Guy’s prognoses: wat bracht Q2/09?
Uit de update van 6 april 2009 over Guy’s prognoses bleek dat de twee eerste maanden van dit jaar in grote lijnen verliepen zoals hij verwacht had maar dat dan een draai in de andere richting plaatsvond.
Het jaar is inmiddels weer over de helft en dus is het hoog tijd voor een update.
Een blik op de tabel leert ons, dat algemeen gezien de trend van het derde deel van Q1 zich heeft doorgezet en dat de kloof tussen de cijfers en de voorspelling zich merkelijk heeft verbreed.
Nu een bespreking punt voor punt.
1. Dow Jones Industrial Average (DJIA)
De DJIA heeft in Q2/09 de stijging, die zich sinds begin maart al aftekende, voortgezet en bereikte op 1 juli de 8.514,57 punten, dat is zo maar eventjes 1.967,5 punten of 30% hoger dan het dieptepunt op 9 maart 2009. En op 12 juni 2009 stond de index nog hogeer, nl. op net geen 8.800 punten (8.799,26).
Alle details over het wel en wee van de DJIA kunt natuurlijk volgen in de commentaren van experts zoals Guy Boscart op onze site, maar samengevat kunnen we stellen, dat gedurende Q2 de belegger in de VS (en in zijn kielzog ook deze in andere landen) de toestand wat minder somber heeft beginnen inzien.
Maar Guy verwittigt bij herhaling om ons niet vergalopperen. Dat hij gelijk heeft, blijkt weer eens uit de feiten. Nemen we het consumentenvertrouwen. Dit was sinds maart van dit jaar aan het stijgen en stond in mei 2009 al op 54,8 punten. In juni donderde dit cijfer 10% omplaag naar 49,3 punten. Boosdoeners zijn o.m. de gestegen olieprijs (zie verder, § 2) en de verhoging van de rente op leningen.
Een echt duurzaam herstel is o.i. nog veraf en we zullen mee weten als de zomer weer voorbij zal zijn.
2. De olieprijs
Sinds tweemaal een bodem rond 37,5 dollar te hebben aangetikt in de loop van februari heeft de olieprijs resoluut een klim ingezet naar de regionen rond 70 dollar en lijkt vastbesloten te zijn, het nog niet op te geven. In de loop van de beursdag van 1 juli 2009 bereikte de olieprijs in New York zelfs even 73,38 dollar, maar dan deed het ongunstige nieuws van het tegenvallende consumentenvertrouwen zijn werk en sloot de prijs op iets meer dan 69 dollar per vat.
Niet alleen de schoorvoetend aantrekkende wereldeconomie duwde de prijs omhoog, ook de politieke onrust in Nigeria, goed voor 10% van de wereldproductie van olie, deed zijn explosieve duit in het zakje.
Als we mogen voortgaan op het International Energy Agency (IEA), en wie zijn wij om daaraan te durven twijfelen, dan is de huidige vraag overdreven en staan ons dalingen van de olieprijs te wachten, omdat de voorraden nog altijd hoog zijn wegens de crisis.
3. De goudprijs
Na een geslaagde aanval op het 1000 dollarniveau zakte het gele metaal weg en zocht de prijs de regio 870 dollar op bij de aanvang van Q2/09 om dan op te stomen naar 980 dollar. Drie aanvallen op dit niveau werden afgeslagen en nu zit de prijs in het 920 – 940 dollarkanaal.
Zoals al eerder gezegd zal veel afhangen van de komende weken en maanden. Zullen de goudkopers afhaken bij goed economisch nieuws of zullen ze wegvluchten in het goud, moest de crisis zich doorzetten?
4. De AEX
Na het hopelijk niet meer overtroffen dieptepunt bij 199,25 punten op 9 maart 2009 begon deze index aan een quasi onstuitbare rit naar een voorlopige climax op 2 juni 2009 met 268,91 punten, dat is 35% hoger. Dan nam de AEX wat gas terug tot 250 punten en is nu blijkbaar aan een nieuwe klim begonnen.
Veel zal afhangen van de macro-economische data van de VS, die ons in hun complte vorm zullen bereiken volgende week i.p.v. vrijdag 4 juli, omdat dit een nationale feestdag is omwille van Independence Day.
