...

Paniek op effectenbeurzen

3 juli 2008, 18:46 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

We hebben vorige week aangegeven dat een Armaged­don nakende was op de effecten­beurzen. Wel­nu, de beurs­graad­me­ters zijn wereld­wi­jd met pro­cen­ten tegelijk gedaald richt­ing ‑en som­mige indices zelfs ónder- belan­grijke ste­un­zones. Over­al teke­nen zich gevaar­lijke hoofd­schoud­er­for­maties af. Diverse indices, waaron­der de CAC40 en de Eurostoxx50, gin­gen zelfs over hun nek­li­jn zodat onder beleg­gers de angst regeert.


Hoewel de verkoop­druk toe­nam, zit ons een paar din­gen dwars. Veel banken waarschuwen voor een crash. U weet dat als iedereen roept dat er een krach komt, dat die ver­vol­gens niet komt. De markt is dan hierop reeds voor­bereid. Iedereen die dat wilde, heeft al lang verkocht, dan­wel posi­ties ingenomen in antic­i­patie op een crash. We hebben bijvoor­beeld in maart vorig jaar en begin dit jaar eve­neens paniek­bodems gezien. Ver­vol­gens veer­den de beurzen sterk op. Als we daar­ente­gen naar de volatiliteitsin­dex ‑de paniek­graad­me­ter- kijken, dan heeft deze nog niet echt een piek bereikt. Er kan dus zek­er nog een dal­ing komen. Wel zagen we don­derdag een sterke rever­sal: fors lagere koersen mak­en plaats voor een fors her­s­tel bin­nen één dag. Par­ti­jen die short zat­en, moesten posi­ties draaien, resul­terend in een gigan­tis­che short squeeze. De impuls kwam van een com­bi­natie van macro­ci­jfers en het rentebesluit van de ECB. Zolang echter het her­s­tel niet wordt beves­tigd, bli­jven we op onze hoede. Zoals eerder aangegeven, hebben de Eurostoxx50 en de CAC40 namelijk zow­el de nek­li­jn, als het dieptepunt van dit jaar door­bro­ken. Dit voor­spelt niet veel goeds. De Duitse DAX daar­ente­gen bevin­dt zich nog wel net boven het dieptepunt van dit jaar. De span­ning is dan ook om te snijden.

Brent is your friend

De pri­js van Brent-olie scherpte deze week wederom het record­niveau verder aan. De dreig­ing van een pro­duc­tiev­er­lag­ing door Libië stuwde de oliepri­js naar een nieuw record. Ook waren er span­nin­gen met betrekking tot Iran. Bush meldde dat wat betre­ft Iran alle opties op tafel liggen, maar dat de VS de voorkeur geven aan de diplo­matieke weg’. Gold­man Sachs liet in een vroegti­jdig sta­di­um weten dat de oliepri­js bin­nen twee jaar het niveau van $ 200 kan bereiken. De zwakke dol­lar speelt de sti­j­gende oliepri­js in de kaart. De bereik­te record­niveaus illus­tr­eren dat de sterk sti­j­gende, lange ter­mi­jn trend onver­min­derd intact is. Hoewel een wereld­wi­jde recessie nog alti­jd als een zwaard van Damo­cles’ boven de oliemarkt hangt, bli­jven de seinen op groen staan. Op bij­val van Barack Hus­sein Oba­ma hoeven beleg­gers niet te reke­nen. De pres­i­dentskan­di­daat heeft plan­nen ontvouwd om spec­u­latie in olie te ont­moedi­gen of zelfs te verbieden. 

Euro breekt boven top­pen van mei en juni

Nadat de Europese munteen­heid in feb­ru­ari uit een con­sol­i­datiedriehoek brak, schoot deze direct door richt­ing $ 1,60. Dit niveau bleek nog even te hoog gegrepen, want vanaf dit hoogtere­cord deed de euro ver­vol­gens een stap terug. De dol­lar werd sinds april sterk­er (de euro dus zwakker) en testte suc­cesvol de drievoudi­ge bodem. Een door­braak van de ste­un­zone zou een ver­vol­gdal­ing richt­ing $ 1,50 hebben kun­nen inlu­iden. Rond dat niveau tre­f­fen we een top aan uit het najaar van 2007. s Werelds belan­grijk­ste val­u­ta­paar her­stelde zich echter sterk en brak zelfs opnieuw opwaarts uit een con­sol­i­datiedriehoek en ontsteeg zelfs de top­pen van mei en juni. De euro doet hier­mee weer een aan­val­s­poging op het hoogtere­cord rond $ 1,60. Beleg­gers met een lan­gere hori­zon kun­nen uit­er­aard nog steeds com­fort­a­bel in hun fau­teuil achterover bli­jven leunen. Pas als de jaren­lange, sti­j­gende ste­un­li­jn neer­waarts wordt door­bro­ken, is het feest voor hen over.

S&P500 op laag­ste punt van het jaar

De dal­ende trend, die de S&P500 in okto­ber inzette, is nog niet ten einde. De index heeft zelfs de bodem van april neer­waarts door­bro­ken. Hier­mee werd een uiterst negatief sig­naal afgegeven. We dienen reken­ing te houden met een cor­rec­tie tot ver bene­den het dieptepunt van maart indi­en de index zich niet snel weet te her­stellen. Pas als de dal­ende trend vanaf de top in mei wordt door­bro­ken, kan het sein brand meester’ wor­den gegeven. Vooral­snog bli­jft het oppassen geblazen en is het voor de index van lev­ens­be­lang om boven het dieptepunt van maart te bli­jven. Lukt dat niet, dan zijn de rapen gaar. Voor de Dow luidt zelfs al de nood­klok. De belan­grijk­ste’ Amerikaanse index heeft namelijk de nek­li­jn al door­bro­ken en is op weg naar het dieptepunt van 2006. De Nas­daq bevin­dt zich weliswaar nog boven het laag­ste niveau van dit jaar, maar voor de tech­nolo­giezware index ziet het er ook niet goed uit. De vraag is of dit de lang verwachte paniek­bo­dem is of dat de paniek nu pas echt toeslaat. 

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.