...

Opwaartse trend bruut gebroken

15 januari 2009, 11:10 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Jan Willem ziet de winst van de AEX hele­maal verd­wi­j­nen in nog geen week tijd, wat is er gaande? Via deze col­umn zoekt hij naar een antwo­ord .…

OPWAARTSE TREND BRU­UT AFGEBROKEN

De op 12 jan­u­ari gepub­liceerde detail­han­delsverkopen deden de beurzen opeens weer sid­deren. De paniek van afgelopen herf­st leek weer even terug. De AEX-index sloeg na de pub­li­catie van de tegen­val­lende winkelverkopen in de VS onmid­del­lijk de weg naar bene­den in. En niet zo’n beet­je ook. Het voorzichtig terugge­keerde opti­misme werd kei­hard wegges­la­gen. De beurs zak­te zo hard weg dat de eerder dit jaar opge­bouwde winst van 10 % weer hele­maal is verd­we­nen. De AEX maak­te in slechts twee weken tijd een slinger­be­weg­ing van 10 % naar boven en weer terug. Deze zeer snelle terug­val geeft aan dat de markt – in tegen­stelling wat door velen werd gedacht – momenteel nog niet volledig immuun is voor meer slecht nieuws. De markt had hier blijk­baar nog geen reken­ing mee gehouden. 

De winkelverkopen over de maand decem­ber waren nog slechter dan verwacht. De dal­ing bedroeg 2,7 % ter­wi­jl economen een afname van 1,2 % had­den ingeschat. En het was al weer de zes­de achtereen­vol­gende maand dat de detail­han­delsverkopen in de VS zijn gedaald. Dat is de afgelopen 40 jaar niet meer voorgekomen. Exclusief de autoverkopen was het zelfs de groot­ste dal­ing sinds 1947. Op jaar­ba­sis bedraagt de dal­ing maar lief­st 9,8 %. Deze detail­han­delsverkopen geven een beves­tig­ing van het feit dat de economis­che neer­gang van de VS een his­torisch karak­ter begint te kri­j­gen. Maar de autoriteit­en had­den zich bij monde van de gou­verneur de cen­trale bank en de aanstaande pres­i­dent reeds in soort­gelijke bewo­ordin­gen uit­ge­lat­en. Ingri­jpende maa­trege­len zijn vol­gens hen meer dan gewenst.

Opval­lend was de enorme terug­val vooral aangezien de pri­js van ben­zine – toch een niet te onder­schat­ten kosten­post – inmid­dels is gehalveerd in de VS. Deze belast­ingver­lag­ing” voor de Amerikaanse con­sument heeft tot op heden de economie niet de zo nodi­ge helpende hand kun­nen bieden. Het heeft er alle schi­jn van de deze con­sument dat­gene is gaan doen wat hij jaren­lang heeft nage­lat­en, namelijk sparen. En zijn schulden saneren. En gezien de sombere vooruitzicht­en kan men dat de con­sument natu­urlijk moeil­ijk kwal­ijk nemen. Het ver­mo­gensver­lies als gevolg van de ingeza­k­te beursko­ersen en sterk gedaalde huizen­pri­jzen in com­bi­natie met een steeds verder toen­e­mende baanonzek­er­heid onder­s­te­unen deze houd­ing. Naar verwacht­ing zal de economie in de VS in het vierde kwartaal van 2008 met 2,9 % gekrompen zijn. Inder­daad een zeer ste­vige recessie.

Tot op heden wek­ten de mark­ten de indruk dat deze economis­che ellende inmid­dels wel in de koersen was ingepri­jsd. De koersen van de bedri­jf­soblig­aties deden zelfs ver­moe­den dat de VS een waar armaged­don tege­moet zouden gaan. De aan­de­len­markt daar­ente­gen leek de afgelopen weken redelijk bestand tegen de voort­durende golf van slecht nieuws en wek­te daarmee de indruk dat er voor­lop­ig geen verdere dal­ing meer in het vat zat. De felle reac­tie op de winkelverkopen doen echter anders ver­moe­den. In navol­ging van andere beurzen moest ook de AEX zijn opwaartse trend van de afgelopen weken ver­lat­en. Ook de in de afgelopen herf­st veel ger­aad­pleegde VIX-index schoot plots weer fors omhoog. 

Hoewel de eind vorig jaar ingezette ral­ly hier­mee bru­usk is afge­bro­ken behoeft dit nog niet te beteke­nen dat de bais­se­markt wordt voort­gezet. De golf van gepub­liceerde bedri­jf­s­re­sul­tat­en zullen de beurzen de komende weken echter wel onder druk houden. Daarmee is voor­lop­ig een einde gekomen aan het voorzichtig ingezette her­s­tel. Zek­er de resul­tat­en van de banken en de verzek­er­aars zullen angst­val­lig in de gat­en wor­den gehouden. De uit­ge­spro­ken verwachtin­gen van de meeste bedri­jven zullen ook weinig rooskleurig zijn. Voor een beleg­ging in aan­de­len zal de beurs op korte ter­mi­jn weinig goedgezind zijn. Een her­s­tel zal wat langer op zich lat­en wacht­en. Onder­tussen kun­nen beleg­gers het beste kiezen voor beleg­gin­gen die zo veel mogelijk inkomen gener­eren. Bijvoor­beeld aan­de­len met een hoog – en een betrekke­lijk zek­er – div­i­dend. De markt voor bedri­jf­soblig­aties biedt echter de groot­ste kansen op een aantrekke­lijk rendement. 

Jan-willem Nijkamp
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.