...

Psychologen en weegschalen voor de FED

23 mei 2005, 14:48 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Er zijn 2 din­gen zek­er, Greenspan treedt vol­gend jaar jan­u­ari af en zijn opvol­ger heeft psy­cholo­gen en een weegschaal nodig … Greenspan kon niet zeggen hoe het met hem ging en een autoon­geluk veroorza­ak­te bij­na een beurscrash .… Hoe zit dat nu met zijn opvol­ger … Wie zijn de kan­di­dat­en en moet de nieuwe FED-voorzit­ter ook op zijn tenen lopen?

Einde Greenspan-tijd­perk
Ik schreef al eerder over het einde van het tijd­perk Alan Greenspan. Na 5 â€œterms” als voorzit­ter van de Fed­er­al Open Mar­ket Com­mit­tee (FOMC) is het bij­na gedaan voor de 79-jarige Greenspan.
Op 31 jan­u­ari 2006 geeft hij het roer defin­i­tief over aan zijn opvolger.
Er wordt al flink gespeculeerd over de opvol­ger van Greenspan, namen wor­den al genoemd, biografieën wor­den bestudeerd en de anteceden­tenon­der­zoeken zijn begonnen. Wie heeft het zuiv­er­ste verleden en geweten om een van de moeil­ijk­ste en meeste bespro­ken financiële posten in de wereld te gaan bezetten.
Net als bij de peri­ode Greenspan zullen psy­cholo­gen en weegschalen ingezet wor­den om elk woord op zijn waarde en inhoud te bestud­eren en af te wegen. 
Een ver­keerd woord of into­natie en de financiële wereld staat te steigeren. Wie het ook gaat wor­den, zij of hij zal gedurende de peri­ode als voorzit­ter van FOMC met han­den en voeten aan de job vast­ge­bon­den zijn. 
En Greenspan? Die mag ein­delijk zeggen hoe het met hem gaat.
Ook pres­i­dent Bush mengt zich in het noe­men van favori­eten. Het kiezen van een nieuwe voorzit­ter is miss­chien wel de moeil­ijk­ste economis­che besliss­ing die pres­i­dent Bush moet nemen. “The race is on”.
Wie zijn de kan­di­dat­en en hoe liggen de kansen op dit moment:
1 – Ben Bernanke, lid van de FED en groot­ste kanshebber.
2 – John Tayler, onder min­is­ter van financiën en de grote onbekende.
3 – Mar­tin Feld­stein, pro­fes­sor aan de Har­vard Uni­ver­si­ty, de alleskunner.
4 – Glenn Hub­bard, first CEA voorzitter
5 – Roger Fer­gu­son, lid van de FED
6 – Don­ald Kohn, lid van de FED
De favori­ete top drie zoals het er nu, anno mei 2005, voor staat.
Op de 3e plaats: Mar­tin Feldstein

Geboren in 1939 in New York. Hij studeerde af aan The Har­vard Col­lege en The Oxford Uni­ver­si­ty. Van 1982 tot en met 1984 was hij voorzit­ter van The Coun­cil of Eco­nom­ic Advis­ers en economisch adviseur van pres­i­dent Rea­gan. In 2004 was hij pres­i­dent van The Amer­i­can Eco­nom­ic Asso­ci­a­tion en op dit moment is hij pres­i­dent van de Nation­al Bureau of Eco­nom­ic Research.
Mar­tin Feld­stein neemt zit­ting in zeer veel organ­isaties en com­missies in de Verenigde Stat­en die op een een of andere manier wel iets te mak­en hebben met economis­che zak­en. In 1977 ontv­ing hij van de Amer­i­can Eco­nom­ic Asso­ci­a­tion de John Bates Clark Medal. Een pri­js die om de 2 jaar wordt toegek­end aan een econoom onder de 40 jaar die een grote en bij­zon­dere bij­drage heeft geleverd aan de economis­che wetenschappen.
Mar­tin Feld­stein heeft meer dan 300 economis­che artikels geschreven. Hij is getrouwd met Kath­leen en ze hebben samen 2 dochters. 
Kans om Greenspan op te vol­gen: een redelijke kans, maar ik zet hem op de 3e plaats.
Op de 2e plaats: John Taylor

