Rente en hypotheekmarkt:
Het is momenteel behoorlijk druk bij hypotheekverstrekkers na berichten over een stijgende rente die overslaat op de hypotheekrente in Nederland, om een voorbeeld aan te halen zag ABN Amro het aantal aanvragen voor een hypotheekofferte al met 60% stijgen. Een andere grote aanbieder van hypotheken Aegon gaf aan dat er een toename is van het aantal telefoontjes van 80% terwijl daar het aantal aanvragen is verdrievoudigd. Beide aanbieders geven ook aan dat de wachttijd voor het verwerken van alle aanvragen oploopt.
Dit gedrag hadden we kunnen verwachten door dat de rentes op de kapitaalmarkten voor het eerst in lange tijd significant aan het oplopen zijn en volgens de signalen die we krijgen op de markt lijkt het erop dat die rente nog verder omhoog kan. Nadat we een lange tijd met lage rentes te maken hadden met het dieptepunt in juli dit jaar zakte de hypotheekrente nog gestaag waardoor de woningen markt plots een behoorlijke impuls kreeg, vooral nieuwe en bestaande woningen in de klasse €200.000-€350.000 werden heel vlot verkocht en door weinig aanbod en heel veel vraag zorgde dat zelfs voor een gevoelige waardestijging van de huizen bij deze klasse.
Nadat aanbieders over een hele lange tijd hun rentes omlaag moesten brengen verhogen enkele hypotheekverstrekkers nu hun rente weer. Dat gaat momenteel over verhogingen van tussen de 0,1 en 0,25%. Men begint nerveus te worden, de vraag naar hypotheken groeit gevoelig door dat de rente zo laag staat maar aan de andere kant voelt men al aan dat er iets staat te gebeuren op de rentemarkt. Men denkt dan al snel dat er nu de keuze moet maken om nu het nog kan met die lage rente een huis aan te kopen, een andere groep zal zijn rente langer vast willen zetten als men op korte termijn zit of voor wie er een variabele rente heeft lopen op zijn hypotheek. Mensen denken dan al snel, de rente kan nog maximaal 0,5% of in het gunstigste geval tot 0,75% maar niemand weet met hoeveel de rente weer op kan lopen, met andere woorden er kan nog weinig vanaf maar er kan heel veel bijkomen. Dan zeg ik ook, vastleggen die rente want het kunnen wel eens een paar hele rare jaren op ons afkopen nu er veel vreemde zaken gebeuren wat betreft de wereldpolitiek. En die rentestijging komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen, ik zal kort samenvatten waardoor dat komt. Onderaan dit artikel ziet u nog de grafieken met daarin de rente over 10 jaar en over 30 jaar en dan in elke grafiek de rente in Europa en die in de VS.
Redenen van de oplopende rente:
Beleggers en beurs specialisten geven als reden voor de oplopende rente aan dat het vooral de plannen van de aankomende Amerikaanse president Donald Trump zijn die het geld duurder maken. Trump wil fors gaan investeren in de infrastructuur en in het scheppen van miljoenen nieuwe jobs (banen). Daardoor verwachten investeerders dat er veel meer zal moeten worden geleend door de Verenigde Staten en daardoor stijgt de rente nu zo snel. Let op, het is allemaal nog in aanloopt tot want het kan nog meer dan 6 – 8 maanden duren voor het geld gaat rollen, Trump moet eerst als President worden ingewijd en dan zullen zijn plannen nog door het congres moeten geraken. Aan de andere kant weten we dat de financiele markten altijd lang voorlopen op de zaken die men verwacht. Even een korte impressie met de reden waarom ik denk dat we er nog lang niet klaar mee zijn, dat kan wel nog een jaar of 2 – 3 duren maar de kans op veel hogere rentes zit er door Trump dik in.
De verwachte stijging van de inflatie (VS) zorgt ervoor dat beleggers een hogere rente eisen op hun vastrentende waarden. Als de Federal Reserve dan ook nog eens sneller de rente gaat verhogen door de dreiging van fors oplopende inflatie samen met het aantrekken van een in feite kunstmatige groei van de economie dan krijgen we ook nog te maken met een fors oplopende dollar. Als de rente omhoog gaat dan wordt de dollar vanzelf meestal duurder, dat is een feit door dat de VS meer moeite zal krijgen om hun plannen te financieren. Denk ook dat er hierdoor een groter handelstekort zal ontstaan omdat de VS meer naar zich toe wil halen en veel minder wil importeren, dan zetten ze een belangrijke handelspartner voor blok, en dat is China.
Dus als Trump de domme fout maakt om te hoge handelsbarrières op te werpen dan zal de import van goederen fors duurder worden voor de Amerikaan zodat hij ervoor zal moeten kiezen om hetzelfde product of dienst als made in de VS aan moet schaffen in de plaats van made in China of made in Japan enz… Hierdoor is de kans groot dat de inflatie nog verder zal oplopen waardoor de FED het rentewapen zal moeten blijven gebruiken om dat op te vangen. Het zit hem allemaal is de logische cirkel van de economie, de VS laat China produceren met als tegenprestatie dat de Chinees dan de VS financiert door het kopen van lang lopende obligaties. Als China ziet dat ze door Trump buitenspel worden gezet dan kan er zich een soort boemerang effect ontwikkelen, dan gaat China minder massaal staatspapier aanschaffen ter ondersteuning maar dan zouden ze wel eens over kunnen gaan in het dumpen van de obligaties wat dan weer de rente nog meer de hoogte in kan sturen. Let wel, dit zijn allemaal prognoses, het is dus nog geen realiteit, zoals ik aangaf kan dit alles nog een tijdje duren maar we moeten met een scenario als dit stilletjes rekening gaan houden.
Dit alles kan ervoor gaan zorgen dat er een handelsoorlog op gang komt en dan geraken de productie en handelsverhoudingen over de gehele wereld verstoord waardoor vooral de productiviteit daalt. Als dat allemaal tot uiting komt zitten we op de kapitaalmarkt met een mogelijk fors hogere renten en ziet het er naaruit dat Trump 2 – 3 jaar met een zeer mooie economische groei kan pronken maar daarna kan alles als een kaartenhuis in elkaar kan storten. Dit scenario kan destrastreus worden voor iedereen, zowel op de hypotheekmarkt, zowel op de beurzen die mogelijk nog een tijd zullen floreren maar daarna snel de dieperik in moeten en is er een kans dat er een nieuwe wereldwijde crisis komt te danken aan de heer Trump. Uiteraard zal hij dat NOOIT erkennen, daar is zijn ego te groot voor maar wie de heer Trump kent weet dat hij snel bruggen kan bouwen maar ze storten na een tijdje allemaal weer in elkaar. Zakelijk is hij volgens velen wel een van de betere in de VS maar vergeet niet dat Trump ook een aantal keren op de fles is gegaan, 4 keer om precies te zijn dat was in 1991, in 1992, in 2004 en in 2009. Ik hoop dat zijn 5e faillissement niet dat van de VS zal worden, maar zoals ik al aangaf, je weet nooit met die man.
10 jaar rente EU en VS:
30 jaar rente EU en VS:
Met vriendelijke groet,
Guy Boscart