...

-- PUMP IT UP --

1 oktober 2005, 14:36 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Bij de small­caps op t Dam­rak wordt de laat­ste tijd year-high koers na year-high koers neergezet … De kleinere beursgeno­teerde bedri­jven mogen zich momenteel in een warme belang­stelling ver­heugen .… Is dit bij gebrek aan beter”? … Of zit­ten er nog ver­bor­gen par­elt­jes tussen? … Een van deze small caps , welke onlangs een YH neerzette, is Air­spray … Liggen hier kansen op meer…?


== PUMP IT UP ==

Het in Alk­maar geves­tigde Air­spray houdt zich bezig met het bedenken en fab­riceren van pom­p­jes voor spuit­bussen, die het mogelijk mak­en vloeibare pro­ducten of pro­ducten in schuimvorm, zon­der het gebruik van dri­jf­gassen uit hun ver­pakking te halen. Ook wat gecom­pliceerdere pomp­sys­te­men, die het bijvoor­beeld mogelijk mak­en om 2 geschei­den ver­pak­te com­po­nen­ten bij elka­ar te voe­gen op het moment van gebruik horen tot het assor­ti­ment van Airspray. 

Het bedri­jf staat niet stil met de inno­vatie van nieuwe pro­ducten en toepassingsmogelijkheden .

Tot de klantenkring van Air­spray behoren de groot­ste pro­du­cen­ten ter wereld van o.a. huid­ver­zorg­ing­spro­ducten, zoals Proc­ter & Gamble.Maar ook L’O­re­al, Sara Lee en Unilever mag Air­spray tot zijn klantenkring reke­nen Dat Air­spray lever­anci­er is van de groot­ste wereld­spel­ers is mooi, maar tevens schuilt daarin een stuk­je gevaar, daar een aanzien­lijk deel van hun omzet gegenereerd wordt bij een relatief klein aan­tal sep­a­rate klanten. 

Immers…een ste­vige tafel staat beter op 4 poten, dan op 2

Echter…de vol­umes die door deze klantenkring te lev­eren zijn wegen vooral­snog ruim­schoots op tegen de eventuele nade­len die deze sit­u­atie op zou kun­nen leveren.

Ook een punt van zorg is de relatief grote $-afhanke­lijkheid van het bedri­jf, daar een sub­stantieel deel van de omzet in $ gere­aliseerd wordt, ter­wi­jl aan de kostenkant voor­namelijk in euro’s wordt gew­erkt. Op dit gebied is het man­age­ment wel actief, en dit jaar zijn ze hard aan het werk geweest om een behoor­lijk deel van hun pro­duc­tie faciliteit­en in de USA onder te bren­gen, om zo de kosten basis meer $-gere­la­teerd te mak­en. Ook het feit dat de groot­ste klanten van Air­spray in de USA zit­ten maakt dat deze stap kostenbe­sparend kan werken, ze zit­ten nu immers dichter bij het vuur.

Voor de nabi­je toekomst zijn er dus mogelijkhe­den te over…

Zek­er nu deze week de over­name van Gilette door Proc­ter & Gam­ble groen licht gekre­gen heeft!!! Proc­ter & gamble…een van de groot­ste klanten van Air­spray, kri­jgt met Gilette een bedri­jf in han­den dat pro­ducten op de markt brengt welke uit­stek­end geschikt zijn om de pom­p­jes van Air­spray op toe te passen!

Het in 1983 opgerichte Air­spray heeft zich in de afgelopen jaren nim­mer lat­en ver­lei­den tot extrav­a­gante zak­en op belei­ds­ge­bied, zodat tafer­e­len met claime­missies niet aan de orde zijn geweest. Finan­cieel hebben ze de zaak­jes ook net­jes op orde, daar in Alkmaar.

Het enige echte gevaar schuilt m.i. in de paten­ten van de diverse sys­te­men, waar­van er een fors aan­tal in 2007 aflopen. Het is zaak dat Air­spray voor die tijd ofwel een dus­danige voor­sprong heeft opge­bouwd t.o.v. eventuele aanstaande con­cur­renten, of voor die tijd met nieuwe inno­vaties komt.

Na de beursin­tro­duc­tie in 1998 , waar­bij Air­spray naar de beurs ging voor zo’n 18 euro, bereik­te de koers een all time high van om en nabij de 33 euro. Zover zijn we nu nog niet met een koers die schom­melt rond de 22 euro, maar een eventuele aan­val op die piek moet niet wor­den uitgesloten.

De K/W, die mij wat aan de hoge kant voorkomt, en de eerder ver­noemde paten­ten-kwest­ie , vor­men wat mij betre­ft de risi­co’s. Het degelijke man­age­ment, de inno­vatiekracht en hun voortr­e­f­fe­lijke klantenkring wegen positief.

Ook ver­moed ik dat bij Air­spray de wens wel eens zou kun­nen sud­deren om het dam­rak te ver­lat­en. De afweg­ing van voor- en nade­len van de beursno­ter­ing lijken mij niet onverdeeld in het voordeel van deze noter­ing uit te pakken.

Nu maar eens kijken of ze kans zien de koers tot eerdere hoogte op te pompen!!!

Jeroen van Veen
US Mar­kets


1 okto­ber 2005
Jeroen van Veen is een par­ti­c­uliere beleg­ger die al vele jaren ervar­ing heeft met de aan­de­len­han­del. Op dit moment heeft Jeroen geen posi­ties (zow­el LONG als SHORT) open­staan in het behan­delde fonds die hier­boven werd besproken.



Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.