![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
We hebben vorige week aangegeven dat een Armageddon nakende was op de effectenbeurzen. Welnu, de beursgraadmeters zijn wereldwijd met procenten tegelijk gedaald richting ‑en sommige indices zelfs ónder- belangrijke steunzones. Overal tekenen zich gevaarlijke hoofdschouderformaties af. Diverse indices, waaronder de CAC40 en de Eurostoxx50, gingen zelfs over hun neklijn zodat onder beleggers de angst regeert.
Hoewel de verkoopdruk toenam, zit ons een paar dingen dwars. Veel banken waarschuwen voor een crash. U weet dat als iedereen roept dat er een krach komt, dat die vervolgens niet komt. De markt is dan hierop reeds voorbereid. Iedereen die dat wilde, heeft al lang verkocht, danwel posities ingenomen in anticipatie op een crash. We hebben bijvoorbeeld in maart vorig jaar en begin dit jaar eveneens paniekbodems gezien. Vervolgens veerden de beurzen sterk op. Als we daarentegen naar de volatiliteitsindex ‑de paniekgraadmeter- kijken, dan heeft deze nog niet echt een piek bereikt. Er kan dus zeker nog een daling komen. Wel zagen we donderdag een sterke reversal: fors lagere koersen maken plaats voor een fors herstel binnen één dag. Partijen die short zaten, moesten posities draaien, resulterend in een gigantische short squeeze. De impuls kwam van een combinatie van macrocijfers en het rentebesluit van de ECB. Zolang echter het herstel niet wordt bevestigd, blijven we op onze hoede. Zoals eerder aangegeven, hebben de Eurostoxx50 en de CAC40 namelijk zowel de neklijn, als het dieptepunt van dit jaar doorbroken. Dit voorspelt niet veel goeds. De Duitse DAX daarentegen bevindt zich nog wel net boven het dieptepunt van dit jaar. De spanning is dan ook om te snijden.
Brent is your friend
De prijs van Brent-olie scherpte deze week wederom het recordniveau verder aan. De dreiging van een productieverlaging door Libië stuwde de olieprijs naar een nieuw record. Ook waren er spanningen met betrekking tot Iran. Bush meldde dat wat betreft Iran ‘alle opties op tafel liggen, maar dat de VS de voorkeur geven aan de diplomatieke weg’. Goldman Sachs liet in een vroegtijdig stadium weten dat de olieprijs binnen twee jaar het niveau van $ 200 kan bereiken. De zwakke dollar speelt de stijgende olieprijs in de kaart. De bereikte recordniveaus illustreren dat de sterk stijgende, lange termijn trend onverminderd intact is. Hoewel een wereldwijde recessie nog altijd als een ‘zwaard van Damocles’ boven de oliemarkt hangt, blijven de seinen op groen staan. Op bijval van Barack Hussein Obama hoeven beleggers niet te rekenen. De presidentskandidaat heeft plannen ontvouwd om speculatie in olie te ontmoedigen of zelfs te verbieden.
Euro breekt boven toppen van mei en juni
Nadat de Europese munteenheid in februari uit een consolidatiedriehoek brak, schoot deze direct door richting $ 1,60. Dit niveau bleek nog even te hoog gegrepen, want vanaf dit hoogterecord deed de euro vervolgens een stap terug. De dollar werd sinds april sterker (de euro dus zwakker) en testte succesvol de drievoudige bodem. Een doorbraak van de steunzone zou een vervolgdaling richting $ 1,50 hebben kunnen inluiden. Rond dat niveau treffen we een top aan uit het najaar van 2007. ’s Werelds belangrijkste valutapaar herstelde zich echter sterk en brak zelfs opnieuw opwaarts uit een consolidatiedriehoek en ontsteeg zelfs de toppen van mei en juni. De euro doet hiermee weer een aanvalspoging op het hoogterecord rond $ 1,60. Beleggers met een langere horizon kunnen uiteraard nog steeds comfortabel in hun fauteuil achterover blijven leunen. Pas als de jarenlange, stijgende steunlijn neerwaarts wordt doorbroken, is het feest voor hen over.
S&P500 op laagste punt van het jaar
De dalende trend, die de S&P500 in oktober inzette, is nog niet ten einde. De index heeft zelfs de bodem van april neerwaarts doorbroken. Hiermee werd een uiterst negatief signaal afgegeven. We dienen rekening te houden met een correctie tot ver beneden het dieptepunt van maart indien de index zich niet snel weet te herstellen. Pas als de dalende trend vanaf de top in mei wordt doorbroken, kan het sein ‘brand meester’ worden gegeven. Vooralsnog blijft het oppassen geblazen en is het voor de index van levensbelang om boven het dieptepunt van maart te blijven. Lukt dat niet, dan zijn de rapen gaar. Voor de Dow luidt zelfs al de noodklok. De ‘belangrijkste’ Amerikaanse index heeft namelijk de neklijn al doorbroken en is op weg naar het dieptepunt van 2006. De Nasdaq bevindt zich weliswaar nog boven het laagste niveau van dit jaar, maar voor de technologiezware index ziet het er ook niet goed uit. De vraag is of dit de lang verwachte paniekbodem is of dat de paniek nu pas echt toeslaat.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.