...

RECESSIE(!) of GEEN RECESSIE MEER(?)

2 september 2009, 11:43 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Posi­tieve en negatieve bericht­en wis­se­len elka­ar bij voort­dur­ing af. Daar­bij wordt soms de indruk gewekt alsof het erg­ste achter de rug is. Zoals alti­jd in het lev­en gaat het niet om de per­cep­tie maar om de realiteit. Dat laat­ste is het enige waarop de beleg­ger dient te let­ten.

RECESSIE(!) of GEEN RECESSIE MEER(?)

Posi­tieve en negatieve bericht­en wis­se­len elka­ar bij voort­dur­ing af. Daar­bij wordt soms de indruk gewekt alsof het erg­ste achter de rug is. Zoals alti­jd in het lev­en gaat het niet om de per­cep­tie maar om de realiteit. Dat laat­ste is het enige waarop de beleg­ger dient te letten. 

Ook al lijkt de economie uit het dal te klim­men met een beter BBP vergeleken met de cijfers van de tweede helft van vol­gend jaar, betekent niet dat de economie aansterkt! Beleg­gers zouden zich niet­temin opnieuw op aan­de­len kun­nen storten. Er staat immers nog steeds veel kap­i­taal aan de zijli­jn, waar­voor eigen­lijk geen alter­natief is. Een ander facet is de Chi­nese koopzucht in de com­mod­i­ty­markt. De Chinezen spe­len dit spel door tegen relatief lage pri­js voor­raden aan te leggen. Deze aankopen hebben weinig te mak­en met de markt fundamentals. 

Rozegeur en maneschi­jn?
Hoe komt het dat de out­looks weer rosier zijn dan een half jaar gele­den. Alleen door­dat de over­heid stimuleringsprogramma’s in gang heeft gezet, zon­der de belast­ing te ver­hogen of te bezuini­gen, ter­wi­jl de cen­trale banken in con­cert de rente laag proberen te houden. Daar­bij legaliseert’ de cen­trale over­heid het schuld op schuld stape­len, het­geen neerkomt op het verder opblazen van de bub­ble. Geen cura­tor zou dit van een gefailleerde tol­ereren! De beleg­gers hebben niet­temin gemeend deze cre­ativiteit’ te moeten hon­or­eren met een 50% koerssti­jgingsti­jging. Is dat houd­baar? Deze vraag stellen, is hem ook beant­wo­or­den met een sim­pel NEE! Het antwo­ord is vierledig:

  1. door te doen alsof er niet zoveel aan de hand is, wordt het nood­lot mid­dels de stim­u­ler­ings­maa­trege­len steeds verder vooruit gestuwd 
  2. de lever­age (ver­schil tussen eigen ver­mo­gen en uit­staande ver­plichtin­gen) alsmede het cre­atieve boekhouden met fraaie win­sten tot gevolg*) van de banken neemt nog steeds toe – hier was het toch ooit fout gegaan?
  3. diverse grote mark­t­par­ti­jen zijn in de ver­ste verte niet meer in staat aan hun schuld­ver­plichtin­gen te voldoen
  4. er zal pas sprake kun­nen zijn van een economis­che ver­be­ter­ing als de con­sump­tie, de bedri­jf­s­in­vesterin­gen als ook de werkgele­gen­heid weer aantrekken.

*) bijv. banken die een oblig­atie­len­ing à pari uitschri­jven, waar­bij oblig­atiehoud­ers nader­hand 50% hebben ver­loren, wor­den doo­dleuk voor 50% als winst opgevo­erd; het ver­lies was immers voor de oblig­atiehoud­er en niet voor de bank die er goed mee weg komt.

*) het bedri­jf­sleven heeft een ander kun­st­je geleerd door de ver­liezen uit de oper­a­tionele winst weg te lat­en; als beleg­ger dien je dus te kijken naar de cijfers in de ver­sla­g­leg­ging waar men er niet omheen kan. 

Casi­nospel: geen marktherstel
De cen­trale over­he­den proberen het nood­lot vooruit te schuiv­en door nog steeds meer van de toekomst te lenen zon­der dat daarmee ook maar enigszins de posi­tie van het heden in casu het schuld­prob­leem wordt aangepakt. Het aan alle kan­ten stim­uleren van de economie zal blijken een zeer dure sigaar uit de eigen doos van de belastingbetaler/​consument te zijn. Teneinde vooral­snog alle ballen in de lucht te kun­nen houden, wor­den de mark­ten tot in de klucht gema­nip­uleerd. Dit casi­nospel kan nooit en te nim­mer wijzen op een gezond mark­ther­s­tel om van een vri­je markt maar hele­maal niet meer te spreken! Om met econoom Mil­ton Fried­man te spreken, is er thans als gevolg van de stim­u­lerin­gen even sprake van een zgn. sweat spot.

