...

RISICO’S ZIJN VOOR DE ARMEN

30 augustus 2007, 09:41 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

De rijken wor­den steeds rijk­er. En er komen er steeds meer van. Voor de beleg­gingsin­dus­trie reden te over om in toen­e­mende mate aan­dacht te best­e­den aan de relatief nieuwe dis­ci­pline Wealth Man­age­ment.

Zo blijkt uit zow­el economis­che sta­tistieken als uit ran­gli­jsten gepub­liceerd door bijvoor­beeld het Amerikaanse tijd­schrift Forbes. Zo weten we dat een Amerikaanse soft­ware onderne­mer, een suc­cesvolle Amerikaanse beleg­ger, een Mex­i­caanse tele­comon­derne­mer, de Zweedse oprichter van Ikea en een staal­ty­coon uit India zich de vijf rijk­sten op deze aarde mogen noe­men. Wat hebben Bill Gates, War­ren Buf­fett, Car­los Slim, Ing­var Kam­prad en Lak­sh­mi Mit­tal met elka­ar gemeen wan­neer het beleggen betre­ft? Beleggen ze anders dan gewone” stervelingen?

Vaak wordt veron­der­steld dat een hoger ren­de­ment het gevolg is van een grot­er beleg­gingsrisi­co, maar geldt dat in de realiteit voor deze zeer ver­mo­gen­den? Beleg­gin­gen in hedge funds en pri­vate equi­ty gelden als meer risi­co­vol dan andere beleg­gin­gen en zijn oor­spronke­lijk bedoeld om de super­rijken te dienen en nauwelijks toe­ganke­lijk voor de gewone beleg­ger. Pri­vate Banks en Wealth Man­agers cen­tr­eren hun dien­stver­len­ing voor een groot deel rond dit soort beleg­gin­gen om hun zeer ver­mo­gende cliën­tèle te kun­nen bedi­enen. Het is echter maar de vraag of deze zeer ver­mo­gen­den dit echt nodig hebben om hun kap­i­taal te goed te kun­nen beheren.

Eén van de vele voorde­len van grote rijk­dom is de afwezigheid van de noodza­ak om steeds de beursin­dex te moeten ver­slaan om ver­mo­gend te wor­den. Men is dat immers al. Deze super­rijken hebben feit­elijk slechts twee zor­gen, het zoveel mogelijk voorkomen van domme fouten die slechts lei­den tot ongewenst ver­mo­gensver­lies en het voor­bli­jven van de inflatie. Om dit te kun­nen realis­eren is het streven naar een zoge­naamd absolu­ut ren­de­ment” de beste strate­gie, waar­bij niet de beursin­dex, maar de rente op een spaar­reken­ing de bench­mark is die ver­sla­gen moet wor­den. Het voorkomen van fouten vormt daar­bij de leidraad.

Hoewel super­rijken het zich dus kun­nen veroorloven grotere risico’s te nemen blijkt uit recent onder­zoek juist het tegen­overgestelde. Voor beleg­gers die niet vol­doende geld bijeen hebben ges­paard voor hun oude dag blijkt het daar­ente­gen wel ration­eel om meer risi­co te nemen. Zeer ver­mo­gen­den blijken con­ser­vatiev­er te beleggen dan de gemid­delde ster­veling. Mede daar­door zijn ze beter in staat scherpe cor­rec­ties op de beurs te doorstaan. Zo bleek uit onder­zoek dat onder super­rijke beleg­gers het belang in aan­de­len eerder dit jaar was afgenomen ten opzichte van 2005. Het belang in hedge funds was daar­ente­gen ver­dubbeld. Dat betrof dan hoofdza­ke­lijk con­ser­vatieve hedge funds. Er werd een belang van 9 % in liq­uiditeit­en aange­houden en maar lief­st 43 % in vas­trentende waar­den. Hieruit blijkt overi­gens ook dat deze beleg­gers meer gevoel voor tim­ing hebben dan gewone beleg­gers. Niet zo vreemd, want hoe zouden ze anders zo rijk zijn geworden?

Super­rijken hebben over het alge­meen een lager risi­co­profiel. Ze hebben geen last van de noodza­ak” de index te ver­slaan, maar kun­nen vol­staan met het out­per­for­men van een depos­i­to of de inflatie. Natu­urlijk zijn er alti­jd uit­zon­derin­gen, maar toch komt een beeld naar voren van een risi­co-averse, zeer ver­mo­gende klasse van beleg­gers. Hun stel­regel luidt slechts het zoveel mogelijk beperken van ver­lies en niet het streven naar een sky­rock­ing ren­de­ment. Sprei­d­ing is daar­bij essen­tieel. Beleggen in aan­de­len, oblig­aties, vast­goed, hedge funds, grond­stof­fen, pri­vate equi­ty en zelfs kun­st of wijn­plan­tages is gemeen­goed. Het zal niet snel gebeuren dat al deze beleg­gin­gen tegelijk­er­ti­jd sti­j­gen of dalen. Wat je links ver­li­est, ver­di­en je rechts immers weer terug.

Jan-willem Nijkamp
US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.