De beurs is tegenwoordig ook een interessante plek voor psychologen, want hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat beleggers zich vanuit een diepe depressie in amper 2 weken tijd in staat van een ongekende euforie begeven? Of zijn het de gevoelloze machines die met onze emoties spelen en zo de belegger telkens weer op het verkeerde been zetten?
Het nieuwe handelen
In de tijd dat er plots massaal wereldwijd protest tegen het kapitalisme komt, merken we op dat de beurzen bijzonder stevig zijn gekaatst vanaf hun bodems. Het lijkt allemaal alsof het niets is maar het is best herkenbaar en zelf denk ik niet dat de ouderwetse beleggers massaal aan het kopen waren. Trouwens vraag ik me al een tijd af of de traditionele belegger nog iets te zoeken heeft op deze beurs? Al sinds 1997 – 1998 komt bijvoorbeeld de Dow Jones geen stap verder. Laat staan de AEX (top 702) en de Nasdaq (top 5100), maar goed, dat weten we wel.
Wel verdenk ik nog altijd dat het algoritmisch handelen de dienst uitmaakt, want zeg eens eerlijk… Hoe snel kan het menselijke brein reageren op de draai op Wall Street om precies 21:15 op 4 oktober met de Dow Jones van 10.400 naar de 10.850 pnt in 45 minuten? Helemaal niet lijkt me. Het moet een computergestuurde rally zijn geweest die tot 17 oktober duurde totdat het plotselinge einde zich aankondigde. Als handelaar is het dus moeilijk om mee te gaan met dit soort rally‘s, dat heb ik in mijn vorige columns al uiteen gezet. Je moet durf hebben, op tijd conclusies trekken en vooral niet bang zijn voor deze marktomstandigheden. Ook moet/kan je niet voor het maximale gaan, maar er een deel van proberen te pakken. Wie met de computerhandel mee wil doen moet ook niet teveel ruis op de lijn krijgen. Ook al komen er tal van slechte berichten dan nog moet men er zich soms niks van aantrekken omdat de computerhandel toch ergens een lijn in het zand heeft getrokken die voor ons onzichtbaar is. Ook hier weer moet men afrekenen met vele hersenkronkels tussendoor, want de met een zeer hoog tempo computergestuurde rally zet mogelijk de knop om bij de belegger die van zwaar depressief naar plots euforisch overschakelt. Het kan haast niet anders, want die rally gaat gewoon in je kop zitten en je tot hebzucht dwingen met het doel om de belegger in de markt te lokken rond het eindpunt. En, tegen de tijd dat de belegger zover is, lijkt het erop dat juist dan de handel weer klaar staat om te draaien.
Al deze emoties binnen zo‘n korte tijd kunnen handelaren zo dwars zitten dat ze capituleren. Dat zorgt voor een enorme uitdunning van de traditionele beurshandel momenteel. En dat terwijl men er het beste aan doet om deze golven te proberen te begrijpen om er zelf ook van mee te profiteren. De handel is enorm anders geworden, de transformatie gaat door omdat ook de snelheid van de handel verder aan het toenemen is. Er wordt dus veel gevraagd in dit moderne handelen, het kopje moet goed en fris op het lichaam staan, beleggen is topsport geworden, men moet mee zijn om geld te verdienen. Het kopen en een tijdlang achteroverleunen is voorbij …
Verwachting
Die kan ik u moeilijk geven omdat niemand het weet op dit moment. De bekende zaken die boven de markt hangen blijven actueel. De Europacrisis, de banken die in moeilijkheden komen en veel geld nodig hebben om de zaak draaiende te houden. De dreigende recessie die er al dan niet komt in 2012 en hoe zijn de bedrijfsresultaten die nu binnen beginnen te druppelen? Maar dat is weer traditioneel werk, daar kijkt de computer dus niet naar. Als er weer SELL staat, dan kan de markt onverbiddelijk weer behoorlijk omlaag en begint het gehele proces weer opnieuw. Daarom geef ik ook niet zo snel koersdoelen meer als ik er geen aanleiding voor heb. De laatste keer dat ik koersdoelen gaf, was in mijn column van 20 september toen ik het over “doortrekken of knappen” had.
Ik schreef letterlijk deze passage in die column:
“Voor de komende tijd zie ik bij enkele indices weer wat op gang komen wat ervoor kan gaan zorgen dat de DAX mogelijk met een 6 begint, en de AEX met een 3 … Ofwel, er komen toch wat groene lichtjes in de verte. Nogmaals, dit alles kan nog plaatsvinden binnen de lange downtrend. De motor voor de stijging zal wel vanaf Wall Street moeten komen.”
En ja hoor, de DAX kwam nog geen 3 weken later uit op 6100 pnt, de AEX kon tot 308 pnt oplopen, en de motor was inderdaad Wall Street. Op het moment dat ik deze column schreef stond de AEX op 271 en de DAX op 5400 pnt. Het was dus duidelijk dat ik toen iets aan zag komen, alleen blijft het moeilijk om zo‘n beweging in zijn geheel mee te pakken. Toch is het ons gelukt er een mooi deel van mee te pakken de afgelopen weken. Nu we die zogenaamde ronde getallen weer hebben overwonnen voor een paar dagen kan ik me voorstellen dat er in ieder geval wat lucht uit de markt moet kunnen. De vraag is nu of het bij wat lucht blijft? Of blijven we binnen de downtrend en kan de markt op zoek naar nieuwe bodems? Iets wat zomaar zou kunnen, mocht een en ander weer tegenzitten en de (daar zijn ze weer) computers ervoor kiezen om nog lager op zoek te gaan naar een swing moment. In ieder geval, let op en pak uw winst op tijd, en zet stops als het niet loopt zoals u wilt. Want u wilt toch niet bij de groep laatkomers zitten die door enkele verkeerde in- en uitstapmomenten een behoorlijke financiële tik krijgen? In de komende column kom ik er zeker op terug, de markten zullen niet ter plaatse watertrappelen, dat is wel iets wat ik zeker weet.
Trouwens, een extra waarneming, de Implied Volatility op het goud voorziet een enorme beweging op de korte termijn. Ik zie een lagere top bij het goud, en het goud blijft al een hele tijd hangen in de buurt van de 1675 dollar. De kans dat er hier een flinke daling komt is 75%, maar er blijft 25% kans dat die grote move omhoog er komt. Volgende week kijken we ook hier even op terug. Ik ben benieuwd of het goud op 1500 staat? Mogelijk zelfs nog wat lager …!
Guy Boscart
www.usmarkets.nl