...

Overnames domineren aandelenmarkten

13 juli 2007, 08:46 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De over­name­car­rousel draait nog steeds op volle toeren. Gerucht­en over mogelijke over­names van Unilever en Hage­mey­er (deze week) en een aan­tal weken gele­den van Roy­al Dutch Shell, zoe­men hard­nekkig rond. Stru­ikrovers met grote geld­buidels stru­inen de aan­de­len­mark­ten af, op zoek naar buitenkansen. De vraag is of de vis (Numi­co) met een pri­jskaart­je van € 12,3 mil­jard door het Franse Danone niet te duur is betaald. Het is echter belan­grijk­er te con­stateren dat er een enorme liq­uiditeit naar de markt stroomt.

Dat er niet alleen in Europa een over­namegolf heerst, blijkt uit de recente over­names in (Noord) Ameri­ka. Zo neemt Ger­dau Ameris­teel voor $ 4,22 mil­jard branchegenoot Chap­ar­ral Steel over. Mijn­con­glom­er­aat Rio Tin­to neemt voor een slordi­ge $ 38 mil­jard het Canadese Alcan over en troeft hier­mee Alcoa af. Deze ontwik­kelin­gen bieden een goed tegen­wicht tegen de prob­le­men op de huizen­markt, de sti­j­gende oliepri­js en de dal­ende dol­lar. De afgelopen twee maan­den zagen we bij de Dow en de S&P500 een neu­traal beeld, waar­bij de Dow don­derdag aan de bovenkant uit­brak en een all time high noteert. De Nas­daq laat over­duidelijk een sti­j­gende trend zien. De tech­nolo­gie-index scherpte het jaar­record aan en bereik­te een hoog­ste stand in ruim zes jaar. Dit niveau is even­wel nog ver ver­wi­jderd van het hoog­ste punt ooit, dat ruim boven de 5.000-puntegrens ligt. Voor alle indices geldt dat deze nog veel dal­ingsruimte hebben, voor­dat het beeld negatief wordt.

Brent-olie nadert top

Brent-olie is het koers­doel van $ 78 op een haar na genaderd. Dit koers­doel, tevens de all time high, is ontstaan nadat het dal­ende wig­pa­troon aan het begin van dit jaar werd ver­lat­en. Ver­vol­gens wer­den de zware weer­stand­sniveaus rond $ 65 respec­tievelijk $ 68 over­tu­igend door­bro­ken. De licht­en staan zow­el op jaar‑, maand‑, week- als dag­ba­sis nog steeds op groen. Sinds het begin van dit jaar is er een sterk sti­j­gende ste­un­li­jn gevor­md. Het getu­igt van extra kracht dat Brent het niveau rond $ 68 achter zich heeft weten te lat­en. Pas als de sti­j­gende ste­un­li­jn wordt door­bro­ken, wordt het beeld neu­traal tot een niveau van $ 65 en pas negatief bij een door­braak hieron­der. Het is de vraag of de sjeiks de oliekraan weer wat verder gaan open­draaien, zodat de pri­js weer wat daalt of dat een nieuw record wordt geves­tigd. De oliepri­js is mede geste­gen van­wege onrust in Nige­ria. De prob­le­men die zich daar voor­doen, zijn niet snel opgelost. Boven­di­en staat de vakantiepe­ri­ode voor de deur, waar­door de vraag naar ben­zine toe­neemt. Mocht­en er ook nog een paar orka­nen voor­bij komen, dan is het hek hele­maal van de dam.

Euro uit­ge­bro­ken

De euro is na een ver­woede stri­jd door de weer­stand op $ 1,367 gebro­ken. Dit niveau was het voor­ma­lig hoog­ste punt in 2004. De euro moest eerst een stap­je terug doen om uitein­delijk defin­i­tief door te breken. De neu­trale mid­del­lange ter­mi­jn trend tussen $ 1,325 en $ 1,367 is nu ein­delijk aan de bovenkant ver­lat­en. Uit­er­aard bli­jft de lange ter­mi­jn trend onver­min­derd posi­tief zolang de euro boven het ste­un­niveau rond $ 1,325 weet te bli­jven. Dit niveau cor­re­spon­deert met een meer­jarige sti­j­gende ste­un­li­jn. De druk op de weer­stand op $ 1,367 werd deze week te groot en de euro slaagde er boven­di­en in om richt­ing het eerste koers­doel rond $ 1,38 te sti­j­gen. Dit is de bovenkant van het trend­kanaal. Mocht de euro nog sterk­er wor­den, dan zou de euro verder kun­nen doorsti­j­gen naar het niveau rond $ 1,45. Dit is de hoog­ste koers uit 1992 van de voor­lop­er van de euro, de ecu. Wel kun­nen we nog een terugtest verwacht­en van de uit­braak. Zolang de euro boven dit uit­braakniveau weet te bli­jven, getu­igt dit van extra kracht.

CAC40 posi­tief neutraal


De Europese aan­de­len­mark­ten kre­gen de afgelopen han­del­sweek een behoor­lijk aan­tal negatieve fac­toren te ver­w­erken. Ten eerste zorgde de rente voor enige verkoop­druk. Ten tweede liep de oliepri­js verder op en ten derde brak de euro uit ver­sus de dol­lar. Toch wis­ten de indices deze fac­toren goed te par­eren. De CAC40 vor­mde sinds juni hogere bodems, waar­door het beeld neu­traal tot posi­tief mag wor­den genoemd. De Eurostoxx50 vor­mde hogere bodems en lagere top­pen en zit in een con­sol­i­datiedriehoek. De DAX hand­haafde keurig de sti­j­gende trend. Hoewel de Europese indices moeite hebben met het door­breken van de weer­standen, bli­jft de onder­toon posi­tief. Deze indices hebben behoor­lijk veel ruimte om te dalen, voor­dat de trend negatief wordt. Wel is het belan­grijk om met de bovenge­noemde negatieve fac­toren reken­ing te houden, want als diverse pijn­gren­zen wor­den bereikt, kun­nen de aan­de­len­mark­ten plot­sel­ing dalen. Voor­lop­ig is dat nog niet het geval en kan men selec­tief bli­jven kopen.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk
Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.