...

PERSPECTIEVEN

24 juni 2009, 20:02 | US Markets Redactie | leestijd: 10 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Helaas waren er maar weinig economen noch anal­is­ten die de huidi­ge cri­sis hebben zien aankomen. Opmerke­lijk is dat de meesten intussen wel weten wan­neer deze eindigt en dat zou zo’n beet­je tegen de jaar­wis­sel­ing kun­nen zijn,

PER­SPEC­TIEVEN

Helaas waren er maar weinig economen noch anal­is­ten die de huidi­ge cri­sis hebben zien aankomen. Opmerke­lijk is dat de meesten intussen wel weten wan­neer deze eindigt en dat zou zo’n beet­je tegen de jaar­wis­sel­ing kun­nen zijn, niet­te­gen­staande een aan­tal vuilt­jes’ zoals:

  • de oplopende werk­loosheid richt­ing 10
  • het verder toen­e­mend aan­tal faillissementen 
  • de druk op de win­st­gevend­heid in het bedrijfsleven 
  • de voort­woek­erende schuldencrisis 
  • de onder­maatse kredi­et­fa­ciliteit van de banken 
  • de nooit eerder ver­toonde hoge bud­get­taire over­hei­d­steko­rten, mede als gevolg van
    teruglopende belastinginkomsten 
  • de snel oplopende staatss­chuld en de vee­lal toren­hoge schulden bij diverse staten 
  • de gedaalde koop­kracht als gevolg van een ver­mo­gen­skrimp met $ 1.330 mil­jard (vast­goed*, de beurs en pen­sioen) en sti­j­gende kosten in de gezond­hei­d­szorg en het onder­wi­js met als gevolg steeds meer cred­it card achterstanden 
  • de aanzwellende rent­e­druk die tot nog toe kun­st­matig laag wordt gehouden. 


) De won­ing­bouw steeg in mei met 17.2%; da’s mooi maar ver­g­root slechts het aan­bod! Nog min­der mooi is dat Deutsche Bank verwacht dat de huizen­pri­jzen in het New Yorkse in de komende tijd met nog eens 40% zullen dalen! Lan­delijk genomen zijn de huizen­pri­jzen vanaf de piek in 2006 al met 32,2% gedaald, vol­gens Asso­ci­at­ed Press.



Bepaald geen aantrekke­lijke mix noch fix van fac­toren om het geloof in een naderend her­s­tel te doen post­vat­ten. Hoewel we het vertrouwen in de toekomst nooit mogen opgeven, is een real­i­ty check natu­urlijk wel op z’n plaats. Per slot draai je een oli­etanker in een storm ook niet in een han­dom­draai om.

Econoom met visie
De groot­ste mis­fit’ van de markt blijkt het blinde vertrouwen in de macro-economen te zijn geweest met Alan Greenspan voorop. Hij gold als één der fel­ste oppo­nen­ten van de ver­guis­de econoom en Nobel­pri­jswin­naar Mil­ton Fried­man. In zijn pro­fetisch in 1993 ver­sch­enen boek Mon­ey Mis­chief’ (nu bij Ama­zon te verkri­j­gen voor $ 10,98) geeft Fried­man feil­loos aan op welke wijze de fed­erale over­heid zich aan de porte­mon­nee van haar onder­da­nen zou gaan ver­gri­jpen. Op welke wijze de geld­ho­eveel­heid op hol zou wor­den gebracht. Waarom het buiten­land het op ter­mi­jn voor gezien zou houden om de Amerikaanse schuld te financieren, waarom de Fed de staatss­chuld zou overne­men en waarom deze opeen­stapel­ing van han­delin­gen tot een mas­sive infla­tion zou moeten leiden.

Met de weg bereid door Bush wist Oba­ma in nog geen 100 dagen de geld­ho­eveel­heid te ver­dubbe­len en de over­heid over te halen ver­plichtin­gen aan te gaan voor een bedrag van meer dan $ 7.000 miljard

DE GROTE VRAAG IS WAAR AL DAT GELD VAN­DAAN MOET KOMEN? Het enige antwo­ord is inflatie tot in de klucht! Zelfs War­ren Buf­fett verk­laarde onlangs voor CNBC: the only way out for the U.S. to solve its woes, is to inflate the dollar’. 

Gevol­gen
Op ter­mi­jn zou dit beteke­nen dat de VS geï­soleerd komt te staan in de Derde Wereld en er van Europa weinig hoeft te wor­den verwacht. Een her­s­tel zal bijgevolg een pro­ces van lange adem wor­den. De rollen zouden kun­nen wor­den omge­draaid, waar­bij met name Chi­na na de thuis­markt verder ontwikkeld te hebben, op volle kracht vooruit­stoomt. De VS met hun in de toekomst veel goed­kopere dol­lar zou dan de Chi­nese bijrol’ toebe­deeld kun­nen krijgen. 

