...

-- RENTEPERIKELEN --

10 oktober 2005, 08:13 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Afgelopen week wist Fed's Fred Fisher de Amerikaanse beleggers behoorlijk op de kast te jagen met zijn uitspraken aangaande de inflatie en de verwachting over de korte rente ... Dit gevoegd bij wat signalen over een afzwakkende economische groei doen het stagflatie spook weer de kop opsteken ... Jeroen zet even enkele zaken onder elkaar ....


== RENTEPERIKELEN ==

De groeiende inflatie in de US baart de Fed zorgen, zoveel mag duidelijk zijn. Als eerste reparatiemiddel tegen dit onwenselijke fenomeen wordt het rentewapen uit de kast gehaald, en gezien de reacties op de Dow Jones, de S & P en de Nasdaq zijn de beleggers van mening dat de Fed dit wapen nog iets langer gaat hanteren dan eerder werd aangenomen.

De laatste tijd wijzen wat cijfers erop dat de tot op heden voortvarend groeiende Amerikaanse economie iets aan groeikracht aan het inboeten is. Dit is een mogelijke verklaring voor de beweging (of juist het ontbreken daarvan) van de lange rente.

Het vervelende is wel dat er een probleempje kan ontstaan indien de Fed , vanuit "inflatie-perspectief" de korte rente omhoog meent te moeten schroeven, terwijl de economische bedrijvigheid zich aan een tegenovergestelde beweging meent te moeten bezondigen. Wat echt niemand wenselijk acht is stagflatie (een oplopende inflatie bij stilstaande, of teruglopende economische groei).

In Europa werden de beleggers ook al niet vrolijk door de ECB, die bij monde van Trichet ook hintte op een renteverhoging. Dit zou ( in tegenstelling tot zijn Amerikaanse evenknie) voor hem een primeur zijn, daar de ECB al lange tijd de rente ongemoeid heeft gelaten. Immers, voor de ECB is het beteugelen van inflatie zowat heilig verklaard, zoals wijlen Wim Duisenberg altijd in woord en daad heeft beleden.

Echter, de Fed heeft behalve de taak om de inflatie te beteugelen, er ook altijd blijk van gegeven zich nog wat andere doelen ten taak te stellen, zoals daar zijn: het (zo nodig) aanjagen van de US economie...

De hoofdoorzaak van de oplopende inflatie is de hoge olieprijs...'t heeft lang geduurd eer dat dat effect door ging sijpelen naar de eindverbruiker en doorberekend werd in diverse producten en diensten welke in meer of mindere mate afhankelijk zijn van olie, maar nu schijnt dat dus eindelijk zover te zijn. Frappant genoeg lijkt het er op dat juist in deze periode de olieprijs over zijn top heen is.

En gezien wat recente macro economische cijfers, alsmede specifiek bedrijfsnieuws, zou dat wel eens zeer goed te maken kunnen hebben met die afzwakkende economische groei. Hierbij opgeteld dat een aanzienlijk deel van de opgelopen prijs speculatie-gedreven is, is het beslist niet ondenkbaar dat die olieprijs wel eens fors kan terugvallen.

Deze 2 factoren (aftoppende economische groei en dalende olieprijs) gevoegd bij het feit dat de Fed zich bij het bepalen van hun rentebeleid nogal wat gelegen laten liggen aan de algemene economische omgeving, i.p.v. stringent het "inflatie-mandaat" te volgen, maken het m.i. zeer aannemelijk dat de rentevrees , welke de afgelopen week in Amerika voor wat neerwaartse druk zorgde op de diverse indices, wel eens om kan slaan in opluchting.

Anders zou dit wel eens kunnen liggen voor Europa. De ECB focust zich op de inflatie...doch ook bij de ECB zit niemand te wachten op het verwijt dat men de economische opleving in de kiem gesmoord heeft. Als de olieprijs verder daalt, kan het met die stijging van de inflatie ook wel eens loslopen. Het lijkt mij dat het geringste signaal in die richting genoeg is om de ECB te doen besluiten met de rente te doen waar ze het beste in zijn.....NIETS!.

Interessant wordt het derhalve om de komende weken de eur/$ koers eens goed in de gaten te houden.

Jeroen van Veen
US Markets


9 oktober 2005
Jeroen van Veen is een particuliere belegger die al vele jaren ervaring heeft met de aandelenhandel. Op dit moment heeft Jeroen geen posities (zowel LONG als SHORT) openstaan in de behandelde valuta dollar en euro die hierboven werden besproken.



Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.