Deze week werd er op de Nederlandse televisie een documentaire vertoond waarin de kredietcrisis en de recessie een (tragisch) gezicht kregen. De programmamaakster was in Detroit, waar zij onder meer meeging met in geblindeerde auto’s rondrijdende kleerkasten –de mannen hielden het midden tussen politieagent en deurwaarder- die de treurige taak hadden om wanbetalers uit hun huizen te zetten. Het leverde hartverscheurende beelden op.
Voor zover ons bekend werd de bewuste documentaire opgenomen voordat deze week General Motors –ooit de trots van de VS en Detroit in het bijzonder- uitstel van betaling aanvroeg. Hoewel er met man en macht (lees: tientallen miljarden dollars aan belastinggeld) aan een doorstart wordt gewerkt, staat nu al vast dat meer dan 20.000 GM-werknemers hun baan zullen verliezen. Er wachten Detroit dus nog zware tijden. Amerikaanse en Europese beleggers lieten zich deze week echter niet uit het veld slaan. De Eurostoxx50 wist de afgelopen maanden niet alleen de hoogtepunten van februari en april te passeren, maar heeft zelfs de hoogtepunten van mei doorbroken. Voor deze index is het nu zaak om boven de bodems van mei te blijven. De grafiek van de CAC40 toont een vergelijkbare ontwikkeling. Waar de EuroStoxx50 en de CAC40 de top van januari nog niet hebben bereikt, is de DAX daar al wel in geslaagd. De Duitse index wist de 5000-puntenbarrière te doorbreken en slaagde er onlangs in een nieuw jaarrecord te vestigen. Ondanks de drama’s in Detroit hebben beleggers het feestje op de beursvloeren nog niet verlaten: de korte termijn uptrends zijn nog steeds intact.
Euro op zoek naar de volgende top
Nadat de euro in juli 2008 een top rond $ 1,60 vormde, daalde de Europese munteenheid fors. Vorig jaar viel de euro uit een stijgend wigpatroon, hetgeen het startsein was voor een verzwakking van de munt. Nadat de Fed de basisrente in december 2008 verlaagde tot een bandbreedte van 0% tot 0,25%, kreeg de euro een positieve impuls tot circa $ 1,47. Na deze heftige, kortstondige pull back-beweging daalde de euro verder richting de steungrens rond $ 1,25. Rond dit niveau bevindt zich het eerste Fibonacci retracement level, gerekend vanaf de bodem in 2001 tot aan de top in 2008. De ECB heeft eveneens de rente fors verlaagd naar het huidige, historisch lage niveau van 1%. Bovendien heeft Trichet cum suis alle registers opengetrokken door middel van quantitative easing: het opkopen van (bedrijfs)obligaties. Nadat de Fed aankondigde de geldpers op de hoogste toeren te laten draaien, veerde de euro begin maart van de $ 1,25-grens opnieuw sterk op en brak opwaarts uit een consolidatiedriehoek. De munt is hard op weg naar de decembertop.
Opmars Brent duurt voort
Brent bereikte in juli 2008 een recordniveau rond $ 147 per vat, maar dook vervolgens richting $ 35 per vat. De organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) reduceerde de olieproductie sinds september 2008 vanwege de wereldwijde recessie. Brent wist vanaf het 50% Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de bodem in 1999 tot aan de top van 2008, een sterke rally in te zetten tot boven $ 60 per vat. De OPEC stelde tijdens de meeting eind mei dat er niet aan de productiequota hoeft te worden getornd. De Saudische olieminister meldde dat de huidige olieprijzen “goed” en de markten in “een goede vorm zijn”. De oliekraan bleef derhalve onaangeroerd. Het proces van hogere bodems en dito toppen van de afgelopen maanden is nog steeds intact. Brent gaf de afgelopen weken opnieuw gas, op zoek naar de volgende top. De verzwakkende dollar zorgde hierbij voor opwaartse druk op de olieprijs.
S&P500 test hoogste punt van 2009
Wall Street houdt de moed erin. De Dow is er onlangs in geslaagd om af te rekenen met de 8500-puntengrens. Vervolgens werd de aanval weer ingezet op de top van januari. De Dow mag corrigeren, zij het dat de index zich boven het dieptepunt van mei moet handhaven. Een doorbraak van deze dieptepunten zal het licht weer op rood zetten. Tot dusver is daar echter geen sprake van en deelt de korte termijn uptrend de lakens uit. De Nasdaq oogt evenwel nóg sterker: de technologie-index heeft de top van 2009 reeds doorbroken en heeft zelfs de top van november 2008 gepasseerd. De Nasdaq is één van de weinige indices die boven de hoogste stand van november staan, hetgeen een teken van kracht is. De index weet tot dusver van geen ophouden en blijft hogere niveaus verkennen. Ook de brede S&P500 straalt vitaliteit uit: de index heeft zich weten te handhaven boven de highs van februari en april en veerde vervolgens op. Inmiddels test de index de top van januari en beweegt daarmee op het hoogste punt van 2009. Beschikt de S&P500 over voldoende kracht om op korte termijn nieuwe jaarrecords neer te zetten? Of is nog een nieuw aanloopje nodig?
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.