...

Recessies door ongelijke welvaartsverdeling.

25 maart 2008, 21:11 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Een ongelijke verdel­ing van de wel­vaart kan een recessie veroorza­k­en. Feit­elijk een een­voudig pro­ces. Ten­min­ste zo zie ik het. U kunt hier natu­urlijk vol­strekt anders over denken. Er zijn vol­gens mij vele menin­gen over het ontstaan van recessies. Ik nodig u uit om te rea­geren. Ik ben benieuwd naar uw mening.
Een ongelijke wel­vaartsverdel­ing kan de bron zijn van een recessie. Naar­mate de rijk­dom ongelijk­er wordt verdeeld neemt het aan­tal mensen met een ver­mo­gen toe. Zij kun­nen speculeren, beleggen of makke­lijk geld lenen voor het kopen van een duur­dere woning. 

De min­der rijken willen eve­neens prof­iteren van de wel­vaarts­groei. Natu­urlijk willen zij ook gol­ven, een mooie auto rij­den en of een luxe keuken in hun nieuwe won­ing. Helaas moeten zij hier­voor een lening aan­gaan. Ik geloof dat 80 pro­cent van de par­ti­c­ulieren hun auto heeft gefi­nancierd en dat slechts 4 pro­cent van de Ned­er­lan­ders geen auto heeft. Zodra de kredi­et­grens is bereikt, is de basis gelegd voor een nieuwe recessie.

Zek­er als op een gegeven moment er een sit­u­atie ontstaat waar­bij min­der rijkere con­sumenten steeds vak­er op een onver­ant­wo­ordelijke manier geld gaan lenen. Kijk in dit ver­band eens naar de starters die een koop­won­ing willen aan­schaf­fen. Het is voor uw kinderen toch bij­na niet meer te doen, ten­z­ij u als oud­er bijspringt, om een won­ing te kopen. 

Als gevolg van het onver­ant­wo­ord lenen kan de solv­abiliteit van uw bank in gevaar komen. De Amerikaanse toe­s­tanden op de huizen­markt illus­tr­eren dit voor­beeld. Er is inmid­dels voor hon­der­den mil­jar­den afgeschreven door Amerikaanse zak­en­banken.

Zodra de leen­ca­paciteit is bereikt kan dit ten koste gaan van het bedri­jf­sleven door­dat winst- of omzetgroei eruit is. Bedri­jven willen de winst vasthouden. Zij willen immers de hon­gerige aan­deel­houd­ers tevre­den stellen. Om de beloofde win­st­ci­jfers te realis­eren wordt er gere­or­gan­iseerd bij tegen­val­lende omzetci­jfers of als het win­st­ci­jfers begint tegen te vallen. Als ook col­le­ga-bedri­jven uit dezelfde branche gaan reor­gan­is­eren is het hek van de dam. Immers, mensen kun­nen dan elders geen nieuwe baan vin­den. Het Amerikaanse bankwezen heeft nu al ver­schil­lende reor­gan­isaties doorgevo­erd. Op dit moment zijn er al zo’n tien­duizen­den banen verd­we­nen. Sinds de Dot­com-hype was het aan­tal ontsla­gen niet meer zo groot. Het is voor een bankmedew­erk­er moeil­ijk om een nieuwe baan te vinden. 

Als gevolg van deze ontsla­gron­des neemt het aan­tal wan­be­talin­gen toe. Het is opmerke­lijk te noe­men dat het aan­tal schuld­saner­in­gen de laat­ste jaren, ondanks de fikse economis­che groei, niet is afgenomen. Dat beloofd wat voor de toekomst. Werk­loosheid is de snel­ste weg naar noodged­won­gen de ter­ing naar de ner­ing zetten’. Niets nieuws natuurlijk. 

Werk­lozen geven min­der geld uit dan degene die werken. In eerste instantie probeert men de lev­ens­stan­daard vast te houden zoals men gewend was te lev­en toen men nog werk had. Langza­am maar zek­er ervaart men dat dit onmo­gelijk is. Helaas is het dan te laat en staan de schuldeis­ers op de stoep. In Ameri­ka is dit pro­ces in volle gang. Het aan­tal ged­won­gen uit huiszettin­gen neemt nog steeds toe. Naar­mate het aan­tal wan­be­talin­gen toe­neemt, zullen de con­sumentenbeste­din­gen steeds meer omzet onder druk komen te staan. Naar verwacht­ing zullen dan steeds meer bedri­jven gaan reor­gan­is­eren. Het lijkt dan een vicieuze cirkel te worden.

De rijken lijken in eerste instantie niet getrof­fen te wor­den door het bereiken van het pla­fond aan con­sumentenkredi­et van de min­der welgestelde mede­burg­ers. Immers, zij kun­nen bli­jven spenderen, bli­jven speculeren en zelf bli­jven door­lenen. Toch kan het ook bij hen mis­gaan. Vroeger gin­gen banken gewoon fail­li­et. Op dit moment proberen de Cen­trale Banken met man en macht voorkomen dat er banken fail­li­et gaan. Gelukkig maar. Als dit lukt, dan bli­jft het ver­mo­gen van de rijken bescher­md. Toch zullen vele rijken ook ver­liezen moeten incasseren. Zij hebben immers hun ver­mo­gen belegd of gespeculeerd. Als de bedri­jf­swin­sten onver­hoopt afne­men zullen de koersen onderuit gaan. 

De Armoede neemt in Ned­er­land toe.‘Vol­gens het CBS komt de helft van het aan­tal gezin­nen met een laag inkomen niet rond. Het gaat dan om zo’n 660.000 gezin­nen. Van dit aan­tal zeggen 90.000 gezin­nen niet genoeg geld te hebben om elke twee dagen een warme maalti­jd te berei­den of niet genoeg geld te hebben om het huis te ver­war­men (Vrij ver­taald uit De Volk­skrant, 21/03/2008). Het ontstaan van een grote groep mensen die moeil­ijk rond kun­nen komen, kan een voor­bode zijn van een recessie. 

Als het con­sumenten­vertrouwen verder daalt, de reor­gan­isaties toen­e­men, de werk­loosheid begint te sti­j­gen. Hoed u dan. De koersen kun­nen onder druk staan omdat de win­st­gevend­heid afneemt, als gevolg van een toen­e­mende groep mensen die niet meer deel uit­mak­en van het con­sump­tiepro­ces. Een recessie kan onder de huidi­ge omstandighe­den zomaar een feit zijn. 

Deze col­umn is ontstaan na een dis­cussie op de web­site van Mar​ket​ing​facts​.nl. Op Mar­ket­ing­facts werd de vraag gesteld; Komt de recessie?’ Het leek me nut­tig om hier een col­umn over te schri­jven. Zie; www​.mar​ket​ing​facts​.nl/​b​e​r​i​c​h​t​e​n​/​20080320​_​k​o​m​t​_​d​e​_​r​e​c​e​ssie/


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.