Eerste oprechte bankiersmening
In zoverre is Yves Mer­sch als bestu­urslid van de ECB oprechter wan­neer hij stelt dat het huidi­ge her­s­tel niet duurza­am zal blijken te zijn. Alleen een mon­di­ale sti­jging van de vraag naar goed­eren zou een her­stel­trend in gang kun­nen zetten. Het enige wat tot dusver is bereikt is dat de val is gesta­biliseerd. Zon­der vraagher­s­tel zullen er geen nieuwe investerin­gen plaats vin­den en zullen er ook geen nieuwe banen wor­den gecreëerd. Voorts waarschuwde hij voor pro­tec­tion­isme (bescherming van de eigen markt) en finan­cieel nation­al­isme (waar­bij elk land op eigen wijs de prob­le­men probeert op te lossen). 

Dri­jfzand
Kijken we naar de reële win­stverwachtin­gen, dus niet naar de reeds ger­ap­por­teerde cijfers, dan liggen de koers/​winstverhoudingen voor de S & P in de richt­ing van de 200, ter­wi­jl die in Europa gemid­deld op 150 liggen. De vis’ wordt bijgevolg duur betaald! Dat zou nog te bil­lijken zijn indi­en de win­stvooruitzicht­en zich navenant zouden kun­nen ver­beteren. Daarop is echter geen enkele kijk. Kor­tom, de huidi­ge beur­son­twik­kel­ing is op dri­jfzand gebouwd en bijgevolg kan deze ral­ly eve­neens in de analen wor­den bijgeschreven als een ware suck­ers rally. 

De waarheid
De Fed heeft intussen de fed­erale rechter ver­zocht niet aan te drin­gen op open­baar­mak­ing van de emer­gency lend­ing pro­grams (aan­gelegde nood­ver­ban­den) naar de betr­e­f­fende banken. 

Dit zo luidt de motiver­ing zou tot verni­etig­ing van het Amerikaanse financieel/​economische sys­teem kun­nen lei­den. Immers, dan zou alsnog een run op deze banken kun­nen ontstaan. De Fed zal der­halve niet blij zijn geweest met de Clear­ing House die intussen de namen van deze banken bek­end maak­te zoals daar zijn ja ja ABN AMRO Hold­ing, Bank of Amer­i­ca, Bank of New York Mel­lon, Cit­i­group, Deutsche Bank, HSBC Hold­ings, JP Mor­gan Chase, US Ban­corp, Wells Far­go en verder de Zwit­serse UBS. U kunt er miss­chien alsnog uw voordeel mee doen. 

Andere waarhe­den

  • a) Vol­gens een opgave van de Office of the Comp­trol­ler of the Cur­ren­cy (OCC), soort Cen­trale Rekenkamer, daterend van eind juni bedraagt het totaal aan derivatieve pro­ducten bets and debts, swaps of hoe ze het­en mogen) een slordi­ge 200.000 mil­jard dollar.
  • Vol­gens de Bank of Inter­na­tion­al Set­tle­ments (BIS) in Basel, die weliswaar reeds in okto­ber 2006 (zie col­umn van 29 novem­ber van dat jaar met als titel Olifant in de Pels’) repte van een onge­brei­delde wild­groei (in 2000 nog niet grot­er dan een kleine 900 mil­jard dol­lar) zon­der daarte­gen noe­menswaard te ageren, bedraagt de mon­di­ale som aan 
    derivat­en thans bij­na 600.000 mil­jard dol­lar of cir­ca twaalf maal het mon­di­ale bru­to prod­uct; daar valt echt geen geld meer tege­naan te print­en (via de geld­pers wel te ver­staan) ten­z­ij we van onze aard­kloot’ één groot Paa­sei­land mak­en. Ik her­haal dit nog maar eens!


Her­hal­ing van zetten

Het meest griezelige hier­van is dat de uit­staande derivat­en out of sink’ staan in ver­houd­ing tot de onderliggende schuld (bijvoor­beeld hypotheken maar dit geldt ook voor andere leningsvor­men zoals bedri­jf­soblig­aties). Voor­beeld: voor­dat auto-onderde­len­lever­anci­er Del­phia fail­li­et ging, stond er een oblig­atie­len­ing uit van twee mil­jard dol­lar. Er om heen waren er totaal een slordi­ge twintig mil­jard dol­lar aan swaps uit­gegeven. Om deze con­tracten te kun­nen set­tlen’, moesten de oblig­aties wor­den opgevraagd tegen steeds waanzin­niger koersen ter­wi­jl het bedri­jf intussen fail­li­et was gegaan. 

De rand­ver­schi­jnse­len van dit soort krankzin­nige ontwik­kelin­gen zagen we vorig najaar ook terug op de beurzen, met als gevolg dat goed en slecht de deur uit moest. Een dergelijke her­hal­ing van zetten’ lijkt opnieuw in de boeken te staan. Pas dan zal iedereen besef­fen dat we ons niet langer in een recessie bevin­den, maar in die onu­it­spreek­bare’ depressie. Alleen goed voor de fab­rikan­ten van anti-depres­si­va. Die beston­den er in de jaren 30 nog niet, miss­chien reden om van deze depressie sneller af te zijn?’

Robert Bron­cel
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.