...

RON PAUL: ‘het gaat nog veel erger worden’

12 juni 2013, 17:41 | Robert Broncel | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

Als lid van het Huis van Afgevaardig­den en voor­ma­lig pres­i­dentskan­di­daat geni­et Paul in kleinere kring nog steeds een groot aanzien daar hij de enige was met een helder regerings­beleid voor ogen. Hij was een voorvechter van min­der over­hei­ds­be­moeie­nis, lagere belastin­gen, vri­je mark­tvorm­ing, een gezonde val­u­ta en min­der tussenkomst in buiten­landse aangelegenheden.


Na z’n cam­pagne vond hij de rust om nog eens z’n visie te geven op de enorme monetair/​economische uitdagin­gen waar­voor de regering thans staat. Zoals bek­end zijn vooral de bud­get­taire teko­rten, de uit­gaven en de schuld­fi­nancier­ing hem een doorn in het oog.

Zijn stelling­name: Reject­ing Author­i­tar­i­an Gov­ern­ment is Our Great­est Priority’

Hij ver­wi­jt de regering een soort religie te creëren om te doen geloven dat geld uit­geven goed is ongeacht de omvang hier­van en dat de schuld in bin­nen­landse of buiten­landse han­den er hele­maal niet toe doet. Verder dat de regering de zaak uit de hand laat lopen, ter­wi­jl de con­sument de hand op de knip heeft. Dat heeft veel te mak­en met wat hij noemt pre­vail­ing atti­tude’ of de over­heersende mening van de laat­ste 50 of 60 jaar waarin geld uit­geven, het creëren van teko­rten en het bij­drukken van geld de gewoon­ste zaak van de wereld waren.
Als de con­sument de hand op de knip houdt dan dient de over­heid juist over de brug te komen.

Na z’n cam­pagne is hij voel­ing bli­jven houden met de man in de straat” die zich zor­gen begint te mak­en over de afloop van deze geld­ver­slin­dende machiner­ie. Hij is op grond van zijn bevin­din­gen tot de con­clusie gekomen dat velen zich realis­eren dat this whole sys­tem is deeply flawed’ (ern­stig in de prob­le­men zit) en proberen op een of andere wijze hun bez­it veilig te stellen. Om die reden staat bij hem de vri­je mark­tvorm­ing, het eigen­dom­srecht, de Oost­en­rijkse School als basis voor economisch beleid en de Fed die moet aftre­den, cen­traal. Hij is wel hoopvol gestemd over wat er bij de jon­gere gen­er­aties leeft maar dat laat onver­let dat we ons eerst door een zware wringer moeten persen die niet te omzeilen valt.

Er zal geen sprake zijn van een langzame ver­be­ter­ing van de ram­pza­lige omstandighe­den waarin we thans verk­eren. Boven­di­en zullen we niet genoeg capa­bele mensen kiezen die de koe bij de horens dur­ven pakken. Er is te sprake van te veel dem­a­gogie en desin­for­matie met een sociale revolte en een totale ineen­stort­ing van het mon­e­taire sys­teem op de deur­mat. Pas dan zal de gele­gen­heid kun­nen wor­den aange­grepen om op de puin­hopen van het oude sys­teem een nieuw te bouwen. Hier­voor zal veel intel­lect en moed nodig zijn.
Paul gaat vooral tekeer tegen de destruc­tieve rol van de Fed, wier losse en inter­ven­tion­ist mon­e­tair beleid een foutieve richt­ing aan investerin­gen en beleg­gin­gen geeft. Wat zou er gebeuren als de Fed niet langer de over­hei­dss­chuld zou overne­men? Tot dusver is men het er over eens dat dit fnuik­end voor de economie zou zijn maar: what if we did have a mar­ket rate of interest?And what if that result­ed in less bub­bles? Áll of a sud­den, the world would be a dif­fer­ent place’ (wat zou het beteke­nen als we te mak­en zouden hebben met een door de markt bepaalde rentevoet en dat zou resul­teren in min­der bubbels? Plots zou de wereld er anders uitzien).

Maar mid­dels de geld­pers wordt er juist meer uit­gegeven, omdat dit het enige instru­ment is dat nog ter beschikking staat. Ron Paul is niet langer ver­rast door de getallen maar wel over het feit dat dit alle­maal nog zo lang aan­loopt. Afgezet tegen de uit­staande schuld in bin­nen- en buiten­land wekt het bevreemd­ing dat er nog steeds vertrouwen in de dol­lar bestaat. (Dit heeft te mak­en met het gebrek aan een directe ade­quate opvol­ger, RB). Wel is de pop­u­lar­iteit van de dol­lar intussen afgenomen maar de oliedol­lar doet het nog en ook kun­nen we met de dol­lar nog zak­en in Chi­na kopen.

Het opkopen van schuld en het mon­e­taris­eren van de teko­rten zal bli­jven toen­e­men tot­dat de wereld de dol­lar voor gezien houdt, de pri­jzen gigan­tisch zullen gaan sti­j­gen en bijgevolg de rente uit de start­blokken schiet.

Vooraf­gaand aan de instort­ing van het sys­teem dient het edel­metaal (hij bez­it een grote porte­feuille aan fond­sen, RB) als een veilige haven te wor­den beschouwd. Hij maakt zich even­min illusies over de euro die geen schi­jn van kans maakt om de plaats van de dol­lar in te nemen. Ook voor de yen noch voor SDR’s (Spe­cial Draw­ing Rights – trekkingsrecht­en op meerdere valuta’s) ziet hij enig perspectief.

Wan­neer mensen bevreesd rak­en, zoeken ze zak­en van reële waarde zoals goud en zil­ver die al meer dan 6.000 jaar als inter­na­tion­aal ruilmid­del gold­en. Verder moet je je zor­gen mak­en over een opkomend autori­tair bewind waarte­gen je je niet kunt verdedi­gen. Er is maar één oploss­ing en dat is juist de afname van de macht van de staat, zodat we voor onszelf kun­nen zorgen.

Com­men­taar: het is een recht­toe, rech­taan ver­haal vanu­it de gedachte­gang dat de Amerikaanse grondwet met voeten wordt getre­den zon­der dat het mogelijk is het Witte Huis of wie dan ook ter ver­ant­wo­ord­ing te roepen. Tot dusver bli­jft hij een roepende in de woestijn.

Robert Bron­cel
Voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.