...

Prognoses Guy: wat bracht Q2/09?

3 juli 2009, 17:14 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Is het de stilte voor de storm? Na het tweede kwartaal van 2009 lijkt de real­isatie van Guy’s verwachtin­gen mijlen­ver weg. Zal deze trend zich doorzetten of vol­gt er een buik­land­ing?

Guy’s prog­noses: wat bracht Q2/09?

Uit de update van 6 april 2009 over Guy’s prog­noses bleek dat de twee eerste maan­den van dit jaar in grote lij­nen ver­liepen zoals hij verwacht had maar dat dan een draai in de andere richt­ing plaatsvond. 

Het jaar is inmid­dels weer over de helft en dus is het hoog tijd voor een update. 

Een blik op de tabel leert ons, dat alge­meen gezien de trend van het derde deel van Q1 zich heeft doorgezet en dat de kloof tussen de cijfers en de voor­spelling zich merke­lijk heeft verbreed.
Nu een besprek­ing punt voor punt.

1. Dow Jones Indus­tri­al Aver­age (DJIA)



De DJIA heeft in Q2/09 de sti­jging, die zich sinds begin maart al aftek­ende, voort­gezet en bereik­te op 1 juli de 8.514,57 pun­ten, dat is zo maar even­t­jes 1.967,5 pun­ten of 30% hoger dan het dieptepunt op 9 maart 2009. En op 12 juni 2009 stond de index nog hogeer, nl. op net geen 8.800 pun­ten (8.799,26).

Alle details over het wel en wee van de DJIA kunt natu­urlijk vol­gen in de com­mentaren van experts zoals Guy Boscart op onze site, maar samengevat kun­nen we stellen, dat gedurende Q2 de beleg­ger in de VS (en in zijn kiel­zog ook deze in andere lan­den) de toe­s­tand wat min­der somber heeft begin­nen inzien. 

Maar Guy ver­wit­tigt bij her­hal­ing om ons niet ver­ga­lop­peren. Dat hij gelijk heeft, blijkt weer eens uit de feit­en. Nemen we het con­sumenten­vertrouwen. Dit was sinds maart van dit jaar aan het sti­j­gen en stond in mei 2009 al op 54,8 pun­ten. In juni don­derde dit cijfer 10% omplaag naar 49,3 pun­ten. Boos­doen­ers zijn o.m. de geste­gen oliepri­js (zie verder, § 2) en de ver­hoging van de rente op leningen. 

Een echt duurza­am her­s­tel is o.i. nog ver­af en we zullen mee weten als de zomer weer voor­bij zal zijn. 

2. De olieprijs


Sinds tweemaal een bodem rond 37,5 dol­lar te hebben aangetikt in de loop van feb­ru­ari heeft de oliepri­js res­olu­ut een klim ingezet naar de regio­nen rond 70 dol­lar en lijkt vast­besloten te zijn, het nog niet op te geven. In de loop van de beurs­dag van 1 juli 2009 bereik­te de oliepri­js in New York zelfs even 73,38 dol­lar, maar dan deed het ongun­stige nieuws van het tegen­val­lende con­sumenten­vertrouwen zijn werk en sloot de pri­js op iets meer dan 69 dol­lar per vat. 

Niet alleen de schoor­voe­tend aantrekkende werelde­conomie duwde de pri­js omhoog, ook de poli­tieke onrust in Nige­ria, goed voor 10% van de wereld­pro­duc­tie van olie, deed zijn explosieve duit in het zakje.

Als we mogen voort­gaan op het Inter­na­tion­al Ener­gy Agency (IEA), en wie zijn wij om daaraan te dur­ven twi­jfe­len, dan is de huidi­ge vraag over­dreven en staan ons dalin­gen van de oliepri­js te wacht­en, omdat de voor­raden nog alti­jd hoog zijn wegens de crisis. 

3. De goudprijs



Na een ges­laagde aan­val op het 1000 dol­lar­niveau zak­te het gele metaal weg en zocht de pri­js de regio 870 dol­lar op bij de aan­vang van Q2/09 om dan op te stomen naar 980 dol­lar. Drie aan­vallen op dit niveau wer­den afges­la­gen en nu zit de pri­js in het 920 – 940 dollarkanaal. 

Zoals al eerder gezegd zal veel afhangen van de komende weken en maan­den. Zullen de goud­kop­ers afhak­en bij goed economisch nieuws of zullen ze wegvlucht­en in het goud, moest de cri­sis zich doorzetten? 

4. De AEX

Na het hopelijk niet meer overtrof­fen dieptepunt bij 199,25 pun­ten op 9 maart 2009 begon deze index aan een qua­si ons­tu­it­bare rit naar een voor­lop­ige cli­max op 2 juni 2009 met 268,91 pun­ten, dat is 35% hoger. Dan nam de AEX wat gas terug tot 250 pun­ten en is nu blijk­baar aan een nieuwe klim begonnen. 

Veel zal afhangen van de macro-economis­che data van de VS, die ons in hun com­plte vorm zullen bereiken vol­gende week i.p.v. vri­jdag 4 juli, omdat dit een nationale feestdag is omwille van Inde­pen­dence Day.

