...

PEAK OIL IS EEN REALITEIT

10 november 2009, 12:47 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

Dat meldde de Britse krant The Guardian gis­teren op basis van bericht­en van een klokken­lu­ider van het Inter­na­tion­al Ener­gy Agency.


Wat blijkt? Het IEA heeft opzettelijk een dreigend oli­eteko­rt stil­ge­houden om daarmee een aankoop­paniek te voorkomen, aldus de klokken­lu­ider. Ook zou Ameri­ka er bij het IEA op aange­dron­gen hebben om de afname van oliere­serves te mar­gin­alis­eren en de kans op het vin­den van nieuwe capaciteit aan te dikken.

In 2005 voor­spelde het IEA dat het dagelijkse aan­bod van olie in het jaar 2030 maar­lief­st 120 miljoen vat­en zou bedra­gen. Die schat­ting werd in de loop der jaren neer­waarts bijgesteld naar 116 miljoen vat­en en vorig jaar naar 105 miljoen vat­en per dag. Maar zelfs die schat­ting is ‑opzettelijk- te hoog aldus de bron van The Guardian: Velen bin­nen de organ­isatie [IEA] geloven dat zelfs het hand­haven van een olieaan­bod van 90 – 95 miljoen vat­en per dag onmo­gelijk is, maar dat een finan­ciele paniek zou kun­nen ontstaan wan­neer de cijfers verder omlaag zou wor­den gebracht”.

Een tweede anon­ieme IEA-bron wist daar nog aan toe te voe­gen dat het bin­nen het IEA noodza­ke­lijk gevon­den werd de Amerika­nen niet voor het hoofd te stoten maar dat het feit is dat er niet zoveel olie in de wereld is als door het IEA wordt aangegeven. Vol­gens hem zit de wereld momenteel al in Peak Oil en is de sit­u­atie erg slecht”.

Gis­teren pub­liceerde het IEA haar Ener­gy Out­look 2009 maar houdt daarin vast aan de schat­ting dat de groei in olievraag van 85 miljoen vat­en per dag nu naar 105 miljoen vat­en per dag in 2030 kan wor­den geleverd: As con­ven­tion­al oil pro­duc­tion in coun­tries not belong­ing to the Orga­ni­za­tion of the Petro­le­um Export­ing Coun­tries (OPEC) peaks around 2010, most of the increase in out­put would need to come from OPEC coun­tries, which hold the bulk of remain­ing recov­er­able con­ven­tion­al oil resources.”

Hoe het ook zij, wat wel duidelijk is dat de kredi­et­cri­sis een negatief effect heeft op de investerin­gen in de sec­tor. Die investerin­gen, door het IEA ingeschat op een kleine $ 1100 mil­jard per jaar tot 2030, zijn nodig om aan de sti­j­gende vraag naar energie te vol­doen. Dat lijkt niet zon­der meer haal­baar in de huidi­ge omstandighe­den, waar­bij kredi­et nog steeds niet makke­lijk voor han­den is en energiebedri­jven hun bud­get­ten (fors) neer­waarts bijstellen. Ook vorig jaar rond deze tijd was dat al een zorg.

Dus ook al zou er vol­doende olie in de bodem aan­wezig zijn om aan de sti­j­gende (lange ter­mi­jn) vraag te vol­doen, dan is daarmee nog niet gezegd dat energiebedri­jven ook over vol­doende mid­de­len (en/​of vertrouwen) zullen beschikken om die capaciteit online” te brengen.

Al met al voor mij vol­doende reden om -op dips richt­ing $70- aan de koop­kant in olie te zitten!



Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.