conclusie dat Russische aandelen, zeker op middellange tot lange termijn, serieuze beleggingsrisico’s inhouden. We hopen dat we het mis hebben, maar intussen bent u gewaarschuwd. Tenzij u gaarne Russische aandelenroulette speelt…
Jan Van Besauw
Columnist voor US Markets
14 juli 2006.
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets columns en financiële berichten. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten .
Reacties kunt u sturen naar: jan@usmarkets.nl