...

Rijken der aarde: Rijkste man van de wereld

9 maart 2007, 11:32 | Guy Boscart | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Forbes stelde weer de top der rijken samen, de top 2 bli­jft onveran­derd maar tussen 2 en 20 zijn nogal wat ver­schuivin­gen gaande met nieuwe namen uit lan­den waar­van men niet snel aan dit soort rijken denkt … Kijk snel naar dit overzicht …


Rijken der aarde: Rijk­ste man van de wereld

Elk jaar gaat Forbes op pad om de rijk­sten der aarde te selecteren in een lijst met mil­jar­dairs maar 2006 was een lastig jaar om alles goed op een rijt­je te kri­j­gen. De sterke aan­de­len­mark­ten, oplopende val­u­ta t.o.v. de dol­lar en in waarde geste­gen onroerend goed in bepaalde regio‘s samen met de enorm geste­gen pri­jzen van de com­modi­ties zoals staal, kop­er en Olie maar ook Goud maakt het extra lastig bepaalde per­so­n­en op de juiste waarde in te schatten. 

Er waren 178 nieuwkomers waar­van 19 Russen, 14 uit India, 13 Chinezen en 10 Span­jaar­den, ook doken er voor het eerst mil­jar­dairs op in Cyprus, Oman, Romenië en Servië.

Van de bestaande mil­jar­dairs wer­den er 66% nog rijk­er, 17% ver­loor een deel van zijn kap­i­taal waar­van er 32 daar­door uit de lijst der mil­jar­dairs wer­den geschrapt. Al het kap­i­taal samen van de bek­ende mil­jar­dairs is geste­gen van 900 mil­jard dol­lar naar 3500 mil­jard dol­lar. Dat is gemid­deld 3,6 mil­jard dol­lar per bek­ende mil­jar­dair. Gemid­deld zijn de mijar­dairs 62 jaar oud wat 2 jaar jonger is dan in 2005.

Bill Gates is voor de 13e keer de rijk­ste man van het jaar samen met zijn maat­je War­ren Buf­fett die al een tijd­je de 2e plek bezet. Echter ver­liezen zij snel t.o.v. Car­los Slim die afgelopen jaar 19 mil­jard dol­lar rijk­er werd en daarmee de groot­ste sprong voor­waarts liet zien sinds vele jaren. Hij hoeft slechts 7 mil­jard goed te mak­en tot Bill Gates en 3 mil­jard dol­lar om War­ren Buf­fett voor­bij te streven.

Opval­lende per­so­n­en zijn de Russen in de lijst, Rus­land heeft nu 53 mil­jar­dairs wat slechts 2 min­der is dan de Duit­sers. Samen zijn de Russen 282 mil­jard dol­lar waard. Ook opval­lend is de opkomst van India, daar lev­en nu 36 mil­jar­dairs met een totaal ver­mo­gen van 191 mil­jard dol­lar. Japan telt er nog 24 wat samen goed is voor 64 mil­jard dollar.

Num­mer vier en hoogst­ge­plaat­ste Euro­peaan op de lijst is de Zweedse IKEA-oprichter Ing­var Kam­prad die goed is voor 33 mil­jard dollar. 

Andere bek­ende Euro­pea­nen zijn de ALDI-eigenaren op num­mer 15 Karl Albrecht met 20 mil­jard en diens broer Theo op num­mer 20 met 17 mil­jard dol­lar. Ook ex-pre­mier van Ital­ië Sil­vio Berlus­coni staat hoog op de lijst met zijn 11,8 mil­jard dollar. 

Het aan­tal dol­larmil­jar­dairs is geste­gen tot 946, een toe­name met meer dan 150 sinds vorig jaar. Het aan­tal mil­jar­dairs is vooral in Rus­land en India gestegen. 

De Top 20

Naam /
Sec­tor / bedri­jf / Land / Kapitaal

1 William Gates III Microsoft USA 56 miljard
2 War­ren Buf­fet Super­be­leg­ger USA 52 miljard
3 Car­los Slim Helu Tele­com Mex­i­co 49 miljard
4 Ing­var Kam­prad Ikea Zwe­den 33 miljard
5 Lak­sh­mi Mit­tal Mit­tal Steel India 32 miljard
6 Shel­don Adel­son Casino‘s plezi­er USA 27 miljard
7 Bernard Arnault LVMH (luxe) Frankrijk 26 miljard
8 Aman­cio Orte­ga Appar­el (kled­ing) Span­je 24 miljard
9 Li Ka-shing Con­glom­er­at­en Hong Kong 23 miljard
10 David Thom­son Media enter­tain Cana­da 22 miljard
11 Lar­ry Elli­son Ora­cle / soft­ware USA 21 miljard
12 L. Bet­ten­court L‘Oreal Frankrijk 21 miljard
13 Prince Alwaleed Investerin­gen / Olie Sau­di Ara­bië 20 miljard
14 Mukesh Ambani Man­u­fac­tur­ing India 20 miljard
15 Karl Albrecht Aldi en Retail Duit­s­land 20 miljard
16 R. Abramovich Olie + Gas Rus­land 19 miljard
17 Ste­fan Pers­son H & M Zwe­den 18 miljard 
18 Anil Ambani Diverse India 18 miljard
19 Paul Allen Microsoft USA 18 miljard 
20 Theo Albrecht Aldi en Retail Duit­s­land 17 miljard

Bron: Forbes

Guy Boscart
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.