Dat meldde de Britse krant The Guardian gisteren op basis van berichten van een klokkenluider van het International Energy Agency.
Wat blijkt? Het IEA heeft opzettelijk een dreigend olietekort stilgehouden om daarmee een aankooppaniek te voorkomen, aldus de klokkenluider. Ook zou Amerika er bij het IEA op aangedrongen hebben om de afname van oliereserves te marginaliseren en de kans op het vinden van nieuwe capaciteit aan te dikken.
In 2005 voorspelde het IEA dat het dagelijkse aanbod van olie in het jaar 2030 maarliefst 120 miljoen vaten zou bedragen. Die schatting werd in de loop der jaren neerwaarts bijgesteld naar 116 miljoen vaten en vorig jaar naar 105 miljoen vaten per dag. Maar zelfs die schatting is ‑opzettelijk- te hoog aldus de bron van The Guardian: “Velen binnen de organisatie [IEA] geloven dat zelfs het handhaven van een olieaanbod van 90 – 95 miljoen vaten per dag onmogelijk is, maar dat een financiele paniek zou kunnen ontstaan wanneer de cijfers verder omlaag zou worden gebracht”.
Een tweede anonieme IEA-bron wist daar nog aan toe te voegen dat het binnen het IEA noodzakelijk gevonden werd de Amerikanen niet voor het hoofd te stoten maar dat het feit is dat er niet zoveel olie in de wereld is als door het IEA wordt aangegeven. Volgens hem zit de wereld momenteel al in Peak Oil en is de situatie “erg slecht”.
Gisteren publiceerde het IEA haar Energy Outlook 2009 maar houdt daarin vast aan de schatting dat de groei in olievraag van 85 miljoen vaten per dag nu naar 105 miljoen vaten per dag in 2030 kan worden geleverd: “As conventional oil production in countries not belonging to the Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) peaks around 2010, most of the increase in output would need to come from OPEC countries, which hold the bulk of remaining recoverable conventional oil resources.”
Hoe het ook zij, wat wel duidelijk is dat de kredietcrisis een negatief effect heeft op de investeringen in de sector. Die investeringen, door het IEA ingeschat op een kleine $ 1100 miljard per jaar tot 2030, zijn nodig om aan de stijgende vraag naar energie te voldoen. Dat lijkt niet zonder meer haalbaar in de huidige omstandigheden, waarbij krediet nog steeds niet makkelijk voor handen is en energiebedrijven hun budgetten (fors) neerwaarts bijstellen. Ook vorig jaar rond deze tijd was dat al een zorg.
Dus ook al zou er voldoende olie in de bodem aanwezig zijn om aan de stijgende (lange termijn) vraag te voldoen, dan is daarmee nog niet gezegd dat energiebedrijven ook over voldoende middelen (en/of vertrouwen) zullen beschikken om die capaciteit “online” te brengen.
Al met al voor mij voldoende reden om -op dips richting $70- aan de koopkant in olie te zitten!