...

Primaire energie: feiten en cijfers

6 augustus 2008, 18:56 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Energie is en bli­jft aan de orde van de dag en dus is het tijd om wat feit­en en cijfers op een rijt­je te zetten. Om te starten richt­en we ons spot­light op de zg. pri­maire energie en gaan kijken hoe het ver­bruik ervan is geëvolueerd en wie de groot­ste slokop­pen zijn.

Pri­maire energie: feit­en en cijfers

Onder de term pri­maire energie’ ver­staan we de 5 belan­grijk­ste energiebron­nen van het ogen­blik, nl. olie, aardgas, steenkool, kernen­ergie en waterkracht.

Zoals te verwacht­en ging in 2007 het leeuwen­deel (36%) van het energie­ver­bruik naar aar­dolie. Maar toch is steenkool nog alti­jd goed voor 29%.
Aardgas staat in voor ongeveer een kwart (24%) van het wereld­wi­jde energie­ver­bruik, ter­wi­jl kernen­ergie en waterkracht het elk moeten stellen met 6%.

Als we alle energie omreke­nen naar aar­dolie, dan zien we dat in 10 jaar tijd het glob­ale ver­bruik van 8,907 naar 11,099 mil­jard ton (+24,6%) is gestegen. 

Als we de toe­name van het ver­bruik van pri­maire energie per regio bek­ijken, dan valt het op, dat het Mid­den-Oost­en de kroon spant met een groei van 55,6% van 1997 tot en met 2007. Deze regio wordt op de voet gevol­gd door Azië en Oceanië (+54,4%) waar vanzelf­sprek­end Chi­na een serieuze duit in het zak­je gedaan heeft. We komen zo dadelijk hierop terug. 
Op de derde plaats qua groei vin­den we Afri­ka (+ ca 32%) terug. Ook Zuid- en Cen­traal-Ameri­ka doet het niet slecht met een plus van bij­na 28%. Noord-Ameri­ka (+8,5%) doet het iets beter dan Europa (+8,1%) en de rode lan­taarn is onze eigen­ste EU met een beschei­den 4%.

Chi­na, het groot­ste land ter wereld qua bevolk­ing, is ook de kam­pi­oen van energie­ver­bruik: bij­na een ver­dubbel­ing op 10 jaar tijd. Enkel Bangladesh, dat bij­na 8,6 maal min­der inwon­ers heeft dan Chi­na, laat een sti­jging opteke­nen die in de buurt kom (+91,5%). Land num­mer 2 met de groot­ste bevolk­ing ter wereld is India. Toch is de groei van het pri­maire energie­ver­bruik (+55%), hoewel op zichzelf indruk­wekkend, veel min­der dan in Chi­na. Maar wat niet is kan komen…

Als we, wellicht iet­wat ide­al­is­tisch, de EU van de 27 lid­stat­en als één land beschouwen, dan hebben we het derde groot­ste land qua bevolk­ing ter wereld. De toe­name van het energie­ver­bruik in 10 jaar is beschei­den: 4%. Lid­staat Ned­er­land liet een groei van het energie­ver­bruik in 10 jaar tijd opteke­nen van ca 8,4%. De Belux (Bel­gië + Lux­em­burg) was meer energiev­er­slin­dend: +22% en is daarmee de absolute top­per in de EU. Andere (veel grotere) lid­stat­en zoals Frankrijk en Span­je ver­bruik­ten slechts resp. 5,8 en 34,6% meer energie en Duit­s­land en het VK liepen zelfs resp. 7,9 en 2% terug.

Als vierde groot­ste land qua bevolk­ing is het energie­ver­bruik van de VS eerder matig toegenomen tussen 1997 en 2007: +7,1%. Heel anders is het gesteld in Indone­sië, Brazil­ië en Pak­istan, waar de groei resp. ca 38, 29 en 42% was. 

Verder valt de eerder matige groei in Rus­land (+ 13%) en Japan (+ 2%) op.

Hier­mee beëindi­gen we dit overzicht wat betre­ft het ver­bruik van pri­maire energie wereldwijd. 

In een vol­gend artikel gaan we ons con­cen­tr­eren op energiebron (tot nad­er order) número uno: aar­dolie. We gaan onder­meer tra­cht­en te weten te komen hoe het staat met de bewezen reserves en daar­bij vast­stellen, dat er zoi­ets is als een won­der­baar­lijke ver­menigvuldig­ing van de olievaten’.

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.