![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
Bij de Europese beurzen hebben we vorige week een krachtig herstel kunnen zien waarbij de Duitse index het sterkst presteerde. De DAX kon zelfs boven de 8.000-puntengrens uittoornen waardoor deze een all time high heeft kunnen noteren. Hoewel deze index momenteel door winstnemingen weer wat is gedaald, blijft het proces van hogere bodems en hogere toppen intact. De CAC40 laat echter voor de korte termijn een negatiever beeld zien. Doordat de index met een koershiaat een daling inzette, lijkt er een lagere top in de maak. De bredere Eurostoxx50 heeft gelijke toppen en dito bodems gevormd. Daardoor is het beeld neutraal geworden. Pas bij een doorbraak van de steunzones, gevormd door de toppen in februari, draait het beeld naar negatief. Een opwaartse uitbraak zet het licht daarentegen weer op groen.
Rente maakt pas op de plaats?
De rente is sinds de uitbraak aan de bovenkant van de trading range tussen 4,15% en 4,30% amper gecorrigeerd. De stijging verliep zo krachtig dat zelfs de stijgende weerstandslijn rond 4,40% werd doorbroken. Inmiddels is het koersdoel van 4,50% ruimschoots gepasseerd. Dit niveau wordt gevormd door de toppen van 2003 en 2004, waar we een adempauze zouden kunnen verwachten. Zolang de koers echter boven het steunniveau van 4,15% weet te blijven, blijft de positieve trend intact. De rente mag tot 3,97% terugvallen zonder dat de positieve lange termijn trend, die in 2005 is ingezet, in gevaar komt. De turbulentie op de rentemarkt lijkt enige greep te hebben gekregen op de aandelenmarkten. De aandelenkoersen kwamen onder druk te liggen, terwijl de rente verder steeg. Aangezien er sprake is van inflatoire druk, zal de rente eerder stabiliseren en zelfs nog verder oplopen dan dalen. Inflatie holt de waarde van obligaties uit. Vanwege de lage rentevergoeding vormen obligaties een weinig interessante belegging. Selectief beleggen in aandelen blijft dan ook nog steeds onze voorkeur houden.
Nikkei door naar de volgende ronde
Nadat de Japanse index eindelijk had afgerekend met de zware weerstand op 17.500 punten, stuitte de index direct op de volgende hobbel. Deze zware weerstand in de vorm van een fors koershiaat tussen 17.844 en 18.073 punten werd uiteindelijk dan toch overwonnen. Inmiddels is de Nikkei zelfs boven de 18.000-puntengrens beland. Doordat de Japanse beurs onlangs opnieuw een koershiaat heeft gevormd, is er een omkeerpatroon ontstaan met de naam island reversal. De oplopende steunlijn rond 17.600 punten vormt nu samen met dit nieuwe koershiaat een behoorlijke steun. De blik blijft gericht op de top van februari op 18.215 punten, waar de index tegenaan schurkt. De Nikkei zou wederom kracht moeten verzamelen om ook deze weerstand dan eindelijk definitief te slechten. Als dit lukt, dan ligt een koersstijging richting 20.000 punten in het verschiet. Mocht dit niet slagen en de oplopende steunlijn vanaf maart zou onverhoopt worden doorbroken, dan kan de Nikkei zich opmaken voor een daling richting 16.640 punten.
Dow zoekt richting
De Amerikaanse markten werden woensdag opgeschrikt door de problemen bij Bear Sterns op de deelmarkt van risicovolle hypotheken. Beleggers dachten terug aan het in 1998 omgevallen hedge fund LTCM ten tijde van de Azië-crisis. Het gevaar moet momenteel worden gezocht op de rentemarkt. Technisch bezien liggen de Amerikaanse beurzen er goed bij, althans voor de lange en middellange termijn. Voor de korte termijn, liggen de kaarten voor de Dow Jones en de S&P500 er neutraal bij. De Nasdaq heeft de beste troef in handen, want daar is op alle tijdsvakken de trend positief. Het is voor de indices zaak om in ieder geval boven de steunzones te blijven, die door de bodems van mei en de toppen van februari zijn gevormd. Pas bij een doorbraak hieronder draait het beeld naar negatief. De Dow en de S&P500 zullen de weerstanden moeten doorbreken om de stijgende trend weer op te pakken. Wij zetten liever selectief onze kaarten op de Nasdaq en in Nederland op de energie- en technologiefondsen.
Met vriendelijke groet,
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.