...

Over mode, films en popmuziek.

23 november 2005, 18:28 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Volgens sommige specialisten zijn er verbanden tussen de evolutie op de markten en fenomenen uit het dagelijks leven, zoals de kleren die de vrouwen dragen, de films die we graag zien en de muziek die de voorkeur geniet ... Jan neemt ons even mee in de wereld van de mode, popmuziek en films ....
Over mode, films en popmuziek.
Op onze speurtocht naar onconventionele beursindicatoren zijn we al gestoten op lieden die een correlatie meenden te onderkennen tussen de roklengte of de intensiteit van de zonnevlekken en de evolutie van de markten en anderen gaan het zoeken op de paardenwedrennen, zie resp. de columns 'Korte rokken en zonnevlekken' en 'Paard redt Wall Street'.
Telkens dachten we dat er een einde zou komen aan deze ongewone kronkels in de gedachtegang van beursgoeroes.
Wat blijkt? De specialisten houden intussen niet op met het zoeken naar verbanden tussen wat ons financieel te wachten staat en gebeurtenissen of trends van ver buiten het beursgebouw.
Zo stootten we onlangs op de mening van Robert Prechter, auteur van het in financiële kringen bekende boek 'Conquer the Crash'. De heer Prechter is als basis, net als Guy Boscart, een technische analyst. Hier houdt de vergelijking tussen beiden op, want daar waar Guy genoeg heeft aan het bestuderen van charts en al wat daarbij komt kijken, waagt de heer Prechter zich aan een merkwaardige theorie.
Ook de Belgische financiële kran 'De Tijd' publiceerde onlangs een artikel dat o.a. over R. Prechter ging. We willen u de inhoud van dat artikel niet onthouden en knopen er een korte beschouwing aan vast.
Alles begint met de correlatie tussen de roklengte en de beurspieken. De Amerikaanse beursmakelaar Ralph Rotnem beweert de eerste te zijn geweest die het verband zag tussen roklengte en verloop van bij voorbeeld de Dow Jones. Wij kennen ook een artikel van de hand van professor Helmut Gaus (Rijksuniversiteit Gent) dat net hetzelfde thema behandelt. Enfin, de heren vechten het maar uit.
Hieronder ziet links u rokjes die de dames aantrekken wanneer ze merken dat de Dow Jones het goed doet. Zie rechts wat hun voorkeur geniet wanneer hen opvalt dat de charts de ene steun na de andere doorbreken.
Foto's: trendystyle.net
Maar Prechter gaat verder, veel verder. Al even zeer als de roklengte, zoniet veel meer nog, weerspiegelen onze keuze van films en muziek ons sentiment tegenover de beurs. In de rampzalige depressieperiode 1930-33 vierde horror hoogtij met Frankenstein, The Mummy, Dr Jekyll and Mr Hyde. Een lachje kon er niet meer af. En terecht. In die tijd ontwikkelde Hitler zijn gruwelpolitiek en stevende de wereld af op bloedige waanzin, veel erger dan in de meest weerzinwekkende griezelprent. Na de oorlog daagden lichtere genres op. Maar in de 70'er jaren, toen de beurzen terugvielen, zien we terug horrofilms opdagen. Ook de muziek lijkt een trend te volgen en tussen vrolijk en somber over en weer te pendelen.
We hebben getracht in een tabel te schetsen wat de trends op gebried van film en muziek zo ongeveer waren, pakweg de afgelopen 85 jaar. Deze tabel heeft niet de pretentie volledig te zijn, dat zou leiden tot een onoverzichtelijk en onbruikbaar kluwen van gegevens.
Bekijk de tabel en oordeel zelf.
Voortgaande op de hedendaagse films en muziek, mogen we ervan uitgaan dat het 'voorzichtige optimisme' waarover de beursspecialisten het hebben, gerechtvaardigd is. De nabije toekomst zal uitwijzen of de dames zich ernstig kijkend zullen hullen in een lang gewaad of met een poging tot glimlachen zullen rondhuppelen in luchtige kleedjes, zoals onderstaande foto's van mannequins ons voorhouden.
Foto's: trendystyle.net
Uit dit alles zouden we moeten besluiten, dat technische analysten veel minder hun charts moeten raadplegen, maar vooral de filmpagina's in de kranten. Ze moeten ook luisteren naar populaire radiozenders en de hitlijsten uit het hoofd leren. En ze moeten zich abonneren op modebladen. Alleen op deze manier zullen ze tijdig te weten komen langs welke kant de beurswind waait.
Jan Van Besauw
Columnist voor US Markets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.