Turn­ing point
In lan­den met een aanzien­lijk dol­larover­schot begint men steeds meer het vinken­touw op te zoeken. Er wordt ingezet op indamming van de invloed van de dol­lar. Op een bijeenkomst vorige week in Yeka­ter­in­burg in de Oer­al zat­en behalve Rus­land en de voor­ma­lige Sov­je­tre­pub­lieken Kaza­khstan, Tajik­istan, Kyr­gis­stan en Uzbek­istan (belan­grijke grond­stof­fen­lever­anciers!) ook Chi­na aan tafel, met een waarne­m­ingssta­tus voor India, Iran, Pak­istan en Mon­golië. Brazil­ië zou ook aanschuiven.



De deel­ne­mers verzek­er­den de VS enerz­i­jds er niet op uit te zijn om de Amerikaanse finan­ciële en mil­i­taire hege­monie te ont­man­te­len’ maar wel tot afsprak­en te komen, waarbin­nen een veel kleinere rol voor de dol­lar is weggelegd (thans vin­dt 70% van alle inter­na­tionale trans­ac­ties in dol­lars plaats). Dat moet veran­deren, vin­den zij. Er werd aan toegevoegd dat de gren­zen zijn bereikt in het sub­sidiëren van de mil­i­taire omcir­kel­ing van Euraz­ië, ter­wi­jl de VS wordt toeges­taan zich onze export en bedri­jven toe te eige­nen tegen uitwissel­ing van papiergeld van een bedenke­lijke waarde’. Op ter­mi­jn vreest men een pijn­lijke afwaarder­ing van de dol­lar, waar­door hun export­mark­ten in de prob­le­men komen met val­u­tasti­jging en werk­loosheid als gevolg.

Medvedev, die toe­val­lig het afgelopen week­end in ons land toefde, verk­laarde voorts dat we finan­ciële insti­tuten beho­even van een geheel andere orde waarin geen ruimte is voor welke dom­i­nantie dan ook’. Wat de VS als ver­reweg s werelds groot­ste deb­i­teur vooral wordt kwal­ijk genomen is geen wezen­lijke maa­trege­len te nemen om orde op zak­en te stellen, ter­wi­jl dat in het verleden mid­dels het IMF en de Wereld­bank wel van andere lan­den die in de prob­le­men waren, werd geëist. Het kun­st­matig laag houden van de rente in com­bi­natie met de belast­ingver­lagin­gen (Bush) tegen de achter­grond van toren­hoge han­dels- en bud­get­taire teko­rten wordt gezien als het top­punt van hypocrisie en finan­ciële ver­loed­er­ing. Het kan niet zo zijn dat de VS als enige boven de wet leeft’, werd er bij gezegd. 

De BRIC-lan­den (Brazil­ië, Rus­land, India en Chi­na) bezit­ten geza­men­lijk $2,8 mil­jard aan reserves. Op grond hier­van eisen ze een grotere rol op het toneel van de inter­na­tionale finan­ciële mark­ten. Gezien hun dol­lar­be­lang dienen ze er echter tegelijk voor te wak­en deze munt niet een al te grote schop te geven. Kor­tom, een nogal ambiva­lente samenkomst. 

Spec­tac­u­lair nieuws
Vol­gens nog onbeves­tigde bericht­en is Chi­na voorne­mens een nieuwe kaart uit te spe­len in de grond­stof­fen­markt. Hoewel ze grootschalig shop­pen in Afri­ka en Zuid-Ameri­ka, voe­len ze zich door het West­en ged­wars­boomd om grote mijn­bouw- (Rio Tin­to) en oliemaatschap­pi­jen (Uno­cal) over te nemen. Er zijn echter ook hedge­fond­sen, die zich op dit ter­rein bewe­gen. Door juist hierin te investeren, is Chi­na eve­neens in staat om aanzien­lijke belan­gen in de mijn­bouw- en olie/​gassector op te bouwen. Tegelijk dient op deze wijze het Amerikaanse schatk­ist­pa­pi­er als onder­pand en vor­men een hedge’ tegen inflatie!

Neu­tralis­er­ing Amerikaanse manipulatietactiek
Waar de Trea­sury en de Fed juist probeer­den deze hedge­fond­sen de wind uit de zeilen te nemen, stap­pen de Chinezen in. Daarmede wordt tevens de Amerikaanse manip­u­lati­etac­tiek voor een deel geneu­traliseerd. Immers waar de hedge funds zich juist aan de koopz­i­jde bewogen, poogde Wash­ing­ton de pri­jzen laag te houden, daar­door de inflatie laag te houden en daarmee de rente laag te houden. De hedge­fond­sen hebben als gevolg hier­van veel geld ver­loren. Van de ruim 7500 fond­sen zijn er intussen ruim 1400 onderuit gegaan. De Chinezen kun­nen zich thans relatief goed­koop inkopen en steken hier­mee een lastige spaak’ in het Amerikaanse manipulatiewiel. 

