...

Poppenspelers

1 december 2004, 21:06 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)

Wat steekt er achter de goed­nieuwsshow omtrent Wall Street?
Pop­pen­spel­ers
In een willekeurige Amerikaanse krant lezen we het vol­gende: the Com­merce Depart­ment announces very good growth dur­ing the pre­vi­ous quar­ter. Many observers declare the econ­o­my’s trou­bles over.’ Enzovoort. 
Nog in ver­band met de VS v allen merk­waardi­ge zak­en op, zie onder­staand lijstje.
1° Een explosie van het GDP-cijfer (gross domes­tic prod­uct, ons BNP). Maar Alan Greenspan houdt de rente nog op het huidi­ge lage niveau;
2° Ini­tial claims (aan­vra­gen voor werk­looshei­d­suit­k­er­ing) die nu al een maand week na week met ca 5.000 een­heden dalen. Maar aan het einde van iedere week blijkt het start­ci­jfer met ca 5.000 te zijn omhooggeschroefd. Poging om een per­petu­um mobile te creëren?
3° De goud­pri­js die de 400 dol­lar-grens maar niet kan over­schri­j­den. Is het terugket­sen op een weer­stand of trapt iemand/​een instantie de koers terug?
4° De bokken­spron­gen van de EUR/USD-koers;
5° De goed­nieuws­rage om Wall Street in sti­j­gende lijn te houden. Kunt­matige onder­drukking van paniekgevoelens?
6° Lage hypothe­caire rente, sti­j­gende huizen­verkoop. Een zeepbel? 
Lat­en we boven­staande pun­ten even nad­er bekijken.
GDP. De VS-economie is het afgelopen kwartaal ver­sneld naar +7,2%, ver boven de verwachtin­gen van de spe­cial­is­ten, die op +6% hoopten. Nochtans is het mooie cijfer waar. Waaraan is de groei te danken? De helft is toe te schri­jven aan de onderne­min­gen die in de eerste helft van dit jaar hun stocks en activiteit­en had­den afge­bouwd en zich nu ver­plicht zagen weer op het gaspedaal te duwen. Nochtans was de vraag niet spec­tac­u­lair geste­gen. Maar wel geste­gen, en waarschi­jn­lijk trekt de vraag nog aan de vol­gende maan­den. Mooi.
Een andere belan­grijke bij­drage aan het geste­gen GDP kwam van de ver­bruik­ers, die terug kwistig hun dol­lars in het rond strooiden, onder meer in de han­del in onroerend goed, waarover zo dadelijk meer.
De vraag is, hoe­lang kun­nen de con­sumenten nog door­gaan op hun huidig élan? Het is toch niet mogelijk dat hun uit­gaven sneller gaan sti­j­gen dan hun inkomsten? 
Het lijkt wel dat hier sprake is van psy­chol­o­gis­che beïnvloeding, net of achter de scher­men een pop­pen­spel­er zit aan te touwt­jes te trekken. Of over­dri­jven we?
Ini­tial claims. Zoals we hoger aan­haalden, is er een over-en-weer spel­let­je aan de gang de laat­ste weken. Dat gaat zo (afgeronde cijfers): week 1 starten we met 300.000 aan­vra­gen voor werk­looshei­d­suit­k­er­ing. Op het einde van week 1 schri­jven we: — 5.000, dus bli­jven er nog maar 295.000. Week 2: we zeggen dat de cijfers voor week 1 gecor­rigeerd moesten wor­den en dat het op einde van week 1 niet 295.000, maar 300.000 moest zijn. Op het einde van week 2 zeggen we ‑5.000. Hoera! Dus toch 295.000. Maar in week 3 her­haalt zich dit sce­nario. Leuk, niet?
Het lijkt wel een per­petu­um mobile. Maar we weten dat zoi­ets niet bestaat, niet kan bestaan. Elke beweg­ing ver­traagt door wrijv­ing of zwaartekracht. Dit over-en-weer spel­let­je met de ini­tial claims moet wel stil­vallen. Hoe zal de markt dan rea­geren? Hier­bij is geen tekeninget­je nodig. De vraag bli­jft overeind: wie is de pop­pen­spel­er die de touwt­jes van de ini­tial claims-cijfers in han­den houdt?
De goud­pri­js. Bek­ijk de grafiek van het afgelopen jaar en u merkt dat de pri­js niet ger­aakt boven de grens van 
