Handen aan de knoppen want er zal gerekend moeten worden. Pak de rekenmachines er maar bij want dit gaat leuk worden.
Afgelopen week werd bekend gemaakt dat er 103.000 banen waren bijgekomen in december 2010. Er waren 150.000 tot 175.000 nieuwe banen verwacht dus viel dit aantal tegen. Het werkloosheidspercentage ging van 9.8% naar 9.4%, dus dat is iets om met vette koppen in de media te zetten. Hier een paar voorbeelden:
”December jobs report: Unemployment rate at 9.4%”
”The U.S. economy added a less-than-expected 103,000 jobs in the final month of 2010, but the nation’s unemployment rate fell to 9.4% and touched the lowest level in a year and a half.”
De cijfers worden bekend gemaakt door het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics (BLS) gekscherend ook wel ”Bureau of Lies Statistics” genoemd. Ik ben eens op bezoek geweest bij BLS, nou ja, op hun website dan, en daar de nodige informatie vandaan gehaald en uiteraard mijn conclusies aan verbonden.
1. The number of unemployed persons decreased by 556,000 to 14.5 million in December, and the unemployment rate dropped to 9.4 percent. Over the year, these measures were down from 15.2 million and 9.9 percent, respectively.
Dus wat ze hier zeggen is dat er over heel 2010 700.000 werklozen minder zijn geteld. Alleen in december zijn dit er al 556.000 dus concludeer ik dat er gedurende 11 maanden 134.000 werklozen minder zijn geteld. Wauw! Een andere conclusie die ik trek is dat de VS, om het werkloosheidspercentage te bepalen, rekent met een arbeidsmarkt van 153.7 miljoen mensen. In totaal worden er in de VS maar liefst 85 miljoen mensen buiten de arbeidsmarkt gehouden.
2. The civilian labor force participation rate edged down in December to 64.3 percent
De arbeidsparticipatie dus. Hierin zitten alle mensen met een baan en alle mensen die werkloos zijn en op zoek zijn naar een baan. Ook mensen die een parttime baan hebben worden meegeteld evenals de tijdelijke inhuurkrachten in bepaalde seizoenen zoals Kerstmis.
Ik heb even teruggezocht en vanaf 2008 is de arbeidsparticipatie gedaald van ruim 66% naar 64,3% nu, een laagterecord van de afgelopen 25 jaar (ter vergelijking Nederland zit rond de 77% en scoort daarin zeer goed). Na het uitbreken van de crisis in 2008 is dit dus flink gezakt en dan te bedenken dat de bevolking maandelijks met 100.000 tot 150.000 groeit. Hieraan is goed te zien dat er absoluut geen herstel is op de arbeidsmarkt in de VS en er steeds meer mensen statistisch gezien niet meer deelnemen aan het arbeidsproces. In het overzicht van BLS staat dat er in december 2010 ongeveer 6.5 miljoen mensen op zoek zijn naar een baan. Even onthouden dit cijfer.
3. Hoe berekent de VS het werkloosheidspercentage.
De totale Civilian non-institutional population (burgers van 16 jaar en ouder) bedraagt 238,9 miljoen. Aangezien de arbeidsparticipatie 64,3% bedraagt, bestaat de totale beroepsbevolking uit 153.7 miljoen mensen. In december 2010 hadden 139,2 miljoen een baan en waren er 14.5 miljoen werklozen volgens het bureau BLS dus 14.5 op 153.7= 9.4%. Deze 9.4% wordt als officieel cijfer naar buiten gebracht. Maar nu komt het. In december 2010 geven 6.5 miljoen mensen aan graag aan het werk te willen en de VS laat deze groep niet meetellen in de officiële cijfers. In november 2010 waren dit nog 6.2 miljoen dus dat zijn er al weer 300.000 meer over december. Het blijft goochelen met cijfers. Het zou heel normaal zijn om ook de laatste groep mee te nemen in de bekendmaking van het officiële werkloosheidscijfer.
4. Werkelijk werkloosheidspercentage van de beroepsbevolking.
Het aantal geregistreerde werklozen plus het aantal mensen dat aan het solliciteren is bedraagt 14.5 + 6.5= 21 miljoen. Op basis van de beroepsbevolking van 153.7 miljoen is dit dus 13.7%. Er is nog een andere groep werklozen die het helemaal zat is. Zij stoppen met zoeken naar een baan nadat ze zich de laatste 12 maanden suf hebben gesolliciteerd of om andere redenen niet in staat waren om werk te zoeken. Deze groep wordt ook niet meegeteld en is groeiende. In december waren dit in totaal 5.2 miljoen mensen. De algemene conclusie is dus dat er in totaal 26.2 miljoen werklozen zijn op een beroepsbevolking van 153.7 miljoen. Het werkelijke werkloosheidspercentage is dus 17% en dat is heel wat anders dan de gemelde 9.4%
Het maandelijkse werkloosheidspercentage dat naar buiten wordt gebracht kan dus met een korrel zout genomen worden. De veranderingen zitten hem in de grote groep mensen die op zoek zijn naar werk en die gestopt zijn met zoeken naar werk omdat ze er geen vertrouwen meer in hebben. Ik las gisteren een stuk in de krant over een oestervisser uit Louisiane die zijn baan verloren was vanwege de olieramp. Ik citeer: “Maar sinds de olieramp in de Golf van Mexico zijn er geen oesters meer om op te vissen. In plaats van dagelijks de zee op te varen, heeft hij plots ’zeeën van tijd’. Die tijd brengt hij door aan de blackjacktafel in Biloxi, waar hij het door de BP uitgekeerde compensatiegeld verspeelt. “Tja, de komende jaren heb ik geen werk”.
Beleidsmakers in de VS die blijven roepen dat het beter met de werkgelegenheid zal gaan, moeten zich maar eens wat beter in de cijfertjes verdiepen. Ik mag aannemen dat zij de werkelijke cijfers ook kennen en niet te veel onrust willen zaaien. Ook dat is natuurlijk logisch, maar als je het bovenstaande aanschouwt dan is de conclusie vrij simpel. Het zal niet lang meer duren voordat de groep sollicitanten en de groep die stopt met solliciteren groter is dan het werkelijk gerapporteerde aantal werklozen.
Poets
Publicist van US Markets.