Primaire energie: feiten en cijfers
Onder de term ‘primaire energie’ verstaan we de 5 belangrijkste energiebronnen van het ogenblik, nl. olie, aardgas, steenkool, kernenergie en waterkracht.
Zoals te verwachten ging in 2007 het leeuwendeel (36%) van het energieverbruik naar aardolie. Maar toch is steenkool nog altijd goed voor 29%.
Aardgas staat in voor ongeveer een kwart (24%) van het wereldwijde energieverbruik, terwijl kernenergie en waterkracht het elk moeten stellen met 6%.
Als we alle energie omrekenen naar aardolie, dan zien we dat in 10 jaar tijd het globale verbruik van 8,907 naar 11,099 miljard ton (+24,6%) is gestegen.
Als we de toename van het verbruik van primaire energie per regio bekijken, dan valt het op, dat het Midden-Oosten de kroon spant met een groei van 55,6% van 1997 tot en met 2007. Deze regio wordt op de voet gevolgd door Azië en Oceanië (+54,4%) waar vanzelfsprekend China een serieuze duit in het zakje gedaan heeft. We komen zo dadelijk hierop terug.
Op de derde plaats qua groei vinden we Afrika (+ ca 32%) terug. Ook Zuid- en Centraal-Amerika doet het niet slecht met een plus van bijna 28%. Noord-Amerika (+8,5%) doet het iets beter dan Europa (+8,1%) en de rode lantaarn is onze eigenste EU met een bescheiden 4%.
China, het grootste land ter wereld qua bevolking, is ook de kampioen van energieverbruik: bijna een verdubbeling op 10 jaar tijd. Enkel Bangladesh, dat bijna 8,6 maal minder inwoners heeft dan China, laat een stijging optekenen die in de buurt kom (+91,5%). Land nummer 2 met de grootste bevolking ter wereld is India. Toch is de groei van het primaire energieverbruik (+55%), hoewel op zichzelf indrukwekkend, veel minder dan in China. Maar wat niet is kan komen…
Als we, wellicht ietwat idealistisch, de EU van de 27 lidstaten als één land beschouwen, dan hebben we het derde grootste land qua bevolking ter wereld. De toename van het energieverbruik in 10 jaar is bescheiden: 4%. Lidstaat Nederland liet een groei van het energieverbruik in 10 jaar tijd optekenen van ca 8,4%. De Belux (België + Luxemburg) was meer energieverslindend: +22% en is daarmee de absolute topper in de EU. Andere (veel grotere) lidstaten zoals Frankrijk en Spanje verbruikten slechts resp. 5,8 en 34,6% meer energie en Duitsland en het VK liepen zelfs resp. 7,9 en 2% terug.
Als vierde grootste land qua bevolking is het energieverbruik van de VS eerder matig toegenomen tussen 1997 en 2007: +7,1%. Heel anders is het gesteld in Indonesië, Brazilië en Pakistan, waar de groei resp. ca 38, 29 en 42% was.
Verder valt de eerder matige groei in Rusland (+ 13%) en Japan (+ 2%) op.
Hiermee beëindigen we dit overzicht wat betreft het verbruik van primaire energie wereldwijd.
In een volgend artikel gaan we ons concentreren op energiebron (tot nader order) número uno: aardolie. We gaan ondermeer trachten te weten te komen hoe het staat met de bewezen reserves en daarbij vaststellen, dat er zoiets is als een ‘wonderbaarlijke vermenigvuldiging van de olievaten’.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikels over uiteenlopende onderwerpen.