Met hun Amerikaanse schuld­pa­pi­er hebben de Chinezen een prachtig mid­del om zich bin­nen deze fond­sen een aanzien­lijk belang te ver­w­er­ven. In eerste instantie wordt er van vijf of zes speer­punt­fond­sen gespro­ken. Tevens wordt hier­mee een deel van het val­u­tarisi­co afgedekt. Er staan immers grond­stof­fen tegen­over. Telkens als Wash­ing­ton probeert deze mark­ten te manip­uleren, waar­door de pri­jzen dalen, zullen de Chinezen tegen een lagere koers bijsprin­gen. Dit is goed nieuws voor de hedge­fond­sen en ook voor de grondstoffenmarkten. 

Vergeet niet dat natu­urlijke hulp­bron­nen en com­modi­ties niet zoals papiergeld door cen­trale banken onge­lim­i­teerd kun­nen wor­den gere­pro­duceerd, dus inflatiev­ast zijn!

Aan­pak schuld­prob­lematiek zon­der soelaas
Om de schuld­prob­lematiek aan te pakken, moeten er schuld­be­wi­jzen (schatk­ist­pa­pi­er) wor­den uit­gegeven. Hoe hoger de schuld hoe grot­er de uit­gifte van dit papi­er’ met druk op een hogere rente. Om die laag te houden dient er manip­u­latief spit­sroe­den te wor­den gelopen.
Een andere manier is de belast­ing te ver­hogen. Belast­ingver­hogin­gen lei­den onmid­del­lijk tot koopkrachtverlies. 

Om die reden wil Oba­ma in de eerste plaats de hogere inkomens aan­pakken door onder­meer de cap­i­tal gain tax’ (ver­mo­genswin­st­be­last­ing) bij­na te ver­dubbe­len van 15% naar 28%. Dat brengt hav­oc’ op de beurs, want nie­mand ziet graag z’n ver­mo­genswinst ver­wa­teren. Daar­bij komt dat de staat voor het­zelfde per­cent­age dient te sup­pleren bij ver­lies. Dus bei­de oplossin­gen lei­den eerder tot een verlies/​verlies situatie. 

Her­vorm­ing van het finan­ciële systeem
Om een vol­gende cri­sis te voorkomen kwam Oba­ma vorige week uit met een serie ingri­jpende her­vormin­gen op het ter­rein van de finan­ciële infra­struc­tu­ur’ zoals:
  • ver­sterk­ing van de autoriteit van de Fed 
  • strenger toezicht op de secu­ri­ti­satie- (het pro­ces waar­bij onderliggende lenin­gen zoals 
    hypotheken, autolenin­gen, cred­it card schulden wor­den gebun­deld in vast renderende 
    schuld­be­wi­jzen en als derivat­en wor­den ver­pakt en doorverkocht) 
  • ver­sterk­ing van de bescherming van de con­sument tegen het aan­gaan van nieuwe schulden 
  • ver­hoogd toezicht op grote finan­ciële insti­tuten, die bij wan­presta­tie voor ernstige 
    finan­ciële prob­le­men kun­nen zorgen. 


Een en ander wijst in de richt­ing van een cen­traal gecon­troleerde economie, waar­bij de Fed meer macht en ver­ant­wo­ordelijkheid toebe­deeld kri­jgt niet­te­gen­staande het fal­end optre­den vooraf­gaand aan deze cri­sis! Wekt dat vertrouwen?

Regelt­jes en afsprak­en lijken prachtig zolang ze wor­den nageleefd. De ervar­ing leert dat het toezicht en uitvo­er­ing op ter­mi­jn (het ging toch immers aldoor goed?) ver­slapt. Het instellen van nieuwe voorschriften weet wel het geloof voor lan­gere tijd in stand te houden maar niet de uitvo­er­ing er van. 

Opval­lend is natu­urlijk dat de wezen­lijke aan­pak van de schuld­saner­ing tot dus ver achter­wege bli­jft. Zo lang deze uit­bli­jft, loopt de VS steeds meer kans de saner­ing van buite­naf opgelegd te kri­j­gen. Op een gegeven moment gaan ook lan­den hun knopen tellen, met Chi­na (1,3 mil­jard mensen!) voorop. In Wash­ing­ton rekent men vooral­snog op vol­doende begrip en lankmoedigheid vanu­it het buiten­land. Naar­mate de pijn en het risi­co daar echter toen­e­men, zullen deze fac­toren navenant in werk­ingskracht afnemen.

Robert Bron­cel
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.