...

Records en weerstanden sneuvelen

5 oktober 2007, 08:43 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Ges­neu­velde records en door­bro­ken weer­standen vol­gen elka­ar in hoog tem­po op. De Dow Jones wist deze week een nieuwe all time high te bereiken en meerdere Amerikaanse en Europese aan­de­lenindices zouden op korte ter­mi­jn kun­nen vol­gen. De neig­ing om hogere niveaus te verken­nen, bli­jft echter niet beperkt tot de aan­de­len­beurzen: ook de euro en de oliepri­js bevin­den zich rond recordhoogte.


De Dow Jones is erin ges­laagd een nieuw record boven 14.000 pun­ten neer te zetten. Hier­mee is de inter­es­sante sit­u­atie ontstaan dat de moed­er aller indices’ zich in unchart­ed ter­ri­to­ry bevin­dt. Ofwel, er zijn geen pun­ten op hogere niveaus waar de index reeds eerder heeft ges­taan. Of dat gegeven zal lei­den tot euforie of hoogtevrees onder beleg­gers, zal nu moeten blijken. De index van de 500 groot­ste Amerikaanse fond­sen, de S&P500, heeft de record­stand bij­na bereikt. De S&P500 brak maandag opwaarts uit een con­sol­i­datiefase en zet daarmee de aan­val in op het hoog­ste punt aller tij­den. Als beleg­gers het aan­dur­ven om records te gaan breken, dan zal eerst de vorige mijl­paal, op 1.556 pun­ten, moeten wor­den gepasseerd. De Nas­daq heeft in de afgelopen weken een indruk­wekkend her­s­tel lat­en zien. De tech­nolo­gie-index door­brak over­tu­igend de top van juli, waarmee het jaar­record werd aangescherpt, wat duidt op grote kracht in markt. Het neerzetten van all time highs, zoals de Dow Jones deze week deed en de S&P500 op korte ter­mi­jn zou kun­nen doen, is voor de Nas­daq echter nog lang niet weggelegd. Toch is het tech­nis­che beeld van de Nas­daq posi­tief, aangezien het patroon van hogere top­pen en hogere bodems nog steeds intact is. Weten de VS deze records uit te bouwen en Europa verder mee omhoog te trekken?

Euro bli­jft in sti­j­gende trend

De euro wist in juli over­tu­igend door de zware weer­stand op $ 1,367 te breken. Dit niveau cor­re­spon­deert met het voor­ma­lig hoog­ste punt in 2004. Ver­vol­gens steeg de Europese munteen­heid richt­ing het koers­doel rond $ 1,38. Het hoofd werd echter tegen de bovenkant van het trend­kanaal gestoten waar­na de euro ges­taag daalde. Daar­bij vond de euro ste­un rond het niveau van $ 1,34. Sinds­di­en is de euro aan een sterke ral­ly bezig: de weer­stand van $ 1,38 is met over­tuig­ing gebro­ken en er zijn inmid­dels record­niveaus boven $ 1,42 bereikt. Recent deed de euro een stap­je terug maar de sti­j­gende trend is nog immer intact, waar­bij het koers­doel ongewi­jzigd rond $ 1,45 ligt. Dit is de hoog­ste koers van de ecu in 1992, zijnde de voor­lop­er van de euro. Wellicht dat de euro het recente uit­braakniveau rond $ 1,38 aan een terugtest zal onder­w­er­pen. We gaan ons echter pas zor­gen mak­en als de jaren­lange oplopende ste­un­li­jn rond $ 1,35 het zou begeven. En zover is het nog lang niet.

Brent-olie con­solideert na nieuw record

De oliepri­js heeft een nieuw record bereikt op $ 81 per vat ruwe olie. De aan­val op de vorige top van juli rond $ 78 is daarmee met suc­ces afgerond. Het koers­doel van $ 78 (de all time high van augus­tus 2006), ontstond nadat het dal­ende wig­pa­troon aan de boven­z­i­jde werd ver­lat­en. Het Fibonac­ci-retrace­ment niveau op $ 68 heeft goed zijn werk gedaan, want de oliepri­js is daar in augus­tus net­jes opgevan­gen. De opwaartse druk op de oliepri­js bli­jft groot van­wege fun­da­mentele fac­toren, zoals geopoli­tieke span­nin­gen en het tro­pis­che storm­seizoen dat de raf­fi­nader­i­jen aan de Amerikaanse Golfkust bedreigt. Pas als deze fac­toren (deels) weg­vallen, zal de opwaartse pri­js­druk kun­nen ver­min­deren. Voor­lop­ig blaast de oliepri­js wat stoom af na het opteke­nen van het nieuwe record. Op korte ter­mi­jn is het van belang op welk niveau er een nieuwe bodem wordt gevor­md. De seinen staan echter volledig op groen, zolang de Brent boven $ 68 weet te blijven.

Eurostoxx50 beves­tigt opwaartse uitbraak

De Eurostoxx50 door­brak vorige week de weer­stand, die rond 4.375 pun­ten lag. Aangezien de uit­braak gevol­gd werd door een beves­tig­ing daar­van, heeft dit niveau (opnieuw) de func­tie van ste­un gekre­gen. Nu is het zaak om een nieuw jaar­record neer te zetten, om te voorkomen dat er een lagere top ontstaat. Mocht de top van juli wor­den gepasseerd, dan ligt de weg open naar een nieuwe all time high. Ook de uit­braak van de Duitse DAX werd in de afgelopen dagen beves­tigd. De voor­ma­lige weer­stand rond 7.800 pun­ten is daarmee ste­un gewor­den. Momenteel heeft de DAX de top van juli, op 8.100 pun­ten, in het vizier. Rond dit niveau ligt tevens de all time high. Het beeld voor de Duitse index bli­jft zeer posi­tief en er is nog veel dal­ingsruimte voor­dat het lange ter­mi­jn­beeld ver­slech­terd. Inmid­dels heeft de Franse index de zware bar­rière rond 5.762 pun­ten uitgenomen, waarmee het beeld ook voor de Fransen aanzien­lijk is ver­be­terd. Voor de Europese indices is het van groot belang het voor­beeld van de Amerikaanse indices te vol­gen en nieuwe jaar­records te ves­ti­gen. Zoni­et, dan wordt een lagere top gevor­md en dan is het de vraag waar de vol­gende bodem wordt gevormd…

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl

www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.