QUANTUM MECHANICA
Erwin Schrödinger, die een Nobelprijs won voor de uitvinding van de golf (quantum) mechanica, ontwierp in de jaren dertig een gedachtenexperiment om een schijnbaar absurd gevolg van de nieuwe mechanica te demonstreren.
Een kat zit in een gesloten doos samen met één radioactief atoom. Dit atoom zal vervallen
met een zekere waarschijnlijkheid, volgens de wetten van de quantummechanica. Direct na verval breekt het uitgezonden kerndeeltje een dun glazen buisje gevuld met cyanide en de kat sterft onmiddellijk. Omdat wij buiten de doos zijn weten we niet of het radioactieve deeltje vervallen is en dus weten we niet of de kat dood
is of levend. In quantummechanisch opzicht is het beest in een superpositie van beide toestanden.
Als we in de doos kijken zien we maar één van deze twee toestanden: de kat is dood of levend. Een waarneming van de superpositie van deze toestanden laat deze met een zekere waarschijnlijkheid vervallen naar één van de twee mogelijkheden. (bron: www.cwi.nl)
Dit gedachtegoed moet in de jaren tachtig de basis hebben gelegd voor het nieuwe financiële denken. De whizzkids bij de zakenbanken ontwikkelde niet of nauwelijks gereguleerde complexe financieringsconstructies waarmee grote winsten gemaakt konden worden.
Een bedrijf met veel kennis van een bepaald product kan haar productie optimaliseren door innovatie en efficiëntie, maar aan het einde van de rit wordt de verkoop beperkt door de maximale output van het bedrijf. De productie is tastbaar, wanneer er 1000 auto’s zijn geproduceerd kunnen er geen 1001 verkocht worden zonder dat 1 koper direct in de gaten heeft dat hij besodemieterd is.
Het probleem met geld is dat het voor velen niet tastbaar is en via bankrekeningen wordt getransporteerd. Door voor geld een superpositie te creëren, zijn de zakenbanken in staat gebleken de toezichthouders de illusie te geven dat het geld overal aanwezig was. Het niet kunnen waarnemen van de positie had tot gevolg dat de superpositie jarenlang in stand is gebleven. Uiteindelijk heeft de kredietcrisis het mogelijk gemaakt de positie wel waar te nemen. De doos waarin de kat zat moest worden geopend. Helaas voor de toezichthouders en de centrale banken was de situatie afwijkend van het experiment uit de jaren dertig. In plaats van een dode of levende kat vonden ze een lege doos. (na lang zoeken bleek hij ergens in een zak te zitten) Mogelijk krijgt de voormalige top van Lehman Brothers in 2009 de Nobelprijs voor de natuurkunde voor hun onderzoek naar toegepaste Quantum Mechanica.
Per saldo staat het vertrouwen van de burger op het spel en is het te hopen dat dit op korte termijn gaat verbeteren. Het zou geen probleem moeten zijn, gezien het feit dat wij allen inmiddels geaccepteerd hebben dat we iedere dag braaf naar ons werk gaan in ruil voor een getal aan de credit zijde van een online bankrekening overzicht. Als ik dat getal immers verplaats naar een ander rekeningoverzicht krijg ik er bijvoorbeeld een televisie of koelkast voor en als ik ga pinnen komt er papier uit de muur waar Albert Heijn mij eten en drinken voor geeft. Blijkbaar hebben we weinig zekerheden nodig om vertrouwen in iets heel belangrijks te hebben.
De niet gereguleerde zakenbanken hebben de wel gereguleerde banken de afgelopen jaren dusdanig geïnfecteerd dat het onderscheid voor de buitenwereld niet meer te zien is. We hebben net geconstateerd dat het niet kunnen waarnemen een superpositie kan creëren en gezien de huidige situatie lijkt dit ook gebeurt te zijn. De roep om nationalisering van banken wordt steeds luider en ik moet toegeven dat ikzelf steeds meer aanleiding zie om het inderdaad te doen. Niet omdat ik denk dat de overheid een bank efficiënter kan runnen dan een private partij en dat zelfverrijking dan per definitie iets uit het verleden is, maar de bonuscultuur kan wel aan banden worden gelegd. Een bank met aandeelhouders wordt geacht waarde te creëren, ofwel winst te maken. Dit kan d.m.v. leningen met rente verstrekken, geld ophalen bij beleggers voor bedrijven in ruil voor een fee, of door consultancy diensten bij fusies en overnames te bieden. Het risico dat hieraan kleeft is dat alleen diensten worden aangeboden op basis van winstgevendheid en risico op korte termijn en niet op basis van de kwaliteit en winstgevendheid of het sociaal economisch belang op langere termijn, van de instantie waaraan de dienst wordt geleverd.
Deze situatie is uiteraard niet wenselijk en verandert niet zonder afschaffing van bonussen. Ik ben vóór prestatie beloning maar het “God spelen” door het lot van bedrijven te bezegelen is geen prestatie. Wie heeft op dit moment echt een totaaloverzicht op de daadwerkelijke kapitaalbehoefte van de banken. Waarom zouden de banken tijdig melden dat het ergste leed geleden is? Het opkrikken van de kapitaal- buffers met publiek geld en het schouderophalen naar behoeftige bedrijven kan nog wel even volgehouden worden. Zodra deze situatie onhoudbaar wordt doordat de doos met daarin hopelijk een levende of dode kat, open gaat, zal het “Godje spelen” direct beginnen. Een private bank zal met de voorkennis van door hen zelf te verstrekken financieringen, haar klanten en beleggers prima kunnen adviseren. Uiteraard wel nadat eerst de eigen portefeuille is gevuld met goedkoop ingekochte aandelenpakketten.
Het tempo en de timing waarmee bedrijven weer op de been worden geholpen mag gewoonweg niet door belangenverstrengeling worden beïnvloed.
Vertrouwen is niet te koop. Zoethoudertjes wel (bailouts en stimuleringsmaatregelen) maar die zijn beperkt houdbaar. Als het vertrouwen te lang als boksbal wordt gebruikt zal dit op termijn leiden tot conservatief gedrag onder de bevolking. Mensen gaan hun kelderkasten volzetten met gedroogde etenswaren en gaan zich weer afvragen of de euro’s die op de internetpagina van hun bankrekening staan vermeld, er daad- werkelijk zijn en zo ja, wil iemand ze nog ruilen tegen een boterham en een glas melk.
Het zal wel loslopen maar het gedrag van mensen is in tijden van angst en onzekerheid onvoorspelbaar. De goudprijs loopt al weer een maandje of twee behoorlijk op en de analysten die drie maanden geleden een stijgende dollar en een structureel lagere prijs voor goud zagen, vallen nu weer over elkaar heen om te roepen dat het record van vorig jaar maart, er de komende 3 maanden aangaat. De goudprijs staat m.u.v. de dollar en de yen, in zo’n beetje alle valuta in de buurt van een all-time high. Dit is niet het gevolg van vertrouwen in banken en het monetaire systeem. Dit is angst en onzekerheid.
Jan Maarten Kops
US Markets
![...](http://cdnx.usmarkets.nl/bbimweb/uploads/profile-images/uploads/06/08/_profileLarge/99-8cbbe8fd.png)
QUANTUM MECHANICA
10 februari 2009, 09:10
|
US Markets Redactie
| leestijd: 7 minuten
|
moeilijkheid: 11 / 12
|
Erwin Schrödinger, die een Nobelprijs won voor de uitvinding van de golf (quantum) mechanica, ontwierp in de jaren dertig een gedachtenexperiment om een schijnbaar absurd gevolg van de nieuwe mechanica te demonstreren.