...

PAUZE VAN DE STIER IS VOORBIJ

11 oktober 2007, 15:25 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Half augus­tus, op het dieptepunt van de uit­ge­barsten kredi­et­cri­sis, schreef onder­getek­ende dat de sti­er weliswaar langer pauzeerde dan verwacht maar zich spoedig weer zou gaan oprichten. 

De aan­de­len­markt werd genoemd als de plaats waar beleg­gers hun geld nog steeds het beste kon­den lat­en ren­deren. Dat laat­ste lijkt inmid­dels het geval nu de beurzen hun niveau van voor de cri­sis weer hebben bereikt of zelfs hebben overtrof­fen. Bieden aan­de­len na dit snelle her­s­tel echter nog steeds het meeste perspectief?

De orkaan op de Amerikaanse huizen­markt is zon­der enig prece­dent sinds de Tweede Werel­door­log en de vrees voor een recessie is niet onge­grond. De wereld­wi­jde cri­sis op de kredi­et­mark­ten als gevolg hier­van deed de mark­ten huiv­eren. In dat licht bezien is het her­s­tel op de beurzen van de laat­ste tijd zeer opval­lend. Bevin­den aan­de­len­be­leg­gers zich nu nog in een ontken­nings­fase of zal de Amerikaanse economie zijn – en niet voor het eerst – enorme veerkracht tonen en zich opricht­en uit het graf dat vele – vooral Europese – economen reeds gegraven hadden? 

Veel gerenom­meerde economen en mark­t­deskundi­gen zeggen een recessie van de Amerikaanse economie te voorzien. Bedenk wel dat deze ken­ners een weinig indruk­wekkend track record hebben in het voor­spellen van eerdere recessies. De enkel­ing die het wel bij het goede eind had bevond zich steev­ast in het kamp der doem­denkers die alti­jd een economis­che neer­gang aan zien komen. En inder­daad, wan­neer men tien keer een recessie voor­spelt is de kans aan­wezig dat men het één keer bij het goede eind heeft.

Maar zolang de Amerikaan zijn baan bli­jft behouden en zijn koop­kracht niet noe­menswaardig schade ondervin­dt is er ondanks de afblad­derende huizen­markt nog steeds niet veel aan de hand. Voeg daar­bij dat in het verleden Amerikaanse recessies door de rest van de wereld wer­den nagevol­gd. Dat is deze keer niet het geval, want ondanks de economis­che terug­gang in de V.S. stoomt de werelde­conomie gewoon door. De Baltic Dry Index (een graad­me­ter voor scheep­vaart­tarieven en een zeer goede indi­ca­tor voor de stand van de werelde­conomie) en de almaar sti­j­gende energie- en grond­stof­fen­pri­jzen wijzen op een ges­taag door­groeiende wereldeconomie.

Boven­di­en zullen de Amerikaanse autoriteit­en alle mid­de­len die hen ter beschikking staan inzetten teneinde een finan­ciële melt­down te voorkomen. Ook nu weer wordt de veelvuldig beproefde heilige drie-een­heid in stelling gebracht. De cen­trale bank ver­laagt de rente (1). Mede als gevolg daar­van daalt de dol­lar (2). De over­heid kondigt fis­cale maa­trege­len aan om gedupeerde huizen­bezit­ters tege­moet te komen(3). Dit recept is in het verleden steeds uit de kast gehaald en suc­cesvol gebleken in het bestri­j­den van finan­ciële crises. De eerste maa­tregel lei­dt vooral tot her­s­tel van vertrouwen op de mark­ten. De cen­trale bank heeft er als gevolg van de lage inflatie ook vol­doende ruimte voor. De dal­ende dol­lar zal de export stim­uleren en de win­st­gevend­heid van de grote Amerikaanse multi­na­tion­als opvo­eren. Fis­cale ste­un wordt eve­neens mogelijk gemaakt door het relatief geringe teko­rt – in ver­houd­ing tot Europese lan­den – op de Fed­erale begrot­ing van momenteel 37 %. Veel EU-lan­den dromen slechts van dergelijke tekorten.

De werelde­conomie groeit nog steeds ges­taag door. In tegen­stelling tot wat veel wordt beweerd is er geen liq­uiditeitscri­sis. De ingeza­k­te markt van com­mer­cial paper wordt meer dan gecom­penseerd door uit­staande nieuwe ban­klenin­gen. De liq­uiditeit is zelfs met 10 % gegroeid! De over­he­den en cen­trale banken zullen – wan­neer noodza­ke­lijk – met nadere stim­ulerende maa­trege­len komen (De Greenspan-put bestaat nog steeds). Tenslotte zijn aan­de­len wereld­wi­jd – enkele uit­zon­derin­gen daarge­lat­en – nog steeds redelijk gepri­jsd en beslist niet duur. Hoewel de hausse­markt op leefti­jd raakt en de weg naar boven steeds volatiel­er wordt heeft het ook deze keer geen zin om het tegen de Amerikaanse cen­trale bank op te nemen (Do not fight the Fed!). De pauze van de sti­er is voorbij.

Jan-willem Nijkamp
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.