...

‘Rambo Fed’ schiet dollar aan gort

19 maart 2009, 17:51 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Woens­da­gavond kwam het stelsel van Amerikaanse cen­trale banken, de Fed­er­al Reserve, bijeen om nog­maals de zorgelijke toe­s­tand van de economie te bespreken. Het rente­wapen is inmid­dels geheel leeggeschoten, maar de stri­jd­lustige Ben S. Bernanke heeft meer noten op zijn zang.

Woens­da­gavond kwam het stelsel van Amerikaanse cen­trale banken, de Fed­er­al Reserve, bijeen om nog­maals de zorgelijke toe­s­tand van de economie te bespreken. Het rente­wapen is inmid­dels geheel leeggeschoten, maar de stri­jd­lustige Ben S. Bernanke heeft meer noten op zijn zang.

De Fed heeft aangegeven het komende half­jaar staat­soblig­aties op te kopen ter waarde van $ 300 mil­jard. Daar­naast is het stelsel van cen­trale banken voorne­mens om nog eens $ 750 mil­jard aan hypotheken en andere con­sump­tieve lenin­gen op te kopen. De agressieve wijze waarop Bernanke de huidi­ge cri­sis bestri­jdt, was voor Richard Hoey, econoom bij Bank of New York Mel­lon, reden om tegen­over pers­bu­reau Bloomberg op te merken dat Bernanke een Ram­bo Fed’ heeft gecreëerd. Maar waar zow­el Amerikaanse als Europese liefheb­bers van actiefilms Ram­bo op han­den dra­gen, geni­et de Fed min­der pop­u­lar­iteit in Europa. De mil­jar­den­im­pulsen lei­den tot een verzwakking van de dol­lar. Ofwel: de koers van de euro schi­et omhoog, het­geen de export­posi­tie van de euro­zone geen goed doet. In de VS werd (gematigd) ent­hou­si­ast gereageerd op de maa­trege­len die de Fed aankondigde. Toch bli­jft het tech­nis­che beeld van de Amerikaanse indices zorg­wekkend. De Dow Jones passeerde onlangs het dieptepunt van 2002 en bereik­te niveaus die we meer dan een decen­ni­um gele­den voor het laatst zagen. Hoewel de index ver­vol­gens sterk opveerde en zich momenteel nipt boven de bodem van 2002 bevin­dt, spreken we hier nog van een test. De S&P500 oogt even­min sterk: de dieptepun­ten stapelden zich in de afgelopen tijd op voor deze index. Pas als S&P500 de top van feb­ru­ari 2009 weet uit te nemen, wordt het plaat­je weer (iets) vrien­delijk­er. De Nas­daq heeft nog alti­jd de beste kaarten: de index staat ruim­schoots boven het dieptepunt van 2002 en wist onlangs zelfs de dal­ende weer­stand­sli­jn vanaf sep­tem­ber uit te nemen. 

Rente zit muurvast

Van­wege de kredi­et­cri­sis mij­den beleg­gers aan­de­len en vlucht­en zij in staat­soblig­aties. Daar­door is de rente het afgelopen jaar behoor­lijk onder druk komen te staan. De tot voor kort heersende inflatieangst is inmid­dels omges­la­gen in angst voor deflatie. Zow­el in Ameri­ka als in Europa zijn de con­sumenten- en pro­du­cen­ten­pri­jzen de afgelopen maan­den in een razend­snel tem­po gedaald. De Europese Cen­trale Bank ver­laagde onlangs de rente met 50 basis­pun­ten naar 1,5%. Sinds de bodem van jan­u­ari (rond 3,5%) liet de 10-jarige rente een kort­stondig her­s­tel zien richt­ing 4%. Ver­vol­gens zak­te de rente opnieuw weg. De lange ter­mi­jn dal­ende trend is vooral­snog volledig intact. In 2008 kwam een einde aan de sti­j­gende trend die in 2005 werd ingezet. De rente zit al enkele maan­den muur­vast rond het huidi­ge niveau.

Nikkei op zoek naar top

De Japanse index noteerde 20 jaar gele­den rond 40.000 pun­ten. U kunt zien wat een buy and hold-strate­gie u oplev­ert: beleg­gers die deze strate­gie hanteer­den, dan wel passief de index vol­gden, staan inmid­dels op een drama­tisch ver­lies van cir­ca 80%. De Nikkei bereik­te onlangs zelfs een laag­ste niveau sinds 1982. De Nikkei is weliswaar opgeveerd van dit laag­ste niveau alsmede van het dieptepunt van 2008, maar sterk is het beeld aller­minst. De lange ter­mi­jn dal­ende trend is onver­min­derd intact. De Nikkei is op dit moment zoek­ende naar een vol­gende top. Het zou een posi­tief teken zijn als het patroon van lagere bodems en lagere top­pen zou wor­den door­bro­ken. Het is echter zeer de vraag of de huidi­ge omstandighe­den de vorm­ing van een hogere top toe­lat­en. De export­gevoelige beurs staat zwaar onder druk van­wege de wereld­wi­jde economis­che neer­gang. De Japanse economie kromp in het vierde kwartaal met 3,3% ten opzichte van het voor­gaande kwartaal en daalde zelfs 12,1% op jaar­ba­sis. Dit zijn de slecht­ste BBP-cijfers van Japan in 35 jaar. Een aan­tal anal­is­ten verwacht voor dit jaar een negatieve economis­che groei van 4%.

CAC40 op zoek naar top

Voor beleg­gers is de wens niet zelden de vad­er van de gedachte en dus wor­den aan een beschei­den oplev­ing vaak pre­ma­ture con­clusies ver­bon­den. De grafieken geven echter aan­lei­d­ing tot voorzichtigheid. De CAC40 veerde vanaf het dieptepunt in maart sterk op en test momenteel het uit­braakniveau (de bodems van novem­ber en jan­u­ari). Vraag is dan ook, waar de vol­gende top komt te liggen: boven of onder het uit­braakniveau. Een eventueel her­s­tel tot aan de bovenkant van het dal­ende trend­kanaal is mogelijk, zon­der dat de lange ter­mi­jn dal­ende trend wordt door­bro­ken. De DAX wist zich eve­neens terug te vecht­en tot rond het uit­braakniveau (de bodems van oktober/​november en jan­u­ari). Ook deze index heeft nog een lange weg te gaan voor­dat de down­trend wordt ver­lat­en. De weg van de Stoxx50 is, zo mogelijk, nog wat langer: deze index heeft het uit­braakniveau nog niet bereikt.

Met vrien­delijke groet,

www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.