...

Over goud, olie en sojabonen

12 december 2003, 14:58 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)

Is er een ken­ter­ing in het beleg­gings­land­schap? Ver­liezen de klassieke’ aan­de­len ter­rein ten gun­ste van de oer­stan­daard goud en cyclis­che waer­den zoals olie en sojabo­nen?
Over goud, olie en sojabonen.
We kun­nen er niet naast kijken, goud zit in de lift. De pers kan er niet over zwi­j­gen, er ver­schi­j­nen artike­len zoals in een recente edi­tie van Cash! (bijlage van het week­blad Trends) waarin met het heeft over de Gouden toekomst’ voor edel­met­al­en (en ook grond­stof­fen, vooral olie). Een e‑mail van Wall​street​.net geeft info over een onderge­waardeerd Canadees goudaan­deel, Endeav­our Min­ing Cap­i­tal (tick­er EDV.V). Het aan­deel heeft nu een koers van 3,5 CAD$ bij een koers/​winst ver­houd­ing van 2 (!). Als de koers zou klim­men tot 9 CAD$, dan is de K/W nog alti­jd slechts 6, wat zek­er niet hoog is. 
Als we de media mogen geloven, is EDV.V geen alleen­staand geval, eerder een indi­catie van een actuele trend. Goud heeft twee ellendi­ge decen­nia gek­end, met een dieptepunt in 1999, her­haald in 2001. Sinds­di­en klimt de waarde van het gele metaal uit de put, zie fig. 1. De chart toont de evo­lu­tie van de goud­pri­js in USD/​ounce vanaf 1996 tot heden. Na de ver­melde dieptepun­ten in 1999 en 2001 toont de grafiek een klim, bekroond door een door­braak van de weer­stand in feb­ru­ari ll. Zie ook de kurve van de MACD

Fig. 1 — Goud­pri­js maan­delijks. Bron: Kitco. 
Ook de langeter­mi­jn­grafiek sinds 1972 willen we u niet onthouden, zie fig. 2. Hieruit blijkt dat de ele­menten aan­wezig zijn voor een fameuze en lang­durige stieren­markt. Dat merken we ook als we zien met welke hard­nekkigheid dez­er dagen wordt gejaagd op de 400-dollargrens. 

Fig. 2. Goud­pri­js per kwartaal. Bron: Kitco. 
Als we even terugk­eren naar fig. 1 dan rijst de vraag waarom in enkele jaren tijd de pri­js met 40% is teruggevallen van ca 410 naar ca 250 dol­lar. Wat is er dan mis­gelopen? Eerst en vooral is de rol van goud in inter­na­tionale mon­e­taire reserves afgekalfd. Dit pro­ces is begonnen in 1980. Toen had 2/​3de van de inter­na­tionale reserves hun tegen­waarde in goud. Nu is dat iets meer dan iets meer dan 1/​10de. Is dat dan de reden van de dal­ende goud­pri­js? Neen. Er waren de tech­nolo­gie- en andere hypes, die de beleg­ger de rug hebben doen toek­eren naar het gele geflonker. De vraag naar goud daalde drama­tisch. In in tij­den van recessies, zow­el in de VS, in Europa en in Azië was de wil er wel om te beleggen in goud, maar het geld ontbrak.
Daar­door zijn de goud­mi­j­nen min­der gaan pro­duc­eren en hebben ze niet meer geïnvesteerd in ver­be­ter­ing van de exploitatiemeth­od­es. Gedurende de bij­na 20 jaar (en nu bek­ijken we fig. 2) dat de baisse van de goud­pri­js duurde, hebben de goud­pro­du­cen­ten enkel hoog­waardig erts naar boven gehaald, logisch want als je niet veel kri­jgt voor je prod­uct dan ga je je inspan­ning om het te mak­en min­i­malis­eren. Nu de vraag ste­vig sti­jgt, zien de goud­mi­j­nen de noodza­ak om ook min­der rijk erts te ont­gin­nen, maar het blijkt op korte ter­mi­jn niet mogelijk te zijn de instal­laties aan te passen. 
Wat ligt aan de basis van de tren­dom­keer? Niet meer de nationale banken vra­gen naar goud, het zijn de par­ti­c­ulieren die juwe­len en ook goud­staven willen aan­schaf­fen. Dit is vooral het geval in het Verre Oost­en, waar 25% of meer van alle spaargeld omgezet wordt in goud. Ook wordt goud terug ont­dekt als veilige haven’. 
Tel daar­bij wat we daar­net zeg­den over de pro­duc­tie van goud en je merkt dat de goud­mi­j­nen niet kun­nen vol­gen, ergo de pri­js van het edele metaal gaat noordwaarts. 
Daarom is het wellicht niet onver­standig, in een beleg­ger­sporte­feuille wat plaats te ruimen voor een deel aan­de­len van goud­mi­j­nen (denk aan de huidi­ge LONG-posi­tie van US Mar­kets in Angl­o­gold, tick­er AU) en voor een deel tast­baar goud. U hoort hierover meer via de US Markets-infokanalen.
Wie zegt olie zegt energie. Zeggen dat de oliepri­js een van de voor­naam­ste economis­che indi­ca­toren is én sterk gelinkt aan de inter­na­tionale poli­tiek, is een open deur intrap­pen. Onder­staande chart, zie fig. 3, toont de oliepri­js over het afgelopen jaar. U ziet bij voor­beeld goed de impact van de oor­log in Irak in maart. Sinds juni zwalpt die pri­js rond het 30-dol­larpeil. Zal dat zo bli­jven? Als we de con­clusies trekken over wat verder in deze tekst staat over de vraag, mogen we ons verwacht­en aan cijfers in de buurt van 40 USD/​vat.

