...

Recessie in Californië - en daarna?

9 november 2007, 21:28 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Alsof cat­a­stro­fale bos­bran­den nog niet genoeg waren, zijn er in Californië 
ern­stige prob­le­men op het vlak van hypothe­caire lenin­gen. Als er niet snel een ken­ter­ing komt, komen vele hui­seige­naars en banken in de prob­le­men en lijkt een recessie onafwend­baar.

Recessie in Cal­i­fornië, en daarna?


Van de ca 300 miljoen burg­ers van de VS wonen de meeste of ca 36 miljoen (12%) in Cal­i­fornië. Hier­door klopt Cal­i­fornië de num­mer twee op dit vlak, nl. Texas, dat slechts’
23 miljoen inwon­ers telt. De enorme bevolk­ing van de staat waar­van de 60-jarige ex-acteur Arnold Schwarzeneg­ger de gou­verneur is, is de reden waarom de evo­lu­tie van de won­ing­sec­tor er door econ­o­mis­ten en mark­t­ex­perts met argu­so­gen wordt gevolgd. 

En die argu­so­gen hebben nu alle rede­nen om te knip­peren, want het gaat niet goed met de Cal­i­for­nische won­ing­sec­tor. De waarde van wonin­gen is naar schat­ting met 34% teruggevallen. Als je voor je huis dat in nor­male omstandighe­den ca 600.000 USD waard zou moeten zijn (gemid­deld naar Amerikaanse nor­men) er nog 400.000 USD kri­jgt, mag je een gat in de lucht sprin­gen. De afkalv­ing van de won­ing­pri­jzen betekent voor de gehele staat Cal­i­fornië een waarde­v­er­lies van meer dan 2.600 mil­jard USD, meer dan 1.820 mil­jard euro.

Omdat velen een huis zien als een beleg­ging die hen geld moet oplev­eren dat ze vroeg of laat nodig moeten hebben, kan het niet anders dan dat dergelijke ont­waard­ing moet lei­den tot gevoelige afname van de koop­kracht, met als gevolg afname van het ver­bruik. Er ontstaat een fatale spi­raal die eindigt in … recessie.

Er is de laat­ste weken en maan­den al heel veel gespro­ken en geschreven over de cri­sis in de won­ing­sec­tor in de VS. Hier­bij ging de meeste aan­dacht uit naar de zg. subprime’-hypotheken, toegek­end aan kan­di­daat-eige­naars die eigen­lijk onvol­doende kredier­waardig zijn. In Cal­i­fornië en ook in andere stat­en met meer gegoede inwon­ers is het prob­leem anders. Daar wer­den zg. jumbo’-leningen aange­gaan voor bedra­gen vanaf 420.000 USD. Een jumbo’-lening is een lening met een afloss­ingsper­cent­age dat hoger is dan de nationale stan­daard, zoals die bepaald wordt door het duo Fan­nie Mae (NYSE: FNM) en Fred­die Mac (NYSEFRE). 

Een voor­beeld: vorige week was de nationale stan­daard voor een con­ven­tionele hypothe­caire lening in de States 6,31%, ter­wi­jl een jum­bo-lening 7,04% kostte. Dit bij­na ¾ % ver­schil maakt heel wat uit over de afbe­tal­ingspe­ri­ode, dat hoeft geen betoog. Trouwens, het gebruike­lijke ver­schil tussen bei­de soorten lenin­gen is ¼ %. 

Behalve jum­bo-lenin­gen zijn er nog ook Alternative‑A lenin­gen, toegek­end aan ontlen­ers met een iets betere kredi­et­waardigheid dan de sub­prime-groep, maar toch nog niet behorende tot de cat­e­gorie die zich een nor­male’ hypothe­caire lening kan veroorloven. De laat­ste 6 maan­den zijn er 67% min­der Alternative‑A lenin­gen aange­gaan en 90% min­der van de sub­prime-soort. De jum­bolenin­gen begonnen lat­er aan hun teruggang. 



Uit boven­staande grafiek blijkt, dat in vier belan­grijke coun­ties’ in Cal­i­fornië sinds sep­tem­ber de jum­bo-lenin­gen een spec­tac­u­laire terug­val ken­nen, van 29 tot 45% in resp. Main en Los Angeles.

Deze sit­u­atie is ern­stiger dan op het eerste gezicht lijkt. Vorig jaar maak­ten jum­bo-lenin­gen voor het ganse grondge­bied van de VS 16% uit van alle hypotheken, maar in een regio zoals Cal­i­fornië vor­men ze de ruggen­graat van de won­ing­markt. De recente terug­val zou dus snel moeten ophouden en veran­deren in een her­s­tel. Anders zakt de verkoop nog verder en degraderen de pri­jzen nog meer. Anders gezegd: als de financier­ings­maatschap­pi­jen uit vrees voor hun ren­de­menten geen nieuwe jum­bo-lenin­gen zouden toes­taan, dan komen de meeste wonin­gen in Cal­i­fornië buiten het bereik van de doorsnee koper. 

Tot op heden is er niet veel dat erop wijst, dat de hypotheekcri­sis in VS achter de rug is. De ineen­stort­ing van het zg. sub­prime-seg­ment heeft al een schok­golf door de finan­ciële weeld doen razen, met gevol­gen die bij voor­beeld tot in Europa te voe­len waren. Grote jon­gens zoals Cit­i­group en dichter bij huis For­tis en ING hebben moeten toegeven dat ze klap­pen hebben geïn­casseerd, hoewel ze er vlug bij zijn om te zeggen, dat ze niet recht­streeks te lij­den hebben onder de sub­prime-prob­lematiek. En dat er in de beleg­ger­swereld een negatief sen­ti­ment heerst tonen de zuid­waarts gerichte beurzen aan. Dat is het­geen wat we hier­boven aan­haalden als we het had­den over de fatale spi­raal, in gang gezet door een terug­gang van de woningmarkt. 

Trouwens, Fed-voorzit­ter Ben Bernanke heeft al wat cijfer­w­erk gedaan en is tot de con­clusie gekomen, dat de sub­prime-cri­sis gemakke­lijk 150 mil­jard USD (105 mil­jard EUR) zou kun­nen kosten. Ver­di­en dat maar eens in 1,2,3 terug met de hete adem van een schev­er en schev­er hangende han­dels­bal­ans in je nek.

En dan is er ook nog de ex-voorzit­ter van de Fed, Alan Greenspan, die ongeveer een maand gele­den in Europa en onder­meer in Ned­er­land was om zijn boek The Age of Tur­bu­lence’ te pro­moten. Natu­urlijk kwa­men er vra­gen over zijn visie op de won­ing­markt en daar­bij liet hij ver­staan, dat het gaat om een bubbel, iets in de aard van de buiten­matig expanderende tech­nolo­giewaar­den op het einde van de 1990’er jaren. Maar vol­gens Greenspan zouden niet alleen de VS, maar nog 24 (of 25, of 28 of 29, vol­gens het moment waarop hij speechte) andere lan­den bedreigd zijn door hun eigen zeepbel. 

Hoe dan ook, als het tij in Cal­i­fornië niet keert is recessie niet meer af te wen­den. En u weet, ook het piep­kle­in­ste gaat­je in een zeep­bel is fataal.

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.