...

PUNT 7: DE WERKGELEGENHEID IN DE VS

9 januari 2011, 16:32 | poets | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 4 / 12 | (0)

Han­den aan de knop­pen want er zal gerek­end moeten wor­den. Pak de reken­ma­chines er maar bij want dit gaat leuk worden. 


Afgelopen week werd bek­end gemaakt dat er 103.000 banen waren bijgekomen in decem­ber 2010. Er waren 150.000 tot 175.000 nieuwe banen verwacht dus viel dit aan­tal tegen. Het werk­looshei­dsper­cent­age ging van 9.8% naar 9.4%, dus dat is iets om met vette kop­pen in de media te zetten. Hier een paar voor­beelden:

Decem­ber jobs report: Unem­ploy­ment rate at 9.4%”

The U.S. econ­o­my added a less-than-expect­ed 103,000 jobs in the final month of 2010, but the nation’s unem­ploy­ment rate fell to 9.4% and touched the low­est lev­el in a year and a half.”

De cijfers wor­den bek­end gemaakt door het Amerikaanse Bureau of Labor Sta­tis­tics (BLS) gekscherend ook wel Bureau of Lies Sta­tis­tics” genoemd. Ik ben eens op bezoek geweest bij BLS, nou ja, op hun web­site dan, en daar de nodi­ge infor­matie van­daan gehaald en uit­er­aard mijn con­clusies aan verbonden.

1. The num­ber of unem­ployed per­sons decreased by 556,000 to 14.5 mil­lion in Decem­ber, and the unem­ploy­ment rate dropped to 9.4 per­cent. Over the year, these mea­sures were down from 15.2 mil­lion and 9.9 per­cent, respec­tive­ly.

Dus wat ze hier zeggen is dat er over heel 2010 700.000 werk­lozen min­der zijn geteld. Alleen in decem­ber zijn dit er al 556.000 dus con­cludeer ik dat er gedurende 11 maan­den 134.000 werk­lozen min­der zijn geteld. Wauw! Een andere con­clusie die ik trek is dat de VS, om het werk­looshei­dsper­cent­age te bepalen, rekent met een arbei­ds­markt van 153.7 miljoen mensen. In totaal wor­den er in de VS maar lief­st 85 miljoen mensen buiten de arbei­ds­markt gehouden.

2. The civil­ian labor force par­tic­i­pa­tion rate edged down in Decem­ber to 64.3 per­cent

De arbei­dspar­tic­i­patie dus. Hierin zit­ten alle mensen met een baan en alle mensen die werk­loos zijn en op zoek zijn naar een baan. Ook mensen die een part­time baan hebben wor­den meegeteld eve­nals de tijdelijke inhu­urkracht­en in bepaalde seizoe­nen zoals Ker­st­mis.

Ik heb even terugge­zocht en vanaf 2008 is de arbei­dspar­tic­i­patie gedaald van ruim 66% naar 64,3% nu, een laagtere­cord van de afgelopen 25 jaar (ter vergelijk­ing Ned­er­land zit rond de 77% en scoort daarin zeer goed). Na het uit­breken van de cri­sis in 2008 is dit dus flink geza­kt en dan te bedenken dat de bevolk­ing maan­delijks met 100.000 tot 150.000 groeit. Hier­aan is goed te zien dat er absolu­ut geen her­s­tel is op de arbei­ds­markt in de VS en er steeds meer mensen sta­tis­tisch gezien niet meer deel­ne­men aan het arbei­d­spro­ces. In het overzicht van BLS staat dat er in decem­ber 2010 ongeveer 6.5 miljoen mensen op zoek zijn naar een baan. Even onthouden dit cijfer.

3. Hoe berekent de VS het werk­looshei­dsper­cent­age.

De totale Civil­ian non-insti­tu­tion­al pop­u­la­tion (burg­ers van 16 jaar en oud­er) bedraagt 238,9 miljoen. Aangezien de arbei­dspar­tic­i­patie 64,3% bedraagt, bestaat de totale beroeps­bevolk­ing uit 153.7 miljoen mensen. In decem­ber 2010 had­den 139,2 miljoen een baan en waren er 14.5 miljoen werk­lozen vol­gens het bureau BLS dus 14.5 op 153.7= 9.4%. Deze 9.4% wordt als offi­cieel cijfer naar buiten gebracht. Maar nu komt het. In decem­ber 2010 geven 6.5 miljoen mensen aan graag aan het werk te willen en de VS laat deze groep niet meetellen in de offi­ciële cijfers. In novem­ber 2010 waren dit nog 6.2 miljoen dus dat zijn er al weer 300.000 meer over decem­ber. Het bli­jft gooche­len met cijfers. Het zou heel nor­maal zijn om ook de laat­ste groep mee te nemen in de bek­end­mak­ing van het offi­ciële werk­looshei­d­sci­jfer.

4. Werke­lijk werk­looshei­dsper­cent­age van de beroeps­bevolk­ing.

Het aan­tal gereg­istreerde werk­lozen plus het aan­tal mensen dat aan het sol­liciteren is bedraagt 14.5 + 6.5= 21 miljoen. Op basis van de beroeps­bevolk­ing van 153.7 miljoen is dit dus 13.7%. Er is nog een andere groep werk­lozen die het hele­maal zat is. Zij stop­pen met zoeken naar een baan nadat ze zich de laat­ste 12 maan­den suf hebben gesol­lici­teerd of om andere rede­nen niet in staat waren om werk te zoeken. Deze groep wordt ook niet meegeteld en is groeiende. In decem­ber waren dit in totaal 5.2 miljoen mensen. De algemene con­clusie is dus dat er in totaal 26.2 miljoen werk­lozen zijn op een beroeps­bevolk­ing van 153.7 miljoen. Het werke­lijke werk­looshei­dsper­cent­age is dus 17% en dat is heel wat anders dan de gemelde 9.4%

Het maan­delijkse werk­looshei­dsper­cent­age dat naar buiten wordt gebracht kan dus met een kor­rel zout genomen wor­den. De veran­derin­gen zit­ten hem in de grote groep mensen die op zoek zijn naar werk en die gestopt zijn met zoeken naar werk omdat ze er geen vertrouwen meer in hebben. Ik las gis­teren een stuk in de krant over een oester­viss­er uit Louisiane die zijn baan ver­loren was van­wege de olier­amp. Ik citeer: Maar sinds de olier­amp in de Golf van Mex­i­co zijn er geen oesters meer om op te vis­sen. In plaats van dagelijks de zee op te varen, heeft hij plots zeeën van tijd’. Die tijd brengt hij door aan de black­jack­tafel in Biloxi, waar hij het door de BP uit­ge­keerde com­pen­satiegeld ver­speelt. Tja, de komende jaren heb ik geen werk”.

Belei­ds­mak­ers in de VS die bli­jven roepen dat het beter met de werkgele­gen­heid zal gaan, moeten zich maar eens wat beter in de cijfer­t­jes verdiepen. Ik mag aan­nemen dat zij de werke­lijke cijfers ook ken­nen en niet te veel onrust willen zaaien. Ook dat is natu­urlijk logisch, maar als je het boven­staande aan­schouwt dan is de con­clusie vrij sim­pel. Het zal niet lang meer duren voor­dat de groep sol­lic­i­tan­ten en de groep die stopt met sol­liciteren grot­er is dan het werke­lijk ger­ap­por­teerde aan­tal werklozen.

Poets
Pub­li­cist van US Markets.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.