...

Rare dingen in financiële wereld

10 maart 2008, 16:38 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

We geven u twee voor­beelden van mid­del­grote bedri­jven die ongeveer een half jaar gele­den er nog floris­sant voorston­den en die nu zwarte sneeuw zien. Voor een van bei­de is het fail­lisse­ment zelfs te vrezen.


Rare din­gen in finan­ciële wereld

Er gebeuren rare din­gen ron­dom mij, zo zingt Urbanus in zijn lied­je De wereld is om zeep’. Dat kun­nen we o.m. ook zeggen als we het hebben over de bedri­jven Ambac Finan­cial Group en Thorn­burg Mort­gage Inc., bei­de geno­teerd op de NYSE

Ambac (http://​www​.ambac​.com/) is de tweede groot­ste oblig­atiev­erzek­er­aar ter wereld, geves­tigd in New York. Over het aan­tal medew­erk­ers kon­den we geen data vin­den. De mark­tkap­i­tal­isatie bedraagt ca 965 miljoen USD en de waarde van de onderne­m­ing is 1,87 mil­jard USD


ABK, laat­ste 3 jaar

Zoals u uit boven­staande grafiek kunt opmak­en, heeft het aan­deel ABK zich lange tijd gehand­haafd in de 70 – 90 dol­lar­re­gio om dan sinds vorige zomer peil­snel te zijn gaan vallen tot een record­diepte van ca 6 USD, meer dan 90% lager dan voor de val. 


ABK, 3 maanden


In deze omstandighe­den ziet het er drama­tisch uit voor een bedri­jf. Blijk­baar kon Ambac vorige week niets anders dan bek­end te mak­en vers kap­i­taal te willen inza­me­len door het uit­geven van nieuwe aan­de­len, gekop­peld aan de verkoop van acti­va. Waarne­mers had­den gehoopt op een red­ding­sop­er­atie van­wege banken, maar daar kwam niets van in huis. De (nog weinige) bezit­ters van ABK-aan­de­len waren teleurgesteld en begonnen te verkopen, met als gevolg dat op 6 maart ll. het aan­deel bij­na 15% lager sloot. Maar de dag erna, 7 maart 2008, kwa­men er opeens veel orders van­wege make­laars en ABK krabbelde wat uit het dal. 
Ambac heeft vorige week nog 1,5 mil­jard dol­lar kap­i­taal kun­nen ver­w­er­ven door de verkoop van aan­de­len en con­ver­teer­bare oblig­aties. Dat heeft de inter­esse gewekt van ver­melde make­laars, maar lang heeft dat niet gedu­urd. Van­daag 10 maart 2008 gaat het weer zuidwaarts.

Voor de beleg­gers zal Ambac’s slo­gan (gereg­istreerd) Finan­cial Peace of Mind’ een extra bit­tere nas­maak hebben dez­er dagen. 


Voor Ambac ziet het er drama­tisch uit, voor de hypotheekver­strekker Thorn­burg ( https://​www​.thorn​burgmort​gage​.com/ ) past eerder het adjec­tief tragisch. Dit bedri­jf met hoofdze­tel in San­ta Fe (New Mex­i­co) stelt 400 mensen tew­erk. De mark­tkap­i­tal­isatie is ca 287 miljoen USD en de waarde v/​d onderne­m­ing is
ca 35 mil­jard USD. Deze cijfers komen van Yahoo en zijn dus wat ze zijn.


TMA, laat­ste 3 jaar

Als u boven­staande grafiek bek­ijkt, begri­jpt u waarom we gewag mak­en van tragisch’. Net als Ambac hield het aan­deel van Thorn­burg stand tot vorige zomer, maar dan dook het nog veel sneller van de klip. Op 1 mei 2007 stond TMA nog op 28 USD, op 6 maart ll. sloot TMA op 1,65 USD, nota bene 94% lager. 

Dit is een koersval die we zien als een fail­lisse­ment dreigt.


TMA, 3 maanden

Enkele dagen gele­den moest Thorn­burg bek­end mak­en, niet te kun­nen vol­doen aan een zg. mar­gin call’ (borg­stelling) van 28 miljoen USD, geëist door zak­en­bank JP Mor­gan. Deze laat­ste zag zich genoodza­akt TMA-aan­de­len te verkopen, aan dump­ing­pri­jzen natuurlijk. 
Daarmee is de sit­u­atie voor Thorn­burg alles­be­halve opgeklaard. Er is sprake van een totaal van 610 miljoen USD aan mar­gin calls. Daartegen­over staat dat er veel min­der inkom­sten zijn wegens de kredi­et­cri­sis. We hoeven er geen tekeninget­je bij te mak­en: Thorn­burg staat er slecht voor. Het einde is wellicht in zicht.

De (finan­ciële) wereld is niet om zeep, maar er gebeuren toch rare dingen.

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.