...

Psychology Rules

17 oktober 2011, 21:23 | Guy Boscart | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De beurs is tegen­wo­ordig ook een inter­es­sante plek voor psy­cholo­gen, want hoe is het in hemel­snaam mogelijk dat beleg­gers zich vanu­it een diepe depressie in amper 2 weken tijd in staat van een ongek­ende euforie begeven? Of zijn het de gevoel­loze machines die met onze emoties spe­len en zo de beleg­ger telkens weer op het ver­keerde been zetten?


Het nieuwe han­de­len
In de tijd dat er plots mas­saal wereld­wi­jd protest tegen het kap­i­tal­isme komt, merken we op dat de beurzen bij­zon­der ste­vig zijn gekaatst vanaf hun bodems. Het lijkt alle­maal alsof het niets is maar het is best herken­baar en zelf denk ik niet dat de oud­er­wetse beleg­gers mas­saal aan het kopen waren. Trouwens vraag ik me al een tijd af of de tra­di­tionele beleg­ger nog iets te zoeken heeft op deze beurs? Al sinds 1997 – 1998 komt bijvoor­beeld de Dow Jones geen stap verder. Laat staan de AEX (top 702) en de Nas­daq (top 5100), maar goed, dat weten we wel.

Wel ver­denk ik nog alti­jd dat het algo­rit­misch han­de­len de dienst uit­maakt, want zeg eens eerlijk… Hoe snel kan het menselijke brein rea­geren op de draai op Wall Street om pre­cies 21:15 op 4 okto­ber met de Dow Jones van 10.400 naar de 10.850 pnt in 45 minuten? Hele­maal niet lijkt me. Het moet een com­put­erges­tu­urde ral­ly zijn geweest die tot 17 okto­ber duurde tot­dat het plot­selinge einde zich aankondigde. Als han­de­laar is het dus moeil­ijk om mee te gaan met dit soort rally‘s, dat heb ik in mijn vorige columns al uiteen gezet. Je moet durf hebben, op tijd con­clusies trekken en vooral niet bang zijn voor deze mark­tom­standighe­den. Ook moet/​kan je niet voor het max­i­male gaan, maar er een deel van proberen te pakken. Wie met de com­put­er­han­del mee wil doen moet ook niet teveel ruis op de lijn kri­j­gen. Ook al komen er tal van slechte bericht­en dan nog moet men er zich soms niks van aantrekken omdat de com­put­er­han­del toch ergens een lijn in het zand heeft getrokken die voor ons onzicht­baar is. Ook hier weer moet men afreke­nen met vele hersenkro­nkels tussendoor, want de met een zeer hoog tem­po com­put­erges­tu­urde ral­ly zet mogelijk de knop om bij de beleg­ger die van zwaar depressief naar plots euforisch over­schakelt. Het kan haast niet anders, want die ral­ly gaat gewoon in je kop zit­ten en je tot hebzucht dwin­gen met het doel om de beleg­ger in de markt te lokken rond het eind­punt. En, tegen de tijd dat de beleg­ger zover is, lijkt het erop dat juist dan de han­del weer klaar staat om te draaien.

Al deze emoties bin­nen zo‘n korte tijd kun­nen han­de­laren zo dwars zit­ten dat ze capit­uleren. Dat zorgt voor een enorme uit­dun­ning van de tra­di­tionele beur­shan­del momenteel. En dat ter­wi­jl men er het beste aan doet om deze gol­ven te proberen te begri­jpen om er zelf ook van mee te prof­iteren. De han­del is enorm anders gewor­den, de trans­for­matie gaat door omdat ook de snel­heid van de han­del verder aan het toen­e­men is. Er wordt dus veel gevraagd in dit mod­erne han­de­len, het kop­je moet goed en fris op het lichaam staan, beleggen is top­sport gewor­den, men moet mee zijn om geld te ver­di­enen. Het kopen en een tijd­lang achterover­le­unen is voor­bij …

Verwacht­ing

Die kan ik u moeil­ijk geven omdat nie­mand het weet op dit moment. De bek­ende zak­en die boven de markt hangen bli­jven actueel. De Europacri­sis, de banken die in moeil­ijkhe­den komen en veel geld nodig hebben om de zaak draaiende te houden. De dreigende recessie die er al dan niet komt in 2012 en hoe zijn de bedri­jf­s­re­sul­tat­en die nu bin­nen begin­nen te drup­pe­len? Maar dat is weer tra­di­tion­eel werk, daar kijkt de com­put­er dus niet naar. Als er weer SELL staat, dan kan de markt onver­bid­delijk weer behoor­lijk omlaag en begint het gehele pro­ces weer opnieuw. Daarom geef ik ook niet zo snel koers­doe­len meer als ik er geen aan­lei­d­ing voor heb. De laat­ste keer dat ik koers­doe­len gaf, was in mijn col­umn van 20 sep­tem­ber toen ik het over doortrekken of knap­pen had.

Ik schreef let­ter­lijk deze pas­sage in die col­umn:
Voor de komende tijd zie ik bij enkele indices weer wat op gang komen wat ervoor kan gaan zor­gen dat de DAX mogelijk met een 6 begint, en de AEX met een 3 … Ofwel, er komen toch wat groene licht­jes in de verte. Nog­maals, dit alles kan nog plaatsvin­den bin­nen de lange down­trend. De motor voor de sti­jging zal wel vanaf Wall Street moeten komen.”

En ja hoor, de DAX kwam nog geen 3 weken lat­er uit op 6100 pnt, de AEX kon tot 308 pnt oplopen, en de motor was inder­daad Wall Street. Op het moment dat ik deze col­umn schreef stond de AEX op 271 en de DAX op 5400 pnt. Het was dus duidelijk dat ik toen iets aan zag komen, alleen bli­jft het moeil­ijk om zo‘n beweg­ing in zijn geheel mee te pakken. Toch is het ons gelukt er een mooi deel van mee te pakken de afgelopen weken. Nu we die zoge­naamde ronde getallen weer hebben over­won­nen voor een paar dagen kan ik me voorstellen dat er in ieder geval wat lucht uit de markt moet kun­nen. De vraag is nu of het bij wat lucht bli­jft? Of bli­jven we bin­nen de down­trend en kan de markt op zoek naar nieuwe bodems? Iets wat zomaar zou kun­nen, mocht een en ander weer tegen­zit­ten en de (daar zijn ze weer) com­put­ers ervoor kiezen om nog lager op zoek te gaan naar een swing moment. In ieder geval, let op en pak uw winst op tijd, en zet stops als het niet loopt zoals u wilt. Want u wilt toch niet bij de groep laatkomers zit­ten die door enkele ver­keerde in- en uit­stap­mo­menten een behoor­lijke finan­ciële tik kri­j­gen? In de komende col­umn kom ik er zek­er op terug, de mark­ten zullen niet ter plaatse water­trap­pe­len, dat is wel iets wat ik zek­er weet.

Trouwens, een extra waarne­m­ing, de Implied Volatil­i­ty op het goud voorzi­et een enorme beweg­ing op de korte ter­mi­jn. Ik zie een lagere top bij het goud, en het goud bli­jft al een hele tijd hangen in de buurt van de 1675 dol­lar. De kans dat er hier een flinke dal­ing komt is 75%, maar er bli­jft 25% kans dat die grote move omhoog er komt. Vol­gende week kijken we ook hier even op terug. Ik ben benieuwd of het goud op 1500 staat? Mogelijk zelfs nog wat lager …!

Guy Boscart
www​.usmar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.