Er zijn 2 dingen zeker, Greenspan treedt volgend jaar januari af en zijn opvolger heeft psychologen en een weegschaal nodig … Greenspan kon niet zeggen hoe het met hem ging en een autoongeluk veroorzaakte bijna een beurscrash .… Hoe zit dat nu met zijn opvolger … Wie zijn de kandidaten en moet de nieuwe FED-voorzitter ook op zijn tenen lopen?
Einde Greenspan-tijdperk
Ik schreef al eerder over het einde van het tijdperk Alan Greenspan. Na 5 “terms†als voorzitter van de Federal Open Market Committee (FOMC) is het bijna gedaan voor de 79-jarige Greenspan.
Op 31 januari 2006 geeft hij het roer definitief over aan zijn opvolger.
Op 31 januari 2006 geeft hij het roer definitief over aan zijn opvolger.
Er wordt al flink gespeculeerd over de opvolger van Greenspan, namen worden al genoemd, biografieën worden bestudeerd en de antecedentenonderzoeken zijn begonnen. Wie heeft het zuiverste verleden en geweten om een van de moeilijkste en meeste besproken financiële posten in de wereld te gaan bezetten.
Net als bij de periode Greenspan zullen psychologen en weegschalen ingezet worden om elk woord op zijn waarde en inhoud te bestuderen en af te wegen.
Net als bij de periode Greenspan zullen psychologen en weegschalen ingezet worden om elk woord op zijn waarde en inhoud te bestuderen en af te wegen.
Een verkeerd woord of intonatie en de financiële wereld staat te steigeren. Wie het ook gaat worden, zij of hij zal gedurende de periode als voorzitter van FOMC met handen en voeten aan de job vastgebonden zijn.
En Greenspan? Die mag eindelijk zeggen hoe het met hem gaat.
Ook president Bush mengt zich in het noemen van favorieten. Het kiezen van een nieuwe voorzitter is misschien wel de moeilijkste economische beslissing die president Bush moet nemen. “The race is onâ€.
Wie zijn de kandidaten en hoe liggen de kansen op dit moment:
1 – Ben Bernanke, lid van de FED en grootste kanshebber.
2 – John Tayler, onder minister van financiën en de grote onbekende.
3 – Martin Feldstein, professor aan de Harvard University, de alleskunner.
4 – Glenn Hubbard, first CEA voorzitter
5 – Roger Ferguson, lid van de FED
6 – Donald Kohn, lid van de FED
De favoriete top drie zoals het er nu, anno mei 2005, voor staat.
Op de 3e plaats: Martin Feldstein
Geboren in 1939 in New York. Hij studeerde af aan The Harvard College en The Oxford University. Van 1982 tot en met 1984 was hij voorzitter van The Council of Economic Advisers en economisch adviseur van president Reagan. In 2004 was hij president van The American Economic Association en op dit moment is hij president van de National Bureau of Economic Research.
Martin Feldstein neemt zitting in zeer veel organisaties en commissies in de Verenigde Staten die op een een of andere manier wel iets te maken hebben met economische zaken. In 1977 ontving hij van de American Economic Association de John Bates Clark Medal. Een prijs die om de 2 jaar wordt toegekend aan een econoom onder de 40 jaar die een grote en bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de economische wetenschappen.
Martin Feldstein heeft meer dan 300 economische artikels geschreven. Hij is getrouwd met Kathleen en ze hebben samen 2 dochters.
Kans om Greenspan op te volgen: een redelijke kans, maar ik zet hem op de 3e plaats.
Op de 2e plaats: John Taylor
John Taylor is de grote onbekende, maar daarom misschien wel eens de grootste kanshebber. Hij werd geboren op 8 december 1946 in Yonkers in de staat New York. Hij behaalde in 1968 cum laude zijn B.A. in de economie aan The Princeton University en in 1973 zijn Ph.D in economie aan The Stanford University.
Zijn ervaringen wet het Witte Huis gaan terug naar 1976, toen hij benoemd werd als senior econoom voor de President’s Council of Economic Advisors. Deze adviserende functie heeft hij bekleed tot en met 1977. Als lid van het zelfde orgaan was hij daar ook nog werkzaam voor tussen 1989 en 1992. Taylor heeft ook nog deelgenomen aan The Congressional Budget Office’s Panel of Economic Advisors.
Na de aanslagen van 11 september 2001, begon Taylor aan een internationale carrière. Hij kreeg o.a. operationele verantwoordelijkheden met betrekking tot het bevriezen van financiële te goeden van mogelijke terroristen en/of organisaties, het invoeren van een nieuwe munteenheid in Irak, hij kreeg een internationale consensus voor elkaar om de schulden van Irak te reduceren met 80%, enz. enz.
Van 2001 tot 2005 was hij Under Secretary of Treasury for International Affairs, waar hij de verantwoordelijkheid had om de internationale financiële en economische politiek van de Verenigde Staten international te ontwikkelen en implementeren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het dollarbeleid, het reorganiseren van het IMF en de buitenlandse investeringen van de VS.
John Taylor is professor of Economics aan de University of Stanford en hij is Senior Fellow aan het Hover Institution. Hij is getrouwd en heeft 2 kinderen. Gezien zijn internationale ervaringen is hij een goede
tweede kanshebber.
tweede kanshebber.
Op de 1ste plaat en grootste kanshebber: Ben Bernanke
Rising Star op dit moment voor de post van voorzitter van de FOMC is Ben Bernanke. Hij werd geboren op 13 december 1952 in Augusta, Georgia. Bernanke behaalde in 1975 summa cum laude zijn B.A. in de economie en in 1979 zijn Ph.D in economie aan The Massachusetts Institute of Technology.
Als professor in de economie heeft hij zijn diensten aangeboden aan de universiteiten van Stanford en New York. Zijn langste carrière heeft hij echter liggen bij de Princeton University. Vanaf 1985 tot 2002 heeft hij daar gewerkt als professor in Economics and Public Affairs.
Op 5 augustus 2002 trad hij toe tot de FED en op 14 november 2004 werd hij benoemd tot Member of the Board of Governors van de Federal Reserve System voor de volledige periode van 1 februari 2004 tot
31 januari 2018.
31 januari 2018.
Zijn ster rees verder toen hij afgelopen april door president Bush werd voorgedragen voor de functie van White House’s Council of Economic Advisers. Deze functie werd vacant nadat Bush eerder een ander lid van de groep ( Harvey Rosen ) van adviseur had gepromoveerd tot voorzitter.
De alom gerespecteerde Bernanke lijkt met deze voordracht favoriet nummer 1 te zijn, al kleeft er aan deze eventuele benoeming wel een nadeel die zijn benoeming tot voorzitter van de FED in de weg zou kunnen staan. Een rol in het White Hous betekent namelijk ook kleur bekennen in de politiek en dat zou de zuiverheid die de functie van voorzitter van de FED nu eenmaal met meebrengt, in gevaar kunnen brengen.
Wie uiteindelijk Alan Greenspan gaat opvolgen zal nog wel even onduidelijk blijven, maar een ding is bijna zeker. Wil je voor een dergelijke post in aanmerking komen, dat is een functie dicht in de buurt van de president een belangrijke factor. En op diverse sites op internet wordt de naam van Bernanke veel genoemd in artikels die gaan over financiële en economische zaken die betrekking heben op The White House.
Dirk Dortland
©usmarkets.nl