5. De banksector

De rust lijkt te zijn weerge­keerd in de bank­sec­tor, al zijn er hier en daar nog oprisp­in­gen. Zo ziet men in Ned­er­land dat de uit­tocht van Bel­gis­che banken nog niet achter de rug is. Als we op een rijt­je zette, dan hebben sinds 2002 al zes Bel­gis­che banken hun activiteit­en in Ned­er­land stopgezet door sluit­ing of verkoop: KBC Bank (2002), Dex­ia (Kem­pen, Artésia en La Bouchère, tussen 2004 en 2006), For­tis Bank (2008) en onlangs nog Bank Degroof (2009.
Over het alge­meen moet men er reken­ing mee houden, dat onder de schi­jn­baar kalme opper­vlak­te van de banken­vi­jver er nog alti­jd nadelige invloe­den aan het werk zijn. Immers, de economis­che cri­sis is nog niet voor­bij en kredi­et­prob­le­men zullen zich bli­jven aan­di­enen en miss­chien ver­erg­eren. Een bedri­jf dat had gehoopt op een spoedi­ge ver­be­ter­ing van zijn cash­flow kan vast­stellen, dat de moeil­ijkhe­den bli­jven duren en in de prob­le­men komen om zijn schulden aan de bank in te lossen, met voor de bank een domi­no-effect tot gevolg. 
Verder zijn er veel banken die min­der of niet-rend­abele neve­n­ac­tiviteit­en nog niet hebben afgestoten met alle gevol­gen van dien. 
Guy voor­spelde dat in 2009 de prob­le­men voor deze sec­tor nog niet achter de rug zullen zijn. Voor­lop­ig is het afwacht­en geblazen. 

6. De Japanse yen


In het tweede kwartaal van 2009 is de yen in een 95 – 100 yen/​dollarkanaal beland. Sinds het begin van het jaar is de koers van ca 8% zwakker en dat begint nu door te wegen. 



Tegen­over de euro is de yen sinds jan­u­ari 2009 meer dan 17% zwakker geworden. 

Dit bli­jft in de kaart spe­len van de Japanse uitvo­er, die zijn pro­ducten­stroom naar de West­erse mark­ten nog alti­jd zal zien stijgen.


7. De obligatiemarkt




Van een bubbelvorm­ing op de oblig­atiemarkt is momenteel alles­be­halve sprake. De voort­durende posi­tieve bericht­en over een mogelijk en spoedig her­s­tel van de economie mak­en het waarde­pa­pi­er min­der aantrekke­lijk. Na de zomer weten we allicht veel meer.

8. Van inflatie naar deflatie

Hier kun­nen we kort zijn. In Ned­er­land staat de inflatie niet ver van het nulpunt en in Bel­gië zit ze er zelfs al onder en is er dus (een matige) deflatie. Ook de ganse euro­zone heeft een gemid­delde inflatie van nul. 

Als de deflatie, waar­voor Guy ver­wit­tigt, zich zou ver­al­geme­nen en sterk wor­den, dan heeft dit zeer nadelige invloed op de economie, zoals in eerdere updates al aangehaald. 

Wat ons op dit vlak te wacht­en staat, weten we niet maar een feit is dat Guy het bij het rechte eind heeft wat de evo­lu­tie van in- naar deflatie in 2009 betreft.

9. De huizenmarkt

De huizen­pri­jzen in Ned­er­land en Bel­gië bli­jven dalen, maar de door Guy verwachte gemid­delde terug­val met 30% hebben we gelukkig nog niet kun­nen vast­stellen. Maar ‑20% tegen eind 2009 zit er nog alti­jd in.

10. War­ren Buffett


Na een dieptepunt in maart 2009 begonnen de beleg­gingsve­hikels van War­ren Buf­fett, de Berk­shire Hath­away beleg­gings­fond­sen A en B aan een remonte, die in Q2/09 is uit­ge­mond in een zijwaartse beweging.

De na Bill Gates rijk­ste mens ter wereld heeft in april 2009 een psy­chol­o­gis­che klap moet incasseren, toen rat­ing­bu­reau Moody’s Berk­shire Hath­away terugschroefde van de top­score AAA’ naar een gevoelig lagere AA2’. Dit heeft zo zijn gevol­gen. Want Berk­shire Hath­away moet geregeld geld lenen voor zijn beleg­gin­gen en op basis van die AA2 zullen de banken meer inter­est vra­gen. Dat zal de omzet van het beleg­gingsve­hikel, dat in 2008 een record­ver­lies moet incasseren, niet ten goede komen. Het record­ver­lies van 2008 is toe te schri­jven aan de roekeloze posi­ties in derivat­en, die Buf­fett heeft genomen. Derivat­en lei­den tot ver­plichtin­gen en die liggen hoger dan de aandelenposities.

Loopt het mis met Berk­shire Hath­away, dan kan Guy wel eens gelijk kri­j­gen met het door hem voor­spelde fail­lisse­ment van War­ren Buffett. 
Zover staan we bij de aan­vang van het derde kwartaal 2009. We hebben het al enkele keren gezegd, de zomer wordt een beslis­sende peri­ode, een kwest­ie van erop of eronder. 

Tot de update van begin okto­ber en intussen toch een pret­tige vakantie voor iedereen! 

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleg­gingsin­stru­menten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.