...

Overnamekoorts doet AEX stijgen

23 april 2007, 09:52 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Na een kleine dip op don­derdag schoot de AEX-index vri­jdag opnieuw als een raket omhoog en sloot 1,5% hoger op 536,36 pun­ten. Het kan verk­eren op de beurs. Beleg­gers wer­den eerst opgeschrikt door inflatievrees vanu­it Chi­na en nog geen dag lat­er lijken ze het alweer te zijn ver­geten. De over­namestri­jd in de finan­ciële sec­tor nadert steeds meer het hoogtepunt nu Bar­clays (als eerste?) een bod van € 67 mil­jard heeft uit­ge­bracht op ABN Amro. Vooral­snog zijn de bulls op de beursvlo­er volledig in charge. Daar­door kon de index gemakke­lijk wederom de horde op 531 pun­ten uitnemen. 

De finan­cials bepalen voor een belan­grijk deel het koersver­loop van de (Europese) indices. In Frankrijk steeg Société Générale maar lief­st 8% op gerucht­en dat het Ital­i­aanse Uni­cred­it geïn­ter­esseerd zou zijn. De over­namekoorts sti­jgt ook in Duit­s­land alwaar nota bene Deutsche Bank een over­name­prooi zou zijn voor Cit­i­group. In Bel­gië steeg KBC vri­jdag bij­na 4%. De vraag is waar en wan­neer deze koorts’ eindigt. Hoewel de markt alti­jd gelijk heeft, weten we ook wat er is gebeurd na het jaar 2000 toen er ook megaover­names wer­den gedaan. Een markant voor­beeld hier­van is dat Time­Warn­er door Amer­i­ca Online (AOL) werd overgenomen voor maar lief­st $ 182 mil­jard, volledig betaald in aan­de­len uiteraard.

De defin­i­tieve door­braak
van de weer­stand op 531 pun­ten lijkt een feit. Daar­door zou de index het koers­doel van 550 pun­ten wellicht eerder kun­nen bereiken dan verwacht. Het aan­tal beren op de weg schi­jnt vooral­snog te slapen maar is nog zek­er niet verd­we­nen. Naast de negatieve diver­gen­tie met de koop­krachtindi­ca­tor in de week­grafiek is ook een oplopende wig te zien, die duidt op een klein­er wor­dende groep kop­ers. Daar­naast zijn de ontwik­kelin­gen van de sti­j­gende grond­stof­pri­jzen, hogere rente, prob­le­men op de Amerikaanse huizen­markt en de verzwakkende dol­lar, niet verdwenen.



Het lijkt er sterk op dat de index de negatieve diver­gen­tie met de RSI-indi­ca­tor ongedaan gaat mak­en.
Deze negatieve diver­gen­tie waarschuwde eerder voor afne­mende koop­kracht in de markt. In feb­ru­ari hebben wij u tevens gewaarschuwd voor negatieve diver­gen­tie met de RSI en u weet wat er ver­vol­gens is gebeurd. De sti­jging van de afgelopen week lijkt echter een einde te mak­en aan deze afne­mende koop­kracht. Toch kun­nen we ook in de dag­grafiek een oplopend wig­pa­troon niet negeren. De twee con­verg­erende lij­nen dwin­gen de AEX tot een uit­braak aan de onder- of de bovenzijde. 

Wel­nu, aangezien de markt wederom met grof geweld omhoog gaat, is de kans groot dat de AEX-index nu eerst naar het koers­doel van 550 pun­ten zal gaan sti­j­gen. Wat er daar­na gebeurt, bli­jft vooral­snog koffiedik kijken.
Hoe je het ook wendt of keert, de stem­ming is vooral­snog posi­tief. Wan­neer de index onder de ste­un op 518,9 pun­ten of zelfs 500 pun­ten zakt, zal echter iedereen weer door dezelfde deur naar buiten willen. Men kan gerust bli­jven door­feesten, maar voorzichtigheid bli­jft gebo­den. Sti­jgin­gen van 63 pun­ten (13%) in iets meer dan een maand zon­der noe­menswaardi­ge cor­rec­tie komen nu een­maal maar weinig voor. 
Met vrien­delijke groet,
Harm van Wijk
Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.