5. De banksector
De rust lijkt te zijn weergekeerd in de banksector, al zijn er hier en daar nog oprispingen. Zo ziet men in Nederland dat de uittocht van Belgische banken nog niet achter de rug is. Als we op een rijtje zette, dan hebben sinds 2002 al zes Belgische banken hun activiteiten in Nederland stopgezet door sluiting of verkoop: KBC Bank (2002), Dexia (Kempen, Artésia en La Bouchère, tussen 2004 en 2006), Fortis Bank (2008) en onlangs nog Bank Degroof (2009.
Over het algemeen moet men er rekening mee houden, dat onder de schijnbaar kalme oppervlakte van de bankenvijver er nog altijd nadelige invloeden aan het werk zijn. Immers, de economische crisis is nog niet voorbij en kredietproblemen zullen zich blijven aandienen en misschien verergeren. Een bedrijf dat had gehoopt op een spoedige verbetering van zijn cashflow kan vaststellen, dat de moeilijkheden blijven duren en in de problemen komen om zijn schulden aan de bank in te lossen, met voor de bank een domino-effect tot gevolg.
Verder zijn er veel banken die minder of niet-rendabele nevenactiviteiten nog niet hebben afgestoten met alle gevolgen van dien.
Guy voorspelde dat in 2009 de problemen voor deze sector nog niet achter de rug zullen zijn. Voorlopig is het afwachten geblazen.
6. De Japanse yen
In het tweede kwartaal van 2009 is de yen in een 95 – 100 yen/dollarkanaal beland. Sinds het begin van het jaar is de koers van ca 8% zwakker en dat begint nu door te wegen.
Tegenover de euro is de yen sinds januari 2009 meer dan 17% zwakker geworden.
Dit blijft in de kaart spelen van de Japanse uitvoer, die zijn productenstroom naar de Westerse markten nog altijd zal zien stijgen.
7. De obligatiemarkt
Van een bubbelvorming op de obligatiemarkt is momenteel allesbehalve sprake. De voortdurende positieve berichten over een mogelijk en spoedig herstel van de economie maken het waardepapier minder aantrekkelijk. Na de zomer weten we allicht veel meer.
8. Van inflatie naar deflatie
Hier kunnen we kort zijn. In Nederland staat de inflatie niet ver van het nulpunt en in België zit ze er zelfs al onder en is er dus (een matige) deflatie. Ook de ganse eurozone heeft een gemiddelde inflatie van nul.
Als de deflatie, waarvoor Guy verwittigt, zich zou veralgemenen en sterk worden, dan heeft dit zeer nadelige invloed op de economie, zoals in eerdere updates al aangehaald.
Wat ons op dit vlak te wachten staat, weten we niet maar een feit is dat Guy het bij het rechte eind heeft wat de evolutie van in- naar deflatie in 2009 betreft.
9. De huizenmarkt
De huizenprijzen in Nederland en België blijven dalen, maar de door Guy verwachte gemiddelde terugval met 30% hebben we gelukkig nog niet kunnen vaststellen. Maar ‑20% tegen eind 2009 zit er nog altijd in.
10. Warren Buffett
Na een dieptepunt in maart 2009 begonnen de beleggingsvehikels van Warren Buffett, de Berkshire Hathaway beleggingsfondsen A en B aan een remonte, die in Q2/09 is uitgemond in een zijwaartse beweging.
De na Bill Gates rijkste mens ter wereld heeft in april 2009 een psychologische klap moet incasseren, toen ratingbureau Moody’s Berkshire Hathaway terugschroefde van de topscore ‘AAA’ naar een gevoelig lagere ‘AA2’. Dit heeft zo zijn gevolgen. Want Berkshire Hathaway moet geregeld geld lenen voor zijn beleggingen en op basis van die AA2 zullen de banken meer interest vragen. Dat zal de omzet van het beleggingsvehikel, dat in 2008 een recordverlies moet incasseren, niet ten goede komen. Het recordverlies van 2008 is toe te schrijven aan de roekeloze posities in derivaten, die Buffett heeft genomen. Derivaten leiden tot verplichtingen en die liggen hoger dan de aandelenposities.
Loopt het mis met Berkshire Hathaway, dan kan Guy wel eens gelijk krijgen met het door hem voorspelde faillissement van Warren Buffett.
Zover staan we bij de aanvang van het derde kwartaal 2009. We hebben het al enkele keren gezegd, de zomer wordt een beslissende periode, een kwestie van erop of eronder.
Tot de update van begin oktober en intussen toch een prettige vakantie voor iedereen!
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.