Woensdagavond kwam het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Federal Reserve, bijeen om nogmaals de zorgelijke toestand van de economie te bespreken. Het rentewapen is inmiddels geheel leeggeschoten, maar de strijdlustige Ben S. Bernanke heeft meer noten op zijn zang.
De Fed heeft aangegeven het komende halfjaar staatsobligaties op te kopen ter waarde van $ 300 miljard. Daarnaast is het stelsel van centrale banken voornemens om nog eens $ 750 miljard aan hypotheken en andere consumptieve leningen op te kopen. De agressieve wijze waarop Bernanke de huidige crisis bestrijdt, was voor Richard Hoey, econoom bij Bank of New York Mellon, reden om tegenover persbureau Bloomberg op te merken dat Bernanke een ‘Rambo Fed’ heeft gecreëerd. Maar waar zowel Amerikaanse als Europese liefhebbers van actiefilms Rambo op handen dragen, geniet de Fed minder populariteit in Europa. De miljardenimpulsen leiden tot een verzwakking van de dollar. Ofwel: de koers van de euro schiet omhoog, hetgeen de exportpositie van de eurozone geen goed doet. In de VS werd (gematigd) enthousiast gereageerd op de maatregelen die de Fed aankondigde. Toch blijft het technische beeld van de Amerikaanse indices zorgwekkend. De Dow Jones passeerde onlangs het dieptepunt van 2002 en bereikte niveaus die we meer dan een decennium geleden voor het laatst zagen. Hoewel de index vervolgens sterk opveerde en zich momenteel nipt boven de bodem van 2002 bevindt, spreken we hier nog van een test. De S&P500 oogt evenmin sterk: de dieptepunten stapelden zich in de afgelopen tijd op voor deze index. Pas als S&P500 de top van februari 2009 weet uit te nemen, wordt het plaatje weer (iets) vriendelijker. De Nasdaq heeft nog altijd de beste kaarten: de index staat ruimschoots boven het dieptepunt van 2002 en wist onlangs zelfs de dalende weerstandslijn vanaf september uit te nemen.
Rente zit muurvast
Vanwege de kredietcrisis mijden beleggers aandelen en vluchten zij in staatsobligaties. Daardoor is de rente het afgelopen jaar behoorlijk onder druk komen te staan. De tot voor kort heersende inflatieangst is inmiddels omgeslagen in angst voor deflatie. Zowel in Amerika als in Europa zijn de consumenten- en producentenprijzen de afgelopen maanden in een razendsnel tempo gedaald. De Europese Centrale Bank verlaagde onlangs de rente met 50 basispunten naar 1,5%. Sinds de bodem van januari (rond 3,5%) liet de 10-jarige rente een kortstondig herstel zien richting 4%. Vervolgens zakte de rente opnieuw weg. De lange termijn dalende trend is vooralsnog volledig intact. In 2008 kwam een einde aan de stijgende trend die in 2005 werd ingezet. De rente zit al enkele maanden muurvast rond het huidige niveau.
Nikkei op zoek naar top
De Japanse index noteerde 20 jaar geleden rond 40.000 punten. U kunt zien wat een buy and hold-strategie u oplevert: beleggers die deze strategie hanteerden, dan wel passief de index volgden, staan inmiddels op een dramatisch verlies van circa 80%. De Nikkei bereikte onlangs zelfs een laagste niveau sinds 1982. De Nikkei is weliswaar opgeveerd van dit laagste niveau alsmede van het dieptepunt van 2008, maar sterk is het beeld allerminst. De lange termijn dalende trend is onverminderd intact. De Nikkei is op dit moment zoekende naar een volgende top. Het zou een positief teken zijn als het patroon van lagere bodems en lagere toppen zou worden doorbroken. Het is echter zeer de vraag of de huidige omstandigheden de vorming van een hogere top toelaten. De exportgevoelige beurs staat zwaar onder druk vanwege de wereldwijde economische neergang. De Japanse economie kromp in het vierde kwartaal met 3,3% ten opzichte van het voorgaande kwartaal en daalde zelfs 12,1% op jaarbasis. Dit zijn de slechtste BBP-cijfers van Japan in 35 jaar. Een aantal analisten verwacht voor dit jaar een negatieve economische groei van 4%.
CAC40 op zoek naar top
Voor beleggers is de wens niet zelden de vader van de gedachte en dus worden aan een bescheiden opleving vaak premature conclusies verbonden. De grafieken geven echter aanleiding tot voorzichtigheid. De CAC40 veerde vanaf het dieptepunt in maart sterk op en test momenteel het uitbraakniveau (de bodems van november en januari). Vraag is dan ook, waar de volgende top komt te liggen: boven of onder het uitbraakniveau. Een eventueel herstel tot aan de bovenkant van het dalende trendkanaal is mogelijk, zonder dat de lange termijn dalende trend wordt doorbroken. De DAX wist zich eveneens terug te vechten tot rond het uitbraakniveau (de bodems van oktober/november en januari). Ook deze index heeft nog een lange weg te gaan voordat de downtrend wordt verlaten. De weg van de Stoxx50 is, zo mogelijk, nog wat langer: deze index heeft het uitbraakniveau nog niet bereikt.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.