...

REGELRECHTE TIJDBOMMEN

23 december 2013, 11:56 | Robert Broncel | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Als goud fout” is dan moet geld toch goed zijn? Sim­pele vra­gen die nog steeds zon­der vol­doende nadruk wor­den gesteld. Boven­di­en aan wie (belei­ds­mak­ers) moet je ze voor­leggen in de zek­er­heid dat je geen of een vrien­delijk doch niet inhoudelijk antwo­ord kri­jgt? Con­clusie? Zij weten het – dat is nu wel gebleken! Juist om die reden bli­jft het antwo­ord uit. Wij mogen slechts de vinger opsteken om ver­vol­gens niet zon­der mor­ren straks met een andere regering tegen de uit­wassen” aan te hikken en…… te slikken!


De over­heersende issues zijn nog steeds niet weg te denken:

  • Waarom zijn met name de West-Europese lan­den in 1971 zo braaf meege­gaan met het Amerikaanse besluit om de dol­lar zon­der enige verdere ver­anker­ing los te kop­pe­len van het goud, resul­terend in zwevende valuta’s? Antwo­ord: de Amerikaanse defen­siepara­plu tij­dens de Koude Oorlog.
  • Waarom hebben deze lan­den als gevolg daar­van toeges­taan dat de V.S. mid­dels hun gewil­lige drukpers alti­jd gratis in het buiten­land hebben kun­nen shop­pen? Antwo­ord als boven.
  • Waarom hebben de West-Europese cen­trale banken gehoor gegeven aan het Amerikaanse ver­zoek om eind jaren 90 op bodem­pri­jzen gouduitverkoop te houden? (goud werd bestem­peld tot niet meer dan een bar­ber­ic rel­ic’). Antwo­ord: de dal­ing van de dol­lar moest niet lei­den tot afne­mend vertrouwen in de func­tie van de reserverol.
  • Waarom zijn de Azi­atis­che lan­den dan zo hap­pig al het goud bijeen te sprokke­len wan­neer en waar het zich maar aan­di­ent? Antwo­ord: van oud­sh­er werd in deze regio goud als de groot­ste sociale zek­er­heid en vei­ligheid beschouwd.
  • Waarom wordt er zo geheimzin­nig gedaan over goud­trans­ac­ties? Antwo­ord: om de goud­pri­js niet in posi­tieve zin te beïnvloeden.
  • Waarom dient ons goud zoveel mogelijk in de V.S. gestald te bli­jven, ter­wi­jl de koude oor­log toch ruim­schoots voor­bij is? Antwo­ord: om het spel” op de COMEX gaande te houden.
  • Met alle schuld op onze schoud­ers, hoe in hemel­snaam kun­nen las­ten­verzwarin­gen ons ooit uit deze economis­che neer­gang trekken? Dit antwo­ord is ook bek­end: economis­che groei maar waar haal je die van­daan als zow­el de V.S., de EU, het V.K. alsmede Japan ondanks alle QE in de afgelopen jaren maar een min­i­male tot zeer gematigde groei hebben lat­en zien; de groe­ici­jfers dienen boven­di­en gepimpt te wor­den mid­dels een reële (?) voor­raad­vorm­ing én zon­der de inflatie mee te nemen.

Is het niet zo dat deze issues in feite de aanzet hebben gegeven tot de diep­ste mon­e­taire cri­sis die z’n weer­ga in de wereldgeschiede­nis niet kent? Ligt het dan niet voor de hand dat onze” belei­ds­mak­ers niet verder komen dan slechts symptoombestrijding?

Als schulden niet wor­den ver­rek­end, ver­ef­fend, geherstruc­tureerd dan wel afgestem­peld dan zal geen enkele economis­che groei opge­wassen zijn tegen de huidi­ge schuld­prob­le­men, met slechts” een directe mon­e­taire tijd­bom in zicht.

De voorhoedegevecht­en” lijken zich intussen al aan te dienen nu de Fed heeft besloten toch enige taper­ing in te zetten als gevolg waar­van diverse val­u­ta verzwak­ten tegen­over de ver­sterk­te vraag naar dol­lars. Dit geldt met name de opkomende lan­den w.o.:

  • Brazil­ië — reaal met min 14,2% sinds begin dit jaar
  • Indone­sië — rupia met min 24%
  • India — rupie met min 13,5%
  • Turk­i­je — lira met min 17%
  • Zuid-Afri­ka — rand met min 21,5%

Maar ook de Aus­tralisch dol­lar daalde met min 16%, de Canadese dol­lar met min 7% en de yen (geholpen door Abe­nomics) met zelfs meer dan 20%. Alleen de Chi­nese munt bleef ondanks een kap­i­taalvlucht van bij­na $100 biljoen vrij goed liggen. Dit gold ook voor de euro die weer door de Fed op stand” wordt gehouden. Voor de V.S. wor­den de grond­stof­fen op deze wijze goed­kop­er, ter­wi­jl de export naar Europa als groot­ste afzetmarkt er niet onder lijdt.

