![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
Dat er niet alleen in Europa een overnamegolf heerst, blijkt uit de recente overnames in (Noord) Amerika. Zo neemt Gerdau Ameristeel voor $ 4,22 miljard branchegenoot Chaparral Steel over. Mijnconglomeraat Rio Tinto neemt voor een slordige $ 38 miljard het Canadese Alcan over en troeft hiermee Alcoa af. Deze ontwikkelingen bieden een goed tegenwicht tegen de problemen op de huizenmarkt, de stijgende olieprijs en de dalende dollar. De afgelopen twee maanden zagen we bij de Dow en de S&P500 een neutraal beeld, waarbij de Dow donderdag aan de bovenkant uitbrak en een all time high noteert. De Nasdaq laat overduidelijk een stijgende trend zien. De technologie-index scherpte het jaarrecord aan en bereikte een hoogste stand in ruim zes jaar. Dit niveau is evenwel nog ver verwijderd van het hoogste punt ooit, dat ruim boven de 5.000-puntegrens ligt. Voor alle indices geldt dat deze nog veel dalingsruimte hebben, voordat het beeld negatief wordt.
Brent-olie nadert top
Brent-olie is het koersdoel van $ 78 op een haar na genaderd. Dit koersdoel, tevens de all time high, is ontstaan nadat het dalende wigpatroon aan het begin van dit jaar werd verlaten. Vervolgens werden de zware weerstandsniveaus rond $ 65 respectievelijk $ 68 overtuigend doorbroken. De lichten staan zowel op jaar‑, maand‑, week- als dagbasis nog steeds op groen. Sinds het begin van dit jaar is er een sterk stijgende steunlijn gevormd. Het getuigt van extra kracht dat Brent het niveau rond $ 68 achter zich heeft weten te laten. Pas als de stijgende steunlijn wordt doorbroken, wordt het beeld neutraal tot een niveau van $ 65 en pas negatief bij een doorbraak hieronder. Het is de vraag of de sjeiks de oliekraan weer wat verder gaan opendraaien, zodat de prijs weer wat daalt of dat een nieuw record wordt gevestigd. De olieprijs is mede gestegen vanwege onrust in Nigeria. De problemen die zich daar voordoen, zijn niet snel opgelost. Bovendien staat de vakantieperiode voor de deur, waardoor de vraag naar benzine toeneemt. Mochten er ook nog een paar orkanen voorbij komen, dan is het hek helemaal van de dam.
Euro uitgebroken
De euro is na een verwoede strijd door de weerstand op $ 1,367 gebroken. Dit niveau was het voormalig hoogste punt in 2004. De euro moest eerst een stapje terug doen om uiteindelijk definitief door te breken. De neutrale middellange termijn trend tussen $ 1,325 en $ 1,367 is nu eindelijk aan de bovenkant verlaten. Uiteraard blijft de lange termijn trend onverminderd positief zolang de euro boven het steunniveau rond $ 1,325 weet te blijven. Dit niveau correspondeert met een meerjarige stijgende steunlijn. De druk op de weerstand op $ 1,367 werd deze week te groot en de euro slaagde er bovendien in om richting het eerste koersdoel rond $ 1,38 te stijgen. Dit is de bovenkant van het trendkanaal. Mocht de euro nog sterker worden, dan zou de euro verder kunnen doorstijgen naar het niveau rond $ 1,45. Dit is de hoogste koers uit 1992 van de voorloper van de euro, de ecu. Wel kunnen we nog een terugtest verwachten van de uitbraak. Zolang de euro boven dit uitbraakniveau weet te blijven, getuigt dit van extra kracht.
CAC40 positief neutraal
De Europese aandelenmarkten kregen de afgelopen handelsweek een behoorlijk aantal negatieve factoren te verwerken. Ten eerste zorgde de rente voor enige verkoopdruk. Ten tweede liep de olieprijs verder op en ten derde brak de euro uit versus de dollar. Toch wisten de indices deze factoren goed te pareren. De CAC40 vormde sinds juni hogere bodems, waardoor het beeld neutraal tot positief mag worden genoemd. De Eurostoxx50 vormde hogere bodems en lagere toppen en zit in een consolidatiedriehoek. De DAX handhaafde keurig de stijgende trend. Hoewel de Europese indices moeite hebben met het doorbreken van de weerstanden, blijft de ondertoon positief. Deze indices hebben behoorlijk veel ruimte om te dalen, voordat de trend negatief wordt. Wel is het belangrijk om met de bovengenoemde negatieve factoren rekening te houden, want als diverse pijngrenzen worden bereikt, kunnen de aandelenmarkten plotseling dalen. Voorlopig is dat nog niet het geval en kan men selectief blijven kopen.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.