Handelen in futures is zo oud als de beurs zelf, maar het duurde tot de jaren 1970 voordat deze derivaten de plaats kregen die ze sindsdien niet meer hebben verlaten. Grondlegger van deze grondige en vooral lucratieve aanpak voor wie geen risico schuwt is Leo Melamed, sf-schrijver, visionair en durver.
Over sf, zwarte markt en futures
Leo Melamed is geboren in 1932 in Polen als kind van de Joodse familie Melamdovich. Na de Duitse inval in Polen in 1939 begon voor de familie een helse vlucht, achternagezeten door de nazi’s en de KGB, dwars door de Rusland en Siberië tot in Japan en uiteindelijk de Stille Oceaan over om te belanden in de VS, meer precies Chicago. Dat ze hun avontuur hebben overleefd, hadden ze te danken aan een transit visa hen verstrekt door de Japanse consul in Litouwen.
Leo Melamed
Na zijn studies vond hij werk in de financiële sector en in 1969 werd hij met zijn 37 jaar een van de jongste voorzitters van de Chicago Mercantile Exchange (CME, http://www.cme.com/). In 1971 legde hij zijn voorzittershamer neer en het jaar erop stichtte hij de International Money Market (IMM), die in 1977 fusioneerde met de CME. In 1991 richtte hij een eigen consultancy firma op (Melamed & Associates, waarvan hij nog steds de CEO is). Verder is hij o.a. lid van de officiële Commodity Futures Trading Commission.
Van in de tijd dat hij IMM oprichtte heeft Melamed het handelen in futures sterk gepropageerd. Naar eigen zeggen zijn er drie factoren die de basis vormen van zijn interesse voor dit soort derivaten. De twee eerste factoren hangen samen: hij is een dromer, een visionair met belangstelling voor science fiction (sf), wat ook blijkt uit de sf-roman die hij schreef, nl. The Tenth Planet uit 1980. Ten derde is er zijn overtuiging, dat de echte waarde van bij voorbeeld een aandeel of een wisselkoers bepaald wordt op straat en niet op de beursvloer. Als voorbeeld haalt hij graag aan dat als je je dollars wisselt in een officieel kantoor, je minder vreemde valuta in de plaats krijgt dan als je ze wisselt op de zwarte markt. ‘Zo zie je,’ zegt Melamed, ‘dat werkelijke de waarde van je dollars deze is die je er op straat voor krijgt.’
Nu zijn futures geen nieuwigheid op de beursvloer. Al in de 16de eeuw speculeerde men ‘à la hausse’ of ‘à la baisse’ op de waarde van een nog te ontvangen zending rijst, bonen, runderen of tulpenbollen. Alleen kwam niemand op het idee om bij voorbeeld een toekomstige wisselkoers het voorwerp te doen zijn van zulke speculaties. Het was Leo Melamed die in het begin van de 1970’er jaren op dit idee kwam, eigenlijk stomverbaasd dat voor hem het nog bij niemand opgekomen was.
Dat zijn ideeën hem geen windeieren opbrengen bewijst o.a. het koersverloop van het aandeel CME, dat in 2003 aan 50 $ werd geïntroduceerd op de NYSE en sindsdien al meer van vertienvoudigd is in waarde.
Intussen is het samensmelten van CME met aartsrivaal Chicago Board of Trades (CBOT) een feit en ook hier kunnen we wellicht vuurwerk van verwachten.
De eerste futures die Melamed lanceerde waren die rond de dollarkoers tegenover o.a. de deutsche Mark, Franse Frank, het Britse pond en de yen.
Ondertussen vinden we futures terug in verband met bijna alle op de beurs verhandelde waarden, tot en met indices zoals de Dow Jones Industrial Average, de Nasdaq Composite, de AEX en de Xetra.
Over de toekomst van de futuresmarkt, zegt Melamed het volgende:
- terugblikkend op de voorbije 30 jaren zijn voor Noord-Amerika en Europa de jaren van grote expansie voorbij. Nochtans zijn er nog kansen, zoals de futures met betrekking tot de woningmarkt in de VS;
- Azië is wat achtergebleven, met uitzondering van Japan, Korea en Singapore waar futures een tamelijk bescheiden rol hebben gespeeld. Voor de twee hedendaagse Aziatische reuzen China en India moet op het vlak van derivaten alles nog beginnen. Inderdaad heeft China bekendgemaakt in 2007 een derivatenmarkt te openen voor financiële producten. Vanuit die hoek (China en India) kunnen we de komende jaren groei verwachten. Het zal evenwel geen 30 jaar duren voor de markt verzadigd zal zijn, gezien tegenwoordig alles veel sneller evolueert.
Tot daar hetgeen we kunnen leren van Leo Melamed, visionair, sf-schrijver en financiële topfiguur die de futures in de 1970’er jaren een nieuw élan gaf en die de zwarte markt als waardebepaler citeert.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
27 december 2006.