Onhoud­bare goudprijs

Ter­wi­jl we ons wen­te­len in bergen ongedek­te schuld en dig­i­taal papi­er blijkt de enige mon­e­taire barom­e­ter in het spek­takel van het COMEX casi­no nog steeds verder neer­waarts bijgesteld te kun­nen wor­den. Vol­gens edel­metaal­mark­t­spe­cial­ist bij uit­stek Andrew Maguire (op wie in 2011 in Lon­den een niet ges­laagde aanslag werd gepleegd) kan de diver­gen­tie tussen de longsiders’ en de naked short sell­ers’ niet lang meer vol­ge­houden wor­den, zek­er niet op het huidi­ge niveau rond $ 1.200. This phys­i­cal laten­cy will catch up in a very dis­or­der­ly way the moment the down­side momen­tum wavers’ (dit fysieke euv­el wordt op een zeer wanordelijke manier inge­haald op het moment dat het neer­waarts gerichte momen­tum zich keert). Het draait thans om hon­der­den ton­nen per week ter­wi­jl de pri­js daalt, de aan­de­len nog slechts een bar­gain’ zijn en steeds meer pro­du­cen­ten in moeil­ijkhe­den komen te verk­eren. Om deze reden acht Maguire het huidi­ge niveau van $1.200 absolu­ut onhoud­baar, niet­te­gen­staande sombere uit­sprak­en van Gold­man Sachs and the likes’.

De voort­durende back­war­da­tion’ (futures pri­js lager dan de dag­pri­js) is meer dan indi­catief voor de onhoud­baarheid van deze sit­u­atie. Bij een verder te verwacht­en lagere goud­pro­duc­tie zullen de west­erse bankiers naar andere fysieke bron­nen moeten uitzien (het­geen al gebeurt) om dit spel gaande te kun­nen houden. Chi­na weet onder­wi­jl van deze ontwik­kel­ing een dankbaar gebruik te mak­en zon­der overi­gens bek­end te mak­en hoeveel goud er intussen bijeen is gesprokkeld. Vol­gens Julian Philips, een andere spe­cial­ist en vol­ger van de Chi­nese activiteit­en via de Shang­hai Gold Exchange, zou het land in het afgelopen jaar tot en met novem­ber 2.000 en 2.800 ton hebben inges­la­gen inclusief de eigen pro­duc­tie van ca. 430 ton, zon­der overi­gens ooit een gram te verkopen!

Regel­rechte tijd­bom (2)

Met een terug­b­lik op het verleden stond de goud­pri­js tot 15 augus­tus 1971 nog op $35 per troy ounce gefix­eerd om na loskop­pel­ing met heftige beweg­in­gen door te slin­geren naar $850 in jan­u­ari 1980 toen er mid­dels een fors hogere rente tot zelfs boven 20% een einde kwam aan die sti­jging. Opmerke­lijk was dat de cen­trale banken vanaf het dieptepunt rond 1998 hun goud­voor­raden begonnen te verkopen (“het goud deed immers niks!”), waarop de goud­pri­js juist weer aantrok. Voorts nadat in 2008 alle ver­mo­gen­scat­e­gorieën onderuit waren gegaan was het juist edel­metaal dat het eerst weer aantrok tot het piekniveau van $1.920 in sep­tem­ber 2011. Oorza­ak: gebrek aan vertrouwen in het mon­e­taire sys­teem. Vanaf dat moment werd het zwaarste (long/​short) manip­u­latiewapen op de COMEX in gang gezet. Het neer­waarts manip­uleren van de goud­pri­js is alleen suc­cesvol als alle cen­trale banken dit spel meespe­len maar niet als de Azi­at­en, Ara­bieren en de Russen zich juist zwaar aan de koopz­i­jde bevin­den. Deze breuk in pol­i­cy’ vormt eve­neens een regel­rechte tijdbom. 

Als west­erse cen­trale banken op goed moment blijken niet over het goud te beschikken dat ze zeggen te hebben dan zal de rep­u­tati­eschade en het vertrouwen in het fidu­ci­aire’ geld onher­stel­baar beschadigd wor­den met grote gevol­gen. Als goud opnieuw de sleutel­rol kri­jgt in het mon­di­ale mon­e­taire sys­teem dan heeft de gehele wereld de groot­ste bezit­ter van goud (Chi­na) maar te vol­gen zoals dat ook in de vorige eeuw ten aanzien van de V.S. gold.

Zwaar toekom­stig koopkrachtverlies

Voor ons in de west­erse wereld zal het optre­dende koop­krachtver­lies van de diverse nationale en inter­na­tionale munten zich recht evenredig ver­tal­en in de dan vigerende pri­js van het goud. Om tegen die tijd nog aan goud te komen zullen alle jasza­kken wor­den leeggeschut” zoals dat nu al het geval is met de goud ETFs. De bit­coin noch een gouden” 3‑D print­er zullen daaraan ook maar een bit’ kun­nen veranderen.

Robert Bron­cel
US Mar­kets

PS. op mijn laat­ste col­umn INZICHT BIEDT UITZICHT.doc gericht aan de finan­ciële redac­ties van de lan­delijke dag­blad­pers ontv­ing ik twee reac­ties, te weten van het F.D. met de med­edel­ing dat deze geen toegevoegde waarde”bezat ter­wi­jl de NRC me uitn­odigde te sol­liciteren; toen ik naar de spel­regels” vroeg, bleef een antwo­ord tot dusver uit.

Ten einde raad” gaat ook deze col­umn opnieuw naar de belan­grijk­ste politici.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.