OUTPERFORMENDE BONDS
Net als de aandelen zijn de bedrijfsobligaties in maart begonnen aan een mooie rally. Waar aandelen echter sinds begin juni bezig zijn aan een correctie staan de bedrijfsobligaties nog steeds fier overeind. Zo zijn de koersen van bedrijfsobligaties in zowel Europa als in de VS in het afgelopen half jaar met zo’n 10 % gestegen. De minder kredietwaardige high yield obligaties deden het echter nog veel beter met een stijging van 22 % in de VS en zelfs 34 % in Europa. In de eerste helft van 2009 waren bedrijfsobligaties op de westerse beurzen de best performende asset class.
Daar ging wel het een en ander aan vooraf. Zo ondergingen beleggers in bedrijfsobligaties in het rampjaar 2008 enorme verliezen. Staatsobligaties vormden daarentegen het afgelopen jaar als gevolg van de over de beurzen razende paniekgolf een veilige vluchthaven. De vrees voor een totale ineenstorting van het financiële stelsel joeg de risicopremie – uitgedrukt in een rente-opslag boven de rente op een risicovrije staatslening – van bedrijfsobligaties van eersteklas debiteuren op van 2 % naar 6 %. De risicopremie op minder kredietwaardige high yield obligaties was eind vorig jaar op een zeker moment zelfs opgelopen naar 20 %! Deze risicopremie was daarmee tot een historisch hoog niveau gestegen. Nooit eerder was een risicopremie tijdens een recessie zo hoog. Veel commentatoren maakten reeds de vergelijking met de Grote Depressie van de jaren ’30 toen het faillissementsrisico van soortgelijke orde was. De explosief gestegen risicopremie was echter niet slechts een gevolg van de sterke economische terugval maar ook van het plots optredende gebrek aan liquiditeit in de markt.
Eind vorig jaar werd een dermate hoog faillissementsrisico ingeprijsd in de koersen van bedrijfsobligaties dat de vrees dat het financiële systeem tot stilstand zou komen gerechtvaardigd leek. Maar deze spectaculaire koersval werd mede veroorzaakt door een volledige afwezigheid van liquiditeit in de markt. Waar normaal banken, pensioenfondsen hedge funds hun kasposities aanwenden om in dergelijke situaties te profiteren van sterk gedaalde koersen hadden deze institutionele beleggers nu andere zaken aan het hoofd. Met als resultaat dat de markt weliswaar bezaaid lag met prachtige koopjes maar er geen kopers te bekennen waren. Mede om die reden konden de prijzen van bedrijfsobligaties veel verder wegzakken dan onder deze omstandigheden gerechtvaardigd zou zijn.
Inmiddels is de angst voor een volledige ineenstorting van het financiële systeem verdwenen en zijn de risicopremies weer bijna gehalveerd. De koersen liepen navenant op. En dat bij een stijgende rente op staatsleningen. Hieruit blijkt dat in tijden van crisis de koersen van bedrijfsobligaties meer bepaald worden door de algemeen in de markt aanwezige risicoperceptie dan door het rentepeil. Bedrijfsobligaties gaan zich als het ware meer als aandelen dan als obligaties gedragen. Met dien verstande dat een belegger in bedrijfsobligaties nog wel ieder jaar een mooie couponrente kan bijschrijven. De door professionele obligatiebeleggers veel gebruikte maatstaf van de rentegevoeligheid van een obligatieportefeuille is dan van mindere betekenis. De inschatting van de economische toekomst van een bedrijf en de daarop reagerende risicopremie is van veel groter belang voor de koersvorming. Pas wanneer het faillissementsrisico weer tot normale proporties is gereduceerd wordt het rentepeil weer de dominante factor in de koersvorming.
Zo hoeft een eventueel stijgende marktrente voorlopig geen probleem te vormen voor de koersvorming van bedrijfsobligaties. Als gevolg van de enorme risico-opslag kunnen de koersen van bedrijfsobligaties heel goed stijgen terwijl tegelijkertijd staatsobligaties in de rode cijfers belanden. Iets wat dit jaar ook is gebeurd. Ondanks de inmiddels afgenomen risicopremie zijn bedrijfsobligaties nog steeds een interessante belegging. Zo bieden investment grade bedrijfsobligaties nog steeds rendementen van rond de 7 % terwijl high yield obligaties zelfs nog bijna het dubbele aan vergoeding geven. High yield obligaties bieden beleggers de mogelijkheid op een zogenaamde “double whammy”. Niet alleen bieden de obligaties de kans op een forse koersstijging omdat de korting ten opzichte van de nominale waarde zal worden ingelopen maar ondertussen wordt er ook nog een hoog couponrendement uitgekeerd. Bedrijfsobligaties blijven een toegevoegde waarde in veel portefeuilles zolang de risicopremies niet tot normale proporties zijn afgedaald.
Jan-willem Nijkamp
voor US Markets
OUTPERFORMENDE BONDS
10 juli 2009, 18:10
|
US Markets Redactie
| leestijd: 4 minuten
|
moeilijkheid: 12 / 12
|
Net als de aandelen zijn de bedrijfsobligaties in maart begonnen aan een mooie rally. Waar aandelen echter sinds begin juni bezig zijn aan een correctie staan de bedrijfsobligaties nog steeds fier overeind.