...

Rentemarkt domineert beurzen

22 juni 2007, 09:37 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Waar de laat­ste maan­den, zoni­et jaren, nauwelijks aan­dacht werd geschonken aan de ver­meende saaie oblig­atiemarkt, lijkt de pijn­grens voor beleg­gers inmid­dels te zijn bereikt. De yield van de 10-jarige US Trea­sury Note bedraagt 5,14% en het effec­tief ren­de­ment van de Duitse evenknie, de Bund, noteert 4,63%. De afgelopen tijd rea­geren vooral de west­erse effecten­beurzen vri­jwel direct op beweg­in­gen op de oblig­atiemark­ten. Zodra de rente verder begint te sti­j­gen, dalen de aan­de­lenko­ersen en vice ver­sa. De sti­j­gende rente heeft ook een negatieve invloed op de huizen­markt. Onlangs is er een hedge fund van Bear Stearns zwaar in de prob­le­men gekomen. Vooral­snog bli­jven de beurzen redelijk goed presteren. Het glob­ale beeld is echter dat er een adem­pauze door beleg­gers lijkt te zijn ingelast. 


Bij de Europese beurzen hebben we vorige week een krachtig her­s­tel kun­nen zien waar­bij de Duitse index het sterkst presteerde. De DAX kon zelfs boven de 8.000-puntengrens uit­toor­nen waar­door deze een all time high heeft kun­nen noteren. Hoewel deze index momenteel door win­st­ne­min­gen weer wat is gedaald, bli­jft het pro­ces van hogere bodems en hogere top­pen intact. De CAC40 laat echter voor de korte ter­mi­jn een negatiev­er beeld zien. Door­dat de index met een koer­shi­aat een dal­ing inzette, lijkt er een lagere top in de maak. De bredere Eurostoxx50 heeft gelijke top­pen en dito bodems gevor­md. Daar­door is het beeld neu­traal gewor­den. Pas bij een door­braak van de ste­un­zones, gevor­md door de top­pen in feb­ru­ari, draait het beeld naar negatief. Een opwaartse uit­braak zet het licht daar­ente­gen weer op groen.

Rente maakt pas op de plaats? 

De rente is sinds de uit­braak aan de bovenkant van de trad­ing range tussen 4,15% en 4,30% amper gecor­rigeerd. De sti­jging ver­liep zo krachtig dat zelfs de sti­j­gende weer­stand­sli­jn rond 4,40% werd door­bro­ken. Inmid­dels is het koers­doel van 4,50% ruim­schoots gepasseerd. Dit niveau wordt gevor­md door de top­pen van 2003 en 2004, waar we een adem­pauze zouden kun­nen verwacht­en. Zolang de koers echter boven het ste­un­niveau van 4,15% weet te bli­jven, bli­jft de posi­tieve trend intact. De rente mag tot 3,97% terug­vallen zon­der dat de posi­tieve lange ter­mi­jn trend, die in 2005 is ingezet, in gevaar komt. De tur­bu­len­tie op de rentemarkt lijkt enige greep te hebben gekre­gen op de aan­de­len­mark­ten. De aan­de­lenko­ersen kwa­men onder druk te liggen, ter­wi­jl de rente verder steeg. Aangezien er sprake is van infla­toire druk, zal de rente eerder sta­bilis­eren en zelfs nog verder oplopen dan dalen. Inflatie holt de waarde van oblig­aties uit. Van­wege de lage rentev­er­goed­ing vor­men oblig­aties een weinig inter­es­sante beleg­ging. Selec­tief beleggen in aan­de­len bli­jft dan ook nog steeds onze voorkeur houden.

Nikkei door naar de vol­gende ronde

Nadat de Japanse index ein­delijk had afgerek­end met de zware weer­stand op 17.500 pun­ten, stuitte de index direct op de vol­gende hobbel. Deze zware weer­stand in de vorm van een fors koer­shi­aat tussen 17.844 en 18.073 pun­ten werd uitein­delijk dan toch over­won­nen. Inmid­dels is de Nikkei zelfs boven de 18.000-puntengrens beland. Door­dat de Japanse beurs onlangs opnieuw een koer­shi­aat heeft gevor­md, is er een omkeer­pa­troon ontstaan met de naam island rever­sal. De oplopende ste­un­li­jn rond 17.600 pun­ten vormt nu samen met dit nieuwe koer­shi­aat een behoor­lijke ste­un. De blik bli­jft gericht op de top van feb­ru­ari op 18.215 pun­ten, waar de index tege­naan schurkt. De Nikkei zou wederom kracht moeten verza­me­len om ook deze weer­stand dan ein­delijk defin­i­tief te slecht­en. Als dit lukt, dan ligt een koerssti­jging richt­ing 20.000 pun­ten in het ver­schi­et. Mocht dit niet sla­gen en de oplopende ste­un­li­jn vanaf maart zou onver­hoopt wor­den door­bro­ken, dan kan de Nikkei zich opmak­en voor een dal­ing richt­ing 16.640 punten.

Dow zoekt richting

De Amerikaanse mark­ten wer­den woens­dag opgeschrikt door de prob­le­men bij Bear Sterns op de deel­markt van risi­co­volle hypotheken. Beleg­gers dacht­en terug aan het in 1998 omgevallen hedge fund LTCM ten tijde van de Azië-cri­sis. Het gevaar moet momenteel wor­den gezocht op de rentemarkt. Tech­nisch bezien liggen de Amerikaanse beurzen er goed bij, althans voor de lange en mid­del­lange ter­mi­jn. Voor de korte ter­mi­jn, liggen de kaarten voor de Dow Jones en de S&P500 er neu­traal bij. De Nas­daq heeft de beste troef in han­den, want daar is op alle tijdsvakken de trend posi­tief. Het is voor de indices zaak om in ieder geval boven de ste­un­zones te bli­jven, die door de bodems van mei en de top­pen van feb­ru­ari zijn gevor­md. Pas bij een door­braak hieron­der draait het beeld naar negatief. De Dow en de S&P500 zullen de weer­standen moeten door­breken om de sti­j­gende trend weer op te pakken. Wij zetten liev­er selec­tief onze kaarten op de Nas­daq en in Ned­er­land op de energie- en technologiefondsen. 

Met vrien­delijke groet,

www​.beurs​bul​letin​.nl

www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.