De afgelopen maanden wordt er volop gespeculeerd over een eventuele wijziging van de rentepercentages door de centrale banken. Er wordt veel waarde gehecht aan de rentestand en men probeert door middel van het analyseren en interpeteren van economische cijfers de richting van de rentestand te bepalen. Maar waarom veranderen de centrale banken deze rente eigenlijk en hoe beïnvloed dit de wereldwijde aandelenmarkt?
Inflatie
Allereerst kijken we natuurlijk waarom de centrale banken het rentepercentage als instrument gebruiken. Kort gezegd: de centrale banken vragen een vergoeding voor het beschikbaar gestelde geld, rente dus. De betaalde rente kan worden gezien als de prijs (kosten) voor het beschikbaar stellen van financiële middelen. Wanneer er een overschot ontstaat van deze financiële middelen, en er dus grote sommen rondgaan, neemt automatisch de vraag naar diensten en producten ook toe. De financiële middelen zijn immers een ruilmiddel voor de geleverde diensten en producten. In dit geval is zal de vraag naar producten en diensten toenemen én tegelijkertijd het aanbod niet evenredig meestijgen. Kortom, de verhoudingen trekken scheef en de gevraagde beloning (de prijs) voor producten en diensten zal oplopen. In dit geval speekt men van inflatie, het geld in de markt wordt minder waard. De koopkracht daalt en men kan minder kopen voor hetzelfde geld.
Om bovenstaande situatie recht te trekken kunnen centrale banken ervoor kiezen om de verhoudingen weer naar elkaar toe te trekken. Dit kan door middel van het wijzigen van het rentepercentage. Indien de centrale banken hun rentepercentage verhogen zal de vraag naar financiële middelen, en dus het beschikbare geld in de markt, afnemen. Als gevolg hiervan zullen uiteindelijk ook weer minder goederen en diensten worden afgenomen waardoor de prijs van deze producten uiteindelijk weer gecorrigeerd zal worden.
Onderstaand voorbeeld laat zien dat het rentebeleid van de FED weldegelijk invloed heeft op de inflatie in Amerika. In de periode 2008 – 2010 is te zien dat de het rentepercentage dat FED hanteert terug wordt gebracht van boven de 5% richting de 0%. Tegelijkertijd loopt de inflatie enorm terug. Dit jaar verhoogde de FED voor het eerst in na zeer lange periode weer het rentepercentage, dit ging gepaard met een stabiele stijging van de inflatie in Amerika.
Rente FED VS Inflatie USA:
Kortom: het wijzigen van de rentepercentages door centrale banken is nogal een macro-economische gebeurtenis. Er wordt getracht de economie an sich te stimuleren en er wordt geen rekening gehouden met internationale aandelenmarkten maar puur met inflatie en koopkracht.
Indirecte effecten
Ondanks dat het gehanteerde rentepercentage van centrale banken geen directe effecten heeft op de aandelenmarkten is het toch zeker een zeer belangrijk meetinstrument voor de belegger. Dit komt omdat het rentebeleid indirecte effecten heeft op beursgenoteerde bedrijven. Deze indirecte effecten op beursgenoteerde bedrijven beïnvloeden de bedrijfsresultaten van een onderneming en daarmee uiteindelijk ook de waarde van een aandeel. Een aandeel is immers een reflectie van de waarde die wij als beleggers toedichten aan een bedrijf.
Indien het rentepercentage door een centrale bank wordt verhoogd betekend dit dat het duurder wordt om geld te lenen bij een bank. Dit raakt een bedrijf tweeledig: het bedrijf zelf zal meer moeten betalen om te kunnen lenen en de consument heeft minder te besteden als gevolg van stijgende uitgaven (bijvoorbeeld bij een stijgende variabele hypotheekrente last).
Als een bedrijf investeert in nieuwe operaties of innovaties komt dit geld vaak bij een bank vandaan. Bij een hoger rentepercentage zal het bedrijf meer moeten betalen voor deze lening ofwel de kosten zullen oplopen. Indien deze extra intrestkosten en de lagere opbrengsten (door minder verkopen aan de consument) op de korte termijn het bedrijfsresultaat beïnvloeden zal dit door beleggers worden doorgerekend naar de waarde van een aandeel.
Daarnaast zal het investeringsklimaat minder gunstig worden, het wordt duurder om een investering te financieren. Hetgeen ook een teken voor beleggers is dat innovaties nog even kunnen uitblijven en er dus vraagtekens bij efficiency ed. kunnen worden gezet.
Rentebeleid ECB — AEX:Als we kijken naar de afgelopen 5 jaar waar de rentepercentages enkel zijn afgenomen zien we daadwerkelijk dat het rentebeleid van centrale banken zeker van invloed zijn op de aandelenmarkten. De ECB heeft haar rentepercentage de afgelopen 4.5 jaar enkel laten dalen om inflatie tegen te gaan. Hierdoor kwam veel extra kapitaal vrij, gepaard met de economische gevolgen van deze ”financiële boost” heeft de AEX zich de afgelopen 4.5 jaar weer opgetrokken naar het niveau van 450 – 500 punten.
Al met al blijft het natuurlijk gissen wat de FED zal gaan doen vanavond. Echter, is het van groot belang het rentebeleid van de grote centrale banken op de voet te volgen. We mogen er namelijk toch echt van uitgaan dat deze beslissingen de richting van de beurs beïnvloeden.
Met vriendelijke groet,
Daïm Boscart
US Markets
Rentebeleid: Centrale banken sturen aandelenmarkten
21 september 2016, 16:20
|
Daïm Boscart
| leestijd: 5 minuten
|
moeilijkheid: 12 / 12
|