OVERDREVEN INFLATIEVREES
Zowel ’s werelds grootste obligatiebelegger Bill Gross van Pimco als de gouverneur van de Federal Reserve Board Ben Bernanke waarschuwden deze week voor het gevaar van een steeds verder uitdijend begrotingstekort in de VS. Ook de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner gaf aan dat een tekort van meer dan 1500 miljard dollar onhoudbaar zal blijken te zijn en dat de VS dienen terug te keren naar fiscaal conservatisme. In feite reageerden zij slechts op ontwikkelingen die reeds enige tijd gaande zijn op de financiële markten. Zo maakten de 10-jarige staatsleningen in de VS sinds december een scherpe koersval waardoor het rendement op deze belegging in korte tijd opliep van 2,08 % naar 3,65 %. Is deze forse stijging van de kapitaalmarktrente een waarschuwing van obligatiebeleggers aan de Amerikaanse overheid het met hun stimuleringsbeleid om de economie weer vlot te trekken niet te bont te maken? Zijn de VS op weg naar een financiële catastrofe?
Financiële deskundigen zijn het er unaniem over eens dat de overheidsschuld niet onbeperkt kan stijgen in verhouding tot het bruto nationaal product. Juist om op de korte termijn succesvol te zijn met stimulerend overheidsbeleid dient een overheid op de lange termijn kredietwaardig zijn. De markt maakt zich echter zorgen over de gevolgen van dit ongekende overheidsingrijpen in de economie. Ten eerste zou de markt dreigen te bezwijken onder de fenomenale hoeveelheid nieuw staatspapier dat de markt gaat opkomen. Daarnaast zouden deze enorme overheidsschulden uiteindelijk ook de rente op bedrijfsleningen en hypotheken onnodig opjagen. En tenslotte is het alom gevreesde inflatiespook weer uit de kast gekomen. Een gierende inflatie lijkt onvermijdelijk zodra de economie weer uit deze recessie tevoorschijn komt.
Daar kan het volgende tegenin gebracht worden. De markt bezwijkt momenteel niet zozeer onder de pressie van de hoeveelheid nieuwe emissies aan schatkistpapier maar is slechts genormaliseerd na de paniekgolf die afgelopen herfst over de markten raasde. Zo was de 10-jaars rente in oktober vorig jaar nog 4 %. De daarop volgende spectaculaire rentedaling was slechts een gevolg van de grootschalige vlucht naar kwaliteit uit de angst dat de economie een hele zwarte periode tegemoet zou gaan. Dat blijkt nu mee te vallen en de obligatiemarkt heeft zich inmiddels hersteld naar het niveau van voor het Lehman Brothers-debacle. Deze normalisering blijkt eveneens uit het forse herstel op de aandelen- en grondstoffenmarkten.
Ook zou het grootschalige stimuleringsbeleid van de VS contraproductief zijn in de zin dat de enorme hoeveelheid nieuw schuldpapier van de overheid de rentevergoeding op hypotheken en bedrijfsleningen opjaagt. Niets is echter minder waar. De risico-opslag van bedrijfsobligaties is sinds het faillissement van Lehman Brothers juist fors gedaald en daarmee de rente die bedrijven moeten vergoeden op hun leningen. De hypotheekrente bevindt zich op een historisch dieptepunt. De afgelopen periode hebben we dan ook een golf van nieuwe emissies in bedrijfsleningen gezien. Bedrijven hebben zich als gevolg van deze normalisatie juist massaal kunnen herfinancieren.
Ook de angst voor een gierende inflatie lijkt vooralsnog overdreven. De TIPS – voor inflatie gecorrigeerde staatsleningen in de VS – prijzen voor de komende jaren een inflatie in van slechts 1,6 %. Dat is de zelfde inflatieverwachting als op het moment voordat Lehman Brothers failliet ging. Ook de inflatieverwachting is dus weer genormaliseerd. Het duidt er tevens op dat de reële rente – voor inflatie gecorrigeerd – nu rond de 2 % ligt en dat was op het toppunt van de depression-scare afgelopen herfst gelijk. Ook in Japan is inflatie momenteel wel het laatste waar men zich zorgen over maakt ondanks de massale overheidsinterventies sinds begin jaren ’90 en het grootschalig laten draaien van de geldpersen. We zijn inmiddels zo’n 15 jaar verder. De angst voor inflatie lijkt dus enigszins misplaatst. Maar straks zal veel afhangen van de exit-strategie van de centrale banken wanneer de economieën weer gaan herstellen. En de mate waarin de markt er vertrouwen in heeft dat de autoriteiten in staat zijn het ingezette beleid van massale stimulering weer terug te draaien. Mede om die reden gaf Bernanke deze week al vast een schot voor de boeg. De autoriteiten zijn tot op heden succesvol met hun stimuleringsbeleid. Het blijft echter koorddansen. Te vroeg de rente weer verhogen kan ieder economisch herstel onmiddellijk weer teniet doen. Te laat de monetaire teugels weer aanhalen kan uiteindelijk wel leiden tot een oncontroleerbare inflatie.
Jan-willem Nijkamp
voor US Markets
OVERDREVEN INFLATIEVREES
5 juni 2009, 09:08
|
US Markets Redactie
| leestijd: 4 minuten
|
moeilijkheid: 12 / 12
|
Zowel ’s werelds grootste obligatiebelegger Bill Gross van Pimco als de gouverneur van de Federal Reserve Board Ben Bernanke waarschuwden deze week voor het gevaar van een steeds verder uitdijend begrotingstekort in de VS.