John Tay­lor is de grote onbek­ende, maar daarom miss­chien wel eens de groot­ste kan­sheb­ber. Hij werd geboren op 8 decem­ber 1946 in Yonkers in de staat New York. Hij behaalde in 1968 cum laude zijn B.A. in de economie aan The Prince­ton Uni­ver­si­ty en in 1973 zijn Ph.D in economie aan The Stan­ford University.
Zijn ervarin­gen wet het Witte Huis gaan terug naar 1976, toen hij benoemd werd als senior econoom voor de President’s Coun­cil of Eco­nom­ic Advi­sors. Deze advis­erende func­tie heeft hij bek­leed tot en met 1977. Als lid van het zelfde orgaan was hij daar ook nog werkza­am voor tussen 1989 en 1992. Tay­lor heeft ook nog deelgenomen aan The Con­gres­sion­al Bud­get Office’s Pan­el of Eco­nom­ic Advisors. 
Na de aansla­gen van 11 sep­tem­ber 2001, begon Tay­lor aan een inter­na­tionale carrière. Hij kreeg o.a. oper­a­tionele ver­ant­wo­ordelijkhe­den met betrekking tot het bevriezen van financiële te goe­den van mogelijke ter­ror­is­ten en/​of organ­isaties, het invo­eren van een nieuwe munteen­heid in Irak, hij kreeg een inter­na­tionale con­sen­sus voor elka­ar om de schulden van Irak te reduc­eren met 80%, enz. enz.
Van 2001 tot 2005 was hij Under Sec­re­tary of Trea­sury for Inter­na­tion­al Affairs, waar hij de ver­ant­wo­ordelijkheid had om de inter­na­tionale financiële en economis­che poli­tiek van de Verenigde Stat­en inter­na­tion­al te ontwikke­len en imple­menteren. Denk hier­bij aan bijvoor­beeld het dol­lar­beleid, het reor­gan­is­eren van het IMF en de buiten­landse investerin­gen van de VS.
John Tay­lor is pro­fes­sor of Eco­nom­ics aan de Uni­ver­si­ty of Stan­ford en hij is Senior Fel­low aan het Hov­er Insti­tu­tion. Hij is getrouwd en heeft 2 kinderen. Gezien zijn inter­na­tionale ervarin­gen is hij een goede
tweede kan­sheb­ber.
Op de 1ste plaat en groot­ste kan­sheb­ber: Ben Bernanke
Ris­ing Star op dit moment voor de post van voorzit­ter van de FOMC is Ben Bernanke. Hij werd geboren op 13 decem­ber 1952 in Augus­ta, Geor­gia. Bernanke behaalde in 1975 sum­ma cum laude zijn B.A. in de economie en in 1979 zijn Ph.D in economie aan The Mass­a­chu­setts Insti­tute of Technology. 
Als pro­fes­sor in de economie heeft hij zijn dien­sten aange­bo­den aan de uni­ver­siteit­en van Stan­ford en New York. Zijn lang­ste carrière heeft hij echter liggen bij de Prince­ton Uni­ver­si­ty. Vanaf 1985 tot 2002 heeft hij daar gew­erkt als pro­fes­sor in Eco­nom­ics and Pub­lic Affairs. 
Op 5 augus­tus 2002 trad hij toe tot de FED en op 14 novem­ber 2004 werd hij benoemd tot Mem­ber of the Board of Gov­er­nors van de Fed­er­al Reserve Sys­tem voor de volledi­ge peri­ode van 1 feb­ru­ari 2004 tot
31 jan­u­ari 2018
Zijn ster rees verder toen hij afgelopen april door pres­i­dent Bush werd voorge­dra­gen voor de func­tie van White House’s Coun­cil of Eco­nom­ic Advis­ers. Deze func­tie werd vacant nadat Bush eerder een ander lid van de groep ( Har­vey Rosen ) van adviseur had gepro­moveerd tot voorzitter. 
De alom gere­specteerde Bernanke lijkt met deze voor­dracht favori­et num­mer 1 te zijn, al kleeft er aan deze eventuele benoem­ing wel een nadeel die zijn benoem­ing tot voorzit­ter van de FED in de weg zou kun­nen staan. Een rol in het White Hous betekent namelijk ook kleur beken­nen in de poli­tiek en dat zou de zuiv­er­heid die de func­tie van voorzit­ter van de FED nu een­maal met mee­brengt, in gevaar kun­nen brengen.
Wie uitein­delijk Alan Greenspan gaat opvol­gen zal nog wel even onduidelijk bli­jven, maar een ding is bij­na zek­er. Wil je voor een dergelijke post in aan­merk­ing komen, dat is een func­tie dicht in de buurt van de pres­i­dent een belan­grijke fac­tor. En op diverse sites op inter­net wordt de naam van Bernanke veel genoemd in artikels die gaan over financiële en economis­che zak­en die betrekking heben op The White House.
Dirk Dort­land
©usmarkets.nl

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.