De Banca Monte dei Paschi, veruit de oudste bank ter wereld, deelt op haar beurt in de klappen wegens de belabberde Europese financiën.
In 1472 werd in de Italiaanse (meer precies Toscaanse) stad Siena in de vorm van een berg van barmhartigheid (pandjeshuis, lommerd) de Banca Monte dei Paschi opgericht. Haar naam verwijst trouwens naar de oorspronkelijke activiteiten. Al vlug gebeurde er veel meer dan voorwerpen in pand nemen en ontwikkelde zich een echt bancair Italiaans netwerk van 3.000 lokale banken, 33.000 medewerkers en 4,5 miljoen klanten. Ook buiten Italië is de bank actief.
Indien ze gewild hadden en indien ze over de nodige centen zouden hebben beschikt zouden o.a. Leonardo da Vinci (1452−1564), Michelangelo (1475−1564), Canaletto (1697−1768) en Carpaccio (1455−1526) er cliënt kunnen geweest zijn. Voor wie opkijkt bij de naam van laatstgenoemde schilder: een typisch Italiaans voorgerecht, bestaande uit dunne plakjes rauw rundvlees besprenkeld met olijfolie en bestrooid met schilfers Parmezaanse kaas is naar hem genoemd, maar dit geheel terzijde.
Zoals we al aangaven: de crisis ontziet niets of niemand. Al sinds 2008 moest de directie van deze bank toegeven, dat een ‘kritieke financiële fase was aangebroken’, een eufemisme om te zeggen dat het zonder steun van buitenaf faliekant zou aflopen. Die steun kwam er in 2009 door een injectie van 1,9 miljard euro staatssteun.
Zoals we allen weten is het sinds 2008 nooit echt goed gekomen met de economie en dat geldt nog meer voor Italië, dat samen met Griekenland, Spanje en Portugal deel uitmaakt van de noodlijdende Zuid-Europese club.
Toch zijn de Italiaanse banken er minder bekaaid aan toe dan hun Zuid-Europese sectorgenoten. Maar Banca Monte dei Paschi bezit verhoudingsgewijs veel meer Italiaans staatspapier en dat strooit zand in de machine.
Zodoende was de Banca Monte dei Paschi onlangs weer in grote geldnood. In een recente officiële verklaring zegde de Italiaanse overheid ‘dringende maatregelen ter handhaving van het kapitaal’ van deze bank te zullen nemen, omdat het voor deze instelling, gezien ‘de extreem onstabiele marktsituatie’ onmogelijk zou zijn om via privékapitaal haar eigen financiële conditie te regulariseren.
De bank in kwestie moet een tweede kapitaalinjectie ontvangen en dit op heel korte termijn, want als er eind juni (dat is zaterdag 30 juni as.) geen 3,267 miljard euro op de rekening staat, komt de bank in aanvaring met de Europese financiële waakhond EBA (European Banking Authority) het wettelijke quotum van 9% eigen kapitaal ontbreekt.
Ratingbureau S&P was er als de kippen bij om Banca Monte dei Paschi te downgraden, wat u gedacht?
De raad van bestuur van de bank heeft een reeks besparingsmaatregelen genomen, waardoor het tekort werd afgebouwd, maar niet verdwenen is. Er is heel dringend 1,4 miljard euro nodig en daarvoor wordt beroep gedaan op de Italiaanse overheid, die het zelf al krap heeft.
De spanning achter de statige gevel van de hoofdzetel in Siena is te snijden.
Jan Van Besauw
Columnist voor US Markets