400 dol­lar. Is dit toe te schri­jven aan de psy­cholo­gie van de beleg­ger? Of heeft de pop­pen­spel­er door dat het over­schri­j­den van de 400 dol­lar wel eens een wilde rit naar 500 of meer kan inluiden?
De EUR/USD koers. Hier zien we het fenomeen van het paard dat wil steigeren maar niet mag van zijn baas. De dol­lar is het afgelopen jaar enorm geza­kt tegen­over de euro, dat hoeft geen illus­tratie. Nu de Amerikaanse economie wat aantrekt en het beter doet dan de Europese, is het logisch dat de dol­lar wat kracht wint. Maar tegelijk­er­ti­jd is een niet onbe­lan­grijk deel van de Amerikaanse groei te danken aan de toen­e­mende export naar Europa, door­dat de goed­eren uit de VS min­der duur zijn gewor­den. Nu en dan rukt de dol­lar zich los, dat wel, maar de grote pop­pen­spel­er brengt hem steeds net­jes terug naar bene­den. Tot de dag komt, dat de dol­lar echt uit­breekt. Wat dan, VS-economie?
De goed­nieuws­rage om Wall Street in sti­j­gende lijn te houden. Dit sluit aan bij een tech­niek die intussen een pub­liek geheim is gewor­den. Als bepaalde belan­grijke fond­sen koers­dalin­gen ver­to­nen, ver­schi­jnt er een nobele onbek­ende, een pop­pen­spel­er ver­momd als een soort van sin­terk­laas die (met over­hei­ds­geld?) grote pakket­ten aan­de­len koopt. En kijk, de koers sti­jgt en kijk, de gewone beleg­ger reageert zoals van hem verwacht is en hij koopt, meegesleept door het kud­dege­drag. Daar is ie weer, de psy-fac­tor. Lees hierover onze vorige col­umn. Veron­trustend is dat hier ook de wet geldt, dat het per­petu­um mobile niet bestaat. 
Lage hypothe­caire rente, sti­j­gende huizen­verkoop. We beloof­den u het nog even te hebben over de immobiliënmarkt in de VS. Door de lage rente is het lenen goed­kop­er gewor­den en sti­jgt de vraag naar huizen. Tot daar geen prob­leem. Maar als er veel beweg­ing komt in de immobiliënmarkt, zijn er veel meer mensen bereid hun won­ing in te ruilen voor een grot­er, mod­ern­er of beter gele­gen huis. Dus het aan­bod zal sti­j­gen, met dal­ende pri­jzen tot gevolg. Voor de meeste doorde­weekse con­sumenten is hun huis hun waarde­vol­ste bez­it. Als dat nu in waarde daalt, kan het gevolg zijn dat de knip weer op de porte­mon­nee gaat. Ergo: de economis­che motor begint dan weer te sput­teren. Op dit vlak weet onze pop­pen­spel­er niet goed wat te doen met zijn touwtjes. 
Wat leren we uit dit alles? In de eerste plaats dat we heel, heel voorzichtig moeten zijn. Het economisch her­s­tel in de VS is er, maar het is broos. Er dreigen zeep­bellen, zoals bij de immobiliënmarkt. Sedert het voor­jaar 2000 weten we met welke knal een zeep­bel kan openbarsten. 
In de tweede plaats moeten we even de blik richt­en op ons goede oude Europa. Want hier is de economie nog niet aan een echt her­s­tel toe. In de koersen van veel, zoni­et de meeste Amerikaanse aan­de­len is de ver­be­ter­de economie al verdis­con­teerd. Hier nog niet. Als de groei in de VS zich nog wat beves­tigt, komen de Europese beurzen ook op gang. En dat zou wel eens een mooie oppor­tu­niteit voor de beleg­gers kun­nen betekenen. 
In de derde plaats: wie is de pop­pen­spel­er? Dat zullen we nooit weten. Miss­chien heet hij Alan G., miss­chien Georges W. B. of miss­chien heeft hij zelfs geen naam en is het een bureau­cratis­che entiteit. Maar hij is er en hij bedi­ent ent­hou­si­ast de touwt­jes van zijn mar­i­onet­ten. Tot ze zich los­rukken en zelf gaan beslissen.
Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets
6 novem­ber 2003

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.