Fig. 3. Pri­j­sevo­lu­tie in 2003 van light crude’. Bron: Kitco.
De vraag voor olie, dus voor energie bli­jft sti­j­gen. Een voor­beeld: in 2000 was de wereld­wi­jde vraag 75 miljoen vat­en per dag (vpd). In 2010 zal die vraag met ca 19% sti­j­gen tot 89 miljoen vpd. In 2020 zal dat 104 miljoen vpd zijn en in 2030 120 miljoen, dat is 60% meer dan in 2000. Hier­bij speelt Chi­na een hoof­drol, met een te verwacht­en vervier­voudig­ing van de vraag op mid­del­lange ter­mi­jn. Kun­nen de oliepro­du­cen­ten vol­gen? Neen. De VS hebben al meer dan 30 jaar gele­den hun piek bereikt en sinds­di­en daalt het bovenge­haalde vol­ume gestaag. 
Onze’ olievelden in de Noordzee zien de bodem van vele put­ten en het Mid­den-Oost­en kan ook niet vol­doen aan het voorziene verbruik. 
Hoe moet een beleg­ger hierop rea­geren? Miss­chien door te doen als War­ren-Buf­fett en een aan­deel zoals PetroChi­na (tick­er PTR) in porte­feuille te nemen. Of een geschik­te track­er. Indi­en actie nodig is, zal 
US Mar­kets tijdig berichten.
We hebben goud als sym­bool van rijk­dom, we hebben olie als basis van energievoorzien­ing en we hebben sojabo­nen als indi­ca­tor van de voed­sel­be­hoefte. Fig. 4 toont de pri­j­sevo­lu­tie van dit land­bouw­prod­uct het afgelopen jaar. Wat stellen we vast? In augus­tus was de pri­js nog 507 USD/​bushel (1 US bushel, in het Ned­er­lands sche­p­el is 35,24 liter), van­daag is dat 769 USD/​bushel ofwel + 52%! Ook hier dreigen pro­duc­tieprob­le­men.

Fig. 4. Pri­j­sevo­lu­tie sojabo­nen over 1 jaar. Bron: Kitco.
Tijd om tot een con­clusie te komen. Enkele decen­nia gele­den betek­ende beleggen het aan­schaf­fen van kas­bons, dol­lars, staat­soblig­aties, goud en/​of onroerend goed. Een aan­deel, zelfs een oblig­atie uit­gaande van de indus­trie wer­den geme­den. Meestal werd hele­maal niet belegd en verd­ween spaargeld in een zwarte kous’ of plaat­ste men het op een spaar­boek­je. Dan kwam de tech­nolo­giehype. Iedereen kocht aan­de­len, in vele gevallen van fir­ma’s die niet bek­end waren en din­gen deden met com­put­ers’ waar weini­gen iets van snapten. Dan kwam het uiteenspat­ten van de zeep­bel in het voor­jaar van 2000. Dan had­den we 11 sep­tem­ber 2001, dan de boekhoud­schan­dalen in 2002, dan de Irak-cri­sis in 2003, gevol­gd door de haast per­ma­nente dreig­ing van Al-Qae­da en con­soorten. Dit alles drukt op het economis­che her­s­tel, dat jaren gele­den werd aangekondigd maar zich (nog) niet doorzet. 
De spaarder van vroeger is een kleine beleg­ger gewor­den, met tot zijn beschikking een pc en het inter­net. Klaar om te beleggen, maar waarin? Fir­ma’s gaan over kop, banken doen beloftes van schit­terende returns op hun fond­sen of op de aan­de­len die ze aan­beve­len. Er komt niets of te weinig van in huis. Alleen de waarde van goud sti­jgt, met in het kiel­zog de pri­js van zil­ver, andere met­al­en en grond­stof­fen. De oliepri­js zal een explosie ken­nen. De voed­sel­pro­du­cen­ten kun­nen de vraag niet bijbenen.
De klassieke’ aan­de­len rak­en amper los van de niveaus van lange tijd gele­den. Wil men nu iets ver­di­enen is SHORT gaan de bood­schap. Doen­baar met US-aan­de­len, enkel via opties met Europese effecten. Oblig­aties zijn ook niet meer zo uit­bundig in trek. Insti­tu­tionele beleg­gers zoals pen­sioen­fond­sen hebben miljoe­nen euro’s of dol­lars in rook zien opgaan. Bij de vrouw of de man in de straat is er angst dat zij of hij haar zuurver­di­end pen­sioen onvolledig of niet zal ontvangen.
Gans deze sit­u­atie kan een grote ken­ter­ing inlu­iden. Wat men ook beweert, de beren­markt voor de klassieke aan­de­len is nog niet voor­bij. Intussen is er nood aan uitwe­gen om spaargelden te doen ren­deren via beleggingen.
Wellicht is de nabi­je toekomst dan ook voor­be­houden aan goud, olie en sojabo­nen. Wordt vervolgd …
Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Mar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.